tiistai 26. helmikuuta 2013

TTT- Venäläiset suosikkiniOlen lukemassa Cafe Voltaire-sarjaan kuuluvaa teosta Kenen aika? Esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta (toim. Tomi Huttunen ja Tintti Klapuri). Siihen, että saan kirjan luettua ja siitä blogattua menee varmasti muutama päivä, mutta ajattelin sen innoittamana tehdä listan 10 venäläisestä suosikkikirjastani. Sopii myös käynnissä olevan Venäjä-haasteeni teemaan. Pääosin suosikkini kuuluvat sarjaan "vanhat venäläiset kirjailijat", mutta löytyy joukosta muutama tuoreempikin tuttavuus.


1. Anna Ahmatova: Valitut runot. Minä, joka en juurikaan lue runoja, olen kuitenkin hyvin viehättynyt Ahmatovan runoudesta. Pidän sen näennäisestä yksinkertaisuudesta ja laulullisuudesta.

2. Leo Tolstoi: Anna Karenina. Olen lukenut Anna Kareninan melko nuorena ja mieleen on jäänyt jotenkin pakahduttava kokemus. Olisi mielenkiintoista lukea kirja uudelleen ja käydä katsomassa myös kirjan pohjalta tehty elokuva.

3. Sergei Dovlatov: Meikäläiset. Tiivis ja humoristinen sukukronikka

4. Eduard Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira. Yksi ehdottomia lastenkirjasuosikkejani, josta myös aikuislukija löytää itseään puhuttelan tason. Myös kirjan jatko-osat ovat mielestäni olleet onnistuneita.

5. Fjodor Dostojevski: Idiootti. Ruhtinas Myškinin hahmossa on jotain hyvin puhuttelevaa.

6. Anton Tšehov: Kolme sisarta. Ehdoton suosikkini Tšehovin näytelmistä.

7. Ljudmila Ulitskaja: Medeia ja hänen lapsensa. Ulistkaja kirjoittaa venäläisen naisen todellisuudesta mielenkiintoisesti, huumorilla ja lämmöllä.

8. Joseph Brodsky: Veden peili. Unenomaista kuvausta myyttisestä Venetsiasta

9. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan. Yksi vaikuttavimmista kirjoista ikinä.

10. Alexandr Solženitsyn: Syöpäosasto. Nimeään laajempi teos, joka kuvaa mielenkiintoisesti neuvostoliittolaista todellisuutta 1950-luvun puolivälissä.

25 kommenttia:

 1. Ahmatova, Tolstoi, Dostojevski ja Solženitsyn!

  Tsehovin Kolme sisarta on minulle suositeltu sen sadasti, mutta en ole vielä ehtinyt.

  Jaksan aina ihmetellä, miksi kukaan ei tunnu lukevan Solohovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Solohovin "Hiljaa virtaa Don", mutta se ei ihan yltänyt tälle listalle.

   "Kolme sisarta" on nopeasti luettu, jos vain tartut siihen. Oma rakkauteni siihen perustuu sekä itse tekstiin että siitä tehtyihin näyttämösovituksiin

   Poista
 2. Ihanaa, että olet lukemassa Kenen aikaa. Jännityksellä odotan mietteitäsi kirjasta.

  Minäkin pidin Ulitskajan kirjasta, Dovlatoviin pitäisi tutustua. Ja Bulgakovia on niin moni suositellut, että ehkä viimeinen tänä vuonna tartun tuohon kirjapaksukaiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta ja paljon uutta tietoa sisältävältä teokselta. Ymmärrän jännityksesi, sillä bongasin erään tutun nimen tekijöiden kiitoksista :)

   Suosittelen ehdottomasti Dovlatovia, yksi viime vuoden parhaista uusista tuttavuuksista Ulitskajan kanssa.

   Poista
 3. Oi, ihana Uspenski! Muista olen lukenut listaltasi vain Tsehovia. Oma venäläissuosikkini on Dostojevski, Tolstoin Sota ja Rauha oli myös hyvä mutta niin paksu että ehdin vain puoliväliin ennen kuin kirjasto vaati omansa takaisin. Dovaltovin (?) Matkalaukusta luin Hesarista kehuja, se kiinnostaisi lukea samoin kuin joku Ulitskajan kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uspenski on ihana!

