perjantai 16. marraskuuta 2012

Perjantainen pähkinä, 30 viikkoa kirjoja, osa 9 sekä pohdintaa Finlandia-palkinto ehdokkaista


Perjantaista päivää! Viime viikkoiseen pähkinään tulikin monta oikeaa vastausta. Ilmeisesti se tarkoittaa, että Riikka Pulkkisen Totta on ollut luettu kirja. Kunnian oikeasta vastauksesta saavat Kirsi Kirsin kirjanurkasta, Sonja, toinen Lukemisen kartasto-blogin pitäjistä, Liisa Luetut, lukemattomat-blogista ja Reeta suomalais-norjalaisesta blogista Les!Lue! Onnea teille kaikille, olitte mahtavia :)

Ja tässä taas uusi pähkinä, jonka idean ja osallistumisohjeet voi käydä kurkkaamassa täältä.

PÄHKINÄ NUMERO 9

[...] Ja niin pöhkö kuin se koko kuvitelma siinä nyt olikin niin mukava sitä siinä oli liu`utella edestakaisin kun pakkanen rasahteli nurkissa ja ikkuna kasvoi jääkukkia, sai haaveilla,leikkiä ajatusleikkiä, ei se nyt mikään haudanvakava tulevaisuudenkuva ollut, väliäkö hällä vaikka oltaisiin seisty pannuhuoneessa särpimässä haaleaa mehua, kunhan nyt vain toivoi siinä tiskipöydästä heijastuvaa usvareunaista kuvajaista tuijottaessaan että oltaisiin vain jotenkin yhdessä kaikki, yhdessä ja mukavia toisillemme.
Ihan mahdolliselta se tuntui.

30 VIIKKOA KIRJOJA

9. Kirja, josta en uskonut pitäväni, mutta jota päädyin rakastamaan.

Tähän löytyi vastaus helpolla. Olin jossain vaiheessa (useita, useita vuosia sitten) päätynyt hankkimaan kirjahyllyyni J.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta. Silloin elimme vielä sitä aikaa, kun pidin kunnia-asianani lukea kaikki hyllyssäni olevat kirjat (nykyään tämä periaate on vähän päässyt repsahtamaan). Niinpä urheasti tartuin paksuun opukseen, vaikka olin ihan varma, että se ei ole minun kirjani, enhän edes pidä fantasiasta. Mutta kuinkas sitten kävikään? Ahmin kirjaa siihen malliin, että örkit pitivät seuraa minulle unissanikin eli rakastuin kirjaan ja nautin Tolkienin luomasta maailmasta täysillä. Joskus on siis hyvä voittaa kahlehtivat ennakkoluulot (vaikka sitten periaatteiden pakottamana) ja tarttua kirjaan oman mukavuusalueen ulkopuolelta.

VÄHÄN FINLANDIA-PALKINTO EHDOKKAISTA

Tänään paljastettiin, mitkä kuusi teosta ovat ehdolla Finlandia-palkinnon saajiksi ja ne löytyvät muun muassa tästä Hesarin jutusta. Lopullisen palkinnonsaajan päättää 4.12. presidentti Tarja Halonen.

Itse tietenkin toivoin loppuun saakka, että suuren suosikkini Sirpa Kähkösen Hietakehto olisi ehdokkaana, mutta näin ei kuitenkaan ollut, ikävä kyllä. Ehdokaskirjoista olen lukenut kaksi Aki Ollikaisen Nälkävuoden ja Riikka Ala-Harjan Maihinnousun. Molemmat mielestäni puolustavat paikkaansa ehdokaslistalla, mutta näistä kahdesta suosikkini on Ollikaisen kirja. Ja itse asiassa luulen ja veikkaan, että Ollikainen palkinnon nappaa. Hänhän ehti jo eilen voittaa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, joka annetaan vuoden parhaalle esikoisteokselle.

Postauksen kuva kertoo, että lukemistaan odottelee Ulla-Lena Lundbergin Jää,  jota on paljon blogistaniassa kehuttu. Säästelen kuvan herkkuja viikonloppuun (no, okei piparit on kyllä jo syöty, mutta tein tänään muffinseja maustekakun reseptillä, mussutan niitä sitten). Ehdokkaista aion lukea vielä myös Heidi Köngäksen Dora, Doran. Olen pitkään halunnut tutustua hänen tuotantoonsa ja nyt siihen on syytä enemmän kuin koskaan. Pirjo Hassisen ja Juha Seppälän kirjat eivät ainakaan tällä hetkellä innosta, mutta voihan mieli niidenkin suhteen muuttua.

Kuka on teidän suosikkinne ehdokkaista?

Oikein ihanaa viikonloppua!

22 kommenttia:

 1. Veikkaan Rimmisen Nenäpäivää.

  Ihana kirja & kahvi -kuva sulla, nauti! Suosikkini Finlandia-voittajaksi varmaan tiedätkin, ja heti seuraavaksi eniten toivon menestystä Ollikaiselle. Seppälän ja Hassisen taidan minäkin jättää väliin, mutta Dora, Doran saatan lukea jossain välissä

  Mukavaa viikonloppua!.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Mun veikkaus tällä hetkellä on Ollikainen, mutta katsotaan mitä sanon, kun olen Jään lukenut

   Poista
 2. En ole lukenut Nälkävuotta, mutta ilmeisesti se on aikamoinen täräytys. Pitääkin lukaista, ihan vain ollakseni ajantasalla :D Maihinnousuakaan en ole lukenut, mutta veikkaan, että pidän siitä, sillä muut kirjailijan teokset ovat kolahtaneet. Kaunista perjantaita ja oivia lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmi-Maaria!
   Maihinnousu ja Nälkävuosi ovat tyylillisesti melko erilaisia kirjoja, mutta lukemisen arvoisia kumpikin.

