sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Ihminen sodassa-haaste ja muuta haastepölinääVuoden loppu lähestyy ja se tarkoittaa myös muutamien haasteiden loppumista. Osa haasteista jatkuu vuoden vaihteen jälkeenkin ja kuvaan tulee myös uusia. Tässä postauksessa yritän hahmottaa missä haastekentällä tällä hetkellä mennään.

Loppuvat haasteet

Maukan Kansankynttiläin kokoontumisajoissa (loppuu 30.11.) olen päässyt maaliin ja olen onnellinen hehkulampputason suorittaja. Hehkulamppuun on vaatimuksena yhdeksän kirjaa neljästä kategoriasta. Luin 10 kirjaa kategoriasta elämäkerrat ja muistelmat. Historia-kategoriasta tarttui haaviin yksi blogattu kirja, samoin kirjallisuustieteestä ja maantieteestä kolme. Yhteensä siis 15 kirjaa. Haaste oli itselleni sikäli helppo, että luen ylipäätään paljon tietokirjallisuutta. Menin kuitenkin sieltä, jossa aita on itselleni matalin enkä juuri haastanut itseäni ja tarttunut itselleni vieraisiin alueisiin. Tässä olisi ollut petrattavaa, mutta muuten olen tyytyväinen saldooni. Täältä löytyy linkit lukemiini kirjoihin.

Marian Avioliittojuonia-haaste jatkuu vuoden loppuun. Olen lukenut nyt viisi kirjaa, jotka mielestäni sopivat haasteen teemaan. Tällä hetkellä olisi siis tiedossa kultahäiden vietto, mutta enköhän saa vielä yhden kirjan teeman puitteissa luetuksi jotta pääsen juhlimaan timanttihäitä.

Jatkuvat haasteet

Oma Venäjää valloittamassa-haasteeni jatkuu ensi maalikuuhun asti. Lukemiseni aiheen tiimoilta on alkurynnistyksen jälkeen vähän tyrehtynyt, mutta lupaan ottaa loppukirin. Ainakin Ludmila Ulitskajan Iloiset hautajaiset, Joseph Brodskyn Veden peili, Lidia Ginzburgin Leningradin piirityksen päiväkirja ja Hannu Mäkelän Venäjää aikuisille ja Pushkinin enkeli ovat lukulistalla.

Syyskuussa startannut Projekti 12, jossa haastoin itseni lukemaan oman kirjahyllyn kirjoja, on toistaiseksi edennyt lähes suunnitelman mukaan. Katsotaan miten jatkossa käy. Tämän kuun kirjat ovat Märta Tikkasen Kuka välittää Doris Mihailovista ja Saska Saarikosken Sanojen alamainen. Ainakin toisen yritän lukea vielä marraskuun aikana.

Alkavat haasteet

Suketus heitti tänään ilmoille haasteen Ihminen sodassa, jossa on tarkoitus lukea sotaan tai sota-aikaan tavalla tai toisella liittyvää kirjallisuutta, joko faktaa tai fiktiota. Itse luen melko paljon aihepiiriin liittyvää sekä kauno- että tietokirjallisuutta, mutta täytyy myöntää että suoranaiset taistelukuvaukset eivät oikein putoa. Sen sijaan luen mielelläni kotirintaman arjesta ja ihmisten kokemuksista, ajatuksista ja tunteista liittyen sotaan ja sota-aikaan.

Suketus oli haasteeseensa lisännyt upean listan eri sotiin liittyvää kirjallisuutta. Olin listalta aika monta jo lukenut, mutta monta oli lukemattakin. Kartoitin heti omat hyllyni ja yritin etsiä sopivia kirjoja haastetta silmälläpitäen. Samalla myös tämä haaste toimisi inspiraationa oman kirjahyllyn kirjojen lukemiseen. Löysin pikasilmäyksellä seitsemän haasteeseen sopivaa kirjaa:

Eeva Kilpi: Talvisodan aika
Eeva Kilpi: Jatkosodan aika
Olavi Paavolainen: Synkkä yksinpuhelu
Lidia Ginzburg: Leningradin piirityksen päiväkirja
Samu Nyström: Helsinki 1914–1918
Väinö Tanner: Suomen tie rauhaan 1943–1944.
Tuomas Tepora: Sinun puolestas elää ja kuolla. Suomen liput, nationalismi ja veriuhri 1917–1945.

Suketuksen listalta haluan lukea ainakin seuraavat:

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet - Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945
Heidi Köngäs: Dora, Dora
Asko Sahlberg: Yhdyntä

Rohkeasti lähden tavoittelemaan ainakin vääpelin arvoa eli kahdeksan luettua kirjaa. Kuntoisuusloman voisin yrittää saada lukemalla Adichie Chimamanda Ngozin kirjan Puolikas keltaista aurinkoa. Häpeäkseni minun on tunnustettava, että Afrikan mantereelle siirtyminen kuuluu oman mukavuusalueeni ulkopuolelle.


P.S. Postauksen kuvan valitsin Suketuksen haasteen innoittamana. Kuvassa on Berliiniin Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, joka on yksi toisen maailmansodan ajatuksia herättäviä muistomerkkejä.

3 kommenttia:

 1. Kivaa, että lähdet innolla mukaan haasteeseeni! Itsekin jo ihan sormet ja silmät syyhyten odotan, että saan nyt kesken olevat kirjat loppuun ja voin hyökätä kiinni sotateemaan. Mainiota, jos haaste innoittaa oman hyllyn kirjojen kimppuun, koetan samaa itsekin. Afrikkaan siirtyminen on ehdottomasti kuntsarin arvoinen suoritus!

  Kivimäen kirja on aivan huippu, kuten olet minulta varmaan kyllästymiseen saakka jo kuullutkin. Sen lukeminen kannattaa ehdottomasti. Itsekin ajattelin tuota Sahlbergia, sillä en ole herralta vielä mitään lukenut ja tälle tuli kovat suositukset mm. Saralta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko on lähtee, kun on niin mahtishaaste! Nyt selvisi sekin, miksi taannoin niitä sotaan liittyviä kirjoja kyselit :)

   Olen lukenut Kivimäeltä muutamia artikkeleita ja ne ovat olleet hyviä, joten niidenkin perusteella odotan hyvää lukuelämystä.

   Minäkin muistan tuon Saran innostuneen kirjoituksen Sahlbergin kirjasta, ja jo silloin mietin, että kirja olisi luettava. Nyt se tulee hyvään saumaan.

   Poista
 2. Jaana, kyllä sinä olet Syyskesän lukenut vuonna 2011. Tarkistin sen asian tänään paristi, ettei harhoille jäänyt tilaa.

  VastaaPoista