tiistai 3. huhtikuuta 2012

Solveigin laulu


Tänään alkaa YLE Teemalla uusintana sarja, jonka näkemistä olen odottanut pitkään. Kyseessä on Lassi Sinkkosen kirjaan Solveigin laulu perustuva 3-osainen minisarja, joka kertoo nuoren Solveig-tytön tarinan lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle. Solveig syntyy hiukan ennen sotia Helsingissä työläisperheeseen. Perheen muodostavat äiti Saara ja isä Börje, myös isovanhemmilla famulla ja fafalla on tärkeä rooli Solveigin elämässä. Saara ei ole valmis äidiksi eikä isästäkään ole ottamaan vastuuta, joten Solveigin kasvatus jää pitkälti famun harteille, josta tuleekin Solveigin tuki ja turva.

Olin 10-vuotias kun sarja esitettiin ensimmäisen kerran, mutta en muista sainko katsoa sarjaa silloin. Sen jälkeen se on kuitenkin uusittu ainakin kerran, ja silloin näin sen ja vaikutuin. Olen myös lukenut Sinkkosen kirjan useampaan kertaan, ja liitän sen samaan sarjaan Pirkko Saision Elämänmeno kirjan (ja myös TV-sarjan) kanssa. Molemmat ovat elämänmakuisia, vahvasti kerrottuja tarinoita suomalaisesta sodanaikaisesta ja sen jälkeisestä yhteiskunnasta ja molemmissa tarinan keskiössä on äidin ja tyttären vaikea suhde.

Solveigin laulun näyttelijäsuoritukset ovat jääneet vahvoina mieleeni, etenkin Leena Uotilan esittämä Solveig (jopa niin, että kun nykyään näen Uotilan jossain roolissa muistan Solveigin laulun) ja Liisamaija Laaksosen Saara-äiti, myös famua esittävä Aino Lehtimäki on roolissaan erinomainen. Solveigin laulu on ennen kaikkea naisten tarina, jossa miehet jäävät taustalle. Miesten ongelmana on viina ja ajoittainen väkivaltainen käyttäytyminen. Paavo Pentikäinen Solveigin isänä tekee kuitenkin mielestäni hienon roolityön pyrkiessään pyristelemään pois näistä vahvoista rooliodotuksista.

Suosittelen sarjaa kaikille, joita kiinnostaa suomalaisen sodanaikaisen ja -jälkeisen yhteiskunnan realistinen kuvaus loistavilla näyttelijäsuorituksilla höystettynä. Tästä voi käydä lukemassa lisätietoa sarjasta YLEN:n sivuilta. Kuva samasta lähteestä.

Sinkkosen kirjasta ovat kirjoittaneet Jokke ja anni. M

24 kommenttia:

 1. Katsoin Solveigin laulun jo silloin, kun se tuli tv:stä ensimmäisen kerran. Vaikka siitä on kauan, muistan näytelmästä edelleen paljon. Varsinkin itse Solveig ja ihanan lämmin famu ovat jääneet mieleeni. Minäkin suosittelen tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut 10 kun tämä ensi kerran esitettiin. Luulen, että olen katsonut tämän jo silloin (ihan varma en ole 70-luvulla joka tapauksessa). Vaikka kerronta aika ajoin on melko rankkaa sen ikäiselle, ihastuin ja luin kirjankin melko pian sen jälkeen.

   Poista
 2. Mukava muistutus, luin teoksen 2011 ja siinä oli paljon hyvää, joskin oli aika rankka kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin postauksesi kirjasta. Linkitän sen tähän myöhemmin jos sinulle sopii.

   Poista
 3. hei mäkin luin tämän toissa vuonna tai jotain - pitääkin katsoa areenalta jos vaan muistaisi! Kirja jäi kyllä vahavasti mieleen, vaikkei noussutkaan miksikään suursuosikiksi.

  arviooni tästä;
  http://ootaluenekaloppuun.blogspot.com/2010/05/lassi-sinkkonen-solveigin-laulu.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. anni.M:n kirjan kannet lienevät alkuperäiset? omassa jutussani koskemattomat, mutta eivät originaalit :)

   http://joklaaja.blogspot.com/2011/11/solveigin-laulu-lassi-sinkkonen.html

   Poista
  2. Kävin lukemassa arviosi ja linkitän sen myös tekstiini jos sopii.

