perjantai 27. tammikuuta 2012

Kirjoitettu nuoruus


Kirjoitettu nuoruus. Aikalaistulkintoja 1900-luvun alkupuolen nuoruudesta. Toim. Ilona Kemppainen, Kirsti Salmi-Niklander ja Saara Tuomaala. Nuorisotutkimusverkosto 2011. 195 s.

Viime vuoden loppupuolella ilmestyi artikkelikokoelma, joka sisältää pääasiassa historiantutkijoiden, mutta myös yhden kirjallisuudentutkijan ja yhden folkloristiikan tutkijan tekstejä nuoruudesta ja kirjoittamisesta 1900-luvun alkupuolella. Näkökulmasta riippuen tutkijat keskittyvät joko nuorten itse tuottamiin teksteihin, kuten esimerkiksi käsinkirjoitettuihin lehtiin tai nuorista kirjoitettuihin teksteihin.

Tiedän, että kirjabloggaajien joukossa on paljon kirjoittajia, jotka ovat kiinnostuneet tyttökirjallisuudesta tai laajemminkin nuorisokirjallisuudesta. Kirjoitettu nuoruus-teoksessa Hellevi Hakala kirjoittaa 1920-1930-luvun "neitoromaanien" ideologisesta ja kasvatuksellisesta aspektista hyvin mielenkiintoisesti. Tuomas Tepora taas tarkastelee toisen maailmansodan aikaista nuortenkirjallisuutta sota-ajan luomasta näkökulmasta.

Suosittelen kirjaa erittäin lämpimästi kaikille nuorten lukemisesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille. Täältä voi käydä lukemassa tarkemman arvioni kirjasta.

6 kommenttia:

 1. Tämä kuulostaa kiinnostavalta kirjalta. En ollut siitä aiemmin kuullutkaan, joten kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Maria, sinä muun muassa olit mielessäni, kun päätin laittaa kirjasta tännekin tietoa.

  VastaaPoista
 3. Hei Jaana minun piti mennä joulukuussa pidettyyn kirjan julkistamistilaisuuteen, mutta en päässyt sitten. Luin myös tuon kirja-arvostelun, mutta en tajunnut että sinä olet sen kirjoittanut! Minun täytyisi hankkia kirja itselleni. Kiva, kun toit esiin nuorisotutkimuksen kirjallisuutta blogissasi :)

  VastaaPoista
 4. Sara, sinua myös ajattelin, mutta tiesitkin ja kirjasta jo ennakkoon. Pyysin kirjaa arvosteltavaksi, sillä minua kiinnostaa ennenkaikkea nuorten oma kirjoittaminen ja juuri tuona aikana.

  VastaaPoista
 5. En ole viikkoon käynyt kylässä mutta voi miten ajatuksia antavia posteja sinulla taas ja kaunis yläkuva!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Maria sanoistasi! Olen iloinen, jos olen kirjoituksillani saanut sanottua jotain, millä on merkitystä.

  VastaaPoista