torstai 30. toukokuuta 2013

Hesarin äänestyksen jälkitunnelmia ja lähtöarvontaSuomalainen kirjamaailma sai hyvää puheenaihetta, kun Helsingin Sanomissa runsas viikko sitten julkaistiin äänestys 2000-luvun parhaasta romaanista. Innokkaimmat, kuten minä julkaisivat oman listansa heti tuoreeltaan myös blogissa. Osa harkitsi valintojaan pidempään ja painokkaammin eri kanteilta. Kirsin kirjanurkasta löytyy kattava linkkikokoelma kirjablogistien listoihin.

Oma listani syntyi ihan puhtaasta intuitiosta, heitin mukaan ne viisi kirjaa, jotka ensimmäisinä tulivat mieleen. Jotenkin on selvää, että tällaisissa kisoissa aina pärjäävät parhaimmin tuoreimmat kirjat, ne jotka vielä ovat selkeästi muistissa. Toki jos muistiaan oikein haravoi ja kaivelee löytyy muistin lokerikoista myös vanhempia lukuelämyksiä. Omassa listassani vanhin on Kjell Westön Missä kuljimme kerran vuodelta 2006, tosin lukukokemus on tuore, sillä luin kirjan uudelleen puolisen vuotta sitten. Itse oikeutettuna listaltani löytyy myös Sofi Oksasen Puhdistus, joka aikanaan teki järisyttävän vaikutuksen. Onneksi sain lukea kirjan ennen palkitsemisten ja mediahypetyksen painolastia, jotka tahtomattaan luovat mittavia ennakko-odotuksia ja ne puolestaan vaikuttavat lukukokemukseen. Uusin kirja listallani on Riikka Pelon järkyttävän hyvä romaani Jokapäiväinen elämämme, josta tänään ilmestyi Pisara-blogin Helmi-Maarian upea henkeäsalpaava arvio. Ykkösijaa en Pelolle kuitenkaan voinut luovuttaa, vaan sitä minulla pitää Sirpa Kähkösen Hietakehto. Vaikka erään kommentoijan mielestä Kähkösen kirjassa ei ole niin sanotusti munaa, niin minulle se on täydellinen kirja, jossa kaikki palaset: kieli, rakenne, teemat, henkilöhahmot ja tapahtumaympäristö ovat loistavassa balanssissa. Westön ja Oksasen lisäksi listaltani löytyy kolmaskin Finlandia-palkittu eli Rosa Liksomin Hytti nro 6, johon ihastuin jo ensimmäisellä lukukierroksella, mutta joka toisella lukukerralla sai rutkasti lisää sävyjä ja syvyyttä.

En postauksessani esitellyt listan ulkopuolisia, rannalle jääneitä tittelin tavottelijoita, mutta voisin nyt muutaman mainita. Ensinnäkin Rakel Liehun Helene ja Helena Sinervon Runoilijan talossa ovat jääneet mieleen loistavina teoksina, joissa fakta ja fiktio yhtyvät hienolla ja luontevalla tavalla. Myös Ulla-Lena Lundbergin Jää olisi hyvin voinut olla listallani, sillä sen verran upeita hetkiä sen kanssa vietin. Listani olisi näiden vaihtoehtojenkin kanssa vielä kovin naisvaltainen, joten voisin lisätä listalle ihan tasapainon vuoksi Markus Nummen puhuttelevan Karkkipäivän, joka oli yksi syy blogini syntyyn. Sen luettuani kaipasin niin kovin muiden näkökulmia kirjasta, että eksyin kirjablogistien luoliin ja löysin samanmielisiä lukutoukkia ja sille tielle jäin. Hyvän lisän listaani olisivat tuoneet myös Mikko Rimmisen Pussikaljaromaani, Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie ja Jari Tervon Ohrana. Niille ei nyt kuitenkaan sijaa listoilta löytynyt, kun akat jyräsivät.

Monet kritisoivat tälläisia äänestyksiä, mutta itse en ottaisi niitä niin vakavasti ja olenkin samaa mieltä kuin Valkoinen Kirahvi jossain kommentissa sanoi, että on aina hyvä kun kirjat saavat positiivista näkyvyyttä. En myöskään Hesarin kriitikoiden valitsemaa listaa (jolta olen by the way lukenut 14/25) kovin suurena vääryteenä pitää. Uskon, että jokainen, joka tällaisiin äänestyksiin ottaa osaa, haluaa tehdä omat valintansa ja ne joille asia on aivan sama todennäköisesti jättävät äänestämättä.