   Poista
 4. Rakastin tätä kirjaa ihan mielettömästi silloin lukion alussa, kun luin. Jotenkin todella vahvan makuinen, ja myös miulle tulee mieleen Elämänmeno, Solveigin laulu on ehkä silti hieman synkempi. En tiennytkään, että tästä on sarja. Kiitos postauksestasi niin ei mene miulta ohi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä noora, ja on tosi hauska kuulla, että myös nuoremmat ovat löytäneet tämän ja tykästyneet.

   Poista
 5. Jaana, nuoruuteni kuumat kirjat ovat mm. Lassi Sinkkosen Solveigin laulu ja saman kirjailijan Mutta minulla ei olisi rakkautta.

  Kiitos! Bongasin tämän muuten Hesarista heti;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "Mutta minulla ei olisi rakkautta" on minulta mennyt ohi. Luin kyllä Solveigin laulun jatko-osan Solveig ja Jussi, mutta se ei silloin samalla tavalla iskenyt. Pitäsi ehkä koittaa uudelleen.

   Poista
 6. Sain tuon kirjan syntymäpäivälahjaksi isältä, kun täytin 13. Luin kirjan moneen kertaan, se kosketti. Sarjassa niitä "eniten vaikuttaneita kirjoja koskaan". Aivan mahtavaa! Kiitos tiedosta, sarjaa en ole nähnyt. Täytyy laittaa digiboxi tallentamaan.

  -Tulppaani-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että kirja on koskettanut. Hieno lahja isältäsi.

   Poista
 7. Huomasin tämän juuri äsken toisaalla Kirsin linkittämänä, loistavaa! :) Olen itse nähnyt kyseisen minisarjan 2000-luvun alussa, se esitettiin silloin muistaakseni Ylen kakkosen puolella. Ihastuin sarjaan ikihyviksi, ja katson ehdottomasti sen nyt uudelleen. Sarjasta ollaan julkaisemassa dvd-tallennettakin, taidan haluta sen omaan hyllyyni, niin hieno se on. Sinkkosen kirjaa en ole vielä lukenut, mutta tarkoitukseni olisi lukea se tänä vuonna Morren kuusi kovaa kotimaista -haasteeseen.

  Solveigin laulu ja Pesärikko ovat jääneet vahvassa suomalaisuudessaan lähtemättömästi mieleeni. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä kestää useampia katselukertoja, samoin kuin kirja useampia lukukertoja.

   Kirjahan sopii erinomaisesti tuohon Morren haasteeseen. Mielenkiintoista sitten kuulla, mitä kirjasta ajattelet.

   Pesärikon minä olen nähnyt vain TV-sarjana, mutta olen monesti miettinyt sen lukemista.

   Poista
 8. Minulla on Solveigin laulun kokoinen aukko kirja- ja filmisivistyksessäni. Nimi on tietysti tuttu; siitä tulee aina jotenkin surumielinen tunnelma mieleen. Ilmeisesti tarina onkin aika rankka. Pitää lukea joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aukothan on tehty paikattaviksi ;)

   Kirja on hyvin realistinen kuvaus, rankkakin, mutta ei täysin ilman toivon pilkahduksia.

   Poista
 9. Luin Solveigin laulun joskus parikymppisenä ja pidin siitä todella paljon. Sarjaa en ole nähnyt, mutta laitankin sen nyt tallentumaan, jotta pääsen tutustumaan siihenkin. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, kannattaa ehdottomasti katsoa, varsinkin jos olet pitänyt kirjasta. Tässä tapauksessa mielestäni filmatisointi on onnistunut vangitsemaan kirjan hengen erinomaisesti.

   Poista
 10. Minuakin kiinnostaa tämä, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja toivottavasti tykkäät!

   Poista
 11. Kiitos kun muistutit! Ensimmäinen osa pääsi livahtamaan ohi, mutta nyt skarppaan jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkki: Eka osa tulee uusintana perjantaina klo 17!

   Poista