lauantai 1. joulukuuta 2012

Blogistanian joulukalenteri - luukku 1.


Tänään aukeaa kirjabloggareiden joulukalenterin ensimmäinen luukku ja haluan viedä teidät sen siivin ajassa tasan 63 vuotta taaksepäin vuoteen 1939.  Talvisota oli alkanut edellisenä päivänä ja Elsa Enäjärvi kirjoittaa miehelleen Martti Haaviolle Sammatista, jossa perheen kesämökki sijaitsi. Elsa oli vetäytynyt sinne lapsiensa kanssa, tosin sodan alkaessa hän oli juuri käymässä Helsingissä ja koki siellä kaupungin pommitukset. Martti puolestaan oli ollut Ylimääräisissä harjoituksissa Kannaksella lokakuun puolesta välistä alkaen. 1.12 Elsa palasi Sammattiin, josta hän postitti Martille kaksi kirjettä. Toisessa hän kirjoitti päässeensä turvallisesti perille ja toisessa, alla olevassa, hän kertoi, että kaikki on hyvin ja miten he lasten kanssa viettivät pikkujoulua. Elsan kirje on postiivinen, eikä siinä näy pelkoa tai kauhua aviomiehen vuoksi. Tämä sama asenne jatkui Elsan kirjeissä läpi sodan.  Kirjeet toimittaneen Katariina Eskolan mukaan hänen vanhempiensa talvisotakirjeiden sisältöä voi kuvata yhdellä sanalla, joka oli urheus. Kumpikaan ei halunnut huolestuttaa toista ja siksi kirjeissä kerrottiin pääasiassa vain hyvistä asioista. Tämä tulee näkyviin myös alla olevasta kirjeestä, jossa Elsa kertoo paluustaan Sammattiin ja pikkujoulunvietosta lasten kanssa. Jos emme tietäisi kirjeen kirjoittamisen ajankohtaa, voisimme vain kuvitella pienen idyllisen tuokiokuvan menneiltä vuosilta. Tietomme antaa kirjeelle kuitenkin täysin toisenlaisen sävyn.

Meillä on onni viettää pikkujouluamme ja ensimmäistä adventtia paljon paremmissa oloissa monessa suhteessa. Ollaan iloisia siitä ja nautitaan joulun vähittäisestä saapumisesta.  Nautintoa lisää tämä hauska kiertävä joulukalenteri, joka huomenna avautuu Liisan luona Luettuissa, lukemattomissa.

Sammatti 1.12.1939

Rakas Martti,

Lähetän Sinulle samassa postissa kirjeen entisellä VL:n ositteella. Kenttäpostissa olen jo lähettänyt kirjeen ja kortin, joissa kerron, että onnellisesti saavuin tänne Ida-tädin kanssa Sammatin postitoimiston autolla perjantaina 1/12 illalla. Voimme kaikki hyvin, meillä on ruokaa ja rahaa.
Täällä on kaunista, kun lunta on maassa, puiden oksilla ja järvellä. Huoneet ovat lämpimät. Eilen vietimme pikkujoulua, oli pieni kuusi omasta metsästä.
Lapset leikkivät innokkaasti. Sydämelliset terveiset meiltä kaikilta, myös Ida-tädiltä. Rukoilen puolestasi ja ajattelen Sinua aina. 
Sinun Elsa.

Tästä pääset kuuntelmaan tunnelmia Helsingin Aleksanterinkadulta joulun alla 1939. Silloin ei voinut puhua joulukadusta sanan nykyisessä merkityksessä.

Kirjeen lähde: Sodassa. Elsa Enäjärvi-Haavion ja Martti Haavion kirjeet 1939-1940. Toim. Katarina Eskola. WSOY 2001.

Kaikki joulukalenterissa mukana olevat blogit voit käydä bongaamassa vaikka täältä.

21 kommenttia:

 1. Kiitos. Urheutta taisi olla tuohon aikaan monessa paikassa ja monenlaista.

  VastaaPoista
 2. Tämähän on hieno alku joulukalenterille. Kiinnostuin kirjasta heti. Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
 3. Voi kuinka hyvä aloitus joulukalenterillemme. Minulla ei muuta kalenteria tänä vuonna olekaan, joten ihanaa, että joka aamulle on blogeissa yllätys odottamassa.

  VastaaPoista
 4. Voi miten kaunis "luukku"! Kiitos tästä, tuli oikein lämmin mieli. Hakkaa kyllä suklaakalenterin tämä... :-)

  VastaaPoista
 5. Olipa koskettava kalenteriluukku! Kiitos ja kaunista adventtiaikaa sinulle <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos koskettavasta luukusta. Lämmintä joulumieltä!

  VastaaPoista
 7. Hieno ensimmäinen luukku kalenterillemme - kiitos! Mukavaa joulunodotusaikaa :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos hienosta aloituksesta ja ihanaa joulun odottelua!

  VastaaPoista
 9. Hieno ensimmäinen luukku, kiitos! :-)

  VastaaPoista
 10. Ihan karvat pystyssä luin ensimmäistä luukkua. Huikea juttu!

  VastaaPoista
 11. Ihana aloitus. Nämä tarinat asettavat aina oman elämän 2010-luvulla oikeanlaisiin mittasuhteisiin.

  VastaaPoista
 12. Hieno aloitus joulukalenterillemme! Kalenterin myötä on mukava odotella joulua saapuvaksi:) Mukavaa joulunodotusta myös sinulle, Jaana!

  VastaaPoista
 13. Mielenkiintoinen ja todella osuva aloitus joulukalenterille. Ajan ymmärtäminen tuo tosiaan ihan toisenlaisen syvyyden kirjeelle. Kiitos tästä, hieno idea ensimmäiseksi luukuksi!

  VastaaPoista
 14. Kiitos kaikille. Oli kunniatehtävä avata tämä kirjablogistien kalenteri. Nyt jään mielenkiinnolla odottamaan muiden luukkujen avautumista. Ja kuten Booksy tuolla ylempänä mainitsi, niin kyllä tämä hakkaa mennen tullen suklaakalenterin.

  VastaaPoista
 15. Voi että, miten ihastuttava ensimmäinen luukku! Aivan upea aloitus kalenterille. Kiitos! :)

  VastaaPoista
 16. Kaunis muistutus isoisien ja -äitien urheudesta! Meillä on kaikkea niin yllin kyllin. Kiitos!

  VastaaPoista
 17. Ihana ja haikean kaunis ensimmäinen luukku, kiitos Jaana!

  VastaaPoista
 18. Olen iloinen, että luukun sisältö puhuttelee niin monia. Kiitos kommenteista myös Marissa, Elinan ja Linnea.

  VastaaPoista