tiistai 22. lokakuuta 2013

Tärpit Helsingin kirjamessuille


On yhdet messut, jotka saavat tällaisen antimessuihmisen löysäämään pipoa ja ne ovat tietenkin kirjamessut. Olen kolmen viime vuoden ajan, jolloin asuimme Moskovassa, lukenut kateudesta vihreänä muiden kirjabloggarien messusuunnitelmista ja - kokemuksista. Nyt pääsen itsekin hehkuttamaan sekä etu- että takakäteen.

Olen valinnut messuilupäiväkseni perjantain, jolloin aion olla paikalla alusta loppuun (ainakin melkein) ja olen tutkinut messujen ohjelmaa, jota löytyy sekä paperiversiona esimerkiksi kirjastoista ja nettiversiona täältä, kaikella asiaankuuluvalla hartaudella. Ainakin seuraavat tapahtumat kiinnostavat:

Aleksis Kivi

12.00 Panu Rajala: Lavatähti ja kirjamies
12.30 Riitta Konttinen: Onnellista asua maalla. Tuusulajärven taitelijayhteisö. Riitta Konttista haastattelee Aleksi Siltala.
16.30 Jörn Donner puhuu Mammutistaan haastattelija Baba Lybeckin kanssa.
17.00 Teemu Keskisarja kertoo teoksestaan Viipuri 1918 haastattelijalleen Markus Leikolalle.
17.30 Matti Klinge on taas julkaissut uuden lehden päiväkirjastaan: Tuhoutuiko Rooma? Päiväkirjastani 2012-2013. Touko Siltala tenttaa professoria.

Mika Waltari

13.00 Henrik Meinander selvittää Suomen tietä kansalaissodasta 2010-luvulle teoksensa Tasavallan tiellä. Suomi kansalaissodasta 2010-luvulle perusteella.
16.00 Kirjailija ja hänen omakuvansa - Vuosisadan rakkaustarinat näyttämöllä. Märtä Tikkanen keskustelee häntä Kansallisteatterissa esittävän näyttelijän Cecile Orblin kanssa. Mukana on myös näytelmän ohjaaja Kaisa Korhonen. Tämä ainakin on sarjassamme "pakko nähdä", sillä olen menossa katsomaan ko. näytelmää marraskuussa ja sen lisäksi Märta Tikkanen on ihana ja valloittava persoonallisuus.

Takauma

17.00 Mikä tekee tietokirjasta hyvän? Asiasta keskustelevat professorit Maija Aksela, Kari Enqvist, Markku Löytönen ja Arto Mustajoki sekä dosentti Pirjo Hiidenmaa.

Eino Leino

13.30 Helsinki sodassa 1914-1918. Aiheeseen paneutuvat historioitsijat Tuomas Hoppu, Samu Nyström ja Laura Kolbe.
18.30 Suomen sankari Venäjällä, Ville Haapasalo on saanut tarinansa kansien väliin kirjoittajana Kauko Röyhkä ja kuvittajana Juha Metso. Kirjalla on hyvin haapasalomainen nimi Et kuitenkaan usko - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä. 

Aino

12.30 Pentti Haanpään tarinan on kansien väliin kirjannut Matti Salminen, joka keskustelee siitä aina yhtä inspiroivan ja ärsyttävän Hannu Taanilan kanssa. Sain itse juuri kirjan luetuksi ja arvostelu ilmestynee jollain aikataululla Agricolan kirja-arvosteluissa. Jonkin verran jouduin nikottelemaan herra Salmisen tyylin edessä. Linkittelen arvion blogiini kunhan se ilmestyy.

Kun nyt lukee listani läpi ei jääne kenellekkään epäselväksi millaisesta kirjallisuudesta ja mihin aihepiireihin liittyvästä kirjallisuudesta olen kiinnostunut. Vähän jopa hävettää, että kaunokirjallisuus puuttuu listalta täysin. Ehkäpä ehdin edes käydä kuuntelemassa aina yhtä ihanaa Claes Anderssonia Aino-lavalla klo 16.00 alkavassa runononstopissa.

Kaikkiin suunnittelemiini tapahtumiin tuskin pääsen, mutta eipähän tarvitse paikan päällä pähkäillä missä mitäkin saattaisi olla kun on neitsytihmiselle sopiva aikataulutus plakkarissa. Ostokset aion pitää minimissä (apuva, miten se onnistuu?), mutta skumppaa (itse ostettua) saatan litkiä sopivin väliajoin ja syödäkin pitää. Ja toivottavasti näen monta ihanaa kirjabloggaajaa livenä.

Kiitän Helsingin kirjamessuja saamastani lipusta.9 kommenttia:

 1. Jos olet paikalla jo aamusta, niin minä olen 10.30-11.00 Eino Leino- lavalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Kaisa, pitää laittaa korvan taakse :)

   Poista
 2. Minä aion tänä vuonna jättää kirjamessut välistä... Pari vuotta sitten viimeksi kävin ja ahdistuin aika kovasti tungoksesta. Eipä siitä (tungoksesta) varmasti kukaan tykkää, mutta painaa vaakakupissa minulla sen verran, että ei tule edes haikea mieli väliin jättämisestä. Listaamasi tapahtumat kuulostavat kyllä kiinnostavilta. Voi kun niitä voisi seurata vaikka omassa rauhassa telkkarista. ;) Hyvää messuilua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja!

   Minä yleensä ahdistun myös tungoksessa (muun muassa siksi olen antimessuihminen), mutta ajattelin tällä kertaa koittaa kestää.

   Hyvä idea: saada messut kotiin TV:n välityksellä. Pitäisikö ehdottaa YLE:lle?

   Poista
 3. Jaana, aloitan messuilun perjantaina ja sinulla on pari tärppiä, jotka kiinnostavat! Yritän ehtiä Konttiseen ja ehkäpä näen sinutkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, yritän bongailla sinua sieltä :)

   Poista
 4. Itse en ole Klingeä lukenut, mutta olen ottanut kopioita teoksesta Tuhoutuiko Rooma? uudella monitoimilaitteellani.

  VastaaPoista
 5. Hirveää sanoa, mutta ainoa yleisötilaisuus, joka minua olisi kiinnostanut oli sunnuntaina. Tajusin sen liian myöhään ja olimme sitoneet jö lähtömme su iltapäivään. Silti messuilua pe ja la. Su olisi ollut paneeli Sellersin kirjasta Vanessa&Virginia ja mukana paneelissa RIIKKA PELO! Elämä on joskus epistä, joskus taas...aika kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se Leena on. Kaikkiin kiinnostaviin tapahtumiin ei millään ehdi, vaikka kuinka haluaisi. Elämä on täynnä valintoja kivan ja vielä kivemman välillä :)

   Poista