torstai 7. maaliskuuta 2013

Jörn Donner - Angelan sotaJörn Donner: Angelan sota ( Angelas krig, ilmestynyt ensimmäisen kerran nimellä Angela 1976, suom. Jukka Kemppinen) Otava 1998, 349 s.

Käydessäni hiihtolomalla Suomessa hiplailin kirjakaupassa Jörn Donnerin suurteosta (ihan konkreettisesti) Mammuttia, mutta 80 euroa tuntui vähän liian suolaiselta, joten kirja jäi kauppaan. Hankkiuduin sitten kirjastoon, jossa Mammutin ilmestymisen aiheuttama mediahypetys näkyi siinä, että esille oli laitettu kirjailijan varhaistuotantoa. Nappasin mukaani muutamia, muun muassa nyt käsittelyssä olevan Angelan sodan. Se on toinen osa romaanisarjasta, joka kertoo suomenruotsalaisen Andersin teollisuussuvun vaiheista 1900-luvun Suomessa. Wikipedian mukaan sarja  on paisunut yhteensä 11 kirjan mittaiseksi ja romaanisarjan kuudes kirja Isä ja poika toi Donnerille Finlandia-palkinnon 1985. Sarjaan kuuluvien neljän ensimmäisen  teoksen Nyt sinun täytyy, Angelan sota, Jakob ja kylmä rauha sekä Angela ja rakkaus pohjalta dramatisoitiin 1990-luvun lopulla TV-sarja Angela ja ajan tuulet, jota muistan itsekin silmäilleeni, mutta jostain syystä en tarkemmin seurannut.

Angelan sodan, alkuperäiseltä nimeltään pelkkä Angela, keskiössä on nuori Angela Anders. Hänen tarinaansa on ilmeisesti pohjustettu jo sarjan ykkösosassa, jota en saanut käsiini, mutta se ei haitannut tähän kirjaan sisään pääsemistä. Kirjan takakansitekstikin antaa ymmärtää, että sarjan osat ovat luettavissa myös itsenäisinä teoksina. Ymmärtämistä helpottaa myös kirjan alussa oleva keskeisten henkilöiden lyhyt esittely.

Tarkoitan, että ellen pysty rakastamaan, niin kai minun on paras tietää se ja toimia sen mukaisesti siitä huolimatta, mitä sinä kirjoitit teeskentelystä. En pysty puolinaisuuteen. Minä olen ollut puolinainen sinulle, koska en tohtinut lopultakaan ottaa ratkaisevaa askelta. Olen nyt paljon viisaampi, kuten saat kohta nähdä. Halusin aina, että joku toimisi minun puolestani, ettei minun tarvitsisi, Viipurissa iltana, jonka muistat, minä ajattelin tulevani raskaaksi. Se olisi merkinnyt minulle toimintaa. (AS s. 119-120)

Angelan sodan tapahtumat liittyvät ajallisesti jatkosodan viimeiseen vuoteen. Angela toimii Lapissa saksalaisten sotilassairaalassa lääkintälottana. Siellä hän tutustuu saksalaiseen haavoittuneeseen upseeriin Thomas Schmidtiin. Tutustuminen johtaa rakkaussuhteeseen, jota kehystää sodan tapahtumista johtuva suomalaisten ja saksalaisten vähitellen muuttuva liittolaissuhde ja sodan vääjäämättä etenevät tapahtumat muutenkin.

Schmidt ei ole ainoa mies Angelan elämässä. Päinvastoin voi jopa sanoa, että hän on kolmen miehen "loukussa". On rintamalla oleva Bengt, johon yhteys on pelkkien kirjeiden varassa ja Helsingissä oleva Gabriel, Andersin suvun omistaman Yhtyneen metallin toimitusjohtaja ja Angelan tädin Karinin entinen aviomies. Angelan paluu Lapista Helsinkiin tuo Gabrielin taas tiiviimmin mukaan kuvioihin .

