sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Ne elämän pelastajat...Päätöksethän on tehty rikottavaksi. Monissa kommenttiboxeissa olen ilmoittanut, että minusta ei ole valitsemaan 10 kirjaa ja musiikkikappaletta, jotka voitaisiin asettaa "ten books that saved your life" tai "ten songs that saved your life" otsikoiden alle. Elämän pelastaminen tuntui vain jotenkin hirveän isolle asialle. Vähitellen tajusin (joo, en todellakaan ole mikään maailman nopeaälyisin) että ei kai kukaan tätä ihan tosissaan tee, joten ei muuta kuin joukkoon tummaan. Viimeinen innoittaja oli Maria, jonka listoilta löytyi ihania juttuja ja omallekin listalleni juuri passeleita tapauksia. Tässä tulevat 10 "elämänpelastajaani" ilman perusteluja, myös järjestys on täysin satunnainen. Kaikki  kuitenkin olen kokenut tärkeiksi jossain elämänvaiheessa syystä tai toisesta.

Kirjat:

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 1-3.
Tina ja Reko Lundan: Viikkoja, kuukausia.
Maarit Leskelä-Kärki: Kirjoittaen maailmassa. Krohnin sisarten kirjallinen elämä.
Aino Kallas: Päiväkirjat.
Aila Meriluoto: Vaarallista kokea.
Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet.
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan.
Lassi Sinkkonen: Solveigin laulu.
Elvi Sinervo: Pilvet.
Katarina Eskola: Valistuksen sukutarina.


Biisit:

Juice Leskinen: Pyhä toimitus
Kolmas Nainen: Hyvää ja kaunista
Janis Joplin: Piece of My Heart
Eppu Normaali: Voi kuinka me sinua kaivataan
Pretenders: Thin Line Between Love and Hate
REM: Losing My Religion
Agit Prop: Natalia
PMMP: Oo siellä jossain mun
Agents: Moskovan valot
Okean Elzy: Holodno

Kuvassa Moskovan yliopisto, joka sijaitsee Varpusvuorilla, josta eräskin kirjailija kirjoitti seuraavaa:

Ukonilma kiiti pois jättämättä jälkeäkään, ja sateenkaari nousi taivaalle yli koko Moskovan kaikissa väreissään hehkuen ja joi vttä Moskova-joesta. Korkealla kukkulan laella näkyi kahden metsikön välissä kolme tummaa varjokuvaa. Woland, Korovjev ja Begemont istuivat mustilla ratsuillaan katsellen joen takana leviävää kaupunkia ja särkynyttä aurinkoa, joka hehkui tuhansina sirpaleina rakennusten lännenpuoleisissa ikkunoissa, ja Novodevitsjen luostarin pipaparkakkutorneja.

24 kommenttia:

 1. Vuoroin vieraissa ;). Voih, minulla on sekä TPTA että Kähkösen Kuopio-sarja edelleen lukematta! Samoin Bulgakov; kirjan nimi on minusta kauhea, mutta useiden todistusten perusteella itse kirja varmastikin hyvä. Lundanien kirjaa ei tosiaan voi unohtaa, jos sen on lukenut.

  Minusta on tutkimuskirjalta (Leskelä-Kärki) aikamoinen saavutus päästä tällaiselle listalle. Jokin kirjan henkilökohtaisuudessa, siinä, että Krohnin sisaret tuodaan siinä niin lähelle monine puolineen, tekee siitä niin vaikuttavan.

  Sinä oletkin saanut tunnelmoida ihan oikeissa Moskovan valoissa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, sinulla on paljon hyviä kirjoja lukematta, mutta onpa jotakin mitä odottaa ;)

   Bulgakovin kirjan suomenkielistä nimeä ovat monet ihmetelleet, sillä venäjäksi kirjan nimi on "Mestari ja Margarita". Itse olen nykyään jotenkin tottunut tuohon nimeen ja jopa pidän siitä.

   Minulla tuo Leskelä-Kärjen kirja on listalla ennen kaikkea siksi, että se innoitti minut tälle "sisartielle". Totta on tuo mitä sanot sen henkilökohtaisuudesta.

   Poista
 2. Erityisen ihanaa, että listalta löytyy Sirpa Kähkösen kirja. Terveisiä täältä kirjan maisemista, Aleksanterinkadun kulmasta.

  TPTA:n luin ensimmäisen kerran eräs joulu kun olin 13v. Sen jälkeen luin sen useana jouluna peräkkäin aina uudestaan. Nykyään osaan viettää taas joulujani ilman Väinö Linnaa.

