perjantai 24. elokuuta 2012

Muuttolintufiilis


Minussa asuu jo muuttolintujen levottomuus.
Polut vettyvät. Mieleni täyttää huoli:
miten nyt osaan astella kadulla
kun olen kolme kuukautta kulkenut
ympärillä pitkä heinä ja pienten perhosten pilvi.

- Eeva Kilpi. Kokoelmasta Perhonen ylittää tien. Kootut runot 1972-2000. (WSOY 2007)

Pienoinen levottomuus, hyvä sellainen, asuu myös minussa, sillä paluuni Moskovaan lähenee lähenemistään. Kummasti sitä tottuu siihen tiettyyn rytmitykseen, jota asuminen toisessa maassa tuo tullessaan ja on jopa vähän levoton, jos kuvio jotenkin muuttuu.

Useana vuonna olen tähän aikaan jo ollut Moskovassa, mutta tänä vuonna lähtöni hieman viivästyy. Syy siihen, että olen vielä Suomessa on Työväenkirjallisuuden päivä, jota vietetään Tampereella 1.9. Tämän vuoden teemana on Sukupolvien kynänjälki ja itse sekoitan lusikkani tähän soppaan tuomalla esiin vähän vanhempaa sukupolvea. Pidän esitelmän Elvi Sinervosta, jonka syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 100 vuotta. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa, mutta itse osallistun siihen ensimmäistä kertaa, sillä olen aikaisempina vuosina ollut jo Moskovassa tilaisuuden aikaan. Koska olen kuullut aikaisempina vuosina paikalla olleilta, että kyseessä on oikein mukava ja lämminhenkinen happening, odotan kaikkea suurella innolla. Kirjallisuus+Tampere ei voi olla huono yhdistelmä.

Mutta ennen kuin Tampereelle päästään on edessä vielä hektinen viikko: arkistossa istumista ja esitelmän kirjoittamista. Myös yhden artikkelin deadline lähenee uhkaavaa vauhtia. Sille ei ilmeisesti mitään voi, että kaikki tällainen jää aina viime tippaan. Joka kerta sitä päättää, että seuraavalla kerralla kyllä aloitan hyvissä ajoin, mutta sitten sitä kuitenkin huomaa olevansa paniikkitilanteessa vähän ennen H-hetkeä.

Kirjoja ei tässä tilanteessa oikein tule luettua, joten voi olla, että kirjapostaukset jäävät vähäksi aikaa. Muutama kirja on tosin loppusuoralla, yksi Viron historiaan ja toinen Katri Valaan liittyvä. Voi olla, että näistä jotain kirjoitan, jos muu kirjoittaminen tökkii. Myös yhden hyllyssä odottavan Donna Leonin ajattelin lukea viikonlopun ratoksi.Aion myös nauttia Suomen syyskesästä vielä niin kauan kuin täällä olen. Tänään tein 10 kilometrin metsälenkin ja nautin suunnattomasti kaikesta kauneudesta ja hiljaisuudesta.

Oikein nautinnollista viikonloppua kaikille. Lukekaa hyviä kirjoja, syökää omppuja ja hengittäkää syvään ihanaa syyskesän ilmaa.

31 kommenttia:

 1. Kiitos, samoin hyvän viikonlopun toivotusta sinulle. Itse olen nauttinut aivan erityisesti Suomen viileydestä, Italian helteitä ei ole yhtään ikävä :) Toisaalta Suomessa on miltei aina jonkinlaisessa välitilassa, kun normaalit rutiinit puuttuvat, eikä lyhyeltä tuntuvassa ajassa aina kykene luomaan uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan oltu Suomessa koko kesä, joten tännekin on jo omat rutiinit syntyneet. Mutta kun elokuun puoliväli tulee, alkaa kumma levottomuus iskeä: nyt olisi aika vaihtaa paikkaa.

   Tuo välitilafiilis on tuttua lyhyemmiltä lomilta, silloin sitä sananmukaisesti on lomalla.

   Poista
 2. Nautinnollista viikonloppua sinnekin! :) Ja tervetuloa Tampereelle sitten kun on aika! Oikeassa olet, kirjallisuus ja Tampere ei ole koskaan huono yhdistelmä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kun käyn Tampereella, tulee tunne, että tänne haluaisin muuttaa. Mies ei vielä toistaiseksi ole innostunut :)

   Tampere on ihana kaupunki, jossa on jotenkin rento fiilis.

