Sivut

perjantai 23. elokuuta 2013

Projekti 12Kun tässä taannoin järjestelin kirjahyllyjäni, huomasin, että niissä oli, krhm, aika paljon lukemattomia kirjoja. Ja ihan itse ostamia ja hankkimia ja jopa ajatuksella, että joskus tämänkin luen. Nyt on tullut aika lunastaa noita lupauksia.

Toissapäivänä kävin läpi hyllyni kotimaisen kaunokirjallisuuden osalta ja valitsin 24 kirjaa, jotka näkyvät yläpuolella olevissa kuvissa. Ja nyt haastan itseni, näin julkisesti, lukemaan näistä seuraavan 12 kuukauden aikana ainakin 12 kirjaa. Olen joka kuukaudelle valinnut kaksi kirjaa, joista ainakin toinen on luettava. Toinen on sitten bonuskirja, josta saan, jos en nyt mainetta ja kunniaa, niin ainakin taputuksen itseltäni päähän: hyvä tyttö!

Kirjat ovat sekä ikivanhoja että melko uusia (tosin kaikkein uusimmat jätin projektin ulkopuolelle) ja niiden valikoituminen kullekin kuukaudelle tai toistensa pariksi on täysin sattumanvaraista. Ainoastaan, jos samalta kirjailijalta on kaksi kirjaa, niin ne laitoin samalle kuukaudelle.

Projekti alkaa syyskuussa ja jatkuu seuraavan vuoden syyskuuhun. Siihen mennessä on todennäköisesti taas vino pino uusia lukemattomia, mutta ei anneta sen häiritä.

Tässä kuukauden kirjat:

Syyskuu:

Toivo Pekkanen: Täyttyneiden toiveiden maa
Toivo Pekkanen: Hämärtyvä horisontti

Lokakuu:

Petri Tamminen: Muita hyviä ominaisuuksia
Aapeli: Pikku Pietarin piha

Marraskuu:

Märta Tikkanen: Kuka välittää Doris Mihailovista
Saska Saarikoski: Sanojen alamainen

Joulukuu:

Mikko Rimminen: Nenäpäivä
Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis

Tammikuu:

Lassi Sinkkonen: Sumuruisku
Pirkko Saisio: Voimattomuus

Helmikuu:

Marja-Liisa Vartio: Tunteet
Marja-Liisa Vartio: Hänen olivat linnut

Maaliskuu:

Jaakko Syrjä: Muistissa Väinö Linna
Arvid Järnefelt: Veneh'ojalaiset

Huhtikuu:

Kari Hotakainen: Huolimattomat
Kari Hotakainen: Finnhits

Toukokuu:

Marianne Alopaeus: Pimeyden ydin
Markku Envall: Jäät lähtevät

Kesäkuu:

Eeva Kilpi: Talvisodan aika
Eeva Kilpi: Jatkosodan aika

Heinäkuu:

Matti Kurjensaari: Tie Helsinkiin - Nuoruuden toinen näytös
Olavi Paavolainen: Synkkä yksinpuhelu

Elokuu:

F.E.Sillanpää: Elokuu
Hannu Salama: Ottopoika

En erityisesti haasta ketään mukaan, mutta on kiva, jos joku tästä saa inspiraation omien kirjahyllyjensä läpikäymiseen projektiluonteisesti.

49 kommenttia:

 1. Projekti, joka minunkin pitäisi suorittaa. Koko ajan minä kyllä yritän noita lukemattomia lukea, mutta kun niitä tuntuu tulevan samaa vauhtia lisää. Ajattelin pitää talvella jonkun kuukauden, että saan lukea vain oman hyllyn kirjoja. Katsotaan, kykenenkö...

  Mutta tsemppiä sinulle! Tammisen kirja oli ainakin nopea luettava ja Kyrökin varmasti hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se ongelma onkin. Jollain ihmeellisellä tavalla kirjat koko ajan lisääntyvät :)

   Tuo teemakuukasikin vaikuttaa hyvältä tavalta harventaa lukemattomien kirjojen pinoa.

