keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Nainen blogin takanaHuomasin juuri, että minulla on ennen tätä kasassa 99 postausta ja mietin, miten voisin juhlistaa 100. postausta. No, Ammalta sain idean että voin juhlistaa sitä esittelemällä vähän tarkemmin naisen blogin takaa.

"Blogiurani" alkoi toukokuussa 2011 (kohta vietetään juhlia!). Olin sitä ennen tutustunut kiinnostaviin kirjablogeihin ja tuli olo, että voisi itsekin kirjoittaa lukemistaan kirjoista. Näin voisi kartoittaa lukemisiaan ja hyvällä tuurilla jakaa vielä kokemuksiaan niistä. Olin todella iloinen saamastani vastaanotosta ja se myös innosti kirjoittamaan lisää.

Yksi kimmoke blogin perustamiselle oli se, että sain hyvän harrastuksen ja virtuaalisen ystäväpiirin, jotka molemmat ovat erityisen tärkeitä nyt asuessamme Moskovassa mieheni työn takia. Olemme Moskovassa toista kertaa. Ensimmäinen jaksomme oli vuosina 2005-2008. Sen jälkeen olimme kaksi vuotta Suomessa ja nyt olemme asuneet Moskovassa kesästä 2010 saakka. Pestiä kestää näillä näkymin kesään 2013. Suomessa kotimme on Porvoossa, jonka historiallisesta miljööstä nautin täysin siemauksin aina kun sinne pääsemme.

Sen lisäksi, että olen kirjabloggaaja olen myös kolmen lapsen äiti. Vanhin on jo muuttanut omilleen ja kaksi nuorempaakin on sen ikäisiä, etteivät enää tarvitse äitiään yhtä aktiivisesti kuin aiemmin. Minulla on siis hyvää aikaa lukea ja kirjoittaa. Lukemisen lisäksi toinen lähes elämänmittainen harrastukseni on ollut lentopallo, joka nyt Moskovassa asuessamme on tauolla. Kun palaamme Suomeen etsiydyn aivan varmasti taas johonkin pelaamaan. Tällä hetkellä pidän fyysistä kuntoani yllä uimalla ja kävelemällä.

Aikaani sen sijaan vie väitöskirja, jota teen Turun yliopiston Suomen historian oppiaineelle. Väitöskirjani aiheena on kolme sisarusta: Sylvi-Kyllikki Kilpi, kansanedustaja ja kirjailijat Elvi ja Aira Sinervo. Kaikki kolme olivat aktiivisia työväenliikkeen toimijoita ja tutkin työväenliikkeen kahtiajakautuneisuutta heidän näkökulmastaan. Työni voidaan liittää biografiseen tutkimukseen, sillä samalla kun tutkin heidän toimintaansa työväenliikkeessä teen elämäkerrallista tutkimusta. Elämäkerrat ylipäätään ovat intohimoni ja se näkyy myös lukemissani kirjoissa. Tällä hetkellä kahlaan melko syvissä vesissä väitöskirjani kanssa, joten valmistuminen ei ihan lähiaikoina ole näköpiirissä. Tekstejäni on sen sijaan ilmestynyt kolmessa artikkelikokoelmassa (kevään aikana pitäisi ilmestyä neljäs) ja on aina yhtä jännittävää nähdä omaa teksiään julkaistuna.

Elämäkertojen lisäksi pidän, yllätys yllätys, historiallisista romaaneista, samoin kuin erilaisista omaelämäkerrallisista teoksista. Luen myös uudempaa kirjallisuutta, mutta en pidä tärkeänä olla etulinjassa tuomassa esiin uutuuksia. Onneksi täällä kirjablogimaailmassa on monia loistavia blogeja, jotka nostavat esiin uutuuksia, joten voin rauhassa profiloitua vanhemman kirjallisuuden blogiksi.

Arvostelemani kirjat ovat pääosin omiani, sillä olen patologinen kirjojen ostaja. Varsinkin nyt kun asumme poissa Suomesta ei oikein voi olla riippuvainen kirjaston eräpäivistä. Kustantajien arvostelukappaleita en ole pyytänyt. Jonkin verran linkitän blogiini myös Agricola -Suomen historiaverkkoon arvostelemiani kirjoja ja ne ovat kaikki kustantajan arvostelukappaleita.

