tiistai 5. maaliskuuta 2013

TTT- Yhdistä kirja ja kaupunki
Matkakuumetta on ollut havaittavissa vähän siellä ja täällä. Jos ei kuitenkaan pääse oikealle matkalle, voi matkustaa kirjojen turvin erilaisiin paikkoihin ja mikä kaikkein mukavinta myös erilaisiin aikakausiin. Tein pienen koosteen kirjojen kaupungeista. Tunnistatko kaupungin ja kirjan, josta lainaus on peräisin?

1. Colosseum oli pienempi kuin luulin. Sen hetken ajan, jolloin salama valaisi sen, saatoin nähdä paksun pimeyden sen holvien alla. En tiennyt vielä, että Colosseum on noitaympyrä, jonka sisältä vanha aika ei pääse ulos. Sen voi nähdä siellä melkein paljain silmin. Kun katselee sisältä ulospäin, ei näe autoja, lentokoneita ja farkkuihin pukeutuneita tyttöjä vaan itsestään kulkevia vaunuja, rautaisia lintuja ja toisen planeetan ihmisiä. 

2. Kotimatkalla saattoi purkaa kiihtymystään poimimalla Torkkelinpuistossa tammenterhoja tai käymällä tutkimassa vesiliskonkutua Havin vallien lätäköissä. Heti kun poikkesi kadulta takatonteille tai kallionnyppylöille tai jollekin kaupungin linnoitusalueista tai kuljeskeli rantoja pitkin tai johonkin esikaupunkiin saakka maassa oli valtavasti roskia ja rojua, lasinsiruja, koiranläjiä, risuja, rikottua ja jätettyä.

3. Lasten vuoksi hän oli jättänyt kävelyt Piritalla. Siellä oli aina liikaa nauravia taaperoita, hyrrien hermostuttavaa kolinaa, vaunujen vaivalloista kulkua ja juuri kävelemään oppineiden horjahtelevia askelia. Kerran hän oli nähnyt isän lennättämässä lennokkia poikansa kanssa.

4. Tämän kaupungin talvivalo. Sillä on se merkillinen ominaisuus, että se tehostaa silmän erottelukyvyn mikroskooppisen tarkaksi - silmä, etenkin sen harmaa tai sinapin ja hunajan värinen muunnelma, nöyryyttää jokaisen Hasselblad-linssin ja kehittää myöhemmät muistot yhtä teräviksi kuin National Geographicin kuvat. Taivas on kirpeänsininen, aurinko pakenee San Giorgion luostarin juureen muodostunutta kuvaansa ja lipuu yli laguunin liplattavien laineiden lukemattomien kalansuomujen, ja takana Palazzo Ducalen pylväikön varjossa ryhmä turkkiin puketuineita miehiä virittää "Eine kleine Nachtmusikin" vain sinua varten [...]

5. Kuutosen bussi ei kulkenut, hän ylitti Margit-sillan jalan. Raitiovaunu 17 ei sekään kulkenut. Lucacsin kylpylän ja Cseczin uimahallin ohitettuaan hän rämpi ylös Üromi utcan paritonta puolta.

6. Siirrymme kitkerältä haisevalta Liteiniltä suoraan Ahmatovan runoon. Vanhat lehmukset ja kuluneita nurmikolänttejä kirjovat kevätkukat ovat samoja, joita runoilija tuijotti ikkunastaan talon sisäpihalla. Piha on autio. Saamme kulkea koko pihan ympäri ennen kuin löydämme viimeisestä nurkasta oikean oven, ja pegasos kertoo meidän saapuneen perille. Anna Ahmatovan kotimuseo, lukee pienessä kyltissä, jonka harmaat kirjaimet hädin tuskin erottuvat mustasta taustasta.

