maanantai 30. joulukuuta 2013

Kirjallinen vuoteni 2013


Muutaman päivän päästä on taas se aika vuodesta, että pitää vaihtaa piparit mandariineihin. Ainakin, jos on vyötä uskominen. Joulu ja sen herkut ovat kasvattaneet vararavintorengasta vyötäröllä niin että housut kiristävät vähän sieltä ja täältä.

Ennen vuoden vaihdetta on syytä myös laittaa pakettiin viime vuoden lukusaldo ja lähteä sen puolesta puhtaalta pöydältä kohti uusia kirjallisia seikkailuja.

Kokonaislukusaldoni jäi muutaman kirjan verran viime vuodesta ja kokonaan luettuja teoksia listalta löytyy 63 kappaletta. En siis olen universumin (en edes meidän perheen) nopein lukija, mutta tahti on itselleni sopiva, joten samoilla mennään varmasti ensi vuodenkin puolella.

Parhaat kotimaiset

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme
Ulla-Lena Lundberg: Kuninkaan Anna

Parhaat käännökset

Karl-Ove Knausgård: Taisteluni. Toinen kirja
Sergei Dovlatov: Matkalaukku

Iloiset yllättäjät

Helen Hanff: 84 Charing Cross Road
David Nicholls: Sinä päivänä

Toisellakin kertaa lukemisen arvoiset

Pirkko Saisio: Elämänmeno

Parhaat tietokirjat

Marjo Heiskanen: Kollaan kenttäpapin tarina
Seppälä Mikko-Olavi ja Seppälä Riitta: Aale Tynni. Hymyily, kyynel, laulu

Pettymyksen makua

Katja Kallio: Säkenöivät hetket
Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

VUODEN PARAS

Tämä titteli menee tänä vuonna Riikka Pelon Jokapäiväiselle elämälle, joka oli huikea lukukokemus kaikilla mittareilla mitattuna. Kirja on herättänyt ristiriitaisia kokemuksia lukijoissaan, mutta nekin, jotka kirjalle eivät ole syttyneet ovat tunnustaneet sen kirjallisen arvon. Pelon pokkaama Finlandia-palkinto oli kaikin puolin ansaittu.

Jos haluat tietää, mitä mieltä olen tässä mainituista kirjoista ollut, niin käy kurkkaamassa blogin Luetut 2013 ylävälilehdeltä. Sieltä pääset linkkien kautta blogiteksteihin.

NYT ON AIKA TOIVOTTAA KAIKILLE OIKEIN HYVÄÄ JA ONNELLISTA TULEVAA VUOTTA 2014! OTETAAN ILO IRTI RAKETTIEN PAUKKEESSA JA LÄHDETÄÄN TOIVORIKKAIN MIELIN KOHTI UUSIA SEIKKILUJA.

24 kommenttia:

 1. Hyvää & Antoisaa Uutta Vuotta Sinulle Jaana! Nopeasta lukutyylistä on toki hyötyä monellakin saralla, itse suhteutan lukunopeutta ja -tapaa tarpeitten mukaan, mikään itseisarvo se ei mielestäni ole. Kaunokirjallista tekstiä luen usein hyvin hitaasti, makustellen. Raskasta ja vaikeaa tieteellistä tekstiä luen ylihitaasti, kaikki alaviitteet kahlaten, usein pysähtyen myös lukemaan viittausten artikkeleita jne. Matkalukemiseksi tarvitsen jotain kevyttä ajankulua, sellaista minkä voi lukea juuri nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei minunkaan mielestäni lukunopeus ole mikään itseisarvo ja samaa mieltä olen myös siitä että erityyppiset kirjat vaativat erilaisen lukunopeuden. Minäkin luen tieteellisistä teksteistä aina viitteet. Tämän vuoksi pidän enemmän alaviitteistä kuin loppuviitteistä, joita tarkistakseen joutuu aina kääntämään sivua ja se hidastaa lukemista entisestään. Ikävä kyllä kustantajat suosivat juuri loppuviitteitä (jos suosivat viitteitä ollenkaan).

