perjantai 28. helmikuuta 2014

Miten Venäjän valloituksessa lopulta kävi?


Postauksen otsikon kysymykseen voisin nyt saman tien, yhtään kaunistelematta vastata, että ei kovinkaan hyvin. Luin yhteensä yhdeksän teemaan sopivaa, Venäjää jollakin tavoin käsittelevää kirjaa. Paljon enemmän oli kuitenkin suunnitelmissa. Jokaisesta kategoriasta tuli luettua vähintään yksi kirja, mutta VALMIIKSI sain vain kaksi kategoriaa viidestä (listassa tummennetut). Eniten hävettää se, että venäläisten naiskirjailijoiden lukeminen jäi pelkästään Lindenin varaan. Missä on esimerkiksi Ulitskaja?

Pelon kirjan, samoin kuin Laamasen kirjan, halusin ottaa mukaan, sillä niissä on vahva Venäjä-teema. Jokapäiväisen elämän sijoitin elämäkertakategoriaan, vaikka se ei missään nimessä ole puhdas elämäkerta eikä sen ole tarkoituskaan olla. Laamasen kirjassa keskiössä on Olavi Paavolainen, mutta hänen kauttaan avautuu mielenkiintoinen näkökulma 1930-luvun lopun Neuvostoliitoon.

Paremmuusjärjestykseen listan kirjoja on mahdoton laittaa, sillä ne ovat keskenään niin yhteismitattomia. Yhtään hutia ei lukemieni kirjojen joukossa onneksi ollut. Jokainen luettu teos vastasi siihen haasteeseen, jota varten se luettavaksi oli otettu.

Vaikka haaste vähän poskelleen menikin, ainakin tavoitteisiin nähden, niin en nyt enempää tuhkaa päälleni ripottele. Venäläinen kirjallisuus, Venäjän historia ja kulttuuri ovat aina kuuluneet mielenkiintoni kohteisiin, joten aivan varmasti jatkan aiheen parissa vielä tulevaisuudessakin. Tärkeintä haasteessa ehkä olikin saada myös muita innostumaan aiheesta. Mukaan ilmoittautuneita oli ilahduttavan monta ja katsotaan ketkä heistä ovat jaksaneet loppuun asti. Muutamat ovatkin jo ilmoittaneet saaneensa haasteen valmiiksi, kiitos teille. Ne, joilla kokoelmapostaus on vielä tekemättä voivat ilmoittautua tämän postauksen kommenttilaatikossa.

Kuten haastepostauksessa lupasin arvon haasteeseen osallistuneiden kesken palkinnon. Lisäksi palkitsen ahkerimman suorittajan (tai suorittajat, jos luettuja nimikkeitä on yhtä paljon) ja valitsen myös puhtaalta mutuhuttu-pohjalta parhaan aiheen tiimoilta tehdyn postauksen.

Arvonnantulokset julkaisen blogissani kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2014. Samassa postauksessa julkaisen myös listan haasteeseen osallistuneista.


1. VENÄLÄISET NAISKIRJAILIJAT
    Zinaida Linden: Monta maata sitten

2. VENÄLÄISET MIESKIRJAILIJAT
    Sergei Dovlatov: Matkalaukku
    Joseph Brodsky: Veden peili
    Mihail Bulgakov: Teatteriromaani

3. ELÄMÄKERRAT
   Christer Pursiainen: Trotski
   Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme

4. HISTORIA
   Ville Laamanen: Suuri levottomuus

5. NYKYVENÄJÄ
   Anna-Lena Lauren: Hulluja nuo venäläiset
   Kenen aika? Esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta

17 kommenttia:

 1. Tämä oli avartava haaste. Olen tosi iloinen, että tähän ryhdyin ja sain vaihtelua länsipainotteiseen lukemiseeni. Koontipostaukseni ilmestyy illalla, ja sain kuin sainkin vielä Anna Ahmatova -elämäkerran luettua, eli kaksi kategoriaa suoritettua.

  Sinun listaltasi Brodsky kiinnostaa erityisesti, samoin Laamasen kirja Paavolaisesta. Jokapäiväisestä elämästämme en ehkä toivu koskaan.

  Kiitos haasteesta, Jaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, on kiva kuulla, että sait jonkinlaisen kipinän venäläiseen kirjallisuuteen ja on kyllä mieletöntä, että Pelon kirja teki sinuunkin niin valtavan vaikutuksen.

