keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Naiskirjailijat riviin!

Sain haasteen Sinisen linnan kirjaston Marialta listata itselleni tärkeitä naiskirjailijoita. Tyyli oli vapaa. Koska muutenkin aina listaan kaikkea päässäni, tartuin haasteeseen mielihyvin. Mahdottomuus on tietenkin muistaa kaikkia lukemiani naiskirjailijoia, jopa niitä, jotka joskus ovat tehneet vaikutuksen ja jättäneet näin pitempikestoisen jäljen. Joten aukkoinen listani tulee olemaan.

Itselleni kirjailijan sukupuoli on sinällään merkityksetön, tärkeintä on itse kirja ja teksti. Mutta on totta, että jos mietitään naiskirjailijoiden saamaa arvostusta suhteessa miehisiin kollegoihinsa, ovat naiset jäänet varjoon. Ajatus listata naiskirjailijoita lähti ilmeisesti Saralta, joka teki oman listansa vastineeksi BBC:n ja Keskisuomalaisen listoille, joissa nostettiin esiin 100 kirjaa, jotka olisi luettava ennen kuolemaa. Näissä listoissa naiskirjailijoiden osuus oli huomattavasti pienempi kuin miesten. Naiset olivat saaneet listoille vain noin parikymmentä kirjaa. Tästä näkökulmasta katsottuna idea naiskirjailijoiden nostamisesta esiin näissä "varjolistoissa" oli hyvä.

Loppujen lopuksi kaikki listat ovat kuitenkin subjektiiviseen kokemukseen perustuvia. Näin myös oma listani. 100 kirjailijaa en halunnut nostaa esiin, sillä silloin mukaan olisi tullut myös sellaisia, jotka eivät ole liiemmin säväyttäneet, vaikka kirja jostain syystä olisikin luettu loppuun. Myös syyt, miksi olen kirjailijoita nostanut esiin vaihtelevat. Joissain kyse on lapsuudenmuistoista, jotkut kirjat taas liittyvät johonkin tiettyyn elämänvaiheeseen, eikä niitä siksi voi unohtaa, joidenkin sanoma koskettaa, vaikka kirjalla ei merkittäviä taiteellisia ansioita olisikaan, jotkut herättävät suuria tunteita ja jotkut ovat vain viihdettä, mutta mieleistäni sellaista.

Ajattelin, että jaottelen kirjoja vähän genrerajan mukaan, vaikka nämä rajat häilyviä ovatkin, eikä niillä sinänsä ole merkitystä. Mukana on kirjailijoita, joilta voisi nostaa esiin kaikki teokset, jotkut ovat kenties vain yhdellä teoksellaan lunastaneet paikkansa.

Lapsuuden- ja nuoruuden tärkeät kirjat:

1. Louisa M. Alcott: Pikku naisia
2. Enid Blyton: Viisikko-sarja
3.Tove Jansson: Vaarallinen juhannus, Kuka lohduttaisi Nyytiä
4. Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
5. L.M. Montgomery: Anna-sarja
6. Anni Polva: Tiina-sarja
7. Anni Swan: Iiris-rukka
8. Merri Vik: Lotta-sarja
9. Rauha S. Virtanen: Selja-sarja

Omaelämäkerralliset tai elämäkerralliset teokset (tämä sarja pitää sisällään myös fiktiiviset teokset, jotka kuitenkin perustuvat lähteisiin):

10. Ritva Hapuli: Matkalla, kotona. Kyllikki Villan matkapäiväkirjoista
11. Katarina Eskola: Valistuksen sukutarina
12. Aino Kallas: Päiväkirjat, Katinka Rabe
13. Eeva Kilpi: Naisen päiväkirja
14.Anna Kortelainen: Virginie. Albert Edefeltin rakastajattaren tarina.
15. Satu Koskimies: Hurmion tyttäret
16. Rakel Liehu: Helene
17. Maarit Leskelä-Kärki: Kirjoittaen maailmassa. 
18. Tiina Lundan (yhdessä miehensä Reko Lundanin kanssa): Viikkoja, kuukausia
19. Mereta Mazzarella: Ensin myytiin piano, Esitettävänä elämä
20. Aila Meriluoto: Vaarallista kokea
21. Helena Sinervo: Runoilijan talossa
22. Tuula-Liina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka
23. Kyllikki Villa: Vanhan naisen lokikirja
24. Hella Wuolijoki: Enkä ollut vanki


Runot:

25. Anna Ahmatova: Valitut runot
26. Elvi Sinervo: Pilvet
27. Edith Södergran: Levottomia unia
28. Katri Vala: Kootut runot


Romaanit:

29. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
30 Margaret Atwood: Poikkeustila
31. Simon de Beauvoir: Mandariinit 1 ja 2
32.Canth Minna: Papin perhe
33. Elina Hirvonen: Että hän muistaisi saman
34. Laura Honkasalo: Sinun lapsesi eivät ole sinun
35. Johanna Hulkko: Säkeitä Pietarista
36. Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
37. Virpi Hämeen-Anttila: Suden vuosi
38. Helvi Hämäläinen: Säädyllinen murhenäytelmä
39. Anna-Leena Härkönen: Juhannusvieras
40. Eeva Joenpelto: Lohja-sarja
41. Maria Jotuni: Huojuva talo
42. Anneli Kanto: Veriruusut
43. Klutsarjova Natalia: Kolmannessa luokassa
44. Sirpa Kähkönen: Kuopio-sarja
45. Leena Lander: Iloisen kotiinpaluun asuinsijat
46. Donna-Leon: Guido Brunetti-sarja
47. Irene Nemirovsky: Sunnuntai
48. Sofi Oksanen: Puhdistus
49. Pirkko Saisio: Elämänmeno
50. Carol Shields: Rakkauden tasavalta
51. Aira Sinervo: Koskessa kolisten
52. Elvi Sinervo: Palavankylän seppä
53. Anja Snellman: Ihon aika
54. Anne Tyler: Aikaa sitten aikuisina
55. Uurto Iiris: Ruumiin ikävä
57. Tuula-Liina Varis: Maanpäällä paikka yksi on
58. Virginia Woolf: Mrs Dalloway

Tasalukuihin ei päästy, mutta jos lasketaan kaikki kirjasarjojen kirjatkin, niin mennään reippaasti yli sadan. Nopeasti vilkaisten tästä listasta voi nähdä lukutottumukseni ja -mieltymukseni: Paljon omaelämäkerrallista- ja elämäkerrallista kirjallisuutta, vähän runoja, pääosin proosamuotoista ja enemmän suomalaista kuin ulkomaista kaunokirjallisuutta.

Kuten kaikki listat, niin tämäkin tulee elämään.

Kuvissa Aino Kallas, Elvi Sinervo, Sirpa Kähkönen, Sofi Oksanen.
Kuvalähteet: Google, Otava, Yle


15 kommenttia:

 1. Tämä oli ihana tapa listata kirjailijoita. Lapsuusajan suosikit (joista Tiina-sarjaa lukuunottamatta olen rakastanut jokaista mainitsemaasi), omaelämäkerralliset (sain monta lukuvinkkiä, kiitos!), runot ja romaanit. Romaaneistasi tuli mieleeni, että Nemirovskyn Sunnuntai on ollut lukulistallani jo vuosia. Jospa tänä kesänä olisi vihdoin sen aika.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Katja!

  Huomasinpa nyt erään virheen listassani liittyen juuri tuohon Nemirovskyn Sunnuntaihin. Sehän ei ole romaani, vaan novellikokoelma, samoin kuin Atwoodin Poikkeustila. No, eihän tuo haittaa, tulipa samalla todistetuksi, että olen lukenut myös novelleja.

  VastaaPoista
 3. Huh! Haluaisin kovasti tehdä oman listan, mutta en jaksa! Hieno lista sinulla. Millainen on tuo Anneli Kannon Veriruusut?

  VastaaPoista
 4. Ihana kun teit tämän! Minäkin tykkäsin ratkaisustasi jaotella kirjoja genreittäin, se selkiyttää kirjojen ja kirjailijoiden runsautta, kuin puutarhan eri nurkkauksiin. Ilahduin erityisesti, kun löysin listalta monia kirjailijoita, joista en ole aiemmin kuullutkaan.

  Kirjailijoiden sukupuolella ei ole minullekaan merkitystä, mutta usein naiskirjialijat kirjoittavat itselleni läheisemmistä aiheista ja henkilöhahmoista. Useimmat todella rakkaat ja läheiset kirjat taitavat olla naisten kirjoittamia, vaikka yhtä huikeita, ajatuksia herättäviä, kiehtovia ja koskettavia kirjoja olen lukenut molemmilta
  sukupuolilta. Pitäisi tehdä vastaava lista mieskirjailijoiden teoksista...

  VastaaPoista
 5. Kiva lista! Lasten- ja nuortenkirjoista olen lukenut kaikki nuo mainitsemasi paitsi Viisikot; Blytonia en jostain syystä koskaan tullut lukeneeksi. Lotta-kirjoja ahmin kirjan päivässä, samoin Tiinoja. Onneksi olivat pitkiä sarjoja :)

  Tuo Hapulin kirja K.Villan matkapäiväkirjoista olisi varmasti kiinnostava. Muutenkin jaan mieltymyksesi (oma)elämäkerrallisiin teoksiin. Kilpikonna ja olkimarsalkka on yksi suosikeistani, tosin olenkin lukenut lähes kaiken Saarikoskeen jollain tavalla liittyvän.

  Ja Anna Ahmatova! Löysin hänen runonsa Ultra Bran laulujen kautta, erityisesti "Entäs nyt?" on mahtava, sekä runona että lauluna.

  Osaatko muuten venäjää..?

  VastaaPoista
 6. Hienoja nimiä on listassasi ja minäkin pidin kovasti siitä, miten olit listaa jaotellut. Ehkäpä jatkat tästä? Huomasin myös, että listallasi on paljon kotimaisia nimiä, sellaisia joita en ole lukenut itse lainkaan.