   Sodan ja rauhan olen itsekin kahlannut läpi. Sen lukemisen mielekkyyttä vähän söi pitkät taistelukohtaukset. Niitä oli aika raskasta lukea, mutta muuten kirja oli mielenkiintoinen ja hyvä.

   "Saatana" on vähän sellainen kirja, että siihen joko ihastuu tai sitten siitä ei pidä, harvemmin lukukokemus on keskiverto "ihan kiva".

   Poista
 4. (Mutta Saatana jäi kesken, en oikein syttynyt sen tyylille.)

  VastaaPoista
 5. Oi, Saatana saapuu Moskovaan oli mahtava kirja! Anna Karenina jostain syystä on jäänyt kesken enkä ole saanut aikaiseksi jatkaa luku-urakkaa. Tsehov tuntui pitkä piimäiseltä. Dostojevskikltä olen lukenut Köyhää väkeä, josta pidin kyllä kovasti. :)

  Oikeastaan venäläisten kirjailijoiden tietämys on osaltani aika suppea, silä en taida muita tietääkään. :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri Elma Ilonalle kommentoin, että SSM:aan on kirja, joka jakaa mielipiteitä voimakkaasti, siitä joko pitää tai ei pidä. Mukavaa, että sinäkin kuulut niihin, jotka pitävät siitä.

   Minulle Tsehov on ennen kaikkea näytelmäkirjailija, hänen muuta tuotantoaan olen lukenut vain vähän.

   Poista
 6. Ah, Anna Karenina!

  Ihana lista, josta vain Dostojevski, Tšehov, Tolstoi ja Bulgakov ovat tuttuja (siis heidän teoksiansa olen lukenut, muiden en). Ja kyllä pääsisivät minunkin venäläisiksi suosikeiksi juuri samat, mutta nykykirjailijoista siellä komeilisi Viktor Pelevinin Hyönteiselämää.

  Meilläpäs on Tampereen pääkirjastolla maaliskuussa luentosarja venäläisestä nykykirjallisuudesta. ;)

  PS. Kiitos haasteestasi, olen ihan hurahtanut Venäjään ja maan kirjallisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Noora, olen niin iloinen hurahduksestasi.

   Peleviniä en ole lukenut, vaikka omasta hyllystäkin löytyy ainakin Omon Ra. Pitää jossain vaiheessa korjata aukko sivistyksessä.

   Vautsi, toi luentosarja kuulostaa kiehtovalta.

   Poista
 7. Tällä sektorilla pitäisi aktivoitua!!!

  Tolstoilta luettuna vain Anna Karenina, Dostojevskilta Rikos ja rangaistus. Miksi muuten valitsit Idiootin tähän listalle? Onko se sinusta vieläkin parempi kuin Rikos ja rangaistus. Kirja on odottanut hyllyssä ties montako vuotta, enkä saa siihen tartutuksi. Uspenskiä ilman muuta olen lukenut, mutta Tsehov novelliallergialla pilattu aikoinaan samoin taitaa olla Gogolin laita. Bulgakov kiinnostaa, samoin Solženits.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idiootti ja Rikos ja rangaistus ovat lukukokemuksina olleet melko tasaväkisiä, mutta Idiootissa minua viehättää ruhtinas Myskinin, idiootin, hyvän tahtoisesti ympäristöään tarkkaileva hahmo ja siksi nostin sen tähän.

   Toivottavasti saisit allergiasi parannetuksi :)

   Poista
 8. Wau, olen niin vaikuttunut tällaisesta listasta! Mahtavaa omistautumista venäläiselle kirjallisuudelle. Minun täytyy myöntää, etten ole tainnut koskaan lukea venäläistä kirjallisuutta. Hyi, minä! =D Saatana saapuu Moskovaan on kyllä ollut lukulistalla ikuisuuden; joskohan joskus sitä saisi aikaiseksi... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou, toivottavasti vaikutus oli positiivinen.