58 kommenttia:

 1. Kiva teksti. Väitöskirjasi kiinnostaa minua koko ajan enemmän, vaikkei aihe olekaan itselleni keskeinen - kiinnostava toki. Juuri sain loppuun oman tämän päivän urakkani. Huh. (Syvät vedet ovat liplattaneet täälläkin, mutta tällä viikolla olen pari kertaa käynyt jo aika lähellä pintaakin! Vähitellen, vähitellen...)

  Minä haluaisin muuttaa jonnekin ulkomaille töihin vielä joskus. Mieluusti vaikka johonkin, missä puhutaan saksaa. Tosin Yhdysvalloillekaan en sanoisi ei...

  Sinä luet blogin perusteella mielenkiintoisia kirjoja, jotka ansaitsevat tulla esitellyiksi (ja luetuiksi), vaikkeivät uutuuttaan kiiltäisikään. Kiitos niistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Täytyy sanoa, että asuminen ulkomailla tuo kyllä perspektiiviä moneen asiaan, sekä hyvässä että huonossa, joten suosittelen.

   Mukava kuulla, että siellä ollaan nyt pinnan tuntumassa... Kyllä minäkin täältä vielä nousen.

   Poista
 2. Olipa kiva, että tartuit haasteeseen ja aivan erinomainen aihe 100. postaukselle! Onnea siitä!

  Kiva lukea sinusta ja väitöskirjasi kuulostaa toden totta kiinnostavalta. Meillä lentopalloa pelaa mies, itse olen aina ko. lajia inhonnut, vaikka lentopallopitäjästä syntyisin olenkin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos inspiraatiosta!

   Olet valinnut miehen hyvin, ainakin urheilulajin kohdalla ;)

   Poista
 3. Kiva esittely tämäkin ja oikein osuva tapa juhlistaa satasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Onhan 100 ihan juhlistamisen arvoinen suoritus ;)

   Poista
 4. Olipa kiva tutustua paremmin :)

  VastaaPoista
 5. Oli mukava lukea sinusta enemmän! Kiitos tästä.
  Ps. Minäkin rakastan lentopalloa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että on muitakin lentopallon rakastajia :)

   Poista
 6. Kiitos, oli kivaa lukea enemmän sinusta ja mielenkiintoisesta väitöskirjan aiheestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karoliina! Ja toivotaan, että se väitöskirja on vielä joskus jotain muutakin kuin pelkkä aihe paperilla.

   Poista
 7. Oikein hieno sadas postaus :)
  Mukava saada vähän parempi kuva siitä, kuka tätä blogia pitää :)

  VastaaPoista
 8. Samaa pitää sanoa kuin muutkin, tämä oli mukava lukea. Väitöskirjasi kuulostaa kiehtovalta... onnea vain syviin vesiin! Ja osanottoni lentopallotauosta. Kamalaa. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, ehkä täältä vielä noustaan...

   Oikeasti odotan sitä aikaa, kun taas pääsen pelaamaan. Ihanaa kun joku ymmärtää.

   Poista
 9. Oli tosiaan ilo lukea esittelysi, Jaana. Paljon jo tiesinkin ja nyt lisää. :) Tykkään blogissasi siitä, miten hienosti kirjoitat kirjoista ja kuinka toisinaan annat meidän kurkistaa Moskovan kaduille ja puistoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja!

   Nyt kun ilmat vähän lämpenevät yritän taas jalkautua Moskovan kaduille kameran kanssa ja saada jotain esiin blogissakin.

   Poista
 10. Kivaa kuulla naisesta blogin takana :) Iloa Moskovan elämään. Se on ihana, muistorakas ja -rikas kaupunkini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmi-Maaria!

   Moskova on kiehtova kaupunki ja pidän siitä kovin, vaikka moni asia siellä välillä kiukuttaakin. Aika siellä on ollut antoisaa monella tavalla sekä meille aikuisille että lapsille.

   Poista
 11. Minustakin tätä oli kiva lukea :) Kivaa on myös se, että blogillasi on selkeästi omannäköisesi ja erottuva linja, joka näkyy sekä kirjavalinnoissa että kirjoitustyylissä. Tykkään!

  VastaaPoista
 12. Kiva kuulla sinusta vähän enemmänkin!

  Blogisi on aina ollut kiinnostava, hyvää jatkoa sekä sille että väitöskirjatyölle!