Donnerin kuvaama Angela on nainen, joka on tottunut saamaan sen mitä hän haluaa. Hän on moderni nainen, joka pitää vapauttaan toimia oman tahtonsa mukaan selviönä eikä häntä rajoita ajankohdan moraalikoodit eikä suvun perinteet ja yhteiskunnallinen asema. Taustalla on myös sodan tuoma epävarmuus ja epätietoisuus siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Angelan toimintaa leimaa äkkinäisyys ja ristiriitaisuuskin, sillä toisaalta hän kaipaa naisen perinteistä roolia, äitiyttä ja sen kautta muodostuvaa suhdetta myös mieheen. Äitiyden kautta olisi myös mahdollisuus jatkuvuuden illuusioon.

Donnerin kerronta on melko pelkistettyä, siitä puuttuu lähes kokonaan kuvailu ja selittely. Lisäksi sitä kuvaa nopeat leikkaukset henkilöstä toiseen. Ehkä siksikin Angelan toimet tuntuvat vähän äkkinäisiltä ja välillä selittämättömiltäkin. Toisaalta se myös hyvin tuo esiin sen, miten Angela on jossain määrin hukassa oman itsensä ja valintojensa kanssa. Itselläni kesti jonkin aikaa, että pääsin sisälle kirjan maailmaan ja Donnerin kerronnan tyyliin, mutta kun pääsin, pidin kyllä ja aion tutustua myös sarjan seuraaviin osiin. Itseasiassa tällä hetkellä on menossa jo Jacob ja kylmä rauha. Siitä lisää myöhemmin.

Tutustu myös Kyösti Salovaaran mainioon blogikirjoitukseen Donnerista.

8 kommenttia:

 1. Hyvä valinta kirjoittaa Donnerin teoksesta. Olen lukenut monta arviota lehdissä Mammutista ja samalla tajunnut, etten ole koskaan lukenut Donnerin kirjoja. Ehkä hänen julkinen kuvansa on niin kaukana omasta itsestä ettei oikein osaa samaistua... Ontuva selitys mutta ehkä hänen kirjalliselle tuotannolleen voisi antaa mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Donnerista ei tosiaan ole blogeissa paljon kirjoitettu, mitä vähän ihmettelen. Miehen tuotanto on kuitenkin laaja sisältäen moneen eri genreen kuuluvia teoksia.

   Itse kiinnostuin Donnerista sitä kautta, kun minulle selvisi, että hän nuorena miehenä oli löyhästi osa sitä yhteisöä, jota väikkärissäni tutkin. Tämä kiinnostus ajoi myös lukemaan hänen romaanejaan.

   Poista
 2. Minä olen Donner-fani, mutta olen lukenut Isä ja poika sekä koko Angela -sarjan jo paljon ennen blogiani. Osaksi omistan kirjoista suurimman osan. Donner muuten on todella lahjakas kirjoittaja, olen aina arvostanut häntä, mutta Mammutti saattaa jäädä nyt odottamaan jotain muuta hetkeä.

  Hurmaa naistenpäivää sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Leena, että löytyy niitä, jotka ovat Donneria lukeneet. Itse olin aiemmin lukenut vain Donnerin Diktonius-elämäkerran, mutta nyt olisi tosiaan tarkoitus tutustua hänen tuotantoonsa laajemmin.

   Poista
 3. Kiinnostava bloggaus! Tuli heti sellainen olo, että pitää itsekin aloittaa tämän sarjan lukeminen. Sattuneista syistä tykkään historiallisista romaaneista ja on aina kiva löytää uusia, mielenkiintoisia sarjoja. Angela ja ajan tuulet -sarjasta mulla on myös hämärä muistikuva, muistelisin, että pidin siitä ainakin.
  t. Reetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kiinnostuit.Syysi lienevät samoja kuin omani :) Varsinkin jos TV-sarjakin on jäänyt positiivisena mieleesi kannattaa varmaan kokeilla sarjan lukemista.

   Poista
 4. Totta, Donnerista on kirjoitettu blogeissa ihan yllättävän vähän! Hmm, olenkohan itse lukenut mieheltä mitään? Mielestäni olen, mutta en muista mitä. (Vähän noloa kyllä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on edelleen yksi kirjstosta lainattu Donner odottamassa, mutta ajattelin pitää välillä vähän taukoa :)

   Poista