   Kiitos tsempeistä.

   Poista
 2. Hmm, tässäpä olisi oiva projekti omaankin kirjahyllyyn. Voisin soveltaa vielä niin, että osa lukemattomista tulee miehen kirjoista. Meidän 'yhteiset' luettavat taitaa rajoittua Waltariin. Pitääpä laittaa muistiin tämä idea.w

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on miehen ja minun kirjat suloisesti sekaisin.

   Jonkun verran luetaan samoja kirjoja, muttasitten on myös ne molempien omat kirjat. Esimerkiksi Raittilat, joista mies tykkää jätin hyllyyn, sillä tiedän, etteivät ole minun kirjojani.

   Kiva jos tartut ideaan.

   Poista
 3. Sinulla on hyviä kirjoja lukematta, en ole suurinta osaa edes lukenut, mutta "peräti kolme" sentään

  ***
  Mikko Rimminen: Nenäpäivä
  Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis
  Hannu Salama: Ottopoika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, olet lukenut Salaman. Mitä pidit? Mulla ei ole oikein mitään käsitystä siitä, mistä kirja kertoo, olen vaan napannut sen joltain kirpparilta mukaani vakaan tarkoituksena tutustua Salaman tuotantoon.

   Poista
  2. En pitänyt, muistaakseni kirja käsitteli erästä juoppoa toimittajaa ja hänen perhekuvioitaan ja kirjoitusprojketiaan. Odotin enemmän, vaikka en pitänyt kirjasta, siinä oli pointtinsa, lukukerrasta on melko pitkä aika, joten muistikuvat voivat olla epäluotettavat, mutta luen arviointisi mielellään :)

   Poista
  3. Kuulostaa melko salamamaiselta. No katsotaan mitä minä saan kirjasta irti.

   Poista
 4. Hyvä projekti, seurailen mielenkiinnolla! Olen tainnut lukea näistä vain Hänen olivat linnut, joten odotan itsekin "klassikkosivistyväni" arvioidesi kautta :)

  VastaaPoista
 5. Köh köh... Tällaisen projektin minäkin tarvitsisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villansukka, yllättävän monella kirjablogistilla on tarvetta tällaiseen, mitä olen huhuja kuullut :)

   Poista
 6. Toivotan onnea ja menestystä projektillesi! :)
  Olen lukenut noista vain Kerjäläisen ja jäniksen, sekä Pikku Pietarin pihan. Molemmat ovat kyllä hyviä kirjoja.

  Minulla on lukemattomia kirjoja hyllyissä ihan liian paljon, mutta olen vähän pähkäillyt, että jaksaisinkohan vetäistä pari teemaviikkoa tai -kuukautta. Esimerkiksi vanhojen (varhaisnuoruuden aikaisten) suosikkien uudelleenlukua, Nuorten toivekirjasto -viikko, satuja, englanninkielisiä... Vaihtoehtoja olisi, kun vain osaisi päättää, mihin ryhtyisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! katsotaan miten "rojekti" etenee :)

   Teemakuukausi lukemattomista kuulostaa myös mahtavan hyvältä idealta.

   Poista
 7. Onpas komean systemaattinen projekti, onnea matkaan! En ole lukenut listaltasi kuin Hotakaisen Finnhitsin. Se on kyllä niin nopealukuinen, että ainakin huhtikuussa saat toivottavasti onnitella itseäsi kahdesta luetusta kirjasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neitsyt-ihminen on aina melko systemaattinen tällaisten projektien kanssa.

   Mulla tuli jossain vaiheessa Hotakais-ähky ja siksi nuo kaksi on jäänyt lukematta. Finnhits tosiaan näyttää leppoisalta tapaukselta :)

   Poista
 8. Onnea matkaan! Minulla on yhä hyvin vähän omia kirjoja, ja silloin kun kirjan itselleni hankin, se tulee luetuksi melko pian. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! On niitä sentään järkeviäkin ihmisiä kirjablogistien joukossa :)

   Poista
 9. Täälläkin yksi kirjahamsteri, jonka haaste lukea ooman hyllyn kirjoja kariutuu kerta toisensa jälkeen - olen ottanut pitkän siiman, koko elämän ajaksi. Eiköhän se siitä!

  Hienoja teoksia - seuraan tätä mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VK, minäkin ajattelin lähteä matalin tavoittein liikkeelle, etten hyydy tai turhaudu kesken matkan.

   Pitkä siima kuulostaa myös hyvältä, kukin tavallaan ja siten miten hyvältä tuntuu.

   Poista
 10. Olen juuri laatimassa, vihdoin, TBR-listaa omasta kirjahyllystäni. Kotimaisten klassikoiden kuukauden pidän lokakuussa ja suunnittelin sinne juuri tuota Aapelin Pikku Pietarin pihaa, Toivo Pekkasta, Järnefeltiä ja Salamaakin. Hyllystä löytyy, juu...

  Nenäpäivä on hyvä, samoin Kerjäläinen ja jänis. Synkkä yksinpuhelu on myös hieno kirja. Paljon oli listallasi myös sellaisia mielenkiintoisia kirjoja, joita en ole lukenut. Jään innolla odottamaan postauksiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muillakin on projekteja ja samoja kirjoja hyllyjen tukkeena :)

   Jotenkin sekä Rimmisen että Kyrön kirjat ovat jääneet hyllyyn pölyyntymään. Toivottavasti nyt tämän projektin myötä pääsen ne lukemaan.

   Poista
 11. Olen niin uupunut kirjapinojeni ja -hyllyni äärellä, etten jaksa laatia edes listoja :) Onnea projektiisi! Itsekin pidän itseäni järjestelmällisenä, mutta huomaan lipsuvani näistä lukuhaasteista kerta toisensa perään. Valkoisen kirahvin lailla taidan ottaa tuollaisen elinikäisen tavoitteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Kirsi, voimia uupumukseen, vaikkakin toisaalta lienee postiivinen sellainen. Kuten VK:lle totesin pitkä siima on hyvä tavoite sekin :)

   Poista
 12. Juuri tänään katselin omaa hyllyä sillä silmällä, että voisin pitää esim. teemakuukauden, jolloin luen vain oman kirjahyllyn teoksia. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemakuukausi on varmasti myös hyvä tapa tyhjentää hyllyä. Itseni kohdalla vaan pelkäsin, että lipsun kuukauden aikana väärille poluille, joten otin tällaisen vähän pitempiaikaisen projektin.

   Poista
 13. Nenäpäivä ja Kerjäläinen ja jänis joulukuussa, hienoa! Saat joululahjaksi aimo annoksen sydämellisyyttä, sillä juuri sydämellisyydessä Nenäpäivän Irma ja kerjäläinen Vatanescu ovat sukulaissieluja.

  Olen lukenut peräti kymmenen listasi kirjasta, aikoinaan. Hyviä kirjoja varmaan kaikki.

  Olen jo ottanut ulos omasta hyllystäni Irja Ranen romaanin Naurava neitsyt (Finlandia 1996) ja Yrsa Steniuksen kirjan Elämäni mies, jotka haluan ehdottomasti lukea uudestaan. Lukemattomiakin löytyy! Pitäisikin joskus oikein pysähtyä ja tehdä kunnon inventaario, vaikka ei olekaan muuton kaltaista innoitetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Marjatta tulevista joululahjoista :)

   Inventaario on siitäkin hyvä tehdä aika ajoin, että muistuu mieleen kaikki ne kirjat joita hyllyihinsä on säilönyt. Vaikka sitä kuvittelee muistavansa kaikki, niin aina tulee yllätyksiä, että "ai jaa, mulla on tällainenkin".

