perjantai 3. helmikuuta 2012

Kirjeet ja historiantutkimusTämä postaus on mainos, jos et tykkää mainoksista, hyppää yli. Tämä on vähän myös oman hännän nostamista, sillä kirja, jota aion mainostaa, sisältää myös oman artikkelini.

Sain eilen vihdoin ja viimein käsiini tekijäkappaleeni kirjasta Kirjeet ja historiantutkimus (toim. Maarit Leskelä-Kärki, Anu Lahtinen ja Kirsi Vainio-korhonen) SKS, 2011. Kirja oli seikkailut Lappeenrannan postissa. Meillä on kuriiripostiosoite Moskovaan Lappeenrannan kautta ja joskus paketit jää jostain syystä Lappeenrannan postiin, josta tulee noutoilmoitus, että pakettinne on noudettavissa. On vaan vähän turhan pitkä noutomatka. Itseasiassa toinen kappaleeni on edelleen jossain teillä tietymättömillä.

Kirjan ilmestymisvuodeksi on laitettu 2011, mutta kirja ilmestyi tämän vuoden alussa ja julkkarit oli tammikuun lopussa, joihin en tietenkää päässyt mukaan. No, tänään voin pitää ihan omat julkkarit ja ottaa lasin shampanskojea kirjan kunniaksi.

Kirja on oikeasti hieno, siksi olen niin tohkeissani asiasta. Ja sisältää painavaa asiaa kirjeistä historiantutkimuksen lähteinä antiikista nykypäivään. Kirjoittajina on 14 historiantutkijaa, jotka ovat perehtyneet eri aikakausien kirjeisiin, kukin omasta näkökulmastaan. Vaikka ei olisikaan kiinnostunut kirjeistä historiantutkimuksellisessa mielessä, niin kirjalla on mielestäni silti paljon annettavaa kulttuurihistoriallisessa mielessä. Miksi kirjeitä on kirjoitettu? Millaisia kirjeitä on kirjoitettu? Ketkä kirjeitä ovat kirjoittaneet? Mikä on ollut kirjeiden funktio?

Kirjallisuudesta ja kirjailijoista kiinnostuneille kirjassa on monta artikkelia. Maarit Leskelä-Kärki kirjoittaa kirjailija Helmi Krohnin ja säveltäjä Erkki Melartinin kirjeenvaihdosta, Hanna Elomaa perehtyy ruotsinkielisten modernistikirjailijoiden kirjeenvaihtoon 1920-luvulta 1940-luvulle. Oma artikkelini käsittelee Elvi Sinervon kirjeitä vankilasta sisarilleen. Hanne Koivisto kirjoittaa vasemmistoälymystön, johon kuului muun muassa runoilija Arvo Turtiainen ja kirjallisuuskriitikko ja kirjallisuudenprofessori Raoul Palmgren, ystävyyskirjeenvaihdosta ja Ritva Hapuli esittelee havaintojaan Kyllikki Villan lukijakirjeistä. Lisäksi tarjolla on tietoa muun muassa 1500-1600-luvun aatelismiesten ja -naisten kirjeenvaihdosta, kuin myös 1800-luvun "tavallisen kansan" kirjoittamista kirjeistä. Mukana on myös tietolaatikoita, jotka tarjoavat erilaisista näkökulmista tietoa kirjeenkirjoittamisen historiasta. Kirja sisältää myös paljon kuvia käytetyistä kirjeistä ja niitä kirjoittaneista ihmisistä.

Tämä kirjan tekemisessä on ollut ilo olla mukana. Kuten kirjeen toimittajat johdannossa kirjoittavat "Kirjaa on tehty inspiroivassa kollektiivisessa hengessä kahden vuoden ajan. Kirjoittajat ovat kokoontuneet useita kertoja tekstien äärelle, ja keskustelut kirjeistä ovat olleet moninaisia". Tällaisessa hengessä syntyy hyviä kirjoja!

