lauantai 20. heinäkuuta 2013

Kaaoksesta järjestykseen
Torstaina iltapäivällä saapui muuttokuormamme Moskovasta ja siitä alkoi puolentoista päivän mittainen armoton tinki. Muuttokuormassa oli pääosin pientavaraa, ainoat suuremmat esineet olivat sohva ja neljä korituolia. Muuten kuorma piti sisällään vaatteita, tauluja, astioita ja KIRJOJA.

Sattui niin hyvin, että sain perjantaiksi ostami uuden kirjahyllyn, Niemen tehtaiden Gustav-hyllystöä. Siis samaa sarjaa mitä meillä on ennestäänkin. Mutta! Hyllyjä ei ole vieläkään tarpeeksi ja karsinkin melko ankaralla (?) kädellä kirjakasoja ja nyt odottaa saunassa muun kirppistavarakasan keskellä 30 kirjaa. Alakerran hyllyihin mahtui juuri ja juuri olemassa oleva kaunokirjallisuus ja elämäkertakirjallisuus. Yläkerran hyllyt, joissa on pääosin tutkimuskirjallisuutta, on sen sijaan järjestetty tilanpuutteen takia kahteen riviin ja päällekkäin. Oi, haaveilen niin yhdestä lisäkaapista yläkertaan, mutta se saa odottaa aikaa parempaa, sillä Björknäsin Villinki-hyllysarja on suolaisen kallis.

Karkeasti arvioiden kirjoja on noin 750-800, joten tuo 30 kirjan poisto ei ole kovin suuri uhraus. Tein pyhän päätöksen, että nyt kirjojen määrää on pakko alkaa hillitsemään. Ostolakkoon en aio ryhtyä, sillä tiedän, etten sitä kuitenkaan pysty pitämään (toki vähän hillitä voi ja miettiä aina kahteen kertaan ennen kuin tekee ostopäätöksen) joten ratkaisuksi jää kirjojen ahkerampi kierrättäminen omasta hyllystä eteenpäin. Olen siitä kummallinen, että kaunokirjallisuudesta minun on helpompi luopua (lukuunottamatta lempikirjailijoideni teoksia) kuin faktapohjaisesta kirjallisuudesta.

Hyllyissä on erikseen suomenkielinen kaunokirjallisuus ja ulkomainen kaunokirjallisuus, joka on järjestetty maittain aakkosjärjestyksessä (maiden sisällä luonnollisesti kirjailijat ovat aakkosjärjestyksessä). Kotimaisen kaunokirjallisuuden jälkeen seuraavaksi eniten on yhdysvaltalaista kirjallisuutta ja sen jälkeen tulevat venäläinen, brittiläinen ja ranskalainen kirjallisuus.

Nyt olen ainakin vähän aikaan tyytyväinen ja vain nautiskelen siitä, että kaikki on järjestyksessä.

Olohuoneessa näyttää tältä kirjahyllyjen osalta:

Ja yläkerran makkarissamme tältä:36 kommenttia:

 1. Nam! Hyvältä näyttää. :) Maittain järjestely kuulostaa kivalta, voisinkin joskus kokeilla. Joutuisin kyllä varmaan perustamaan oman kategorian niille maailmankansalaiskirjailijoille, jotka ovat jotain Kanadassa syntyneitä irlantilaisen isän ja intialaisen äidin lapsia, asuneet Japanissa, Saksassa, Egyptissä ja Guatemalassa ja omistavat nykyään kodit Senegalissa ja Australiassa. Nykyinen tiukka aakkosjärjestykseni on siitä kiva, ettei siinä ole juuri tulkinnanvaraa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, tuo kansalaisuuksien sekoittuminen joidenkin kirjalijoiden kohdalla aiheutti päänvaivaa ja vähän tapauskohtaisesti olen sitä soveltanut.

   Aakkosjärjestys tosiaan on selkeä ja yksinkertaisen varma systeemi.