   Poista
 2. Aika monta kirjaa sinä luit, peräti yhdeksän. Näyttävät lisäksi kaikki varsin mielenkiintoisilta. Olen lukenut niistä vain Veden peilin. Omat lukemiseni tähän haasteeseen jäivät neljään kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, kiva kun olit mukana.

   Onhan yhdeksän tietysti paljon, mutta kun kirjapinoista olisi löytynyt niin paljon lisää mielenkiintoista kirjallisuutta niin vähän jäi harmittamaan. Mutta on vain todettava, että kaikkea ei ehdi millään lukemaan, vaikka kuinka haluaisi.

   Poista
 3. Yhdeksän on hieno saavutus! Luetuista kiinnostaa erityisesti lindenin kirja. Lauren löytyy omasta hyllystä. Haastelukemiset jäivät kolmeen kirjaan Pelo mukaan lukien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, oli kiva että lähdit mukaan.

   Laurenilla on vankka kokemus Venäjästä ja venäläisistä ja taito kertoa asioista, joten hänen kirjansa lukeminen kyllä kannattaa.

   Poista
 4. Minulla kävi tämän haasteen kanssa vähän huonosti. Suunnitelmissa oli lukea edes yksi kategoria, mutta enpä saanut sitäkään tehtyä. Yritystä oli kyllä, sillä Dostojevskin Idiootin aloitin ja olen siitä n. puolet lukenut. Kokonaan sain luettua vain Dovlatovin Meikäläiset. Naiskirjailijoita lainasin jo kirjastostakin ja jatkan venäläisiin tutustumista, vaikka haaste loppuikin.

  Hieno haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, pääasia että venäläiskirjallisuus ainakin jotenkin pääsi mukaan lukulistallesi ja jatkat sen parissa, vaikka kategorioita et saanutkaan suoritetuksi.

   Idiootti on minun suosikkini Dostojevskin tuotannosta.

   Poista
 5. Kiitos haasteesta! Saldoni on neljä, kategorioista suoritin mieskirjailijat. Haastekoonti täällä: http://suketus.blogspot.fi/2014/02/venaja-valloitettu-ainakin-melkein.html

  VastaaPoista
 6. Minä(kin) luin mieskirjailijat kategorian (kyllä, ainoastaan). Luetuksi tuli Saatana saapuu Moskovaan ja Meikäläiset. Yritys on tehdä jonkinlainen postaus tästäkin haasteesta, ylipäätään viime vuoden luetuista, sillä koonti koko vuodesta odotuttaa. Eihän olla vasta kuin maaliskuussa, hupsista.
  Hauska haaste kyllä, jossa minulla oli tavoitteena vain lyhentää TBR-listaa. Siinä onnistuin kahdella teoksella, vaikka muutoin tietysti aika laihaa suorittamista osaltani tämä olikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, toivottavasti saat tehtyä koonnin haasteeseen lukemistasi kirjoista.

   TBR-listan lyhentäminen oli ihan yhtä hyvä tavoite kuin mikä tahansa muu :)

   Poista
  2. Sainpas tehtyä koontipostauksen viime vuodesta. Alussa käyn läpi haasteita ja tekstistä löytyvät myös linkit Venäjä-haasteeseen luettuihin kirjoihin.

   http://lukemisenkartasto.blogspot.fi/2014/03/surkean-lukuvuoden-summausta.html

   Poista
  3. Hienoa Sonja, urakka suoritettu ja olet mukana arvonnassa.

   Poista
 7. Yksi mattimyöhäinen täällä ilmoittaa suorituksestaan:
  http://nannankirjakimara.blogspot.fi/2014/03/venajaa-valloittamaan-haasteen-kooste.html

  Niin vain hurahti ohi tuo koostepostauksen deadline... Olisi pitänyt laittaa kalenteriin! Ymmärrän, että en varmaankaan ehdi arvontoihin, mutta halusin silti tulla huutelemaan, että tuli muutama haastekirja luettua ;)

  Kiitos vielä mielenkiintoisesta haasteesta!

  VastaaPoista
 8. Kiitos Nanna linkistä ja mukavaa, että olit mukana.

  Ja ehdit postauksellasi hyvin mukaan arvontaan (ei tämä niin tarkkaa ole =D), jonka suoritan ensi lauantaina.

  VastaaPoista