  Lundanien Viikkoja, kuukausia itkettää edelleenkin, jos alkaa kirjaa muistelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustien morsiamien myötä tutustuin Kähköseen ja olin heti myyty. Pidän Sirpa Kähköstä yhtenä parhaista suomalaisista kirjailijoista tällä hetkellä ja odotan vesi kielellä syksyn uutuutta.

   Minäkin olen lukenut TPTA:n lukemattomia kertoja sen jälkeen kun lukiolaisena siihen tutustuin. Se on merkittävä kirja siinä mielessä, että ilman sitä en varmaan olisi tällä ammatillisella tiellä jolla nyt olen. TPTA herätti niin voimakkaan kiinnostuksen Suomen historian, että sitä oli pakko alkaa tutkimaan tarkemmin.

   Viikkoja, kuukausia oli merkittävä kirja jo ensimmäisellä lukukerralla, mutta toisen kerran luin sen, kun yksi läheisistäni oli sairastunut syöpään ja siitä jollain kummalla tavalla myös toivoa vaikka heidän tapauksensa päättyikin pahimmalla mahdollisella tavalla. Meillä onneksi kävi paremmin.

   Poista
 3. Ihastelen kappalevalikoimaasi, siellä monta mielestäni hienoa kappaletta.

  Kirjalistaltasi olen lukenut vain Saatana saapuu Moskovaan, mutta moni niiistä on ajatuksissa, siis lukuajatuksissa.

  Hienoa, että teit kuitenkin, nämä ovat kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätöksethän on tehty rikottavaksi :)

   Kappaleiden valinta oli yllättävän helppoa, siinä mielessä, että tietyt biisit vain tupsahtelivat mieleen. Siinä mielessä vaikeaa, että monta hyvää piti jättää pois.

   Poista
 4. Ihania kappaleita, Eput ja REM voisivat olla omallakin listallani, jos sellaisen tekisin.

  Kirjat eivät ole minulle Bulkakovia lukuunottamatta tuttuja - vielä. Kun se Pohjantähtikin on edelleen lukematta... Joskin aion sen joskus kesän aikana lukea kyllä! Leskelä-Kärjen kirjaa olen lueskellut osin, ehkä joskus vielä huolella kokonaankin.

  Kivaa, että ihmiset "paljastavat" itsestään tällaisiakin asioita. :)

  VastaaPoista
 5. Epuista tykkään muutenkin, mutta tämä biisi tuo erityisesti muistoja mieleen eräästä elämän ajasta. REMiltä etenkin mainitsemani kappale on tärkeä.

  Saat kesäloman kotitehtäväksi lukea TPTA:n. Jokaisen historianopiskelijan MUST :)

  VastaaPoista
 6. Kivaa että teit tämän sittenkin.

  Kirjalistaltasi TPTA ja Saatana saapuu Moskovaan ovat minullekin tärkeitä. Myös Solevigin laulusta pidin paljon, ja kiitos muuten kun vinkkasit siitä tv-sarjasta - pidin siitäkin. Leena Uotilan ja Liisamaija Laaksosen roolityöt erityisesti tekivät vaikutuksen.

  Musiikkipuoleltakin löytyy monta hienoa kappaletta, ja erityisesti Natalia sykähdyttää. Minulla se liittyy vahvasti aikaan, kun muutin vanhempien luota omilleni ja kuuntelin kappaletta kasettinauhurilta uudelleen ja uudelleen (ja kasettia piti siis tietysti jatkuvasti kelata oikeaan kohtaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit Solveigin laulun vinkkaukseni perusteella.

   Oi, minäkin muistan tuon miten ärsyttävää oli yrittää löytää kasettinauhurilta oikea biisi.

   Poista
 7. Yöpöydälläni lukuvuoroaan jonottaa Sirpa Kähkösen Mustat morsiamet. Sen vuoro ei oikeastaan ole vielä mutta nyt innostuin päästämään sen jonossa muiden ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai alkoi Mustat morsiamet kiilaamaan jonon ohi :)

   Minusta hieno kirja, toivottavasti pidät.

   Poista
 8. Hei Jaana, laitoin sulle Liebster Blog -tunnustuksen blogiini, käy kurkkaamassa!

  VastaaPoista
 9. Jee, hyvä että rikoit päätöksesi. :)

  Sinun listoillasi on monia sellaisia, joista olen pitänyt tai joista uskon tulevani pitämään. Kirjoista rakkaita ovat Solveigin laulu (jonka aion lukea uudestaan) ja Mustat morsiamet, TPTA taas on varmasti hienointa kotimaista kirjallisuutta koskaan.