   Poista
 2. Oh, kirjahyllyjä on aina ihana katsella! Urakka ja tyytyväisyys. Ihana näitä on katsella, kun illat pimenevät...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjahyllyt paikassa kuin paikassa on aina ilo silmälle :)

   Kirjahyllyjen järjestely aika ajoin on hyödyllistä myös siinä mielessä, että palaa mieleen ne kaikki lukemattomat kirjat, joita omistaa.

   Poista
 3. Kauniilta näyttää, onnea urakan selättämisen johdosta! (Pakko kysyä, onko Hietakehto tarkoituksella hyllyssä ennen Neidonkenkää?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria!

   Ei ole :) Kirjalijoiden saaminen aakkosjärjestykseen oli sen verran rankkaa hommaa, ettei jäänyt enää voimia lajitella kirjailijoiden tuotantoa aikajärjestykseen. Se voisi olla seuraava projekti :)

   Poista
 4. Hienolta näyttää Jaana! Minulla on ihan sama, yhtään en luovu faktakirjallisuudesta, mutta kaunosta helpommin. Tuossa viimeisessä kuvassa on muutama kirja, jotka ovat myös hyllyssäni odottamassa lukijaansa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Kaikki kirjat, joista raaskin luopua oli tosiaan kaunoa, vaikka kriittisesti yritin tarkastella faktapuoltakin, mutta ainakaan tällä kierroksella en ollut yhdestäkään valmis luopumaan.

   Poista
 5. Hyvältä ja ihanan viihtyisältä näyttää. :)

  VastaaPoista
 6. Aivan ihanat kirjahyllyt sinulla! Lasiovet olisivatkin kätevät, järkyttää ihan tuo omien hyllyjen pölyjen määrä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! Juuri tuon pölyn takia siirryin lasiovillissiin hyllyihin.

   Poista
 7. Kirjojen järjestykseen saaminen on kyllä oikeasti niin hieno tunne! Onnea siisteistä riveistä ja kauniista hyllyistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Kyllä olen niitä hyllyjä taas ihaillutkin kaikella asiaan kuuluvalla hartaudella.

   Poista
 8. Ihanat hyllyt, just tollaisista mäkin unelmoin.

  Ja järjestys on mullakin maittain, sopivasti soveltaen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Erja! Minäkin unelmoin pitkään ja olen vähitellen saanut hankittua niitä. Vähittäin siksi, että hinta kunnon hyllyissä tosiaan on aika suolainen.

   Sopivasti soveltaen olen minäkin järjestellyt :)

   Poista
 9. Kaunosta minunkin on helpompi luopua vaikka vaikeaa sekin on. Kirjoissa on se jokin:)
  Mahdottoman homman olet tehnyt järjestelyissä, mutta hyvältä näyttää. Kirjahylly rauhoittaa mieltä ja kohtahan illatkin on sopivan pimeitä lukutuoliin uppoutumiseen ja rippukeinu joutaa varastoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Hanne, kirjoissa on se jokin :)

   Olihan siinä hommaa, mutta hauskaa sellaista. Olen vähän kummallinen, mutta nautin kaikesta järjestelystä :)

   Poista
 10. Oih, silmä lepää. Kaunista!

  Minäkään en hevillä luovu hankkimastani tutkimus/tietokirjallisuudesta. Gradun valmistumisen jälkeen iso pino kirjallisuutta päätyi tietenkin takaisin kirjastoihin, mutta omaksi hankkimani kirjallisuus ei lähde minnekään. (Etenkään nyt, kun olen tosissani miettinyt hakeutumista jatko-opintoihin.) Kaunoa on minunkin siis helpompi panna eteenpäin.

  Minun pitäisi tehdä perkaus hyllyihin, sillä meillä on vähän tilaa, eikä uutta kirjahyllyä voi tuohon asuntoon enää oikein hankkia. Kahdessa rivissä ja päällekäin mennään jo nyt. Huokaus. Kunhan asetumme jonnekin pysyvämmin, tilaan puuseppä-serkultani mittatilaushyllyt!

  Ps. Luen juuri Kähköstä. Rautayöt menossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suketus!