   Lanseerasin Venäjä-haasteeni nimenomaan, jotta ihmiset motivoituisivat lukemaan venäläistä kirjallisuutta edes muutaman kirjan verran. Sinäkin voit tarttua haasteeseen esimerkiksi Bulgakovilla :)

   Poista
 9. Minusta Gogolin pietarilaisnovellit on kivoja. Dostojevskin joissakin novelleissa ja pienoisromaanissa Kellariloukko on samaa tyyliä. Kun kukaan ei hehkuta Daniil Harmsia, niin minä nyt sitten suosittelen Sattumia. Monilla venäläisillä runoilijoilla on hyviä runoja, kuten Ahmatovalla. Aleksandr Blokin Skyytit on aika hurja. Majakovskilla meni myös aika lujaa. Jevtushenkoa ei taideta enää lukea, vaikka ihan kelpo runoja kirjoitti. Tolstoin Tunnustuksia on niin huippu teos, että hankin sen itselleni jos jossain satun näkemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pietarilaisnovellit ovat hyviä, olet oikeassa.

   Harms on tosiaan jäänyt katveeseen, minulle aivan tuntematon. Tuossa Kenen aika -antologiassa hänet mainittiin monen uuden polven kirjailijan esikuvana.

   Jevtushenko taisi olla enenmmän sellainen neuvostoajan runoilija, jonka lukeminen eienää ole kovin muodikasta.

   Poista
 10. Olen lukenut listaltasi seuraavat: Anna Karenina, Idiootti, Veden peili, Saatana saapuu Moskovaan ja Syöpäosasto. Kolme sisarta olen nähnyt, en lukenut. Kaikki hienoja teoksia. Uudempaa venäläistä kirjallisuutta tunnen huonosti, mutta edellä mainitun Omon Ran olen lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme sisarta on minullekin ennen kaikkea näytelmä ja toimii esitettynä paremmin kuin luettuna (kuten näytelmät yleensäkin).

   Täytyy harkita tuota Omon Rata, juuri eilen luin Pelevinistä tuosta antologiasta ja tuli olo, että jotain häneltä pitäisi lukea.

   Poista
 11. Voi, miten kunnioitettava lista. Luin myös Venäjä-haasteesi uudestaan ja ajattelin yrittää edes muutaman kirjan sieltä lukea.

  Tsehovin Kolme sisarta alkoi välittömästi pyöriä meielssäni, kun mainitsit sen listallasi. Se on ikisuosikkini. Näin myös Kristian Smedsin ohjaaman Kolme sisarta Kajaanin kaupunginteatterissa vuonna 2005 ja olin aivan mykistynyt. Se oli hieno!

  Gogolin Pietarilaisnovelleista ei kirjallisuus paljon parane. Sain myös Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen luettua pari vuotta sitten lukupiirikirjana. Se oli myös hieno kokemus. Idiootti odottaa hyllyssä...

  Bulgakov on lukematta. Jospa johonkin saisin tartuttua. Ihana on lukea hyviä blogitekstejä, vaikkei oikein nyt osaa pitkään fiktioon tarttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, onpa kiva jos hyppäät mukaan Venäjä-haasteeseen.Sinullahan on jo hyllyssä materiaalia :)

   Uskon, että on ollut hieno tuo Smedsin tulkinta. Voih!

   Poista
 12. Laitankin tänne ilmoitusluontoista asiaa:

  Venäjä-haaste on nyt korkattu ja tein juuri postauksen lukemastani mielenkiintoisesta kirjasta, Notes from Russia. Kurkkaa tänne:

  http://sannascupoftea.blogspot.com.au/2013/03/venalaisilla-kadunkulmilla.html

  VastaaPoista
 13. En uskaltaudu vielä mukaan tuohon venälaisen kirjallisuuden haasteeseesi, mutta mietin sitä kyllä. Nuorempana luin tosi paljon venäläisiä klassikoita ja tykkäsin niistä hirveästi. Näitä blogipostauksiasi lukiessa tulee kyllä ikävä Ahmatovaa ja Dostojevskiä! Ja hyllyssäkin odottaa yksi Ljudmila Ulitskaja ja Victor Pelevin. Luettavaa kyllä riittäisi!

  Ja Fedja-setäkin on ollut rakas jo 30 vuoden ajan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vaan mukaan valloittamaa Venäjää, sehän on helppoa, kun kirjat jo odottavat valmiina hyllyssä :)

   Fedja-setä on ihana!

   Poista