tiistai 3. syyskuuta 2013

Kun kirjabloggari normaalihintaisen kirjan osti


Kun puhutaan kirjabloggaajista ja kirjan hankintatavoista esiin nousee aina kysymys arvostelukappaleista: ketkä niitä saavat, miksi, miten arvostelukappale vaikuttaa kirjan arviointiin vai vaikuttaako, missä suhteessa bloggari on kustantamoon jne. Jokainen bloggari tietenkin on oma yksilönsä, jolla on omat tapansa toimia ja siksi kaikkien niputtaminen yhteen kastiin on saanut yhden jos toisenkin bloggaajan nousemaan takajaloilleen.

Oma politiikkani on ollut alusta saakka selkeä: en pyydä arvostelukappaleita blogiani varten. Kirjat, joita täällä toisen tähteni alla arvioin ovat pääsääntöisesesti joko minun omiani tai kirjaston omaisuutta. Tämä politiikka näkyy myös tunnisteissani, joissa kirjakaupasta hankitut kirjat ovat selkeästi suurin ryhmä (tähän mennessä 102). Sen jälkeen tulevat kirppareilta ostetut (22) ja kirjastoista lainatut (22)

Pääosin olen pidättäytynyt kirjahankintojeni esittelemisestä blogissani (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta). Joskus mainitsen postauksessani, miten kirja minulle on päätynyt ja miksi, useimmiten kuitenkaan en. 

Joitakin viikkoja sitten heitettiin kirjabloggareiden keskuudessa esiin ajatus, että voisimme järjestää "osta normaalihintainen kirja"-tempauksen. Ajatuksen takana on ensinnäkin osoittaa, että kirjabloggaajat hankkivat kirjojaan muutakin tietä kuin kinuamalla arvostelukappaleita ja toiseksi tempauksen avulla on mahdollisuus tukea kirjailijoita ja koko suomalaista kirja-alaa heidän työssään. 

Omasta blogipolitiikastani johtuen suhtauduin ajatukseen ensin vähän epäillen: miksi tehdä asiasta nyt suurempaa kuin se on. Itselleni on ihan normaalitilanne astua sisään kirjakauppaan ja napata hyllystä kirja jota varten sinne olen mennyt. Toisaalta edellisestä johtuen olen vähitellen herännyt huomaamaan, että kirjojakin voi olla liikaa ja siksi olen yrittänyt rajoittaa kirjojen ostamista, Toistaiseksi vähän huonolla tuloksella. 


Päätin kuitenkin lähteä mukaan ja perusteeni on juuri tuossa kirjailijoiden tukemisessa. Samalla tuen tietenkin myös kustantamoa ja kirjakauppaa, mutta sekin on välttämätöntä, sillä ilman niitä ei olisi kirjailijoitakaan ja heidän kirjojaan. Erityisen tärkeänä näen kotimaisen kaunokirjallisuuden tukemisen, sillä pienenä markkina-alueena se on koko ajan vaarassa tukahtua ulkomaisen, erityisesti angloamerikkalaisen kirjamassan alle.

Ostan kirjani mieluiten kirjakaupasta, nettikauppaa käytän ainoastaan ja vain jos en kirjaa kaupoista löydä. 
Syy tähän on siinä, että rakastan kirjakaupoissa kuljeskelua ja harrastan sitä myös matkoillani, jopa maissa, joiden kieltä en osaa. On vain niin kiva fiilistellä kirjojen keskellä. Suomessa lempikirjakauppani on pitkään ollut Akateeminen kirjakauppa Helsingin keskustassa, mutta katsotaan nyt mitä kirjakaupan remontoiminen sen hengelle tekee. Käytännön syistä ostan uutuuskirjat kuitenkin yhä useammin Porvoon ainoasta kirjakaupasta, markkinoiden valtamahdista Suomalaisesta kirjakaupasta. Niin tein tälläkin kertaa.


Minun ei kauan tarvinnut miettiä minkä kirjan tempauksen merkeissä ostaisin, sillä jo keväällä tuli tieto, että elokuun lopulla ilmestyy Kjell Westön uusin Kangastus 38 (Otava) ja Westön pitkäaikaisena fanina (jo Leijoista lähtien) kirja kuului kategoriaan "pakko saada omaan hyllyyn". Ei kovin omaperäinen valinta, mutta itselleni tärkeä. Niinpä marssin määrätietoisesti kauppaan ja yhtään sivuilleni vilkuilematta nappasin kirjan hyllystä, marssin kassalle ja pulitin kirjasta vaaditut 29,90 euroa. Kuvaa aika hyvin nykyistä kirjanostamispolitiikkaani. Kirja-alaa lehdistä ja blogeista seuraavana olen aika hyvin kartalla siitä mitä milloinkin haluan itselleni hankkia. Se, että silmät pitää sulkea muilta mahdollisilta mielenkiintoisilta hankinnoilta on ikävä talouspoliittinen tosiasia. Kerralla on harvemmin varaa ostaa kuin yksi normaalihintainen kirja.  Alennusmyynneissä tai kirppiksillä ja antikvariaateissa sitten voi joskus vähän enemmän riehaantua ja fiilistellä kirjojen keskellä.

