sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Majakovskin museossa
Vladimir Majkovski (1893-1930) ei itselleni ole tuttu niinkään runoilijana vaan oman aikansa mielenkiintoisena ilmiönä ja edustajana. Majakovski oli koko sielultaan vallankumouksellinen ja tätä vallankumouksellisuuttaan hän toi esiin taiteessaan, joka käsitti niin kuvataidetta, kirjallisuutta, teatteria kuin elokuviakin. Hänen taidekäsityksensä liittyi läheisesti futuristiseen suuntaukseen, jonka perussanomaan kuului modernin, uuden aikakauden ihannoiminen ja rappeutuneena pidetyn vanhan kieltäminen. Futuristit olivat usein anarkisteja, jotka halusivat näyttää maailman uudessa valossa ja esimerkiksi runoudessa tämä näkyi vanhoja perinteisiä rakenteita rikkovana kielenkäyttönä.

Venäjän vallankumous sai Majakovskin innostumaan ja hänestä tuli tämän uuden ajan innokas kuvaaja. Hän oli alkuun uusien vallanpitäjien suosiossa, mutta vähitellen alkoi esiintyä myös ristiriitoja. Futurismi anarkistisuudessaan ei sopinut kommunistien taidekäsitykseen. 1920-luvun ajan Majakovski kuitenkin vielä sai nauttia omasta erikoisasemastaan vallankumouksen sanansaattajana ja teki tämän aseman turvin monia matkoja Eurooppaan ja myös Yhdysvaltoihin ja Meksikoon.

Yksityiselämän kiemurat ja vallanpitäjien kiristyvä ote olivat taustalla, kun Majokovski 14.4. 1930 päätyi itsemurhaan huoneessaan viiden perheen asuttamassa kommunalkassa.  Kuoleman jälkeen hänet nopeasti kanonisoitiin Stalinin taholta ja siitä on puhuttu Majokovskin toisena kuolemana. Jos Majakovski ja hänen aikansa kiinnostaa suosittelen lukemaan Bengt Jangfeldtin kirjan Panoksena elämä. Vladimir Majakovski ja hänen piirinsä, josta löytyy  hyvä arvio Erkki Tuomiojan blogista.

Moskovassa on Majakovskille omistettu museo, joka on kuin futuristinen taideteos itsessään erilaisine mielikuvituksellisine kollaaseineen ja asetteluineen ja se jo tekee paikasta vierailun arvoisen vaikka ei olisi Majakovskista itsessään kiinnostunut. Museo on tehty taloon, jonka neljännessä kerroksessa Majakovskin huone sijaitsi. Rakennuksessa ainoastaan tämä huone on jätetty entiselleen, muuten talon rakenne on rikottu ja siitä on tehty matka Majakovskin maailmaan ja elämään.

Minua jonkin verran häiritsi se, etten osaa venäjää, sillä museosta löytyi niin paljon mielenkiintoisen oloisia tekstejä, muun muassa kirjeitä ja käsikirjoituksia, joita olisi ollut hauska lukea. Toki se auttoi, että tiesi jotakin siitä maailmasta, jossa Majakovski eli ja myös hänestä itsestään. Toisaalta se, että Majakovski oli myös kuva- ja ennen kaikkea julistetaitelija toi museoon mielenkiintoista visuaalisuutta, josta nauttimisessa kielen osaamattomuus ei ollut este. Toivottavasti kuvani kertovat jotain siitä, millainen museo on.

Suosittelen museota kaikille Moskovassa vieraileville. Sinne on helppo löytää, sillä museo sijaitsee ihan ydinkeskustassa Lubjankan metroaseman vieressä. Linkistä löytyy vähän lisää infoa museosta.

13 kommenttia:

 1. Olen käynyt Majakovskin museossa joskus 30 vuotta sitten, mutta kuvasi eivät tuntuneet yhtään tutuilta. Ehkäpä museota on muutettu paljonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, omko museo muuttunut. Eikö edes tuo Majakovskin huone tuntunut tutulta?

   Poista
  2. Ei tuntunut. Syynä taitaa olla tuo kulunut 30 vuotta.

   Poista
  3. Siinä ajassa tosiaan voi moni asia unohtua :)

   Poista
 2. Kiinnostavaa! Majakovski on niitä äärimmäisen harvoja runoilijoita, joiden muistan teini-iässä tehneen minuun jonkinlaisen (hämmentyneen) vaikutuksen. Kokoelma Pilvi housuissa tuli luettua useampaan kertaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista, että olet lukenut Majakovskia koko kokoelmallisen verran. Itse olen lukenut vain yksittäisiä runoja sieltä täältä, mutta voisin kyllä tutustua vähän paremminkin.

   Poista
 3. Olen koko ajan kuvitellut että osaat venäjää :) mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaan hiukan venäjää, mutta pitkien tekstien lukemiseen ei taitoni riitä.

   Kiitos!

   Poista
 4. Runoilija on minulle vieras, mutta kiehtovia kuvia museosta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museossa oli niin paljon mielenkiintoista kuvattavaa, että oli vaikea päättää, mitkä kameran yli sadasta kuvasta pääsivät postaukseen:)

   Poista
 5. Vau mikä museo!

  Mutta runoilijasta en ole koskaan kuullutkaan! Kuulostaa kyllä kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museo on kyllä siitä mainio, että se kuvastaa hienosti kohteensa aatteita ja runoutta.

   Poista
  2. Kyllä, siltä tosiaankin vaikuttaa! Voisi olla sellainen paikka, jossa vierähtäisi useampikin tovi.

   Poista