perjantai 29. kesäkuuta 2012

Kun bloggari saa kohtauksen...


Päästyäni jälleen Porvoon kotiin olen joutunut jonkinlaisen järjestelymanian kouriin (tyypillistä neitsyt-ihmisille, ei tarttuvaa, ainakin mikäli katsoo lapsiani). Olen raivannut kaappeja, roudannut kamaa kirppikselle, pessyt ikkunoita, vaihtanut huonekalujen paikkoja. Lisäksi toteutin mielessäni pitkään muhineen suunnitelman, joka liittyy kirjahyllyihimme. Siirsin olohuoneessa aiemmin kahdella eri seinällä olleet hyllyt yhdelle seinustalle ja nyt meillä on hieno yhtenäinen kokonaisuus.Kirjahyllyjä siirrettäessä oli tietenkin poistettava hyllyistä kaikki kirjat ja siitä sain oivan syyn järjestellä kirjat uusiksi. Laitoin suomalaisen kaunokirjallisuuden kirjailijoiden nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä omaan kokonaisuuteensa. Lisäsin mukaan myös (oma)elämäkerrallisen kirjallisuuden aina kunkin kirjailijan kaunokirjallisten kirjojen perään, kuten esimerkiksi alla Aino Kallaksen kohdalla.Ulkomaisen kaunokirjallisuuden järjestin maittain aakkosjärjestykseen ja maiden sisällä kirjailijat aakkosjärjestykseen. Samalla tein tilastoa maista ja lukumääristä. Hyllystämme löytyy kirjailijoita 26 eri maasta, pääosin Euroopasta. Suurin määrä kirjoja on kuitenkin yhdysvaltalaisilta kirjailijoilta, 60, toiseksi eniten Venäjältä 54 ja kolmanneksi eniten Iso-Britanniasta 42. Kotimaisten ja ulkomaisten kirjojen osuus on suurin piirtein yhtäsuuri.Pikkuhyllyyn pääsivät erilaiset taide, elokuva ja musiikkikirjat, kuten myös matka- ja kaupunkikirjat sekä kulttuurihistoriaa edustavat kirjat. Yläkerrasta löytyy vielä poliittiseen historiaan liittyvät kirjat ja sekalainen Venäjän historiaan ja yhteiskuntaan liittyvä kirjakokoelma. Ne eivät nyt päässeet kuviin.

Tämä on tilanne nyt, uusi järjestely on edessä kun vuoden päästä muutamme takaisin Suomeen ja kaikki siellä olevat kirjat pitää sijoittaa johonkin. Sitä en nyt kuitenkaan murehdi ja lopetan tähän päivää tämän hosumisen ja pyhitän illan sohvalle ja viinilasilliselle. Sohvalta voin ihailla uutta kirjahyllyäni :)

Loppuun vielä kuva lempparisisustuskirjastani, joka sekin pääsi esille ja arvoiselleen paikalle. Hauskaa viikonloppua!35 kommenttia:

 1. Ihanat hyllyt! Ja melkoisen kohtauksen olet saanut, sille pitää nostaa hattua. :)

  Huvilan hengessä on minunkin suosikkejani. Luen vain vähän sisustuskirjoja, mutta tuosta (ja lukuisista joulukirjoista) pidän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja!

   En minäkään noita sisutuskirjoja enää kovin paljon lue, ainoastaan muutamia suosikkejani, kuten tuota Huvilan hengessä tai Koteja Fiskarsissa selailen aina silloin tällöin.

   Poista
 2. Kadehdittavan tarkkaan olet kaiken järjestellyt. Noita hyllyjä olisi mahtava päästä tutkailemaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neitsyt ei voi luonnolleen mitään: järjestys se olla pitää. Siivous oli sikälikin mukavaa, että itselle palautui mieleen, mitä kaikkea niissä kirjahyllyissä oikein on.

   Poista
 3. Onpa hienon näköistä!

  Kirjojen järjestäminen on kyllä niin hauskaa. Sen jälkeen kun itse sain talvilomallani vastaavan kohtauksen, tuijottelin järjestettyjä hyllyjä tyytyväisenä ihan joka välissä. Kävin vähän silittelemässäkin siistejä kirjarivejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin käyn vähän väliä ihailemassa kirjahyllyäni ja tosiaan loppuillan aion oikein pyhittää sille, ehkä otan jonkin kirjan muodon vuoksi käteeni, mutta todennäköisesti sen lukemisesta ei tule mitään :)

   Poista
 4. Ooh, saat tulla milloin tahansa meillekin järjestelemään ;) Minä olen niin laiska... Kirjat pitäisi kyllä järjestellä uudelleen, sillä hyllyt ovat saaneet paljon uusia asukkaita sitten viime kerran (josta on, kröhöm, jo AIKA kauan...). Ehkä joku päivä vielä.

