lauantai 25. helmikuuta 2012

Kirjallista KööpenhaminaaVietimme miehen kanssa pienen miniloman Kööpenhaminassa, jossa jo muutamana päivänä pystyi aistimaan sen, mitä kevät tuo tullessaan, kunhan nämä lumet joskus sulaa pois.
Reissussa ollessa haluan aina bongata "kirjallisia kohteita" ja Kööpenhaminan hauskin löytö oli  Bakkehus-museo, joka oli Fredriksbergin kaupunginosassa. Kyseessä on kaupunginosan vanhimmassa rakennuksessa toimiva kotimuseo, jossa 1700-1800-luvun alussa asui pariskunta nimeltään Kamma ja Knud Lyne Rahbek. Knud Rahbek oli kirjallisuuden professori, kirjailija, kriitikko ja kustantaja ja hänen vaimonsa Kamma oli myös hyvin kiinnostunut kirjallisuudesta ja hän puhui useita kieliä. Lisäksi Kamma oli innokas kirjeiden kirjoittaja, jonka kirjeitä on sittemin julkaistu. Talossa kokoontui aikakauden tanskalaisen kirjallisuus- ja kulttuurieliitin kerma, joiden tukijoina Rahbekin pariskunta toimi.

Museo on sisustettu vastaamaan aikauden tyyliä mahdollisimman autenttisesti ja osittain sisutuksessa on jopa pystytty käyttämään Rahbekien omistamia kalusteita. Suomessa vastaava museo on esimerkiksi Porvoossa oleva J.L. Runebergien kotimuseo. Jos matkustaa Kööpenhaminaan ja on kiinnostunut kirjallisuus-ja kulttuurihistoriasta, suosittelen paikkaa lämpimästi.


Bakkehusin lisäksi bongasin teatterin edestä Ludvig Holbergin patsaan. Holberg esitti meille jo 1700-luvun lopulla sittemmin tunnetuksi tulleen kysymyksen "Miksi Jeppe juo?". Holberg oli tanskalais-norjalainen näytelmäkirjailija ja historioitsija, jonka näytelmästä "Jeppe Niilonpoika" edellämainittu kysymys on peräisin. Vastausta kysymykseen on yritetty etsiä siitä lähtien, ja varmaan jo ennen sitä, mutta taitaa olla vieläkin hakusessa. Vastauksen etsijöihin kuului myös yksi väikkärini sisaruksista, joka teki kirjallisuuden opinnäytetyönsä näytelmästä 1920-luvulla.


Kaiken kaikkiaan Kööpenhamina oli mukava paikka, joka jaksoi pitää mielenkiinnon yllä ainakin neljän päivän ajan. Siitä todisteena on yli 400 valokuvaa (mieheni on innokas valokuvaaja) ja kipeät jalat.

12 kommenttia:

 1. Voi että, miten ihania kuvia! Kevät! <3
  Rakastan kotimuseoita ja kuvista tuli hieman mieleeni juuri Runebergin koti, ennen kuin ehdin tekstissä siihen asti. Tosin tuo Bakkelhus-museo näyttää raikkaammalta kauniine sisustusväreineen. :) Luin juuri Eeva-Kaarina Arosen Kallorummun, ja nyt polttelisi päästä Helsinkiin Mannerheim-museoon. :)

  Kööpenhaminassa en ole vielä koskaan käynyt, mutta kaupunki vaikuttaa niin viehättävältä että taidan itsekin suunnata sinne, toivottavasti mahdollisimman pian. :)

  Kiitos ihanista kuvista, mukavaa päästä aistimaan reissutunnelmia kuvien kautta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, ole hyvä, reissukuvat on minustakin mukavia katsoa.

   Mannerheim-museo on minultakin bongaamatta, voisikin ottaa sen joskus retkikohteeksi ja yrittää houkutella poikakin mukaan. Voisi jopa kiinnostua, kun on toisen maailmansodan historiasta innostunut.

   Poista
 2. Oi, sieltä se kevät täälläkin tulee pikku hiljaa, ihan varmasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee se Susa! Oli jo Kööpenhaminan korkeudella, ei sieltä enää niin pitkä matka ole ;)

   Poista
 3. Kivankuuloinen reissu! Minäkin tykästyin marraskuussa Kööpenhaminaan ja tästä postauksestasi tulikin hyvät matkamuistot mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin reissukertomuksesi Köpiksestä. Kuvien myötä on aina mukava palata reissutunnelmiin ja niillä on myös mukava herkutella ennen reissua. Kävin muutaman face-kaverin seinällä kuolaamassa Köpiksen kuvia ennen omaa reissua.

   Poista
 4. Kööpenhamina on minustakin mukava ja mielenkiintoinen kaupunki. Olen käynyt siellä yhdellä seminaarireissulla (käytiin silloin Lousianassa eli sikäläisessä modernin taiteen museossa), mutta kerran myös perheen kanssa, kun oltiin lomailemassa Tanskassa. Paljon olisi siellä vielä kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jäi taidemuseot kiertämättä tällä kertaa. Mutta sen verran kuitenkin tykästyttiin kaupunkiin, että olisi hauska käydä siellä vielä, vaikka nuorison kanssa ja kesällä, kaupungissa oli upeita puistoja ja voi vain kuvitella miten kauniita ne ovat kesäisin.

   Poista
 5. Minäkään en ole käynyt Kööpenhaminassa kuin kerran ja siitä on jo yli 20 vuotta aikaa! Täytyy yrittää muistaa vinkkisi jos pääsisi sinne vielä joskus uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bakkehus oli tosiaan kiva paikka ja koko Fredriksbergin alue isoine puistoineen. Sieltä löytyi myös Carlsbergin panimon museo, missä olisi päässyt kierrokselle ja olut maistiaisille, mutta jätettiin se kuitenkin tällä kertaa väliin.

   Poista
 6. Köpis on ihana ja tämä kirjallisuuskierros oli valloittava. Suurkiitokset! Matkakuume kyllä nousi välittömästi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Jenni ;)

   Onneksi matkakuume on mukava tauti.

   Poista