  VastaaPoista
 13. Kiva, että jaksoit tehdä tällaisen esittelytekstin:) Nyt tiedän hieman enemmän siitä, kenen kanssa aina tuppaan lukemaan kirjoja samaan aikaan:D Oletko lukenut muuten keskimääräistä enemmän venäläistä kirjallisuutta näinä parina vuotena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja!

   Olen lukenut venäläistä kirjallisuutta paljon jo aiemmin, muun muassa lähes tulkoon kaikki klassikot, joten viime vuosina en ole mitenkään erityisen paljoa sitä lukenut. Pyrin kyllä bongaamaan kiinnostavaa venäläistä nykykirjallisuutta, mutta sitä ei kovin paljon suomenneta. Tällä hetkellä luennassa on kuitenkin Ulitskajan "Naisten valheet", joka vaikuttaa erinomaiselta.

   Poista
 14. Mainio satanen ja ihanaa lukea lisää sinusta! :)

  Minun äitini on entinen lentopalloilija, mutta itselleni laji ei ole niin tuttu.

  Hyvää jatkoa väitöskirjalle, hienolta kuulostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linnea!

   Eivät ole minunkaan tyttäreni äitinsä lajista kiinnostuneet, ikävä kyllä.

   Poista
 15. Blogisi on yksi eniten seuraamiani. Tutkijataustasi näkyy teksteissä, mikä on vain positiivista. Toivottavasti postauksia tulee monta sataa lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit!

   Kyllä täältä on vielä tekstejä tulossa :)

   Poista
 16. Hei Jaana ja olipa kiva lukea sinusta enemmän! Väitöskirjasi aihe on todella kiinnostava ja tsemppiä sen tekemiseen! Ehkäpä joskus törmäämme "Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle" kulmilla... Turun yliopisto meitäpä yhdistää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara ja samoin!

   Hauska kuulla, että sinäkin teet työtäsi Turkuun. Kotimaisen kirjallisuuden laitokselle?

   Poista
  2. Jaana, teen väikkäriä kasvatustieteelliseen tiedekuntaan!

   Poista
  3. Ok! Jotenkin olen ymmärtänyt väärin...

   Poista
 17. Kiitos hyvästä ja mielenkiintoisesta esittelystä Jaana! Oli oikein mukava lukea naisesta blogin takana.

  Uskon ja luotan siihen, että pääset vielä pois sieltä syvistä vesistä, mutta tiedän tasan tarkkaan tunteen. Olen ollut siellä itsekin. Se ilmeisesti liittyy tutkimuksen tekemisen prosessiin, mutta kun tilanne on päällä, niin eipä se tieto paljon lohduta. Kovasti tsemppiä!

  Aiheesi on kyllä erittäin kiinnostava. Pitääkin etsiä käsiinsä artikkelisi ja lukea ne jossain vaiheessa. Agricolan sivuilta olenkin bongannut joitakin arvioitasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna Elina sanoistasi ja kannustuksesta. Uskon tosiaan sinun tietävän, mistä puhun.

   Poista
 18. Hei, ja onnea blogille!
  Kiinnostuin blogistasi kun huomasin, että kirjoitat juurikin vanhemmasta kirjallisuudesta. Vaikka en itse paljon lue elämäkertakirjallisuutta enkä oikein historiallistakaan, tykkään lukea toisen mietteitä niistä.

  Eksoottista kun kirjoitat Moskovasta käsin! Arkikokemukset kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hauska kuulla, että vanhemmallakin kirjallisuudella on kannattajansa.

   Tulevaisuudessa voin kenties jonkin postauksen kirjoittaa elämänmenosta Moskovassa, vaikka arki on arkea joka puolella ja sinällään kenties tylsää.

   Poista
 19. Hieno sadas postaus tosiaan!

  Itsekin yritän saada valmistuttua, ala vaan on ihan eri eikä päättötyötäni oikein voi väitöskirjaan verrata, mutta kuitenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu ja tsemppiä sinullekin päättötyöhön.

   Poista
 20. Oli mukava lukea sinusta enemmän! Toivotan hyvää jatkoa väitöskirjasi kanssa. :)

  Ystäväni kävi vuosi sitten Moskovassa ja kertoi, että se on yksi hulluimmista kaupungeista, missä hän on käynyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jossu!

   Olisi mielenkiintoista kuulla, millä tavalla tämä hulluus näkyi siellä pikaisesti vierailleen näkökulmasta. Mutta voin kyllä allekirjoittaa väitteen, hullu, mutta mielenkiintoinen ;)

   Poista
 21. Erinomainen aihe sadannelle postaukselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jori. Ehkä vähän hämmentävää kirjoittaa itsestään, kun on tottunut kirjoittamaan vain kirjoista.

