maanantai 30. huhtikuuta 2012

Vapputoivotus!

Kuvissa on kortteja, joita ostin Työväenliikkeen kirjastosta. Ne on tehty työväenliikkeen lehtien vappunumeroiden kansista eri vuosilta.

Minulle vappu on ennen kaikkea työväenjuhla. Lapsena vapun kohokohta oli vappumarssi ja sen jälkeen kuunneltiin työväenlauluja sellaisella antaumuksella, että osaan vieläkin ulkoa aika monen laulun sanat. Nykyään en ole enää marssille lähtenyt, mutta työväenlauluja soitan, muun muassa Agit-Propia, Kristiina Halkolaa, Caj Chydeniusta, omaksi iloksi ja miehen kauhuksi. Kuuntelen myös uudempaa työväenmusiikiksi luokiteltavaa, kuten Palefacea, jolta juuri on ilmestynyt uusi levy, jolla on loistava biisi "Miten historiaa luetaan". Etsikää youtubesta ja kuunnelkaa sanoja.

Vappuun kuuluvat myös munkit ja sima skumppa. Munkit on paistettu ja skumppa odottaa vielä noutajaansa handelissa. Tämä vappu menee ystävien luona, sitä ennen käyn kuitenkin katsomassa vappuun sopivan näyttelyn Kenen joukoissa seisot-näyttelyn Amos Anderssonin taidemuseossa. Samalla nautin tovin kaupungin hulinasta, mutta ennen Mantan lakitusta on päästävä jaloista pois, sillä sitä tungosta en kestä eivätkä vapun ylioppilasperinteet juurikaan ole minua kiinnostaneet. Ylioppilaslakki on vuosia maannut jossakin kaapin perällä, eikä se taida päästä tänäkään vuonna tuulettumaan.

Hauskaa vappua kaikille, kullekin omien vappuperinteiden mukaan!10 kommenttia:

 1. Hauskaa vappua, Jaana!

  Sinulla on ihania vappumuistoja. Minä kuuntelin Chydeniuksen ym. musiikkia eniten opiskeluaikana, kun ensin olin löytänyt Ultra Bran. Tykkään noista työväenlauluista kovasti edelleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan Ultra Bra sopii myös hyvin tuohon kategoriaan, se on kuitenkin saanut paljon vaikutteita 1970-luvun laululiikkeeltä.

   Poista
 2. Minunkin lapsuuden vappuihini kuului vappumarssi. (Luulin aika pitkään että kaikki käyvät vappumarssilla, ja hämmennyin kun tajusin että muissa perheissä vaput ovatkin aika erilaisia.)

  Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama minulla. Se ympäristö, jossa kasvoin oli niin leimallisesti työläispaikkakunta, että minäkin luulin pitkään, että marssiminen on ainoa tapa viettää vappua. Totuus paljastui minullekin viimeistään silloin kun yliopisto-opiskelut alkoivat.

   Poista
 3. Minä vietän vappuni myymässä/tekemässä juustohampurilaisia nuorisolle. Eli ilman skumppaa, mutta hyvässä seurassa (kiitos mahtavien työkavereiden).

  Ihania retrokortteja! Ja hyvää vappua sinullekin, Jaana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla oli siis oikea "työläisvappu", kun vietit sen töitä tehden ;)

   Minustakin nuo kortit ovat hienoja, enkä osannutkaan valita vain yhtä, vaan piti ottaa useampi.

   Poista
 4. Hienoja nuo kortit. Aurinkoista vappua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kortit ovat niin hienoja, että pääsevät työhuoneeni seinälle Moskovaan.

   Onneksi aurinko on tänä vuonna hellinyt vapunviettäjiä.

   Poista
 5. Kiitos vapputoivotuksista ja hauskaa vappua sinulle myös!

  Minulla on tänä vuonna erilainen vappu. Saksassa vappu ei tunnu olevan kovin suuri juhla. Pidin tänä aamuna kahdeksalta luentoja, ja lähes kaikki opiskelijat olivat paikalla. Yrittäkääpä tuota Suomessa vappuaattona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tosiaan olla, että Suomessa ei vapunaattona löytyisi montaa luennolle osallistujaa. Voi olla, että vappu verottaa osallistujia vielä monta päivää sen jälkeenkin ;)

   Poista