Moni voi kyseenalaistaa valintani ja sanoa, että Kjell Westön, Otavan ja Suomalaisen kirjakaupan sijasta  moni vähemmän tunnettu kirjailija tai kirja-alan toimija tarvitsisi paljon enemmän nostetta. Olen täsmälleen samaa mieltä ja toivonkin, että ainakin osa kirjabloggaajista näin tekee ja tuo näin esiin kirja-alan vähemmän tunnettuja toimijoita. Itse halusin kuitenkin nostaa esiin Westön juuri omasta fanituksestani johtuen enkä lähteä väkisin hakemaan jotain muuta kirjaa.

Se, miten Westön uusin minuun upposi, saatte lukea aivan pian.

Marissan  blogista löytyy lista tempaukseen osallistuneista blogeista.

P.S. Kirjakauppakuvat ovat taannoiselta Pietarin matkaltani, eivät siis Porvoon Suomalaisesta kirjakaupasta. 

19 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Itse en päässyt/pääse normaalihintaista kirjaa ostamaan, sillä flunssa päätti toisin >:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Voi harmi, että tempaus meni sinulta sivu suun noin tylsän syyn vuoksi.

   Poista
 2. Ostit varmasti hyvän kirjan. Minähän luin ensimmäisen Westöni kesällä ja Kangastus 38:n tulen varmasti aikanaan lukemaan.

  Muutenkin hyvä kirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja!

   Voin jo nyt sanoa, että hyvän kirjan ostin :)

   Poista
 3. Hienon kirjan ostit! Tämä olisi ollut minunkin valintani, mikäli olisin tänään kirjakaupoille päässyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on lähes kaikki Westön kirjat hyllyssä (vain yksi novellikokoelma puuttuu), joten sikäli tämä oli selkeä ja varma valinta.

   Toivottavasti saat kirjan myöhemmin käsiisi.

   Poista
 4. Hieno valinta! Harmittaa kun itse tulin ostaneeksi suosikkikirjailijani uusimman jo jonkin aikaa sitten - nyt on melkoinen pähkäily edessä... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, kiitos ja hyviä ja viisaita pähkäilyjä sinne. Tarkoitatko tuolla suosikkikirjailijalla kenties Utriota?

   Poista
  2. Jep. Mutta ei se mitään - en olisi mitenkään voinut odottaa Seuraneitiä tähän asti. :D

   Poista
 5. Westö on varmasti nappivalinta ja itsekin aion sen hankkia, vaikka tänään ostin muuta. Ehkä odotan kirjamessuja, jos saisi vaikka omistuskirjoituksen kanssa :-) Kaunis kirjakauppakuva tuossa sivun alussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakauppakuva on taannoiselta Pietarin matkaltani, ei siis Porvoon suomalaisesta :)

   Omistuskirjoitus Westöltä olisikin kova juttu.

   Poista
 6. Minäkään en halunnut tempauksen vuoksi pähkäillä, mikä kirja tai ostopaikka olisi mahdollisimman eettinen, vähälevikkinen ja taloudellisen kannatuksen tarpeessa, vaan ostin kirjan, jonka todella halusin omaan hyllyyn. Suomessa voi loppujen lopuksi ostaa minkä kirjan vaan, ilman että se ainakaan kotimaankielisenä on mikään miljoonapainosten kirja.

  Luen luultavasti Kangastus 38:n jossain vaiheessa, mutta sitä ennen Leijat ja MKK.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei täällä kirjailijat varmasti rikastumaan pääse, ainakaan pelkällä kirjojen myynnillä. Ehkä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

   Nuo kolme kuuluvat minun mielestäni Westön parhaimmistoon eli oikeat kirjat aiot lukea :)

   Poista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Kotimaisia kirjoja kyllä kaipailee... pitäisi varmaan ryhtyä e-kirjojen kaveriksi, niin pysyisi mukana hyvässä suomalaisessa lukupiirissä. Terkut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kaipailee ja ehkä niihin e-kirjoihinkin tottuisi, jos olisi pakko. Kannattaa varmasti kokeilla.

   Poista
 9. Tämä kirjakin on lukulistalla. On ollut ihana lukea näitä valintoja ja perusteluja - kuin kulkisi mukana kirjakaupoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jo kirjan lukaisin ja suosittelen kovasti.

   Oli kyllä kiva tempaus, oli mukava seurailla muiden valintoja ja perusteluja.

   Poista