   Omien lisäksi mullakin on vinot pinot kirjastoista lainattua tutkimuskirjallisuutta. Ne ovat sitten pisin pöytiä ja hyllyjen reunoja, selkeää paikkaa niille ei oikein ole.

   Onpa kiva kuulla, että mietit jatko-opintoja. Liittyisikö aihe graduusi?

   Nuo mittatilaushyllyt olisivat aivan mahtavia. Meilläkin on yläkerrassa matalaa tilaa, jonne on ollut vähän hankala löytää hyllyjä ja silloin tuollainen mittatilaushylly olisi juuri omiaan. Ehkä joskus :)

   Poista
 11. Miten kaunista - upeita kirjahyllyjä! Mikähän mahtaa olla tuo matalampi hylly, jonka lasiovissa on nupit vetiminä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hylly on Niemen tehtaiden Gustav-sarjaa, samaa kuin isompi kirjahylly, jossa on vain leveämmät kaapistot ja liukuovet. Ovat siis yhdisteltävissä keskenään ja näin toivon jossain vaiheessa pääseväni tekemään.

   Poista
 12. Ihanat kirjahyllyt! Vaikka paljon omistanikin pidän, niin kyllä nuo lasiovet vain tekevät paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Lasiovet ovat sekä kauniita että hyödyllisiä.

   Poista
 13. Kaunista on!

  Ja kyllä kirjahyllyyn selvästi ovet kuuluu (mulla ei ole), kaunistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoa Mari a!

   Hyödyn (pöly pysyy poissa) mukana tulee kauneus. Kätevää!

   Poista
 14. Olitpa nopea muuttokuorman purkamisessa! :)
  Voi että, miten ihailen siistejä ja oikeasti järjestyksessä olevia kirjahyllyjä. Minulla taitaa olla viittä eri hyllymallia ja kirjat kaikki missä sattuu. Mutta ehkä sitten isona otan ja järjestän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vähän sellainen, etten kestä epäjärjestystä, joten oli sisäinen pakko saada paikat nopeasti järjestykseen.

   Minä luulen, että minä olen jo tarpeeksi iso, tai ainakin vanha. Siinä yksi syy järjestysmaniaan :)

   Poista
 15. Muuttaminen on yhtä rumbaa, mutta sulla on kyllä tosi tosi nätit kirjahyllyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmi-Maaria! Muuttaminen on tosiaan rumbaa, mutta itse jollain kierolla tavalla tykkään siitä :)

   Poista
 16. Olipa urakka! Mutta näyttää hyvältä. On ihanaa kurkistella kirjahyllyihisi - ja teillä on kaunis koti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Kirjahyllytirkistely on mukavaa :)

   Poista
 17. Upean näköistä, niin kirjahyllyissä kuin ympäristössä :) Täytyy nostaa hattua tuolle luokittelulle ja aakkostukselle! Meillä kirjat ovat iloisessa sekamelskassa. Kingit ja vähän muitakin "tärkeitä" kirjoja olen kerännyt vitriiniin, mutta sekin pursuilee jo liitoksissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villasukka! Tilanpuute on meilläkin edelleen huutava. Varsinkin tutkimuskirjallisuuteni tarvitsisi tilaa huomattavasti enemmän. Nyt ovat epämääräisissä kasoissa pisin pöytiä.

   Poista
 18. Olen tosi kauan miettinyt tuota Gustav -hyllyä ja tietty valkoisena, mutta aina vain jäämme roikkumaan vanhaan Lundiaamme. Ehkä minua jarruttaa se, että kumpikaan meistä ei ole innokas pesemään edes kotimme lukuisia ikkunoita tai saunan lasiovea...Tuo hylly siis näyttää tosi hyvältä ja etenkin kun sitä samaa sarjaa on muutakin.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena. Olen itse tosi tyytyväinen noihin hyllyihin. Lasiovet pitävät oikeasti hyllyt pölyltä suojassa tosi hyvin ja niiden peseminen on pientä siihen verrattuna, että joutuisi tomuttamaan säännöllisin väliajoin koko hyllystön :)

   Poista