perjantai 2. marraskuuta 2012

Perjantainen pähkinä, 30 viikkoa kirjoja, osa 7 sekä tunnustuksiaEnnen kuin mennään tämän viikkoiseen pähkinään saatte vastauksen viime viikkoiseen.  Monien mielestä lainaus oli kiinnostava ja herätti joitakin mielleyhtymiä, joista ei vaan saanut kiinni. Yksi kuitenkin sai ja se oli Liisa Luetut, lukemattomat blogista. Hienoa Liisa! Kirjahan oli siis Joyce Carol Oatesin Kosto: rakkaustarina. Monien lukema ja monien pitämä.

Vaikuttaako tämän viikkoinen tutulta? Pähkinä idean ja ohjeet voi käydä lukemassa täältä

PÄHKINÄ NUMERO 7

Kuului ruoskan läiskähdys ja tulista vauhtia karattiin menemään, niin että kaikui hiljaisen esplanadin kivisissä seinissä.Ja ennenkun muut ehtivät valmistua lähtemään, oli Antin valkoinen lakki jo kadonnut Helsingin hämärään.

30 VIIKKOA KIRJOJA

7. Mielestäni aliarvostetuin kirja

Tämä on todella vaikea. Voisin kenties sanoa joitakin kirjailijoita, jotka ovat mielestäni aliarvostettuja, mutta yhden kirjan esiin nostaminen on vaikeaa. Huh, huh. Pitää vaan alkaa kaivamaan aivonystyröitä ja miettiä mistä minä olen pitänyt, mutta muut eivät niinkään ole lämmenneet. Voisi myös miettiä asiaa koko kirjallisuusinstituution näkökulmasta ja tuoda esiin unohtuneen kirjailijan ja hänen teoksensa. Yhdistän nämä kaksi eri perustetta ja nostan esiin Elvi Sinervon Palavankylän seppä. Yleensä Elvi Sinervon romaanituotannon pääteoksena pidetään Viljami Vaihdokasta, mutta itse pidän enenmmän tästä Sinervon ensimmäisestä romaanista Palavankylän seppä. Se on hyvin omaelämäkerrallinen ja kuvaa hienosti Helsingistä sisällissodan jälkiselvittelyjä Pohjanmaalle paennutta perhettä.

TUNNUSTUKSIA

Sain Irene K:lta tunnustuksen, kiitos vielä kerran :). Tunnustuksen mukana seuraa vieno pyyntö kertoa kahdeksan satunnaista asiaa itsestään. Kun tämä nyt on olevinaan jonkinlainen kirjablogi, niin liitän tunnustuksiini kirjat. Tässä tulee kahdeksan lempikaupunkiani sekalaisessa järjestyksessä ja kirja, joka minulle kyseisestä kaupungista tulee vahvimmin mieleen.

1. Moskova: Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan.
2. Praha: Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys
3. Berliini: Alfred Döblin: Berlin Alexanderplatz (Tässä pitää kyllä tehdä pieni tunnustus: en ole lukenut kirjaa, vaikka se löytyy hyllystäni, mutta olen nähnyt R.W. Fassbinderin ohjaaman loistavan TV-sarjan)
4. Helsinki: Kjell Westö: Leijat Helsingin yllä.
5. Barcelona: Carlos Ruiz Zafon: Tuulen varjo (Tämän jatko-osa, muistaakseni Enkelipeli, jäi kesken alkumetreillä, ei vaan pudonnut.)
6. Pietari: Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus (Olen ollut aikoinaan kirjallisella matkalla Pietarissa ja kuljimme Rikoksen ja rangaistuksen tapahtumapaikoilla oppaan kanssa.)
7. Porvoo; Porvoosta ei voi tulla mieleen muuta kuin J.L. Runeberg, mutta ei mitään tiettyä teosta. Menköön näin.
8. Rooma: Viivi Luik: Varjoteatteri (Tämä siksi, että Varjoteatteri on viimeisin teos, jonka olen Roomaan liittyen lukenut ja se tuli ensimmäisenä mieleen)

Tuleeko teille mieleen jotain muita kirjoja näistä kaupungeista?

Hyvää viikonloppua kaikille! Minun viikonloppuuni kuuluu ainakin metroajelua (kuvassa yksi Moskovan metroasemista). Käyn kaupungin toisella laidalla Stockmannilla. Pitää täydentää oivariinivarastoja :)

12 kommenttia:

 1. Haa! Aion ottaa taas otteen näistä pähkinöistä (se on helppoa aina silloin, kun on sattunut lukemaan kirjan ;):
  Juhani Ahon Helsinkiin.

  Ihania kirjakaupunkitunnustuksia. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, lukeminen kannattaa aina :)

   Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 2. Oho. Mun lista näyttäisi varmasti melko samalta, paitsi ykköspaikalla olisi München, niin paljon tätä kaupunkia rakastan :) Berliini ei olisi listalla lainkaan, vaikkakin tuo romaani on yksi suosikeistani. Minulle tulee Moskovasta Anna Karenina mieleen, mutta listaisin kyllä saman romaanin kuin sinäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria hauska kuulla :)

   Olen viettänyt Munchenissa yhden päivän inter-rail-matkalla vuonna jotain. Ei oikein tullut tutustuttua kuin aseman seutuun, joten en kaupunkia tunne. Olisi hauka käydä joskus käydä uudelleen.

   Poista
 3. Juhani Ahoa minäkin veikkaisin, mutta minulle tuli mieleen Yksin!

  VastaaPoista
 4. Tämä on Juhani Ahon Helsinkiin! Heh, ensimmäinen näistä pähkinöistä, jonka luulen tietäväni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, mukavaa että olet kuitenkin jaksanut pysytellä "linjoilla".

   Poista
 5. Porvooseen liittyy myös Mika Waltarin Tanssi yli hautojen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Olen lukenut Waltaria melko paljon, mutta en tätä. Pitää ottaa ohjelmistoon.

   Poista
 6. Hieno kuva taas kerran! Ehdotan aseman nimeksi Sovjetskaja Stolitsnaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuvakehuista ja myös ehdottamasi nimi on hieno (tänään kun ajoin saman aseman ohi tajusin, että se on Majakovskaja, hyvin kirjallinen nimin siis.)

   Poista