sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Koettu ja kuvattu Lontoo


Lontoo-matkamme on onnellisesti takanapäin. Se, että Lontoossa sataisi aina lienee jonkinlainen myytti. Itse olen ollut kaupungissa viisi kertaa ja ainoastaan talvikaudelle osuneilla matkoilla on jonkin verran sadellut. Tälläkin reissulla aurinko helli meitä kaikkien viiden päivän ajan, viimeisenä suorastaan helteisesti.Kun ilma on mitä mahtavin, tulee kiusaus viettää päivät puistossa, joita Lontoossa riittää yllin kyllin. Ensimmäisenä päivänä loikoilimmekin matkaväsymystä pois Hyde Parkissa. Lisäksi vietimme aikaa Green Parkissa ja St.James parkissa. Myös Greenwichissä nautimme puistomaisista olosuhteista. Varsinaiset sisänähtävyydet jäivät tällä kertaa minulta väliin, mutta mies kävi lasten kanssa Towerissa.Hellepäivät antoivat myös loistavan tekosyyn pistäytyä nestetankkauksella pubeissa. Rakastan niiden tunnelmaa ja interiöörejä ja kuvasinkin niitä varsin innokkaasti sekä sisältä että ulkoa. Nautimme pubien antimista ainakin lähipubissamme Mayfairissa ja tyttäreni kotikulmilla Leytonissa. Vaikka kaupunginosat statuksiltaan ovatkin melko erilaisia, niin molemmista löytyy elävää ja iloista pubitunnelmaa.


Tein myös suunnittelemani kävelykierroksen Bloomburyssä ja sen päätteeksi pistäydyin British Libraryyn, joka tosin on vähän liian kliininen makuuni. Tältä reissulta ei kuitenkaan ole kuvia. Minulla oli kylläkin kamera mukana, mutta sen akku oli unohtunut lataukseen hotelliin. Harmitti ihan sairaasti, kun asian tajusin: raahata nyt akutonta kameraa pitkin Lontoota.


Kirjakauppoihinkin eksyin ja ihailin niiden monipuolista tarjontaa. Ja kuten arvata saattaa, kävi niin kuin tälläisissa tapauksissa usein käy: se kuuluisa mopo lähti käsistä, varsinkin jos sitä arvioidaan Virginia Woolf-asteikolla. Ostamastani neljästä kirjasta kolme käsitteli tavalla tai toisella Virginia Woolfia. Ostoskoriin eksyivät Hermione Leen elämäkerta Virginia Woolf, Jane Dunnin Virginia Woolf and Vanessa Bell sekä Virginia Woolfin Selected Diaries. Ainoa kirja, joka ei kosketellut Virginiaa oli heti ensimmäisestä kirjakaupasta bongaamani Helen Hanffin 84, Charing Cross Road, jonka ensimmäisen osan Rakas vanha kirja ehdin lukea suomeksi. Kirjasta on myös tehty leffa vuonna 1987 pääosissaan Anne Bancroft ja Anthony Hopkins. Onko joku nähnyt?

Viimeisen päivän, joka oli myös matkapäivä, vietimme Notting Hillissä ja Portobello Roadilla. Paikka on ihana, mutta kadulla vellonut väentungos ei. Ei olisi tullut mieleenkään alkaa penkoa kojuja siinä ihmismassassa. Myös vallinnut kuumuus kummasti hillitsi ostohaluja. Sitä paitsi ostokset oli jo tehty itseni toimesta kirjakaupoissa ja tyttäreni toimesta Oxford Streetin ja Regent's Streetin vaatekaupoissa ( no myönnetään, löysin itsekin muutaman vaatteen). Joissakin kaupoissa meinasi ahdistus iskeä, etenkin Primark ja Hollister koettelivat keski-ikäisen kestävyyttä.


Lontoo on ihana, elävä kaupunki. Ainoat miinukset tulevat kaupungin kalleudesta ja mielettömistä väkimassoista, varsinkin nyt kun turistikausi on kuumimmillaan. Ruuhkaisessa metrossa tunnelma oli ajoittain varsin lämmin, varmasti lähempänä + 40 astetta. Erityisen hauskaa tällä reissulla oli päästä katselemaan kulmia, joille muuten harvoin eksyy, kun kävimme  bongaamassa tyttäreni kimppakämppäasunnon Leytonissa ja tutustuimme seutuun, jossa hän asuu.