Mutta sitten toiseen asiaan eli LÄHTÖARVONTAAN. No minne olen lähdössä? Moskova-vaihe elämässämme jää taakse, kun Tolstoi-juna 12.6.2013 klo 22.50 nytkähtää liikkeelle Moskovan Leningrad-asemalta kohti Helsinkiä. Palaamme siis Suomeen ja rupeamme rakentamaan elämäämme siellä kolmen Venäjällä vietetyn vuoden jälkeen. Ilmassa on jännitystä, mutta myös haikeutta, sillä olemme viihtyneet tämän suuren maan upeassa pääkaupungissa enemmän kuin hyvin. 

Arvonnalla haluan muistaa teitä kaikkia, jotka olette blogini kautta olleet linkkinä koti-Suomeen ja erityisesti sen kirjamaailmaan. Matkaa on ollut hauska tehdä ja sitä jatketaan edelleen. Vaikka en tulevaisuudessa enää asu "toisen tähden alla" säilyy blogini nimi ennallaan, sillä sen verran rakkaaksi se itselleni on tullut. 

Venäjän-aikamme muistoksi arvon kaksi venäläistyyppistä kirjanmerkkipakettia (kolme per pakkaus ja merkit näkyvät postauksen kuvassa) pienillä yllätyksillä höystettynä. Arvonnan säännöt ovat simppelit: kaikki tähän postaukseen kommentin jättäneet saavat yhden arvan. Arvonta-aikaa on junamme lähtoon eli kommentti tulisi jättää viimeistään 12.6. klo 22.50

Onnea arvontaan ja kiitos kaikille!

55 kommenttia:

 1. Minun listallani oli yksi sama - Puhdistus. Westön Missä kuljimme kerran odottelee lukijaansa hyllyssä :)

  Haikeat ovat varmasti fiilikset, mutta onnea uusille aluille <3

  Kirjanmerkit ovat niin upeat, että mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Haikeutta on ilmassa, mutta suurin ikävä iskee varmaan joskus ensi syksynä. Sitä ennen nautitaan kesästä ja uusista tuulista täysin sydämin.

   Poista
 2. Oh. Toivotan mainiota uutta alkua Suomessa!! Lähteminen on vaikeaa, mutta saapuminen toisaalta helpottavaa. Olen mukana arvonnassa, ovat kauniita kuin Jokapäiväinen elämämme ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmi-Maaria! Eräiltä osin elämä helpottuu kovasti Suomeen palaamisen myötä. Pitää vain muistaa nämä asiat kun ikävä iskee :)

   Poista
 3. Uutta alkua :)

  ***
  Itse pohdin listaa kirjaamalla ylös teoksia, jotka ovat olleet erinomaisia. Jos kirjailijalta oli useita teoksia listalta valitsin "parhaan" ja muokkasin listaa ja karsin ja rankkasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke!

   Minä tosiaan heittelin suosikkini nopealla intuitiolla. Onneksi ei jälkikäteen ole kovasti paljon harmittanut :)

   Poista
 4. Tervetuloa takaisin Suomeen, mukana lähtöarvonnassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihi nainen ja ilman muuta mukana arvonnassa.

   Poista
 5. Tervetuloa takaisin Suomeen! :)
  Varmasti muuttaminen on myös haikeaa, mutta ainakin sulla on jatkossa enemmän suomenkielistä kirjallisuutta käden ulottuvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! Löysit yhden oleellisen hienon puolen paluusta :)

   Poista
 6. Tervetuloa takaisin Suomeen!

  Mun pitäisi varmaan lukea tuo Runoilijan talossa uudestaan, sillä en muista siitä oikeastaan mitään. En edes mitään tunnelmaa.

  Hienoja kirjanmerkkejä tavoittelen mielelläni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tintti!

   Mulla on nimenomaan juuri tunnelma aika vahvana mielessä. Jonkun verran selaislin kirjaa uudelleen muutama vuosi sitten kun luin Mannerin kirjekokoelmaa. halusin samalla vähän katsoa, miten Sinervo oli kirjeitä omassa tekstissään käyttänyt.

   Poista
 7. Tervetuloa Suomeen! Tosi hienoja kirjanmerkkejä, joten haluan olla kanssa mukana arvonnassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lumikukka ja ilman muuta arvonnassa mukana :)

   Poista
 8. Miks niin Hietakehdossa ei ole munaa! Höh! Tai pitäiskö olla?! Pöyristyttää minua moinen.

  Varmasti lähteminen on haikeaa, vaikka paluukin on mieleistä.

  Sain eilisellä kirjastoreissulla mukaani Pelon kirjan. Mulla on kuitenkin pari muuta kirjaa kesken ja luen niistä ainakin toisen ennen kuin uppoan tuon, varmasti upean kirjan maailmaan.

  Tavoittelen kirjanmerkkejä, vaikken yleensä mitään voita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin kommentin omaan arvoonsa, vaikka tosin itsekin mietin, että paraaneeko kirja siitä, että siinä on munaa :)

   Oi, toivottavasti pidät pelon kirjasta, tai melkein arvaan että pidät.

   Jospa nyt onni potkisi!

   Poista
 9. Palatakseen on lähdettävä. Onnea muuttoon ja tervetuloa Helsinkiin!

  Tuo Pelon kirja on selvästikin luettava. Kiinnostavan kuuloinen on. Ehkäpä saisin sen kesällä kirjastosta lainaan.

  Ihania kirjanmerkkejä - mukana ilman muuta! On aina mukava tulla blogiisi visiitille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos VK!

   Toivottavasti luet pelon kirjan, sillä haluaisin todella kuulla mieleipiteesi siitä.

   Kiva kuulla ja arvonnassa mukana totta kai!

   Poista
 10. Ihanaa kotimatkaa ja helliä jäähyväisiä Moskovalle! Ja tietysti tervetuloa takaisin Suomeen!

  Minusta tämä Hesarin äänestys on ihana. On aina hyvä asia, kun kirjat ja kirjallisuus nousevat esiin ja keskusteluun. (Tosin minusta se kriitikoiden lista olisi saanut odottaa siihen saakka, kun kansanäänestys päättyy.)

  Ihana arvonta, mukana ollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suketus!Nyt on menossa sellainen muutaman viikon mittainen jäähyväisputki, hyvästellään kaupungin eri paikkoja ja kohta myös tuttuja ihmisiä,joiden kanssa (ainakin joidenkin) matka jatkuu yhtä matkaa myös Suomessa.

   HS:n äänestys on ihana, enkä tosiaan nähnyt siinä kriitkoiden listassakaan mitään pahaa, mutta mielipiteitä on monia :)

   Poista
 11. Vau! Tervetuloa takaisin Suomeen. :) Varmasti ihana ja toisaalta jännittäväkin palata. Niin paljon tuttua, kotimaa on aina kotimaa, mutta kuitenkin ehkä uutta pitkän poissaolon jälkeen.

  Minä en ole vieläkään lukenut Westön kirjoja. Pitäisi! Taidan tehdä julkisen lupauksen täällä nyt ja kertoa lukevani kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! On ihan mukava palata, saa taas vähän uudenlaisia juttuja elämään. Tuttuahan kaikki on, sillä ollaan kuitenkin tiiviisti käyty Suomessa koko ajan ja koti on ollut olemassa sielläkin.

   Otin nyt tosissani tuon lupauksesi ja jään odottamaan Westö-postaustasi :)

   Poista
 12. Tosi upeat kirjanmerkit! Ja tervetuloa takaisin Suomeen! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Irene ja mielellään me tulemme :)

   Poista
 13. Laskin tänä päivänä, että sinä aikana (kaksi vuotta) kun olen kertonut blogissani lukemistani kirjoista, en ole lukenut yhtään 2000-luvun kotimaista romaania ja kaikenkaikkiaankin noin kymmenen kotimaista romaania parilta edeltävältä vuosisadalta. Tyttäreni osti minulle romaanin Jää joululahjaksi. Se vaikutti tylsältä. Vaimo saa lukea. Hän ei pidä minuakaan tylsänä.

  Mitä parhainta alkukesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla eväillä äänestykseen osallistuminen olisi ollut vähän hankalaa :)

   Ai, Jää oli tylsä? Toivottavasti vaimo kuitenkin tykkäsi.

   Kiitos vain kesätoivotuksista, samoin sinne!

   Poista
 14. Tervetuloa Suomeen! Ehkä tapaamme tutkijajutuissakin sitten jatkossa. Ja HS:n listasta: minä olen lukenut noista 12/25. En ehtinyt tehdä omaa listaustani, mutta Kähkösen minäkin olisin sinne laittanut ja paheksun syvästi, ettei häntä ole Hesarin kriitikoiden listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi-Maria ja totisesti myös toivon että tavataan.

   Paheksumme yhdessä :) Kähkönen on mahtava kirjailija.

   Poista
 15. Ääh, minulla on sekä Helene että Runoilijan talossa _vieläkin_ lukematta!

  Ihania nuo kirjanmerkit, olen mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, toivottavasti saat nuo luettavaksesi joskus. Luulen, että pitäisit niistä.

   Poista
 16. Tervetuloa ja hyvää kotimatkaa! Osallistun arvontaan.

  Minä jo aivan odotan tiistaita ja ensimmäisen Top10-kirjan julkistamista! Toivottavasti listalle tulee joku yllätyskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!

   Mietinkin, koska tuo listan julkaisu alkaa, kiitos että muistutit.

   Poista
 17. Vielä kaksi viikkoa aikaa nauttia Moskovasta! :) Minäkin toivotan tervetulleeksi takaisin Suomeen, sekä otan osaa arvontaan, ehdottomasti.:)

  Ja samoilla linjoilla tuon äänestysasian kanssa - täydellistä listaa on mahdoton luoda, joten asiaa ei pitäisi ottaa niin vakavasti. Kirjat, lukeminen ja kotimainen kirjallisuus saavat näkyvyyttä leikkimielisessä äänestyksessä, mikä on hyvä. Toki kurjaa, että todennäköisesti top kymppiin pääsee lähinnä sellaisia kirjoja, jotka kaikki tuntevat muutenkin, mutta jokainen tietää ja tajuaa, että listan ulkopuolelle jää valtavasti hyviä kirjoja, eikä lista edusta mitään absoluuttista totuutta. Fiilispohjalta ja varsin lyhyellä miettimisellä tapahtui minunkin äänestämiseni.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja!

   Vielä kaksi viikkoa, tosiaan. Yritän vielä tuoda blogiin jonkun Moskova-postauksen ennen lähtöä.

   Mukavaa kuulla, että joku muukin on mennyt fiilispohjalla :)

   Poista
 18. Tervetuloa takaisin Suomeen :-) Minäkin osallistun arvontaan. Voih, en ole itse ehtinyt laatia omaa listaani -toivottavasti ehdin vielä viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa!

   Hesarin äänestys jo loppui, mutta voihan listan tehdä omaksi ilokseen ja katsoa sitten miten se vertautuu äänestystuloksiin :)

   Poista
 19. Minä en vaan jotenkin pysty noihin listauksiin. TAidan olla kertakaikkiaan liian opportunistinen lukija ja muutenkin vähemmän järjestelmällinen kirja-ajatuksissani. On kuitenkin kiva lukea muiden listoja. Niistä se ainoa oma listani eli TBR 100+ kasvaa aina kummasti.
  Arvontaan pitää tietysti osallistua myös :-) Tervetuloa Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, kaikki eivät ole listaihmisiä ja toiset ovat sitä taas hulluuteen saakka :)

   Kiitos tervetulotoivotuksista ja tietenkin olet mukana arvonnassa.

   Poista
 20. Oikein mukavaa ja 'smoothia' muuttoa :-)

  Olen arvonnassa mukana, niin kauniit palkinnot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sannabanana ja muutto on ainakin tavaramäärällisesti melko smooth, mutta henkisesti ei ehkä ihan niin.

   Poista
 21. Puhdistus oli minunkin listallani :) Näin jälkikäteen harmittelen miten saatoin unohtaa listaltani Hannu Väisäsen Vanikan palat, mutta ei mahda mitään...

  Hienoja kirjanmerkkejä, mielelläni tuollaisen paketin kotiuttaisin!

  Tervetuloa takaisin Suomeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, noita unohduksia tapahtuu minullekin harmittavan usein, kun jotain listailen.

   Kiitos ja totta kai olet arvonnassa mukana.

   Poista
 22. Oi, te palaatte Suomeen! Varmasti ihanaa ja haikeaa samaan aikaan. Minä niin toivon, että pääsisin joskus asumaan pitemmäksi ajaksi ulkomaille, mutta se on aika utopistinen ajatus.

  Ja hei, tottakai mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sitä: ihanaa ja haikeaa.

   Kyllä ulkomailla asuminen on rikastuttanut elämää ja käsitystä monista asioista suunnattomasti eli jos vain on mahdollisuus niin suosittelen.

   Poista
 23. Tervetuloa Suomeen! Olen mukana lähtöarvonnassa :).

  VastaaPoista
 24. Oi kuinka kauniita kirjanmerkkejä! Niitä ei voi koskaan olla liikaa, eli mukana arvonnassa. ♥ Tervetuloa takaisin Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nafisan, minun pitäisi opetella käyttämään kirjanmerkkejä. Liian usein kirjasta taittuu sivu hiirenkorvalle...

   Kiitos!

   Poista
 25. Oi, meinasi mennä ohi tärkeä arvonta eli ilman muuta mukana! Tervetuloa takaisin Suomeen Jaana ja ehkä näkyy joskus Turun tai Porvoon suunnalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, ja mukavaa että huomasit arvonnan olemassaolon.

   Toivottavasti tosiaan jossain tavataan.

   Poista
 26. En ole ehtinyt blogin pariin pitkään aikaan, mutta onneksi ehdin tähän! Tervetuloa kotimaisemiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjanainen ja onneksi ehdit :)

   Poista
 27. Taisin ehtiä minäkin viime tingassa...

  VastaaPoista
 28. Minäkin ehdin vielä viime tipassa mukaan! Tervetuloa takaisin Suomeen ja paljon tsemppiä muutokseen! :)

  VastaaPoista
 29. Kiitos kaikille kommentoijille ja arvontaan osallistujille. Viikonloppuna arvon oikeat osoitteet kirjanmerkeille. Olkaa kuulolla :)

  VastaaPoista