  Kauniit hyllyt! Niin ja ihanaa kesäiltaa ansaitun viinin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan palkasta sovitaan, niin tulen :)

   Kiitos! Aloitin jo yhdellä fresitalla saunan jälkeen, seuraavaksi jotain vähän kultivoidumpaa :)

   Poista
 5. Kirjahyllyn järjestäminen on ihanaa, joskin työlästä puuhaa. Innostuin siitä itsekin pari viikoa sitten, kirjankansirunoilun yhteydessä. Ensi kertaa elämässäni aakkostin, mutta tuo kotimaisten ja ulkoimaisten erotteleminen voisi olla seuraava projekti - tuntui jotenkin oudolta laittaa Anni Blomqvist Jane Austenin ja Bronten sisarusten väliin.

  Kauniit kirjahyllyt teillä, niitä katsellessa kelpaakin nauttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria!

   Minustakin tuo järjesteleminen oli tosi kivaa, yritin jakaa kokemustani lastenikin kanssa, mutta he eivät oikein ymmärtäneet innostustani. Onneksi täällä on muita, jotka ymmärtävät .)

   Poista
 6. Näyttää ihanalta! Minun viime vuoden aakkostukseni on jo rikkoontunut, mutta jokin järjestys on silti vielä olemassa... Kirjahylly vaatii jatkuvaa ylläpitoa, johon en ole oikein taipuvainen :-D...

  Mukavaa viikonloppua, Jaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula!

   Todennäköisesti tämä ilo ei ole pysyvä minunkaan kohdalla ja kohta on hipsittävä hyllykauppaan kun tila loppuu kesken.

   Poista
 7. Aivan ihana hylly kirjoineen! Minun kohtaus odottaa vielä tuloaan, olen vasta vähän aloitellut Lundian järjestämistä.

  Kaunista kesäiltaa kera viinin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susa. Ilta on tosiaan kaunis ja viinikin maistuu hyvältä...

   Tämä kohtaus onneksi on tällaista positiivista laadultaan eli sitä voikin odotella :)

   Poista
 8. Kylläpä silmä lepää noissa kuvissa. Minusta on jotenkin huvittavaa, että erilaiset tavat järjestää kirjahylly voivatkin olla niin mielenkiintoisia, mutta kyllä ne vaan ovat! Minulla on yleensä kaikki muut kaapit ja laatikot sekaisin, mutta kirjahylly pysyy järjestyksessä, koska jokaisella kirjalla on oma paikkansa kokonaisuuden osana. Usein jo ennen ostamista alan miettiä, että mihin väliin uusi hankinta tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi!

   Minulla oli ennen kaikki kaunokirjallisuus omassa hyllyssään suomalaiset ja ulkomaalaiset sulassa sovussa aakkostettuna kirjailijan mukaan. Tähän uuteen järjestykseen ajoi lähinnä halu tietää kotimaisen ja ulkomaisen suhde toisiinsa ja myös se minkämaalaista kirjallisuutta meillä luetaan

   Poista
 9. Todella kauniit hyllyt ja kirjat ihanasti järjestyksessä! Ja muutenkin teillä on oikein viihtyisän ja kauniin näköistä.

  Minäkin saan silloin tällöin samanlaisia järjestämiskohtauksia. Edellisestä kerrasta ei ole vuottakaan aikaa ja siitä huolimatta hyllyt ovat nyt jo suloisesti sekaisin lähinnä siitä syystä, että hankin koko ajan uusia kirjoja (tai en juurikaan ihan uusia, vaan lähinnä käytettyjä kirppareilta ja poistomyynneistä). Siinä vaiheessa, kun minulla/meillä on varaa ostaa todella iso kirjahylly, kehitän jonkin hyvän järjestyksen kirjoillemme ja pyrin pysymään siinä. Nyt kirjoja on monessa huoneessa, ja kussakin on oma systeeminsä.

  Hyvää viikonloppua!

  PS. Minäkin sain pienen kohtauksen ja silitin ison kasan pyykkiä. Olen nimittäin varsin laiska silittäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna Elina!

   Minäkin hankin koko ajan uusia kirjoja ja sen lisäksi meillä on Moskovassa olevat kirjat, jotka pitää saada johonkin mahtumaan, joten kohtauksia on hyvä saada aina silloin tällöin tulevaisuudessakin.