Alin kuva on otettu Claptonin juna-asemalta, jolta hyppäsimme junaan itään suuntautuneen retkemme päätteeksi. Heitänkin tähän loppuun pienen tietokilpailukysymyksen: Missä kirjassa toinen päähenkilöistä asuu ainakin osan aikaa Claptonissa?

11 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja kiva fiilistellä vielä Lontoota :) Minä olin ihan ihmeissäni, sillä onnistuimme Oxford streetiä lukuunottamatta välttelemään tungosta, yhtä matkaa lukuunottamatta jopa metroissa, hämmentävää, mutta mukavaa! Lontoon puistot, sydän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me pääsimme muutamaan aikamoiseen tungokseen metrossa ja kun siellä vielä oli ahdistavan kuuma, niin metroilu ei ollut kovin mukavaa.

   Pääosin matkasta jäi kuitenkin ihanan positiivinen jälkimaku. Lontoo on kohinalla nousemassa yhdeksi lempikaupungeistani.

   Poista
 2. Ihanan kuuloinen matka! Minulla on koko ajan matkakuume, enkä tiedä miten sitä käsittelisin... ja minne seuraavaksi lähtisi. V:llä on nyt kevään jäljiltä kavereita ympäri Eurooppaa, ja ainakin Amsterdamista on ollut puhetta. Lontoossa olen käynyt kahdesti, viimeksi vuonna 2006. Tekisi mieli uudestaan. Heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkakuumeilu on onneksi pääosin positiivinen tauti :)

   Amsterdamiin minunkin mieleni halajaisi uudestaan. Olen käynyt siellä joskus 2000-luvun alkupuolella ja pidin kovasti kaupungin tunnelmasta.

   Poista
 3. Ihania kuvia ja kirjoja. Kuten Amma, mekin onnistuimme välttämään isoimmat ruuhkat, vaikka usein hyppäsimme bussiin Piccadilly Circukselta. Oxford Streetille ei lasten kanssa lähdetty lainkaan. Mutta kaikki puistot, ihanat kadut ja maatilavierailun myötä myös Itä-Lontoo kiehtovat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oxford Streetillä meinasi vähän vanhempaakin ahdistaa, ja varmaan oli fiksu veto, ettette lähteneet sinne lasten kanssa.

   Bongasin muuten teidän hotellin, kun istuskelin Leicester Squarella lueskelemassa ja odottamassa muuta perhettä. Näytti varsin viihtyisältä.

   Poista
 4. Ihania tunnelmia ja kuvia! Ja vitsit Jaana mä olen nyt kade sulle noista kirjoista! Tein äskettäin tilauksen yhdestä verkkokaupasta ja ei tullut mieleenkään, että olisin voinut tilata jotain Woolfiin liittyvää Helene Hanffiin. Next time! Onko 84, Charing Cross Road-teoksessa myös se jatko-osa, kun Helene vihdoin pääsee sinne Lontooseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Olin kyllä aika onnellinen noista löydöistäni ja olisi ollut niin paljon muutakin ostettavaa, mutta pakko oli laittaa hihnat kiinni. Noissakin on lukemista vaikka kuinka, paksuja kun ovat :)

   Hanffin kirja sisältää molemmat osat, mutta itse olen vasta lukenut tuon kirjeosuuden.

   Poista
 5. Upeita kuvia, hienosti välittyvät matkatunnelmat! Oli varmasti antoisa reissu. Lontoo on minulle yksi niistä ikuisista haavekohteista, haluaisin todella joskus päästä siellä käymään. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Reissu oli antoisa, sillä Lontoo on niin monipuolinen, ettei se tyhjenny, vaikka siellä olisi käynyt kuinka monta kertaa. Toivotaan, että jossain vaiheessa pääset Lontoon sykkeeseen.

   Poista
 6. Oho, menipäs aika äkkiä - ehditte mennä ja tulla! Mutta ihana kuulla, että viihdyitte. :)

  Ryysikset ovat tosiaan kamalia, itse välttelen tiettyjä paikkoja kuin ruttoa ;)

  VastaaPoista