sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Vastauksia jouluisiin kysymyksiinSain Lumiomenan Katjalta haasteen muodossa viisi jouluista kysymystä vastattavakseni. Kiitos Katja! Haaste alkuperäisessä muodossaan menee näin: 

1. Kerro pari asiaa itsestäsi tai päiväsi kuulumisista. Liitä myös kuva.
2. Vastaa haastajan kysymyksiin, jos se tuntuu sinusta mukavalta.
3. Voit muuttaa haasteen sisältöä mieleiseksesi.
4. Keksi haluamasi määrä kysymyksiä.
5. Haasta haluamasi määrä blogeja mukaan.

Aloitetaan kuvalla, joka on syksyiseltä Berliinin reissultamme. Uskokaa tai älkää, sen tuoreempaa kuvaa ei minulla ole. Ainakaan julkaisukelpoista. Pitää laittaa kuitenkin jokin todistuaineisto, etten ole tuo yläkuvan puupää, joka kurkkii kanervien takaa.


Tämän päivän kuulumisista ei vielä voi paljon sanoa, sillä päivä on vasta alussa. Arvaan, että puuhat liittyvät monin tavoin jouluun. Aika yllättävää, vai mitä? Suunnitelmissa on tehdä viimeisiä hankintoja Porvoon kaupoista ja käydä ehkä teellä jossain vanhan kaupungin kahvilassa. Iltapäivällä tulee äitini joulunviettoon luoksemme ja hänen kontolleen olen ulkoistanut lusikkaleipien tekemisen. Illalla menen vielä pelaamaan lentopalloa. On hyvä aloittaa tulevien joulukilojen nitistäminen ajoissa. Sitten Katjan kysymyksiin:

1. Mikä on joulun paras herkku?
Ehdotonta herkkuani ovat nuo yllämainitut lusikkaleivät, joita ilman joulun kahvihetki ei tunnu joululta. Kiitos äiti jo etukäteen! Varsinaisesta joulupöydästä herkkuani ovat mädit ja mieheni graavaama lohi sekä itse tekemäni lanttulaatikko. 

2. Joulukuusi: luonnonkuusi, kasvatettu, muovinen tai ei kuusta ollenkaan?
Olisin ollut tänä vuonna valmis olemaan ilman kuusta, mutta lapset eivät suostuneet, joten meille kannetaan mahdollisimman luonnonmukainen kuusi. 

3. Oletko joulun suhteen konservatiivinen tai uutta etsivä?
Kyllähän joulu perustuu pitkälti traditioille, mutta huomaan kyllä näin vanhemmiten, että niitä traditioita voi hyvin karsia ja jättää jäljelle vain olennaisimmat.

4. Mitä teet vanhoille joulukorteille?
Täytyy myöntää, että olen huono ihminen ja nakkaan kortit yleensä roskiin jossain vaiheessa vuotta. Ainoastaan valokuvista tehdyt kortit olen säästänyt. Tosin nekin jouluarkun pohjalla, kaikkien koristeiden alla.

5. Jos saisit suositella blogisi lukijoille vain yhtä kirjaa joululukemiseksi, mikä tuo kirja olisi?
Koska joulu on perinteiden aikaa ja nojaa vahvasti historiaan, niin mielestäni lukemiseksi sopii mainiosti Väinö Linnan trilogia Täällä Pohjantähden alla. Sitä paitsi siitä riittää varmasti luettavaa koko joulun ajaksi. Se avaa loistavasti suomalaisuuden historiaa ja kertoo siitä miten ja ketkä tätä maata ovat rakentaneet. Historian avaamien näköalojen ymmärtäminen on entistä tärkeämpää nyt, kun esimerkiksi lukioihin kaavaillaan uutta tuntijakoa, joka tekisi historiasta kokonaan vapaaehtoisen oppiaineen. Olen pöyristynyt tästä lyhytnäköisyydestä. 

En toivota vielä hyvää joulua, sillä yritän saada aikaiseksi vielä yhden postauksen ennen aattoiltaa. Sen sijaan toivotan rentouttavaa sunnuntai-päivää.

EDIT. 24.12. klo 13.40. En sitten ehtinyt enää bloggaamaan ennen joulua, joten tämän postauksen myötä toivotan kaikille OIKEIN HYVÄÄ JA ONNELLISTA JOULUA!

17 kommenttia:

 1. Lusikka leivät - ihana herkku. En ole koskaan yrittänyt tehdä niitä eli minäkin turvaudun äidin tekemiin, tosin meillä harvemmin jouluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus: lusikkaleivät on yhdyssana. Edellä on 'näpyttelyvirhe'.