   Poista
 2. Oikein paljon kiitoksia sinulle kirjavinkeistä tänä vuonna ja kaikkea ihanaa uudelle vuodelle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Maria ja oikein hyvää tulevaa vuotta myös sinulle.

   Poista
 3. Vuoden parhaasi ei tullut yllätyksenä. :) Ja upea kirja se onkin. Kivaa, että huomioit erikseen myös toisen kerran luetun kirjan: uudelleen lukeminen kannattaa aina. (Tai ei aina, mutta usein!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, ei varmaan :) Olen siitä sen verran mesonnut erilaisilla foorumeilla. En kovin paljon lue kirjoja uusiksi, mutta silloin kun luen siihen on yleensä aina jokin painava syy ja tällöin tietää jo etukäteen, että lukukokemus tulee olemaan hyvä.

   Poista
 4. Pukki toi Pelon kirjan ja odotan sen kimppuun pääsyä. Herodes ja Kangastus 38 pitää lukea ensin, sokeri jätetään pohjalle... Sopiva tuo lukutahtisi, joka kuulostaa minun vuosittaiselta normitahdiltani. Itse olen hidas lukija ja luettuja kirjoja tuli tänä vuonna yli sata lähinnä lastenkirjojen ansiosta. Olo on vähän ähky, paitsi joulusuklaiden myös hyvien kirjojen yliannostuksen takia. Ensi syksynä palaan töihin, joten lukutahti hidastuu merkittävästi. Onneksi blogit, kuten Sinunkin ihana blogisi, pitävät ajan tasalla kirjallisuudesta.

  Hyvää uutta vuotta, Jaana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ei tarvitse enää lukea lastenkirjoja, joten en saa niistä lisäsivuja :)

   Minua Herodes kiinnostaisi, mutta vähän pelottaa sen paksuus... katsotaan.

   Minä en joulun aikaan ehtinyt lukea juuri ollenkaan, joten itse toivon taas arjen koittavan ja päivien normalisoituvan, että pääsee lukemaan :)

   On ollut hauska "tutustua" sinuun tämän viimeksi kuluneen vuoden aikana ja toivottavasti et töihin paluun vuoksi jätä bloggaamista kokonaan.

   Hyvää vuodenvaihdetta ja onnellista uutta vuotta.

   Poista
 5. Ehkä minäkin vielä annan uuden mahdollisuuden Jokapäiväiselle elämällemme. Taannoinhan se jäi minulta kesken, mutta Jotainhan siinä on pakko olla, mikäli teitä useampaa kollegaa on uskominen... ;)

  Onnea uudelle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna uusi mahdollisuus, mutta älä odota liikoja :) Kaikki hehkutetut kirjat eivät vain uppoa, vaikka muut kuinka mesoisivat .

   Kiitos ja samoin!

   Poista
 6. Vuosi 2013 näkyy olleen sinulle hyvä lukuvuosi. Onnellista vuotta 2014!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normivuosi määrän suhteen, muutamia huippuja laadun suhteen, joten vuotta voi sanoa hyväksi.

   Kiitos ja samoin!

   Poista
 7. Samaa tahtia näemmä luemme. :) Pelon kirja on minulla vielä lukematta, mutta ehdottomasti lukulistalla. Toivoin kirjaa joululahjaksi, mutten saanut. :(

  Onnea uudelle vuodelle ja paljon hyviä lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tintti :)

   Olipa epis pukki, kun ei tuonut Peloa :) Toiovottavasti saat kirjan käsiisi.

   Poista
 8. Listallasi on vain kaksi jo lukemaani kirjaa (Hanffin Rakas vanha kirja - eli siis tavallaan puolet tuosta sinun lukemastasi - ja Nichollsin Sinä päivänä), mutta haluaisin lukea enemmän tai vähemmän nuo kaikki. Moni onkin jo lukupinossa vuoroaan odottamassa.