   Poista
 3. Voi Jaana, kirjoittamisen välttely H-hetkeen ja viime tinkaan asti on niin tuttua, niin tuttua. Juuri nytkin poden huonoa omaatuntoa, kun en ole kesällä ollut riittävän ahkera kirjoittamisten ja opintojen kanssa. Syksystä tulee kiireinen ja kaunokirjallisuuden lukeminen jää vähemmälle. Mutta aika aikaa kutakin.

  Mie en ole koskaan osallistunut Työväenkirjallisuuden päiville, vaikka siellä näkyy olevan aina kiinnostavaa ohjelmaa.

  Kauniit kuvat sinulla ja ihana runo tilanteeseesi sopiva.
  Oikein ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs me viimetingan vipeltäjät :)

   Huono omatunto on täälläkin usein tavattu seuralainen.

   Kuvat ovat miehen, joka tykkää kovasti kuvata. Blogissani pääsevät sitten "hyötykäyttöön".

   Poista
 4. Ihanaa viikonloppua sinullekin, ja nauti Tampereesta!

  VastaaPoista
 5. On niin tuttua tuo viime hetken kirjoittaminen, yritä pinnistää! Rentouttavaa viikonloppua kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin viime hetken vipeltäjä:)

   Yritän saada viikonlopun tasapainoon: kirjoittamista ja rentoutumista sopivassa suhteessa.

   Poista
 6. Ihanaa viikonloppua, Jaana! Tampere on aina hyvä ajatus... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Booksy. Tampereessa on sitä jotain...

   Poista
 7. Oih mitkä kuvat! Ja kaikki kuulostaa hyvältä - myös kiire, sillä se takaa, että Tärkeitä Asioita tulee tehtyä. Minä paahdan viikonlopun töissä, mutta se on viimeinen työviikonloppuni pitkään aikaan. En uskalla sanoa, että "koskaan", mutta ainakin tämän työsuhteen viimeinen se on.

  Ja katsoin juuri Midnight in Paris -elokuvan. Nyt on päästävä lukemaan 20-luvun kirjallisuutta! ;)

  Viikonloppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat mieheni ottamia. Minustakin hienoja :)

   Mulla tuli tuon leffan jälkeen olo, että on pakko päästä Pariisiin. Katsoin elokuvan keväällä, mutta en ole vieläkään päässyt. Onneksi kirjallisuuden pariin on helpompi päästä kuin matkalle.

   Jaksa vielä viimeinen puristus, sitten koittaa vapaus sillä saralla.

   Poista
  2. Blogissani on sinulle muuten tunnustus!

   Poista
 8. Minäkin ylistän noita kuvia. Ne sopivat hienosti sekä Kilven runoon että tekstisi lähdön tunnelmiin. Varsinkin tuo porttikuva on upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Porttikuva on minunkin suosikkini.

   Poista
 9. Tulipas kiva tunnelma tästä postauksesta. Antoisaa Tamperetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olipa mukava kuulla, kiitos. Tampere on varmasti antoisa.

   Poista
 10. Ooh - tapaamista tulee luultavasti olemaan vaikea välttää! Olen ehdottomasti yleisössä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että on ainakin yksi varma kuulija :)

   Poista
 11. Mahtavat kuvat!

  Sinulle on tunnustus blogissani.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittamisdeadline on tuttuja akateemisesta maailmasta, joten flow-tiloja sinulle toivottelen! Kiinnostaa tietää, mitä Viron historiaa käsittelevää ehkä jatkossa esittelet? Harmi kun olen 1.9. muualla, muutoin olisin voinut pistäytyä noilla päivillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi aina oikolukea viestinsä eikä vain hönkäistä niitä julki, siis "kirjoittamisdeadlinet".

   Poista
  2. Kirja on virolaisen kääntäjän ja esseistin Enn Soosaaren teos "Viron nurinkurinen vuosisata". Sain sen juuri loppuun ja yritän jonkinlaisen postauksen siitä pykätä lähipäivinä, oli sen verran mielenkiintoinen kirja.

   Älä välitä, noita hönkäyksiä tapahtuu mullekin koko ajan.

   Poista
 13. Hyvää iltaa, blogissani on sinulle Post-it tunnustus!

  VastaaPoista
 14. Oh! Sinä onnekas pääset kulkemaan Suomessa, syyskesässä, metsässä, siellä. Toivon, että nautit joka hetkestä :) Mutta ei Moskovakaan paha ole, Moskova on ihana, rauhaton ja julma, kaunis, aina ihmeellinen. Työskentelyn iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan nauttia jokaisella siemauksella tästä ihanasta ajasta Suomessa, mutta odotan myös Moskovaan lähtöä. Moskova on kaikkea tuota mitä sanoit, minulle rakas kaupunki.

   Poista
 15. Minäkin annoin sinulle tunnustuksen :)

  VastaaPoista