   Poista
  2. Ihanaa, että täällä on muitakin äidin varassa olevia lusikkaleipä-faneja.

   Poista
 2. Hei, kiitos tönäisystä, tartun siihen. Olen joillekin jo paljastanut, että poikkean muista kitjablogien seuraajista - häpeäkseni. Mutta vanhana uskallan jo tunnustaa että luen aika vähän enkä ole esim. lukenut Linnan trilogiaa. Se on ollut mielessäni nyt syksyn ajan ja nyt sain lopullisen tönäisyn. Että sillai.
  Vähälukijana seuraan kuitenkin joitakin kirjablogeja, koska tykkään blogien "tunnelmasta". Sinä koukkasit minut, kun asuit Moskovassa, mikä kiinnosti. Ja seuraan edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet viihtynyt minun ja muiden kirjablogien kirjoitusten parissa.

   Ja vielä iloisempi olen, jos nyt tämän myötä tartut Linnan trilogiaan. Minulle se on yksi elämän tärkeimpiä kirjoja, jonka olen lukenut moneen kertaa. Aina se silti jaksaa innostaa ja kiinnostaa.

   P.S. Tiedän monia kirjabloggareitakin, jotka eivät trilogiaa ole lukeneet :)

   Poista
 3. Lusikkaleivät ovat herkkua! Meillä ne kuuluvat pääsiäiseen (varmaan muotonsa vuoksi?), mutta jouluksi äitini leipoo piparkakkujen, torttujen, kakkujen yms. ohella herrasväenleipiä, jotka nekin ovat ihania.

  Olen muuten ihan samaa mieltä siitä, että joulu perustuu perinteille, mutta niistä voi säilyttää ne mieluisimmat.

  Ihanaa, tunnelmallista joulua, Jaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lusikkaleivät tosiaan muotonsa puolesta sopivat pääsiäiseen. Herrasväenleivät ovat siskoni herkkua ja hän tuo aina niitä tullessaan, kun tulee meille joulun viettoon. Eli meillä on "makeaa mahan täydeltä".

   Ihanaa joulua myös sinulle ja perheellesi.

   Poista
 4. Nam, mitä herkkuja! Minun uusin jouluherkkusuosikkini on veljeni avovaimon tekemä lohiherkku, joka on suoraan sanoen aivan törkeän hyvää. Olen esittänyt vienon toiveen, että sitä olisi huomenna tarjolla, toivottavasti näin käy... (Olen saanut kyllä reseptin, mutta yhden kerran kokeiltuani täytyy todeta, että alkuperäistekijän näpeissä on jokin taika, joka sen lopullisen herkun saa aikaan.)

  Tunnelmallista ja rentouttavaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suketus!

   Toivottavasti saat lohiherkkua :)

   Poista
 5. Voi että tätä oli mukavaa lukea. Lusikkaleivät ovat hirmu hyviä, pitäisi opetella itse leipomaan niitä. Meillä oli kotona aina vain pelkkiä itse leivottuja piparkakkuja jouluisin. Ja voi että, itse tehty lanttulaatikko on maailman paras jouluruoka. <3 Kaloista minäkin pidän, paljon kinkkuakin enemmän.

  Rauhallista ja kaunista joulua Porvooseen. Onneksi vanha kaupunki on kaunis silloinkin, kun maassa ei ole yhtään lunta. :)

  VastaaPoista
 6. Meilläkin lusikkaleivät kuuluvat muihin juhliin, mutta äidin leipomina ihania ovat. Hyvää joulua sinulle Jaana!

  VastaaPoista
 7. Kiva kuulla Sara! Minä leivoin kerran lusikkaleivät itse, mutta meni hermo, kun taikina oli niin murenevaa :)

  Tänään vielä kävellään vanhaan kaupunkiin kuuntelemaan joulurauhan julistus. Sen jälkeen päästään jouluruokien kimppuun.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Kirjanainen ja samoin sinulle!

  VastaaPoista
 9. Terveisiä tapaninpäivän illasta ja hyviä välipäiviä! Berliini on kaupunkilomasuosikkini numero yksi. Samaa mieltä jouluperinteistä: ne on tehty sovellettavaksi. Sama pätee uuden vuoden seremonioihin eli tehdään, kuten miellyttää.

  VastaaPoista
 10. Ihanaa joulun aikaa sinne ja uuden vuoden odotusta. Minunkin suosikkiruokani joulupöydässä on graafilohi ja mäti, mutta tänä vuonna söin simpukkakeittoa ja kylläpäs se olikin hyvää.

  VastaaPoista