7. Tällä tavoin hän tutustui kaupunkiin ja havaitsi sen äkkiä kasvaneen sitten hänen lapsuutensa päivien. Rakennuksia oli jo paljon Tehtaankadun tuolla puolen hänen kotinsa lähistöllä, hän näki Lapinlahden ilottoman kaupunginosan, ja Katajanokan uudet talot ja laiturit. Toisinaan hän suuntasi kulkunsa Pitkänsillan tuolle puolen työväen kaupunginosaan, näki kivitalojen kasvaneen Siltasaarenkadun molemmin puolin ja Hakaniemen torin leviävän niillä kohdin, missä vielä hänen lapsuudessaan oli vesi lainehtinut.

8. Sitten taksi tupsahti talojen välistä sillalle ja ylitti kaupunkia halkovan joen. Näkyi pala taivasta, valjua kuulautta, josta arvasi, että meri oli lähellä. Joen eteläpuolella oli korkea, korttelien pituinen muuri. Taksikuski alkoi kertoa muurin takana olevasta Guinnessin olutpanimosta. Se valitti oluen maun muuttuneen. Aikaisemmin oluen valmistukseen oli käytetty Liffey-joen vettä, mutta nyt oli siirrytty vesijohtoveteen. Olut ei ollut entisensä.

9. Mercer Streetillä ei liiku yöllä ketään. Peter kääntyy kohti yläkaupunkia ja suuntaa sitten Prince Streetiä itään, Broadwaylle päin. Hän ei ole varsinaisesti matkalla minnekään mutta pyrkii kohti alakaupungin riehakkaampaa, nuorekkaampaa osaa pois West Villagesta, joka nukkuu Henry Jamesin kirjojen vaimennettua unta.

10. 23.8.1898 En jaksanut lähteä Luxembourgin puistoon tai Jardiniin, vaan kävelin pitkin Plaisancen sivukatuja, jotka helteessä haisivat jätevedeltä, hevosenlannalta, mädäntyneiltä vihanneksilta, märältä pyykiltä ja savulta. Haistoin koko elämän löyhkän.

Vastaukset kerron ensi tiistaina.


7 kommenttia:

 1. Apua, ovatpas vaikeita "kaupunkipähkinöitä"! :) Arvaan, että 6. on Anna Ahmatova Fotonkan talossa, vaikka en ole sitä lukenut.

  9. Illan tullen (sitäkään en ole lukenut)

  10. Ahon Yksin (sen olen lukenut, mutta kymmenisen vuotta sitten, joten arvaus tämäkin)

  7. Ihana lainaus, jonka arvelen olevan joko Waltarin ja Westön kynästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainaukset ovat kirjoista, joita mulla on täällä Moskovassa ja täällä ei ole niin paljon valinnanvaraa, joten siksi osa lainauksista saattaa olla vähän tuntemattomimmista kirjoista. Sait kuitenkin pari oikein :)

   Poista
 2. Tunnistin kaupunkeja useammasta lainauksesta mutten kirjoja, mutta 10. kuulostaa kovasti William N. päiväkirjalta (ja kaupunkina Pariisi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja neloseen voisi kai veikata Raittilan Canal Grandea? (en ole lukenut mutta kaupunki lie Venetsia)

   Poista
  2. Kaupungit varmaan olivatkin tunnistettavia, mutta kirjat vähän vaikeampia. Sait kuitenkin yhden oikein.

   Poista
 3. Onpas kiva pähkinä (mutta vaikea!). Useimmat kaupungit ovat helppoja tunnistaa, mutta kirjoista en keksi kuin pari. Tässä pahasti vaillinainen rivini:
  1) Rooma, kirjasta ei hajua
  2) Viipuri, tätäkään kirjaa en osaa veikata
  3) Tallinna, sama juttu :)
  4) Venetsia, tuo voisi olla Ishiguron Yösoittoja- kokoelman jommasta kummasta Venetsia-novellista, mutta tuskin on... :)
  5) -
  6) Pietari, kirjaa en tiedä
  7) Helsinki, veikkaan Katarina Eskolan Tyttöä Pitkänsillan molemmin puolin
  8) Dublin, kirjaa en arvaa
  9) New York, Cunninghamin Illan tullen
  10) Pariisi, Carlsonin William N. päiväkirja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin Sara löysit kaupungit, vain yksi jäi puuttumaan ja kirjoistakin pari on oikein.

   Poista