perjantai 24. tammikuuta 2014

Vastauksia, vastauksia, vastauksia...Blogitoverit Elina ja Mustikkakummun Anna heittivät kysymyksillä, joihin minun oli tarkoitus kehittää älyllisiä tai älyttömiä vastauksia.

Elinan kysymykset:

1. Miksi päätit ruveta bloggaamaan?
Olin lukenut Markus Nummen Karkkipäivän ja vaikuttunut siitä niin, että rupesin etsimään, mitä kirjasta muualla sanottiin. Näin törmäsin ensimmäistä kertaa kirjablogeihin. Jäin seurailemaan muutamia, ja sitten taas muutamia, kunnes huomasin olevani koukussa, rakastuin sekä kirjateksteihin että bloggaamisen sosiaalisuuteen. Vähitellen alkoi päässä kierrellä ajatus, että jos vaikka minäkin...
2. Mikä blogiteksteistäsi on sinulle rakkain - minkä kirjoitit sydänverelläsi?
Kyllä se on Jokapäiväisestä elämästä kirjoittamani teksti. Olin niin vaikuttunut kirjasta ja olin innoissani, että pääsin esittelemään kirjaa muille ensimmäisten joukossa, ikään kuin puhtaalta pöydältä kirjaamaan vaikutelmiani.
3. Mikä on paras kirjamuistosi?
En osaa eritellä mitään tiettyyn kirjaan liittyvää muistoa. Mukava muisto jää aina kirjasta, joka vie totaalisesti mukanaan ja kirjaa voisi lukea putkeen (ja usein lukeekin) koko päivän.
4. Romantiikkaa vai jännitystä?
Ehkä se on romantiikka, sopivasti annosteltuna.
5. Kenet kirjailijan haluaisit tavata ja mitä hänelle sanoisit?
Riikka Pelon, mutta en tosiaankaan tietäisi mitä sanoa.
6. Mikä oli lapsuutesi tärkein kirja?
Meillä oli kirjakerhosta tullut neljän kirjan sarja. Jokaisessa kirjassa oli useita Tammen kultaiset kirjat-sarjan tarinoita. Erityisesti kaikki prinsessa-jutut oli kivoja.
7. Kuinka paljon käytät päivässä aikaa lukemiseen ja bloggaamiseen?
Molempiin käytetty aika vaihtelee niin paljon päivien mukaan, että on mahdotonta sanoa mitään eksaktia. Joskus koko päivä menee lukiessa, joskus lukee vain muutaman minuutin ennen nukahtamista. Postauksen tekemiseen menee yhdestä tunnista kolmeen. Muiden blogien lukemiseen menee päivisin ehkä puolisen tuntia.
8. Mikä kirja sai sinut viimeksi nauramaan ääneen?
En ole mikään varsinaisen huumorikirjallisuuden lukija, joten harvoin ihan ääneen nauran kirjoja lukiessani, korkeintaan hymähtelen. Huumori mausteena sopii kuitenkin ja esimerkiksi tässä Petri Tammisen kirjassa oli sitä.
9. Mikä kirja sai sinut viimeksi itkemään?
Itkemiseen pätee vähän sama kuin nauramiseen, mutta liikutun kyllä helposti. Pakko taas nostaa esiin Pelon kirja, joka liikutti sydänjuuria myöten.
10. Minkä kirjan lukemista odotat erityisesti tänä vuonna?
Olen aika vähän seuraillut uutuusluetteloita, joten en oikein tiedä mitä on tulossa. Tällä hetkellä odotan ainakin, että saisin luettavakseni Ville Laamasen väitöskirjaan perustuvan teoksen Suuri levottomuus. Olavi Paavolaisen kulttuurinen katse ja matkat 1936–1939.Mustikkakummun Annan kysymykset