30 kommenttia:

 1. Oih, onnea!! Todella kaunis kirja ja asiakin on varmasti painavaa. Kiitos kirjavinkistä, tähän voisin kyllä tutustua, vaikkei viime aikoina ole tullut mitään tutkittuakaan. Sen verran tuli kuitenkin aikoinaan kirjeenvaihtoa luettua ja tutkittua, että nyt voisi lukea, miten se olisi kannattanut tehdä:)

  Onnea vielä <3

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen kirja! Onnea! Ja tällaiset mainokset eivät haittaa blogssa ollenkaan. :)

  VastaaPoista
 3. Onnea!!! Kiehtovan näköinen ja kuuloinen kirja. Pistän lukuvinkin ylös. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kaikille. Ja Amma, etköhän ole selvinnyt aikaisemminkin ihan kunnialla ja hyvin ;)

  VastaaPoista
 5. Onnittelut Jaana! Ilman muuta pitää mainostaa omaa kirjaa. :) Meni minun lukulistalleni. SKS:n myymälässä on muutenkin mukava käydä Helsingissä liikuskellessa.

  VastaaPoista
 6. Onnea kirjan johdosta! Aivan ihanan näköinen kansi! Ja kuulostaa myöskin mielenkiintoiselta. Na Sdorovje!

  VastaaPoista
 7. Onneksi olkoon! Omaa kirjaa on ihana pitää kädessä kaiken sen vaatiman työn jälkeen. Shampanskoje on ansaittu!

  VastaaPoista
 8. Sara, kiitos! Ja minustakin SKS:n myymälä on ihana ja harvoin sieltä pääsee ulos ilman, ettei olisi ostanut mitään.

  Helmi-Maaria, kansi on minustakin kaunis ja spasiba ;)

  Kiitos Linnea!

  VastaaPoista
 9. Margit, kiitos! On se mukava tunne ja varsinkin tämän kirjan kohdalla, kun se on erittäin huolellisesti tehty ja toimitettu, kaunis ulkoasultaan ja kaiken kukkuraksi täynnä mielenkiintoisia artikkeleita.

  VastaaPoista
 10. Onnea, Jaana! Julkaistu artikkeli on aina hieno juttu ja noin kauniissa kokoelmassa etenkin. SKS:ssa osataan. :)

  VastaaPoista
 11. Onnea :)

  Pidän hyvistä elämänkerroista, mutta ainoat kirjeteokset ovat Kirjeitä Myllystäni osat 1 ja 2 jotka olen kahlannut läpi, en juuri muita kirjeteoksia.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Katja ja Jokke.

  SKS on edelleen Suomen johtavia tiedekustantamoja, vaikka ilmeisesti (mitä olen asiasta kuullut) sielläkin ollaan vähentämässä tiedekirjallisuuden määrää. Yksi syy tähän ilmeisesti on se, että tutkijoita velvoitetaan julkaisemaan yhä enemmän verkossa. Varmasti vaikuttimena on myös tiedekirjojen suhteellisen huono myynti.

  VastaaPoista
 13. Onnea!!
  Tämä on pistettävä muistiin sillä tarvitsen tämän tyyppistä kirjaa romaanikässäriäni varten, jossa kirjeet ovat merkittävässä asemassa...

  VastaaPoista
 14. Jaana, on totta, että tiedekirjallisuuden määrä SKS:ssa on tipahtamassa. Aikaisemmin esimerkiksi melkein kaikki folkloristiikan väitöskirjat julkaistiin SKS:ssa, mutta nykyisin yhä enemmän ja enemmän yliopistojen omissa sarjoissa.

  VastaaPoista
 15. Morre, kiitos ja onpa mielenkiintoista.

  Katja, sama kehitys on nähtävissä myös historian väikkäreiden saralla.

  VastaaPoista
 16. Luulin kommentoineeni tätä jo tuoreeltaan, mutta olikin näköjään jäänyt kiireessä sanavsahvistukseen roikkumaan...

  Onneksi olkoon Jaana! Ja kiitos mainostuksesta, sillä en
  ollut vielä kuullut kirjasta, mutta aihe kiinnostaa kovasti :).

  VastaaPoista
 17. Tuhannet onnittelut! Kuulostaa hienolta kirjalta. :)

  VastaaPoista
 18. Onnittelut minultakin! Olen tyttö, joka tykkää kirjoittaa kirjeitä. Ja saada kirjeitä. Joten kirja on varmasti mielenkiintoinen lukukokemus!

  VastaaPoista
 19. Kiitos Sonja! Ihanaa, että joku vielä tänä päivänä kirjoittaa "oikeita" kirjeitä. Historiantutkijoiden keskuudessa on usein pohdittu juuri tulevaisuudessa tapahtuvaa historiantutkimusta ja sitä, ettei vältämättä nykyajasta jää enää samankaltaisia lähteitä kuin esim. kirjeet ova olleet. Kaikki tapahtuu verkossa.

  VastaaPoista
 20. Ihana kansi...Onnea!

  Elvi Sinervoon olisi kiinnostava tutustua tarkemmin

  Olen säästänyt kaikki elämäni oikeat kirjeet, mutta vastaavaa tutkimusta on enää vaikea tehdä, kun kukaan ei kirjoita kirjeitä.

  Saako tätä esim. kirjastoista? En tiedä, tiedätkö, mutta minun piti alunperin lähteä opiskelemaan historiaa. Romanovien kanssa otan vähän revanssia ja historiassa kiinnostaa moni muukin asia.

  VastaaPoista
 21. Leena, kansi on kaunis. Se on kopio yhdestä kirjassa käytetystä kirjeestä.

  Elvi Sinervosta on Kalevi Kalemaa kirjoittanut elämäkerran. Itse olen kirjoittanut hänestä pari artikkelia, joissa on kuitenkin melko kapea näkökulma artikkelien lyhyydestä johtuen. Molemmat käsittelevät kuitenkin hänen vankila-aikaansa. Sitten on tietenkin hänen kaunokirjallinen tuotantonsa, jossa on myös paljon omaelämäkerrallisuutta. Kiinnostava on myös Rauni Paalasen artikkeli teoksessa "Äiti ja aate", josta postasin muutama viikko sitten. Löytyy tuolta tunnisteista Rauni Paalanen kohdasta.

  On hienoa, että on vielä ihmisiä, jotka kirjoittavat kirjeitä ja vielä säästävät ne. Niin kuin sanoit, kirjeiden kirjoittaminen on vähentynyt huomattavasti. Ensin puhelimen ja nykyään sähköisen yhteydenpidon vuoksi.Se on sääli ajatellen tulevaisuudessa tapahtuvaa historiantutkimusta ajatellen.

  Kirjan saatavuudesta en laajemmin tiedä, sen verran vilkaisin, ettei ainakaan vielä Helsingin kirjastoissa ollut. Uskon ja toivon, että jonkin ajan kuluttua kirjaa saisi myös kirjastoista.

  Ja Leena, muistan toki historiakiinnostuksesi ja etenkin suhteessa Romanoveihin.

  VastaaPoista
 22. Onnittelut sinulle! Ihan mahtavaa olla mukana tuollaisessa. Ja sitäpaitsi minä olen aika kiinnostunut kirjeistä. Olen joskus lukenut montakin kokoelmaa joidenkin ihmisten kirjeitä, sillä ne jotenkin koukuttavat ja antavat ihmisistä hyvin intiimin kuvan. Sinun Sinervo-artikkelisi vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 23. Kiitos Kirjailijatar! Pidän myös kirjekokoelmien lukemisesta (tämä käsillä oleva teos ei kylläkään ole sellainen), samoin kuin julkaistuista päiväkirjoista. Ne ovat oivaa kulttuurihistoriaa yhden yksilön kautta välittyneenä samalla kun ne tuovat menneisyyden ihmisen, hänen tapansa ajatella, tuntea ja elää elämäänsä lähemmäksi ja konkreettisemmaksi. Siksi kirjeet on myös niin oiva lähde historiantutkimukselle.

  VastaaPoista
 24. Kiitos vinkistä: Paalanen laajeni vähän isommaksi ja Sinervonkin ohitse...

  Olipa upea juttu!

  VastaaPoista
 25. Hauska kuulla Leena, että innostuit.

  VastaaPoista
 26. Ooh, tämähän on mennyt minulta ihan ohi! Onneksi olkoon kirjan julkaisusta! Huippujuttu. Kiinnostava aihe, tutustun tähän kyllä vielä ihan varmasti, sillä kirjeet kiinnostavat minua kovasti, vaikkeivät esim. omassa tutkimuksessani mukana olekaan. Mahtavaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suketus. Kirjeet ovat kyllä kaikkineen kiehtova historian lähteistö ja itse pidän esimerkiksi kovasti erilaisten toimitettujen kirjekokoelmien lukemisesta. Niissä voi kurkistaa menneisyyden ihmisen elämään niin monesta eri näkökulmasta.

   Poista
 27. Löysin tieni tänne vuoden päätösraporttisi kautta. Kiinnostava kirja minustakin, ja ulkoasultaan myös sangen onnistunut! Jos olet lukenut useampia kiinnostavia kirjekokoelmia, voisit (jos haluat) vinkata niistä vaikka jossakin postauksessasi. En liene ainoa aiheesta kiinnostunut. :)

  VastaaPoista