   Poista
 14. Tsemppiä haasteeseen - minä en taida tehdä samanlaista, kun oikeastaan minulla nuo lukemattomat kirjat hyllyssä ovat niitä miehen hankkimia ja lukemia... eivät välttämättä ole ollenkaan minulle sopivia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Minna!

   Kyllä mullekin jäi hyllyyn miehen hankkimia ja lukemia. Tiedän lukemattakin, että eivät ole mun kirjoja.

   Poista
 15. Mainio projekti, ja koska olen yllytyshullu ja samalla pulassa omien notkuvien kirjahyllyjeni kanssa, taidan ottaa haastepallon vastaan ja ottaa sinusta mallia. TBR 100-listanikin etenee niin hidasta tahtia, että nyt taitaa olla aika ottaa itseä niskasta kiinni ja tehdä asialle jotain. Voisin lähipäivinä katsella sopivia kirjoja ja postata blogissani listan omista kuukauden kirjoistani. Kiitos siis esimerkistä ja inspiraatiosta! :) Taidan tosin aloittaa oman projektini lokakuun alusta, syyskuulle on jo alustavat lukusuunnitelmat tehtynä, ja silloin on tulossa monta mielenkiintoista uutuuttakin, joita varmasti tulen enimmäkseen lukemaan.

  Sinulla on tulossa tosi mielenkiintoisia kirjoja lukuun. Rimmisen Nenäpäivästä pidin kovasti (luin sen viime keväänä kirjan pohjalta tehdyn teatteriesityksen nähtyäni), Kilven sotamuistelmat ovat hienoja, ja Hotakaisen Huolimattomat on mainio. Sillanpään Elokuuta luen juuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, jee!

   Syyskuulle tosiaan haastetta pukkaa. Siksi valitsinkin siihen ohuet kirjat.

   Ai kun kiva kuulla, että olet "Elokuun" kimpussa. Toivottavasti postaat siitä.

   Poista
  2. Joo, tarkoitus olisi postata Elokuusta vielä nyt elokuun aikana. :)

   Olen katsellut kirjahyllyjäni tänään sillä silmällä. Ajattelin kuitenkin aloittaa jo syyskuulta, hyllystä löytyi nimittäin pari semmoista kirjaa, jotka ovat syyskuulle ihan melkein pakollista luettavaa. Postailen tästä ehkä vielä tänään... :)

   Poista
 16. Onpa kiva idea! Saatan seurata perässä, kunhan tästä kuviot asettuvat ja tällä hetkellä lainassa oleva kirjaston pino on saatu jotakuinkin palautettua. :)

  VastaaPoista
 17. Hauska projekti, johon lähden kyllä ehdottomasti mukaan. Olen muutenkin pohdiskellut, että pitäisin sellaisen teemalukukauden, että luen vain suomalaista kirjallisuutta tai yleensäkin vain suomeksi. Tämä ainakin yksi kotimainen kirja kerran kuussa kuulostaa siis hyvältä.

  En kyllä varmaan tee listaa etukäteen, koska ahdistun listoista ja tekee heti mieli alkaa sooloilla. Tai voisin kyllä tehdä listan, mutta lukea saisi haluamassaan järjestyksessä, kunhan lukee ainakin yhden per kuukausi. Tai jotain. :)

  Listallasi oleva Sinkkosen Sumuruisku on muuten hieno kirja, pidin siitä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Elegia, jos olet mukana ja tosiaan soveltaa voi sen mukaan mikä itsestä tuntuu parhaimmalta.

   Sinkkosen Solveigin laulu on yksi suuria lemppareitani, mutta Sumuruisku on edelleen lukematta. Hauska kuulla, että olet pitänyt siitä.

   Poista
 18. Lista- ja haastehulluna saatan joutua muotoilemaan tästä jonkinlaisen omankin versioni... Pari oman hyllyn kirjojen lukemiseen liittyvää haastetta on kyllä käynnissäkin, mutta onpa tuolla kirjoja uusienkin haasteiden tarpeiksi! :) Nyt olen kyllä ollutkin ihan hyvässä vauhdissa hyllyssä odottelevien kirjojen lukemisessa, juuri laskeskelin että tänä vuonna lukemistani kirjoista noin kolme viidestä on sellaisia jotka ovat olleet hyllyssäni ennen vuodenvaihdetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa Satu, jos sait inspiraation, vaikka oletkin hyvässä vauhdissa muutenkin. Ja tietenkin erilaiset versiot ovat tervetulleita piristyksiä.

   Poista
 19. Tämä projekti tulikin oikein hyvään saumaan, joten pitänee lähteä mukaan :) Saisi samalla luettua noita oman TBR-listan kirjoja, joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla Jassu ja tervetuloa mukaan. Ja tosiaan on kätevää, jos samalla saa lyhennettyä omaa TBR-listaa. Minä en ole omma lisataani jaksanut aikoihin päivittää, pitäisikin seuraavaksi käydä sen kimppuun.

   Poista
 20. Nyt luin tämän postauksesi ja täytyy nostaa hengen hattua sinulle! Lista on mittava ja järjestelmällinen. Erityisesti odotan helmikuuta, koska sieltä löytyy kirja (Hänen olivat linnut), jonka juuri joskus jostain otin suojiini ja luettavaksi. Ensimmäinen vaihe toteutui, toinen on vielä odottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hatun nostosta ja kiitos myös inspiraatiosta käydä oman hyllyn kimppuun.

   Minunkin on pitänyt lukea Vartion tuotantoa jo kauan ja nyt (tai siis helmikuussa) on aika lunastaa lupaukset.

   Poista
 21. Huomasin, että sulla on tuolla pinossa Pimeyden ydin. Odotan kovasti bloggaustasi ko. teoksesta. Se oli minulle nuorena elämää suurempi teos, ihan mahtihehkutus, mutta kun luin sen aikuisempana uudelleen, en enää tavoittanut sen parissa samoja sfäärejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, kiinnostuin Alopaeuksen kirjasta Elvi Sinervon, joka on kirjan suomentaja, kautta ja kun se tuli kirppiksellä vastaan nappasin sen hyllyyni.

   Katsotaan miten minulle käy, mihin sfaareihin pääsen, vai pääsenkö mihinkään :)

   Poista
 22. Mahtava idea. Lähden mukaan. En ole pinostasi montaa lukenut. Tämän nappaan omalleni F.E.Sillanpää: Elokuu. Ihana lukea jutuistanne omista kirjoista ja miehen kirjoista. Minulle oli järkytys saada omieni joukkoon mieheni fantasiat. Että joku voi änkeä ja vallata Maailmanpyörällä vai mikä lie sarjalla hyllytilani. Olen tasoittunut vuosien mittaan, mutta kuitenkin... Yritän laatia listan. Miksi minusta tuntuu, että saan nuhan jo ajatuksestakin? Pölyäkö minun kirjoissani?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, Elokuu minullakin vielä odottaa vuoroaan, Hyvän alun jälkeen projektini on vähän hiipunut, mutta kiva jos joku muu saa tästä inspiraation.

   Poista
 23. Onpa hyvä idea! Minä taidan tarttua kyllä nyt tähän haasteeseen - kuulostaa ihan huipulta! :) Saako kirjat olla myös kirjoja, jotka on lukenut, mutta joita ei ole lukenut pitkään aikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona, kuten tuossa Ullalle sanoin, oma intoni on vähän hiipunut, mutta kiva olla inspiraationa muille. Toisaalta kirjat löytyvät yhä hyllystä, joten projektia voi kai vähän pidentää :)

   Totta kai voit lukea jo ennen lukemiaasi kirjoja. Niin minäkin teen. Ja usein :)

   Poista