perjantai 21. joulukuuta 2012

Perjantainen pähkinä, 30 viikkoa kirjoja osa 14 ja jouluisia tunnustuksiaJouluista pähkinäperjantaita! Viime viikolla pähkinä olikin yllättäen liian kova pureskeltavaksi. Kyseessä oli Carol Shieldsin ihana kirja Pikkuseikkoja, joka omissa vuoden lukemisissa nousee ehdottomasti top-5.een. Pari pähkinää olisi vielä tarkoitus tarjoilla pureskeltavaksi ennen kuin laitetaan hommalle piste. Miten on, aukeaako seuraava pähkinä?

PÄHKINÄ NUMERO 14

Illalla hän palasi hotellille, pakkasi vähät tavaransa, laittoi lentoliput yöpöydälle ja keskittyi hengittämään. Miellyttävä pimeys etsi tietä tytön luokse hetken, sitten oli jo perillä. Kuunsirpissä roikkui himmeä, oranssi tähti. Kaksikko ei juurikaan valaissut nukkuvaa kaupunkia, tähdet olivat pudonneet Gobin autiomaan jäätyneeseen, punaiseen hiekkaan, vain Venus tuikki taivaalla kirkkaana ja kiihkeänä, viimeiset lumihiutaleet leijuivat alas maahan. Tyttö oli valmis ottamaan vastaan elämänsä, sen onnen ja onnettomuuden.
Hän oli valmis palaamaan Moskovaan! Moskovaan!

30 VIIKKOA KIRJOJA

14. Lempikirjailijani paras kirja

Viime viikolla nimesin tämän hetken (yhdeksi) lempikirjailijakseni Joyce Carol Oatesin ja tällä viikolla pitäisi nimetä paras lukemani kirja häneltä. Uusin on vielä lukematta, odottelee toivoakseni pukinkontissa, joten siitä en voi vielä sanoa mitään. Tällä hetkellä paras Oatesilta lukemani kirja on Haudankaivajan tytär ja perustelut voi käydä lukemassa täältä.

JOULUISIA TUNNUSTUKSIA
Sain jokin aika sitten tunnustuksen aina Australiasta asti, kiitos sannabanana. Olen aikaisemmin jo tehnyt kaikenlaisia tunnustuksia ja tänään paljastan hurjaa vauhtia lähenevän joulun kunniaksi kahdeksan satunnaista joulufaktaa koskien omaa ja perheeni joulunviettoa.

1. Kuusta ei saa missään nimessä tuoda sisään ennen aatonaaton iltaa, jolloin se juhlavin menoin koristellaan joulun kunigattareksi.

2. Pipareita leivotaan joulun alla pariin otteeseen. Toisesta satsista tehdään jokaiselle perheenjäsenelle iso nimikoitu sydänpipari, jonka saa korkata aattoaamuna. Resepti on joka vuosi sama ja löydetty alunperin noin 20 vuotta sitten Kotiruokaa-keittokirjasta.

3. Jouluinen riisipuuro nautitaan aattona kello 12 ja samalla kuunnellaan Joulurauhan julistus. Se, joka löytää puurosta mantelin saa illalla aloittaa lahjojenavaamiskierroksen.

4. Porvoossa asuessamme olemme käyneet kuuntelmassa Raatihuoneen torilla kello 16 luettavan Joulurauhan julistuksen. On oikeasti aika makea fiilis kävellä kauniin vanhankaupungin katuja ja nauttia joulun tunnelmasta.

5. Joulun ehdoton kohokohta on pitkä ja harras ruokailu. Yleensä keskityn nauttimaan ihan liikaa kalapöydän antimia, mutta vaikka vatsa olisi kuinka täynnä, niin lanttulaatikkoa on vielä saatava. Jälkiruokaa meillä ei tehdä, koska se ei kuitenkaan tee kauppaansa. Ruokailun jälkeen pidetään pieni taidepaussi ja sen jälkeen juodaan kahvit leivonnaisherkkujen kanssa, kyytipoikana pieni pikarillinen Vana Tallinnaa.

6. Pukki omassa korkeassa persoonassaan ei ole meillä ehtinyt vierailla kovinkaan monena jouluna, edes silloin kun lapset olivat pieniä. Lahjat vain ilmestyvät yhtäkkiä portaille ja lapset saavat jakaa ne. Jotta avaamisprosessi ei menisi ihan hulinaksi, olemme lasten kasvaessa sopineet, että avaamme lahjoja vuoronperään ainakin pari kierrosta. Se, joka saa mantelin puurosta pääsee aloittamaan.

7. Ilta on usein mennyt jotain seurapeliä pelaten, suurimpana suosikkina Trivial Pursuit, joskus myös Monopoli.

8. Ennen nukkumaanmenoa on vielä kerran kaivettava ruuat kaapista ja nautittava jouluyön tunnelmasta ja hyvästä ruuasta.

OIKEIN IHANAA JA NAUTINNOLLISTA JOULUNAIKAA KAIKILLE!

20 kommenttia:

 1. Pähkinä ratkesi minulle niin, että luulen otteen olevan Hytti nro 6:sta. :-)

  VastaaPoista
 2. Pähkinäsi on visainen. En tunnista kirjaa, mutta ihastuin sen kieleen.