   Poista
 3. Minä liputan myös Nälkävuoden puolesta, se on niin hieno kirja. Luen tällä hetkellä Lundebrgin kirjaa ruotsiksi ja pidän myös siitä kovasti :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nälkävuosi tuntuu tosiaan olevan vahvoilla yleisessä mielipiteessä.

   Minä pääsen Jään kimppuun varmaan huomenna, odotan sitä jo kyllä kovasti.

   Poista
 4. Nälkävuosi ja Dora Dora ovat minulla kirjastossa varauksessa (onneksi ehdin varata jo ennen näitä ehdokkuuksia ja Dora Dora jo odottaakin noutoa), muuten ole taaskaan ehtinyt tutustua näihin ehdokkaisiin (tai no toki olen kuullut, mutten siis itse lukenut).

  Pähkinässä on erittäin mikkorimmismäinen klangi, mutta Pussikaljaromaanista tuo ei ole. Kun Nenäpäivää jo veikattiin yllä, niin minäpä veikkaan sitten Pölkkyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ennätysmäisen hyvin kartalla tänä vuonna. Harvoin olen lukenut kahta ehdokasta etukäteen ja kolmaskin odottaa hyllyssä vuoroaan. Esimerkiksi viime vuoden ehdokkaista en ollut lukenut yhtään etukäteen.

   Poista
 5. Olen lukenut finalisteista vasta Nälkävuoden, josta pidin valtavasti! Tällä hetkellä siis fanitan sitä, mutta yritän tarttua ennen voittajan julkistamista vielä muihin finalisteihin - ehkä sieltä löytyy myös muita helmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti löytyy. Itse pidin Maihinnoususta, mutta se on kyllä kovasti jakanut mielipiteitä eli kannattaa tsekata itse.

   Poista
 6. Ollikaisen Nälkävuotta veikkaan ainakin Halosen kovasti miettivän kärkeen.

  Tietofinlandian puolelle olisivat ehdolle saaneet laittaa (olisi ehdottomasti pitänyt) Panu Pulman toimittaman Suomen romanien historian (SKS 2012). Se on lukemisen alla minulla ja paljon sellaista asiaa romanien historiasta se sisältää, jonka haluaisi laajemminkin ihmisten tietoisuuteen. Melkoinen lankunpätkä vain lukijan käsissään pideltäväksi; esipuheineen ja lähdeviitteineen liki 500 isoa sivua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuo Nälkävuosi sopisi jotenkin Haloselle.

   Tieto-Finlandian ehdokkaat eivät oikein minuakaan inspiroineet. Ainoa, jonka ehkä voisin lukea on Tarkan "Karhun kainalossa", mutta ei sekään kauheasti houkuttele.

   Olen kuullut tuosta Suomen romanien historia-projektista, mutta en ole siihen itse tutustunut. Aivan varmasti kuitenkin tärkeä tutkimuskohde ja kirja, juurikin erilaisten ennakkoluulojen poistamiseksi ja tiedon levittämiseksi.

   Poista
 7. Kyllä minäkin olisin toivonut Hietakehtoa listalle. Muualla kommentoinkin, että Hassinen oli ainakin minulle yllätys. Aikoinaan Voimanaiset eivät saaneet minua tarttumaan Hassisen myöhempiin teoksiin, mutta sehän ei tarkoita, etteikö Popula olisi hyvä teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Hassiselta jonkun teoksen, en enää edes muista nimeä, oli joku hänen F-palkinto ehdokkaistaan (tämä muistamattomuus varmaan kertoo jotain) enkä ollut kovin vakuuttunut. Sen koommin en ole Hassista lukenut.

   Poista
 8. Nämä pähkinät on ihania! Vaikken ole vissiin vielä koskaan tunnistanut mitään, olen näistä aivan innoissani.

  Finlandia-voittajaakaan tuskin arvaan, jotenkin Tarjamaista minusta olisi valita Köngäs tai Lundberg.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Erja, että tykkäät. Musta tuntuu, etten itsekään olisi tiennyt yhtään, jos olisin näitä jostain muualta lukenut ja siksi musta on mahtavaa, että joka viikko löytyy joku, joka tietää.

   Poista
 9. Ikävä kyllä pähkinän vastaus löytyy helposti googlaamalla. Ei tarvita enää sivistystä. Mikko Rimminen: Nenäpäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kaikkeen löytyy vastaus googlaamalla, jos haluaa sitä käyttää.

   Poista
 10. Minun suosikkiani ei taaskaan ollut mukana. Viime vuonakin suosikkini eli Katja Ketun Kätilö puuttui joukosta. Ei ollut EDES ehdokkaissa. Minulta meni jotenkin kiinnostus tähän palkintoon ja sen raatiin valintoineen. Tehkööt mitä lystää;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olin viime vuonna melko tyrmistynyt, ettei Kätilö ollut edes ehdokkaana, mutta tänä vuonna ehdokkaat eivät olleet mitenkään suuria yllätyksiä. Enemmän olisin yllättynyt, jos Kähkönen olisi ollut mukana. Mutta samaa mieltä siitä, että eipä noilla valinnoilla loppujen lopuksi niin suurta vaikutusta ole. Hauskaa arvuuttelua :)

   Poista
 11. Piti vaan kokeilla löytyykö googlaamalla. Oli pakko. Anteeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tämä nyt niin vakavaa ole, että tuo haittaisi. Kaikkea pitää kokeilla.

   Poista