  Enkä minäkään todellakaan ole mikään nopea lukija (eikä se minuakaan haittaa, päinvastoin - hidas lukeminen on nautinnollisempaakin), mutta silti luettuja kirjoja näkyisi tälle vuodelle olevan 85. Laskin äsken ja hämmästyin. Mutta olen lukenut monta pienoisromaania ja runokirjaa, ja pitänyt kaksi lukumaratonia tänä vuonna, ne varmasti selittävät tuon minulle epätavallisen korkean luvun. :)

  Oikein ihanaa uutta vuotta, Jaana, ja paljon hyviä kirjoja ensi vuodelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän lukusaldon olet vuodessa kerännyt. Multa on jäänyt nuo lukumaratonit väliin. En ole edes yrittänyt, sillä tiedän, että en jaksa keksittyä lukemiseen montaa tuntia peräjälkeen, enkä halua lukemisesta "hampaat irvessä" touhua.

   Samaa toivon sinulle Sara!

   Poista
 9. Elämänmeno on tosiaankin hurjan hyvä. Olen lukenut sen vain kerran, mutta voisin lukea toistekin. Sinä päivänä oli minunkin mielestäni jotenkin raikas, ehkä tosiaan sellainen iloinen yllättäjä. Ja Kuninkaan Anna pitäisi lukea, sen verran paljon pidin etenkin Jäästä ja myös Marsipaanisotilaasta.

  (Hih, onhan meillä paljon samojakin suosikkeja :))

  Onnellista vuotta 2014, Jaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, onhan noita samoja, vaikka eivät välttämättä ole listoille nousseet :)

   Sinä päivänä oli minulle todellakin positiivinen kokemus, sillä olin hyvin varautunut sen suhteen etukäteen. Ja Kuninkaan Annaa suosittelen lämmöllä. Siitähän on kai tulossa uusi painoskin, jos en väärin muista.

   Ihanaa uutta vuotta!

   Poista
 10. Kiitos listasta ja iloa ensi vuoteen! Surut tulevat kutsumattakin,jos tulevat, mutta ilot täytyy poimia! Pelon kirjaan ja Elämänmenoon (jota Esikoinen on jo vuosia suositellut) täytyy nyt tarttua.

  VastaaPoista
 11. Ole hyvä ja kiitos!

  Noinhan se noiden surujen ja ilojen kanssa on, kunhan sen aina muistaisi.

  VastaaPoista
 12. Hyvää Uutta vuotta Jaana! Minulla on vielä lukematta tuon Helen Hanffin Rakas vanha kirja jatko-osa, kun Helen vihdoin pääsee sinne Lontooseen. Pitäisi katsoa löytyisköhän kirjastosta tuota 84 Charing Cross Roadia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Tuota jatko-osaa ei kai ole suomennettu, mutta englanniksi luulen kirjan löytyvän kirjastoista.

   Poista
 13. Meillä on näköjään suurin piirtein samanlainen lukutahti. Minunkaan mielestä määrä ei ole itseisarvo.

  Upeita kirjoja olet kyllä lukenut, ja oon kanssasi samoilla linjoilla Pelon kirjasta. Sun blogista sen muuten aikanaan bongasinkin. Kirja oli todella vaikuttava, mutten saanut siitä edes postausta aikaan, kun luin kirjan työkiireiden keskellä. Aion kuitenkin palata Jokapäiväiseen elämään alkuvuodesta, sillä haluan uudistaa hienon lukukokemuksen.

  Knausgårdit on mulla lukulistalla ja ykkönen odottaa jo kirjahyllyssä ja Ulla-Lena Lundbergia haluan lukea ehdottomasti lisää, sillä Marsipaanisotilas ja Jää ovat vakuuttaneet minut. Taidankin aloittaa Kuninkaan Annasta.

  Ihanaa kirjallista vuotta! Toivottavasti nähdään jossain tämän vuoden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postaukseni Pelon kirjasta löysi sinutkin ja sinä sen kautta Pelon kirjan.

   Kuninkaan Annasta tykkäsin kovasti, mutta sen jatko-osa Kökarin Anna ei enää samalla tavalla sykähdyttänyt. Ihan luettava sekin kuitenkin oli.

   Hyvää vuoden jatkoa ja paljon hyviä kirjoja myös sinne ja tosiaan, toivottavasti jossain törmäämme.

   Poista