  Ja biisit... Juicen Pyhä toimitus on järisyttävän hyvä, Janiksen (!) fani olin opiskeluaikani alussa ja mietin yhtä toista hänen kappalettaan omallekin listalleni, Losing My Religion ja Natalia ovat myös kovin rakkaita. Agit-Propin löysin vasta opiskeluaikoina, REM:in jo lukiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen likenut TPTA:n ja Solveigin laulun useaan kertaan, mutta Mustia morsiamia en. Vähän ajattelin pitää Kähkös-putken ennen uuden ilmestymistä (jos löytyy aikaa).

   Juicella on monia hienoja kappaleita, mutta Pyhä toimitus on ehdottomasti itselleni tärkein. Pidän siitä myös Loirin tulkitsemana.

   Poista
 10. Kirjalistallamme on sama tuo Vaarallista kokea. Ja minullekin tärkeitä ovat olleet TPTA sekä Mustat morsiamet, ja meinasin melkein itse listata Katarina Eskolan ja Satu Koskimiehen 50-luvun tytöt (ja/tai -teinit), mutta sitten tulin siihen tulokseen, että ei se mikään pelastuskirja ollut, vaikka suuri lukuelämys olikin.

  Biisilistallasi pysäytti Pyhä toimitus. Se on upea. Myös Eppujen ja PMMP:n kappaleet ovat minustakin ihanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Eskolan Valistuksen sukutarina toimii suurena inspiraation lähteenä omalle työlleni kuten Leskelä-Kärjenkin kirja. Ne ovat monta kertaa pelastaneet kun on meinannut upota suohon.

   Juicen Pyhä toimitus on sikäli hassu Juicen biisi, että löysin sen oikeastaan vasta Loirin version jälkeen, josta myös pidän kovasti, mutta se nousi heti suosikikseni.

   Poista
 11. Upeat listat! Kirjalistallasi oli monia tbr-listallani jo kauan odottaneita teoksia (mm. TPTA, jota en ole vieläkään lukenut) ja biisilistasi taas olisi voinut melkein olla minunkin listani. :) Mietin REM:in Losing My Religionin ja Juicen Pyhän toimituksen mukaan ottamista, mutta kumpikin jäi listalta ihan viime tipassa. Ja Eput on yksi rakkaimpia suursuosikkejani, omalle listalleni oli päästä Kun olet poissa tai Pimeyden tango. Ja Kolmas nainen ja Janis Joplin, oih! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kun olet poissa" on minustakin hieno Eppujen kappale. Kolmas nainen on kokonaisuudessaan suuri suosikkini ja oli vaikea valita "juuri sitä yhtä biisiä", vaihtoehtoina olivat ainakin "Valehtelisin jos väittäsin" ja "Hyvää ja kaunista".

   Poista
 12. Jaana, meillä on yksi sama pelastuskirja ja se on Vaarallista kokea. Siinä kirjassa täytyy olla taikaa, sillä sama kirja oli Karoliinalla.

  Aino Kallaksen Päiväkirjat on ikimuistoinen, sillä luin kirjaa melkein synnytyshetkeen. Mieheni väittää, että olin kirjan takia unohtaa pääasian;-)

  Solveigin laulu on muisto eräästä ajasta ja se kolahti silloin niin kovaa, että luen sen uudestaan ja uudestaan.

  Jotenkin kauheaa, että en ehdi nyt tähänKÄÄN mukaan. Nyt puutarha vaatii osansa, mutta kyllä se sitten antaakin.

  Ja nyt aion kuunnella sun pelastusbiisin Pretenders -yhtyeeltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Vaarallista kokea kyllä iskee johonkin naisena olemisen perusolemukseen, ja siksi se on niin monien suosikki, ikään katsomatta.

   Olet kyllä ollut tosi uppoutunut Kallakseen, olen ihan kade siitä :) Minulle Kallaksessa on jotain samaa kuin Meriluodossa, tärkeää pohdintaa naisen rajoista ja mahdollisuuksista.

   Uskon, että puutarha vaatii osansa, mutta nyt on se aika vuodesta. Muina aikoina sitten muita harrastuksia intensiivisemmin.

   Tuossa Pretendersin biisissä on ihanat ja koskettavat sanat, siksi se on listallani.

   Poista
 13. Jaana, sinulle on haaste blogissani! Tätä oli ihana lukea!

  VastaaPoista