  T. Valkoinen kirahvi

  VastaaPoista
 7. Kirsi, tein listaa pikkuhiljaa, kerralla olisi ollut liian kova rykäisy. Anneli Kannon Veriruusut on listalla siksi, että se mielestäni kertoo tärkeästä asiasta, nimittäin sisällissodan naissotilaista. Kirja on fiktiivinen, mutta siinä on käytetty paljon erilaisia asiaan liittyviä lähteitä, joiden ympärille fiktiiviset henkilöt on asetettu. Vaikka kerronta on välillä melko yksinkertaistavaa ja henkilöhahmot jäävät ohuiksi, niin aiheensa takia kirja on mielestäni paikkansa listallani ansainnut.

  Kiitos Maria innoituksesta. Siinä sinulle uusia lukuvinkkejä ;)

  Lumikko, itse löysin Ahmatovan jo vähän ennen Ultra Brata, joka oli omakin suosikkini. Kävin erään työväenopiston luentosarjan, jossa esiteltiin Pietaria siitä kirjoittaneiden kautta. Luentosarjan lopuksi tehtiin retki Pietariin ja käytiin muun muassa A.A:n kotimuseossa. Minulle A.A ja Pietari ovat yhtä. Ikävä kyllä en osaa venäjästä kuin vähän alkeita, joten venäläinen kirjallisuus ei alkukielellä aukea.

  Valkoinen kirahvi, kiitos! Huomasin itsekin, että luen paljon kotimaista kirjallisuutta.

  VastaaPoista
 8. Yritän aina muistaa kiittää listoista, sillä rakastan lukea niitä! Ja tehdä - odotan kovasti, että minulla on sopiva hetki vastaavan laatimiseen.

  Sinun listaltasi löytyi myös omia suosikkejani, kuten Jansson, Lindgren, Montgomery, Eskola-Koskimies (heh), Mazzarella, Meriluoto, Austen, Canth, Hustvedt, Härkönen, Kähkönen, Shields ja Tyler.

  VastaaPoista
 9. Karoliina, toivottavasti löydät jossain välissä sopivan hetken listan laatimiseen. Odotan mielenkiinnolla.

  Olen lukenut myös Eskolan ja Koskimiehen 50-luvun tytöt ja teinit, mutta jätin ne listasta, sillä pidin enemmän tuosta Valistuksen sukutarimasta.

  VastaaPoista
 10. Hieno lista. Ja todella hyvä idea jaotella kirjat noin. Lapsuuden ja nuoruuden kirjoissa on paljon itsellenikin tärkeitä kirjoja, kuten romaaneissakin. Mie oon huono lukemaan elämäkerrallista kirjallisuutta. Se on selkeä puute lukemisissani. Päiväkirjoista ja kirjeistä koottuja kirjoja olen lukenut kyllä ja niistä tykännyt. Esim. Kyllikki Villa on yksi suosikeistani. Hän on viisas, ihana ihminen.

  VastaaPoista
 11. Anna-Elina, kiitos! Tiedän paljon muitakin, jotka eivät perusta elämäkerrallisesta kirjallisuudesta, esimerkiksi mieheni on sellainen ;). Täysin samaa mieltä Villasta, viisas ja ihana ihminen.

  VastaaPoista
 12. Upea lista!onneksi loma alkaa tänään taidan napata vinkkejä täältä mukaan.Kiitos!

  VastaaPoista
 13. Kiitos Maria! Hyvää ja lukuisaa lomaa!

  VastaaPoista
 14. Ahmatovasta niin kauan kuin muistan...tuli mieleeni heti ruonoilija Osip Mandelstam ja hänen vaimonsa Nadezan kirja Ihmisen toivo. Lukemisest aon aikaa, mutta muistaisin heidän olleen tuttuja ja jakaneen saman kohtalon...

  Iiris-rukka on ensimmäinen kirja, jonka muistan.

  Aino Kallaksen päiväkirjat ovat must.

  Hurmion tyttäret oli paras suomalainen kirja edellisvuoden Vuoden Parhaissa Kirjoissani.

  Huojuva talo järisyttää tajuntaani. Kaikki mitä rakastin on kirja, joka kuuluu elämäni parhaisiin kuin myös Mrs. Dalloway.

  Ja taas nyt sain muistuksen, minkä kirjan olen aikonut lukea eli Anna Kortelaisen Virginien.

  Listasi on jotenkin niin tyylikäs...minä painan yhtä pötköä vaan, kun olen haastehulluna aina kaikessa mukana vaikka ei olisi edes aikaa.

  VastaaPoista
 15. Kiitos Leena! Ahmatova ja Mandelstamit olivat tosiaan tuttuja, mutta heidän kohtalonsa oli sikäli erilainen, että Ahmatova säilyi ilman vankileirituomiota, mutta Osip Mandelstam kuoli leirillä .Unohdin listastani muuten juuri tuon Ihmisen toivon, kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista