tiistai 21. toukokuuta 2013

TTT- 10 käännettyä klassikkoaKävin Opuscololla, jossa oli listattu 10 suosikkiklassikkoa käännöskirjojen joukosta. Päätin taas napata idean mukaani ja nostaa esiin 10 omaa suosikkiani suomennetuista klassikoista. Kiitos inspiraatiosta Valkoiselle Kirahville.

Tässä listani, jolle olen yhdeltä kirjalijalta kelpuuttanut mukaan vain yhden teoksen. Aika venäläispainotteiselta tuo näyttää...Eikä naisiakaan ole joukkoon montaa siunaantunut :(

Bulgakov, Mihail: Saatana saapuu Moskovaan

Dostojevski, Fjodor: Idiootti

Mann, Thomas: Buddenbrookit

de Beauvoir, Simone: Mandariinit 1-2

Tolstoi, Leo: Anna Karenina

Kundera, Milan: Olemisen sietämätön keveys

Galsworthy, John: Forsytein taru 1-3

Tshehov, Anton: Kolme sisarta

Lawrence, D.H: Lady Chatterleyn rakastaja

Shields, Carol: Pikkuseikkoja


22 kommenttia:

 1. Lainasin juuri Forsytein tarun kirjastosta kesää varten. Odotukset ovat kovat, koska katsoin aikoinaan TV1:ltä vuoden 2002 minisarjan, mutta uskoisin odotusteni täyttyvän moninkertaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi, olen myös nähnyt sarjan ja sain siitä inspiraation lukea myös kirjat. Sarja oli loistava, mutta pidin myös kirjoista kovasti ja joskus on käynyt mielessä, että pitäisi lukea ne uudelleen. Ainakin sarja olisi kiva nähdä uudelleen.

   Poista
 2. Loistava lista :)
  Olen lukenut vain Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan sekä Tolstoin Anna Kareninan, joskin Tolstoin Ylösnousemuksesta pidin enemmän, ja Idioottia en ole edes lukenut, mutta Rikos ja rangaistus on ainakin loistava.
  Lukemistani klassikoista pidin myös Tuulen viemästä ja "lastenkirja" Nalle Puhista olen aina pitänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä, Idiootti on minulle rakkaampi kuin Rikos ja rangaistus, vaikka sekin on loistava. Mietin myös Tuulen viemää, mutta siinä pidin ehkä enemmän elokuvasta, tai se ainakin vaikuttaa hyvin voimakkaasti taustalla. Ja Nalle Puh on loistava!

   Poista
 3. Sinulla onkin lista, josta olen lukenut kaikki muut paitsi de Beauvoirin Mandariinit (ja Kolme sisarta olen vain nähnyt). Hienoja kirjoja muuten, mutta Olemisen sietämättömästä keveydestä en pitänyt lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, suosittelen Mandariineja. Minulla Kunderan kirja, samoin kuin siitä tehty elokuva, olivat aikanaan järisyttävän hyviä kokemuksia, mutta en ole uskaltanut palata niihin uudelleen, sillä jotenkin pelkään, etten enää kokisi samaa tai edes lähelle sitä.

   Poista
 4. Listani näyttäisi monin paikoin samalta. Mutta siellä olisi myös Nabokovin Naurua Pimeydessä ja muutamia muita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nabokov on minulle täysin tuntematon. Pitääkin joskus tutustua hänekin tuotantoonsa.

   Poista
 5. Pikkuseikkoja ja Saatana saapuu Moskovaan ovat ainakin sellaisia, jotka voisin kuvitella lukevani jossain vaiheessa. Aurinkoista päivää sinulle! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene, samoin sinulle. Ja molempiin mainitsemiisi kannattaa ehdottomasti tarttua.

   Poista
 6. Hauskaa, että innostuit tähän! Minä jo rustailinkin, että tartu nyt Saramagoon, kun olet lukenut kaikki venäläiset kirjailijatkin! :) Minulla niistä on moni vielä lukematta, muun muassa tuo ensimmäisenä listallasi keikkuva Bulgakov, joka tosin jo odottaa hyllyssäni. Samoin on Idiootin laita. Rikos ja rangaistus oli järisyttävän intensiivinen lukukokemus, samoin pidin Anna Kareninasta, mutta listalleni se ei yltänyt.

  Sekä Kundera että de Beauvoir löytyvät listalta ja kuuluvat minulla lukioikään. Kumpaakaan en ole lukenut sittemmin. Syy taitaa olla sama kuin, mistä sinäkin yllä kirjoitit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää varmaan yrittää Saramagoa. En tiedä, mistä on jäänyt mielikuva, että hänen kirjansa olisivat jotenkin vaikeita.

   Minä luin Mandariinit vasta muutama vuosi sitten ja ihastuin kovasti. Kunderan lukemisesta tosiaan on aikaa, enkä siihen enää halua palata, mutta ihastuksena se mielessä säilyy.

   Poista
 7. Kolme sisarta on suosikkini Tsehovin näytelmistä! Shields on myös minun suosikkikirjailijoitani. Mutta puolet listastasi on lukematta...

  Sinulta ja Opuscolosta sain inspiraation ruveta miettimään omia klassikkolistojani ja jossain vaiheessa yritän saada ne julkisuuteen. Ajattelin pitää teemaviikotkin, tai jopa -kuukaudet, eli lukisin pelkkiä klassikoita. Pitäisi paikata aukkoja sivistyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä roppakaupalla kannustusta sekä omalle klassikkolistalle että klassikkoteemaviikoille.Innolla tulen seuraamaan :)

   Poista
 8. En ole lukenut listalta muuta kuin Anna Kareninan, johon kyllä tykästyin kovasti. Dostojevskin Rikos ja rangaistus on omassa hyllyssä, joten siihen ainakin aion joskus vielä tarttua. Jos pidän, voisin kokeilla joskus Idioottia myös. Kunderan ja Bulgakovin aion joskus ainakin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monille Rikos ja rangaistus on tärkein Dostojevskin kirja ja Idioottia moni pitää liian raskaana. Itse kuitenkin ihastuin Idioottiin, siinä on raskaista teemoista ja tapahtumista huolimatta jotain valoisaa.

   Poista
 9. Nyt olen tyytyväinen. Tuosta listasta olen lukenut jo puolet... yleensä lukulista kasvaa ylipitkäksi liian nopeasti, kun näitä blogien listauksia lueskelee :-)
  Olen siis lukenut tuosta Tolstoin, Kunderan, Galsworthyn ja Lawrencen - jokainen niistä ansaitsee paikkansa listalla vaikka Anna Karenina ei minulla henkilökohtaisesti oikein suosikkilistalla olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Minna, että en asettanut sinulle liikaa paineita listallani :)

   Poista
 10. Mainostan tätä kaikissa väleissä, mutta Mandariinit on minulle SE KIRJA, joka aikanaan antoi sellaisen lukukokemuksen, että en edes uskalla toivoa koskaan kokevani vastaavaa. (En tiedä, miksi puhun Mandariineista aina yhtenä kirjana, vaikka kaksi kirjaahan siinä itse asiassa on, ja mielestäni osat ovat vielä aika erilaisia keskenään. Mutta kai ne kuitenkin liittyvät niin oleellisesti yhteen, että puhun kirjasta yksikössä.)

  Muutama muukin listasta on tuttu, mutta monta tuntematontakin. Tai siis vain nimenä tuttua. Nämä listat ovat aina mielenkiintoisia!

  VastaaPoista
 11. Onpa hauska kuulla, että Mandariinit on tehnyt sinuun noin suuren vaikutuksen. Se ei kuitenkaan ole sillä tavoin tunnettu kun moni muu klassikko. Itse innostuin erityisesti siinä olevasta vasemmistoälymystöteemasta, joka liippaa läheltä omia tutkimuksellisia mielenkiinnon kohteitani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä minun pitäisi kuitenkin mainostaa enemmän, että tunnettuus kasvaisi.:) Vasemmistoälymystöteema on ehdottomasti yksi kirjan kiinnostavista piirteistä minullekin, mutta toisaalta se ei kuitenkaan pomppaa sillä tavalla esiin, että joku joka ei ole erityisesti tuosta teemasta kiinnostunut ei voisi kirjasta nauttia. Aivan loistava joka tapauksessa.

   Poista
  2. Ei muuta kuin hillitön markkinakoneisto päälle :)

   Ei Mandariinit tosiaan tuohon yhteen teemaan tyhjene, vaan siitä löytyy paljon myös muuta. Erinomainen kirjakaksikko joka tapauksessa, johon jossain vaiheessa varmaan vielä palaan.

   Poista