  Haudankaivajan tytär on minunkin Oates-suosikkini. Olen tosin lukenut vasta kaksi hänen teostaan, mutta kirja on loistava millä tahansa mittarilla mitattuna.

  Joulupaljastuksesi ovat mukavia. Lapsuudenkodissani ollaan aina oltu tarkkoja tuosta joulukuusijärjestyksestä (aatonaattona sisälle, aattoaamuna koristellaan), mutta omassa kodissani en. Se johtuu siitä, että vietämme joulun aina mieheni tai minun lapsuudenkodissa ja omassa kodissa vietämme sitten minijoulua ja kuusi pääsee sisälle noin viikkoa ennen oikeaa joulua.

  Hyvää joulun aikaa, Jaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin lapsuudenkodissani kuusi koristeltiin vasta aattoaamuna, joten olen vähän asiasssa joustanut :)

   Kiitos Katja ja oikein ihanaa joulun aikaa myös sinulle.

   Poista
 3. Kirjapähkinää en tunnista taaskaan, mutta voisinko tulla teille jouluksi? :) Joulunviettoperinteenne kuulostavat ihanan rauhallisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija tervetuloa, tänne mahtuu, sohvalla on vielä nukkumatilaa :)

   Poista
 4. Jaana, joulun iloa ja valoa sinullekin. Täälläkin kukkii ja tuoksuu valkoiset hyasintit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintti tekee joulun ja nykyään ne ovat useimmiten valkoisia. Ihanaa joulun aikaa myös sinulle Unni!

   Poista
 5. Jipii, ensimmäistä kertaa tunnistin perjantaipähkinän! Rosa Liksom, Hytti nro 6. Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee :) Ja oikein hauskaa joulun aikaa!

   Poista
 6. Oikein ihanaa joulua teidän perheelle, kuulostaapas mukavalta!

  Meillä (muovi)kuusi pääsee sisään jo joulukuun eka päivänä. Koristeet polttelee jo siinä vaiheessa ihan liikaa kaapissa ja varsinkin eräs meistä rakastaa pyntätä kuusen tosi täyteen kimallusta.

  Kiva, että ehdit osallistua tuohon paljastusjuttuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sannabanana tunnustuksesta ja toivotuksista!

   Meillä kuusi saa vuodesta toiseen samat koristeet, maltilliset puiset sellaiset. parin hopeanauhan verran olen antanut periksi kimallukselle :)

   Ihanaa ja lämmintä (ilmeisesti ihan fyysisestikin) joulua!

   Poista
 7. Ihania joulujuttuja teillä! Tulipa hyvä mieli :)

  Haudankaivajan tytär on ollut TBR-listallani "kärjessä" jo vuoden... Kenties uudenvuoden kunniaksi korkkaan sen lopultakin. Paitsi että joulupukki on lörpötellyt jo, että uutukainen saattaa löytyä minunkin lahjakääreestäni...

  Ihanaa joulua, Jaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Suketus :)

   Luetaan sitten joulun aikaan samaa kirjaa...

   Poista
 8. No voi, mietin viimeviikkoisen pähkinän kohdalla, voisiko se olla Shieldsiä, mutten kyllä olisi varmaan veikannut kirjaa oikein.

  Teillä tuntuu olevan monia samoja jouluperinteitä kuin minun lapsuudenkodissani. Silloin kun vielä leivottiin pipareita, jokaiselle tehtiin yksi iso pipari - meillä se tosin oli tähti. Joulupuuro on aina syöty meilläkin joulurauhan julistusta kuunnellessa - nimenomaan kuunnellessa, emme koskaan ole katsoneet sitä televisiosta. Meilläkään ei koskaan ole joulupöydässä jälkiruokaa, koska muuten syödään niin valtavasti - ja minäkin keskityn yleensä eritysellä hartaudella kalapöytään. Trivial Pursuitia on meilläkin pelattu melkein joka joulu.

  Ihanaa joulua sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkälti nuo meidän perinteet on sekoitus miehen ja minun lapsuudesta ja sitten osa itse yhdessä luotuja. Viime vuosina on tullut olo, että ehkä joku joulu pitäisi repäistä ja tehdä jotain muuta :)

   Oikein hyvää joulua myös sinulle Liisa!

   Poista
 9. Lopultakin! Ainakin luulen, että pähkinän vastaus on Liksomin Hytti nro 6. En ole lukenut kirjaa, mutta tuo voisi olla siitä.

  Meillä ei ole koskaan kuusta, koska mieheni ei sitä halua. Katselen ihastellen muiden kuusia.

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kuusi on aiemmin ollut tosi tärkeä, mutta nykyään joskus mietin pärjäisikö sitä ilmankin. Toisaalta olen melko varma, että lapset nostaisivat asiasta kauhean äläkän, joten luopuminen ainakaan ihan vielä ei ole mahdollista.

   Hyvää joulua myös sinulle Margit!

   Poista
 10. Kyllä tämä on minustakin Hytti nro 6, siinä puhuttiin "tytöstä". Kiva kuulla jouluperinteistänne, juuri noin pitää lahjakierros mennä! Ihanaa joulunaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjakierros onnistuu nyt, kun lapset ovat isompia.

   Oikein hauskaa joulua myös sinulle!

   Poista