   Poista
 22. Kiitos kivasta esittelystä ja onnea sadannesta postauksesta! Tutkimuksesi kuulostaa tosiaan mielenkiintoiselta, ja blogisi tarjoaa kivoja pikku kurkistuksia Venäjälle! Mieleen on jäänyt ainakin se museovisiitti... Luku-, tutkimus- ja kirjoitusiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Luru ja museopostauksia on ainakin vielä tulossa lisää.

   Poista
 23. Kiva lukea sinusta ja maailmastasi. Moskova on varmaan mielenkiintoinen kaupunki kirjallisuuden näkökulmasta. Olisi kiva lukea joskus myös venäläisistä + lukemisesta. Olen aina ihastellut heidän tyyliään lukea esim. metron liukuportaissa. Meilläpäin ei niin usein näy kirjaa kädessä työmatkoilla. Tai mä en vaan huomaa, kun liikun itse nenä kiinni kirjassa kaikki matkat =)

  Tai siis en tiedä, onko tuo enää tapana siellä...

  Mutta pidän teksteistäsi, kuten moni muukin. Mukavaa kevättä ja iloa työhösi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari A.!

   Kyllä täällä vieläkin näkee ihmisiä lukemassa metrossa, mutta ainakin yhtä moni, ellei useampi näplää kännykkää tai tietokonetta.

   Poista
 24. Onnittelut ahkeralle blogistille! Nämä esittelyt ovat aina kovin kiehtovaa luettavaa. Itse olen lähes vannonut, että kirjoitan itse varsin anonyymisti, mutta ehkä sitten sadannen jutun kohdalla minäkin uskaltaudun jotakin itsestäni kertomaan. ; )

  Blogiasi erottuu monista muista juuri sen takia, että nostat säännöllisesti esiin vähän vanhempaakin kirjallisuutta ja kirjamakusi käy usein yhteen omani kanssa. Nykyisin työajatukset täyttävät pääni siinä määrin, että harvoin enää ennätän kommentoida blogeja. Onneksi kohta on kesä ja loma!

  Menestystä tutkimustyöhösi ja onnea elämääsi jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Joana ja mukavaa, että edes silloin tällöin ennätät vierailla täällä kirjablogimaailmassa. Minä ainakin luen sinun postauksesi aina tarkkaan, kirjoitat niin hienosti.

   Odottelen sinun sadannetta postaustasi ;)

   Poista
 25. Kiva lukea sinusta lisää. On oikein hyvä, että joku lukee myös vanhempaa kirjallisuutta ja esittelee sitä. Onhan sielläkin vaikka mitä aarteita. Vaikka itsekin tunnustan kyllä lukevani paljon enemmän nykykirjallisuutta kuin klassikoita.

  Tuo sinun väitöskirjasi aihe kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Oi ja Moskova. Olen ollut siellä vain kerran lapsuudessa. Mieleen jäi Punainen tori, sirkus ja metro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjailijatar!

   Muistat Moskovasta ne oleelliset, maamerkit.

   Poista
 26. Kiitos, hieno avaus! Herkkuruoat vielä puuttuivat;-)

  Minä olen niin paljon kolmessa vuodessa ehnyt esitellä tekemisiäni, että en nyt taida tähän junaan nousta, mutta kiva tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena.

   Herkkuruuista tulee oma postaus, liian laaja aihe tähän liitettäväksi =D

   Poista
 27. Voi kiitos sinulle Jaana!Tykkään aina vaan enemmän sinusta.Hyvää viikonloppua lämpimin ajatuksin
  maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria sinulle sanoistasi, ne saavat minut pitämään sinusta entistä enemmän.

   Oikein hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 28. Olipa mukava lukea sinusta ja aiheeltaan todella mielenkiintoisesta tutkimustyöstäsi.
  Elämänkerrat ja ei aivan nykykirjallisuus ovat blogisi tunnusmerkkejä,sen takia tämä onkin piristävän erilainen.
  Vaikka seuraan koko ajan juuri ilmestyvää kirjallisuuttakin, tuntuu niin hyvältä löytää täältä kirjoituksiasi vanhemmista rakkaista lukukokemuksistani. Kiitos niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Clarissa itsellesi kauniista sanoistasi.

   Poista