   Minäkin olen JOUTUNUT silittämään kun pesin ikkunoiden pesun yhteydessä myös verhot. En oikein pidä siitä, kaikkein kamalinta on silittää miesten paitoja, onneksi mies osaa itse sen taidon.

   Poista
 10. Lasikaapit ovat hyviä, koska kirjat pölyttyvät varsin vähän, ja lasiovesta näkee kirjat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoja siirrellessä kiitin mielessäni ovia, sillä todella vähän pölyä hyllyyn oli päässyt kertymään, vaikka edellisestä siivouskerrasta on melkoisesti aikaa.

   Poista
 11. Siis aivan vihreänä kateudsta katson noita ihania kirjahyllyjä. Kuten Jokke sanoi, ensinnäkin lasitettu ovi on mahtava pölysuoja. Mutta kun ne ovat nyt noin ihanassa järjestyksessä, siis todella kauniin näköistä. Huh, onneksi kukaan ei näe mun kirjahyllyäni, joka on jotain ihan järkkyä katsottavaa. Kirjoja kahdessa rivissä ja sitten vielä vaakatasossa niiden pystyssä olevien päällä. Lisäksi sinne on kirjojen päälle työnnettty myös ompelulaatikoita, lehtiä, käsikirjoituksia ja kaikkea muuta, jolle pitäisi löytää aivan oma paikkansa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa jo Jokelle sanoin, lasiovet pitävät pölyn kyllä todella hyvin poissa. Kyllä tuolta meidänkin hyllystä löytyi kirjojen takaa yhtä ja toista sinne kuulumatonta, mutta nyt on ainakin vähän aikaa hyvä järjestys.

   Poista
 12. Näitä tällaisia juttuja on sitten kiva lukea ja ennen kaikkea katsoa kuvia. Hienolta näyttää, aivan silmä lepää! Meillä on lasioviset kirjahyllyt vain makuuhuoneessa, vaikka muuallakin olisi tarpeen. Ehkä muistat, että minäkin sain viime kesän helteiden aikaan tuollaisen kohtauksen ja vein samalla kirjat sitten tietokantaan. Olen niin tyytyväinen, että tein sen, hyötyä siitä on ollut jo monet kerrat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään tällaisista jutuista ja huomaan, että moni muukin pitää, sillä sen verran ahkerasti tätä juttua on katsottu verrattuna tavallisiin kirja-arvioihin.

   Tuosta sinun kohtauksestasi jäi muhimaan ajatus, että omatkin kirjat pitäisi siirtää tietokantaan ja nyt se olisi hyvä tehdä kun kirjat ovat vielä järjestyksessä.

   Poista
 13. Ihana kohtaus! Ja lopputuloskin näyttää hyvältä. Melkein (muttei ihan) tulee inspiraatio tarttua saman tien samaan puuhaan... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin kohtauksen lopputulema on ihana, sen aikana välillä kyllä mietin, että olenko ihan viisas :)

   Poista
 14. Ihanan näköistä Jaana! Minulle tulee tästä sama inspiraatio kuin Booksylle! Minulla on lasikirjahyllyjä ja ne eivät todellakaan ole edukseen tällä hetkellä ja kirjakasoja on siellä sun täällä asuntoa. Nyt täytyy kehitellä jotain ja saada järjestys kesän kunniaksi ehkäpä jo huomenna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara ja tsemppiä inspiraation toteuttamiseen!

   Poista
 15. Jopas ollut urakka! IHANAT ovat kirjahyllysi - ja niiiin KUTSUVAT:) Huvilan hengessä minunkin lempparini sisustuskirjoista, palaan siihen yhä uudelleen, pitelykirja parhaimmasta päästä.

  Täällä oli kiva käydä, kaunista heinäkuuta sinulle!

  VastaaPoista
 16. Kiva kun pistäydyit Hannah ja heleää heinäkuuta myös sinulle.

  Huvilan hengen tyyppisiä sisutuskirjoja lukisi muitakin.

  VastaaPoista
 17. Oi, kaunista ja kutsuvaa! Mulla on kesken oman uuden hyllystön nikkarointi (Hannan ja Jurin inspiroimana) mutta pitäisi saada vielä lisää rakennusmateriaalia joka pääsi kaupasta loppumaan! Odotan jo että pääsen järjestelemään kirjat hyllyihin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu!

   Minusta ei kyllä ole nikkarointipuuhiin, joten on vain parempi tyytyä kaupan tuotoksiin.

   Kirjojen järjestelminen on niin kivaa, toivottavasti pian pääset hommiin :)

   Poista
 18. Näihin kuviin on ihana palata. Voisin monta kirjaa tuosta napata. :)

  VastaaPoista