 1. Missä ja mihin aikaan vuorokaudesta yleensä luet?
Vuorokauden ajalla ei ole väliä, jos aika muuten on sopiva lukemiselle. Luen joskus myös keskellä yötä, jos herään, enkä saa enää unta. Hetki lukemista, niin uni taas maistuu. Myös paikka vaihtelee fiiliksen ja tilanteen mukaan keittiön korituolista paikalliseen kahvilaan.
2. Kerro jokin lapsuuden lukumuistosi.
Lukeminen ei lapsuudessani ollut kovin suuressa roolissa, joten mitään erityisiä kokemuksia sieltä ei nouse esiin. Lukeminen hiipi elämääni suuremmassa määrin vasta myöhäisinä teinivuosina.
3. Luetko runoja, ja jos luet, niin kuka on suosikkirunoilijasi?
Luen runoja hävettävän vähän, mutta on muutamia, jotka ovat onnistuneet runoillaan liikuttamaan jotakin minussa. Yksi näistä on Anna Ahmatova.
4. Perinteinen kirja, äänikirja vai e-kirja? Miksi?
Ihanaa, kun voi edes yhteen kysymykseen antaa yksiselitteisen vastauksen: perinteinen kirja, koska niissä on ainoa oikea tunnelma.
5. Mikä kirja on vaikuttanut sinuun eniten? Miksi? 
Pakko taas kerran vastata, että Täällä Pohjantähden alla. Ilman sitä, en olisi se, mikä nyt olen.
6. Missä kirjallisessa matkakohteessa haluaisit käydä?
Komppaan tässä Elinaa ja vastaan Dublin. Sinne matkustaminen on ollut pitkään haaveissa ja vielä jonain päivänä toteutan sen.
7. Minkä lajityypin kirjoja et missään nimessä lue? 
Scifi, spefi, fantasia
8. Vaikuttaako kirjan ulkoasu osto- tai lainauspäätökseesi? 
Kyllä kaunis kansi aina varmasti jossain määrin vaikuttaa, olen sen verran esteetikko
9. Mikä on mielestäsi kaunein tai vaikuttavin kirjan nimi?
Olemisen sietämättömässä keveydessä on taikaa.
10. Mitä kirjaa suosittelet minulle?
Oletkohan lukenut Helene Hanffin teosta Rakas vanha kirja? Jos et, niin suosittelen.

Kiitos kysymyksistä kamraatit! Itse olen nyt niin tylsällä päällä, että jatkokysymyksiä ei irtoa.

Oikein aurinkoista ja pirtsakkaa talviviikonloppua kaikille!


3 kommenttia:

 1. Olipas mukava lukea vastauksiasi! Muistan hyvin postauksesi Jokapäiväisestä elämästämme, ja siitä lähtien olen halunnut lukea kirjan. Eilen sen vihdoin aloitin. Blogistanian-äänestykseen se ei ehdi, mutta on sitä nautinto lukea. Vähän harmitti, että kun tapasin Riikka Pelon, enkä oikeasti voinut sanoa kirjasta vielä mitään, vaikka keskustelua olikin hieno seurata ja siitä tuli hyvä pohja lukemiselle.

  Vaikka scifiä vierastatkin, niin suosittelisin Sinulle Leena Krohnin Hotel Sapiensia. Siinä on kuitenkin enemmän kyse ihmisyydestä, ja historiaakin siinä vilahtaa. Luulen, että pitäisit kovastikin. TPTA on minullekin merkittävä kirja, voisi sanoa, että yhteiskunnallisen ajattelun herättäjä, jonkinlainen aikuistumisen kirja. Pohjalaismaisemissa kasvaneelle näkökulma oli vähintäänkin avartava, ja täällä Tampereella opiskellessa se tuli niin lähelle. Kotiseudulla minulle kuitattiin vielä 10 vuotta sitten, että olet sitten opiskellut siellä "punaisella Tampereella".

  Dublin on nyt mielessä. Irkkukirjallisuus on vielä vähän jäissä, kun näitä kotimaisia joulupukin tuomisia vielä luen. Mutta Heanya olen jo lueskellut. Onhan se kovin, kovin irlantilaista jo sekin. Ihanaa talvea Sinulle, Jaana!

  VastaaPoista
 2. Minustakin oli mukavaa lukea vastauksiasi!

  Pelon kirja on kyllä vaikuttava. En siitä ehtinyt postaamaan kesällä, mutta ajattelin lukea kirjan pian uudelleen ja silloin haluan jotain lukemastani sanoa.

  Mulla on muuten sama juttu lukuajan suhteen. Joinakin päivinä luen paljon ja välillä vain ehkä puolisen tuntia. Ja monesti yöllä luen, jos en saa unta. On aika lohdullista lukemiskulttuurin kannalta, että lapsuudessa ei tarvitse olla erityisen innokas lukija, vaan rakkauden kirjoihin voi löytää myöhemminkin. Myös siskoni, joka minuun verrattuna luki vähän lapsuudessa ja nuoruudessa, lukee nykyisin paljon.

  Minäkin suosin perinteistä kirjaa juuri tunnelman takia. Lomalle voisin kuvitella lataavaani kirjoja tabletille, niin ei tarvitsisi raahata kirjoja mukana.

  Samaa mieltä kanssasi olen myös lajityypeistä, jotka eivät kolahda. Olemisen sietämätön keveys onkin yksi hienoimmista kirjojen nimistä.

  Kiitos vinkistä, en ole lukenut Hanffin kirjaa. Lähdenpä heti kirjaston sivuille seikkailemaan ja kirjaa varaamaan.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Ihanat Elinat, kiitos ihanista kysymyksistänne ja kommenteistanne. Olen ollut viime päivät liesussa ja oli mukava koneen ääreen palatessa löytää perusteelliset, ja kerran vielä ihanat, kommenttinne. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista