keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Kun Minna Canth patsaan sai...Päätin tehdä minäkin postauksen Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi, kun Työväenliikkeen kirjastossa lukemastani Toveritar-lehdestä löytyi päivään sopiva kirjoitus. Toveritar oli Suomen Sosialidemokraattisen työläisnaisliiton äänenkannattaja.

Artikkeli liittyy Canthin patsaan paljastustilaisuuteen Kuopiossa 12.5. 1937. Näin Toveritar kirjoitti:

Toukokuun 12. päivänä tuli kuluneeksi 40 vuotta Minna Canthin kuolemasta. Sinä päivänä paljastettiin kunnianosoituksena hänen suuriarvoiselle työlleen muistopatsas. Se on naiselle ensimmäinen ja ainoa laatuaan maassamme. Ja lisäksi naisten toimesta ja työllä suurimmaksi osaksi aikaansaatu. Eipä senvuoksi ollutkaan ihmeellistä se, että patsaan paljastustilaisuudessa oli niin runsas ja maamme eri osia ja yhteiskuntaluokkia edustava joukko naisia. Itse Kuopion kaupunki keväisessä vehmaudessaan ja runsaasti liputettuna oli ainakin vieraalle  mitä kaunein nähtävyys.

Kun patsaan paljastustilaisuudessa laskettiin Minna Canthin työn muistolle seppele myöskin meidän liittomme puolesta, niin on syytä lyhyesti puuttua siihen suuriarvoiseen työhön, jota Minna Canth suoritti näidenkin aatteiden edistämiseksi, jotka työläisnaisillekin merkitsevät paljon. Siinä työssä hän on taistelijan ja taiteilijan mahdilla muovaillut ihmissydämiä ja -mieliä jaloille aatteille ja köyhän kansan elämänolojen ymmärtämiselle. Näihin pyrkimyksiin kuului ensimmäisenä väkijuomavallan murtaminen.

[...]

Täytyy sanoa, että Minna Canth ensi kädessä näkee kaikessa juoppouden aiheuttamassa onnettomuudessa työväenluokan hädän ja sitä hän tahtoo lievittää. Hänen sanansa tulevat sydämestä ja sattuvat sydämiin. Ne ovat ikäänkuin huutavan ääniä korvessa, sillä raivaamatonta korpea oli silloin kokonaan raittiustyön sarka.

[...]

Mutta hän ei ollut yksin raittiustaistelija vaan myöskin aikansa suurin yhteiskunnallinen taistelija. Erikoisesti hän teki työtä naisen oikeudellisen aseman parantamiseksi ja siinä suhteessa näytelmä "Työmiehen vaimo" on voimakas hätähuuto naisten oikeuksien puolesta. [...] Työläiset ja ennenkaikkea työläisnaiset tunsivat siinä oman tuskantäyteisen elämänsä, he näkivät miten laki, oikeus ja kirkkokin olivat kaikessa naisia vastaan.

[...]

Suomen työväestö ja ennenkaikkea työläisnaiset ovat Minna Canthilta saaneet niin tavattoman paljon. Siksipä kiitollisin mielin muistetaan hänen suorittamaansa työtä ja korjataan täysin kypsiä hedelmiä siltä viljapellolta, jonka alkuraivauksen hän on aikanaan suorittanut.

Työläisnaisliikkeelle Minna Canth oli ennen kaikkea tienraivaaja ja esitaistelija, jonka viitoittamissa jalanjäljissä se katsoi osittain kulkevansa. Ja niillä samoilla jäljillä olemme me nykyajankin naiset. Ei siis ihme, että Minna Canth on ajankohtainen aina vaan.

Ajankohtainen Canth on siksikin, että hänestä on ilmestynyt uusi elämäkerta, joka ainakin Hesarin perusteella vaikuttaa kiinnostavalta. Kyseessä on siis Minna Maijalan teos Herkkä, hellä, hehkuvainen, joka lupailee uusia tulkintoja Canthista. Mielenkiinnolla odotan, että saan kirjan käsiini.

Uusia tulkintoja Canthin Työmiehen vaimosta on puolestaan nähtävissä Teatteri Avoimissa Ovissa, jossa klassikko päivitetään tähän päivään Heini Tolan ohjauksessa. Miten se tehdään, sen näen ensi viikolla, kun menemme kirjabloggaajaporukalla teatteriin. Pientä raporttia on varmasti tulossa.

6 kommenttia:

 1. Luin tänään tuon saman Hesarin artikkelin. Jäin miettimään, että miksi Canth on aiemmin haluttu esittää vahvana ja voimakkaana, jos näin ei ole ollut. Pitäisi tosiaan lukea tämä Maijalan teos.
  Tuo teatteriesityskin olisi kiinnostava. Kiva, jos bloggaat siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, hyvä kysymys. Ehkä sillä on jotain tekemistä sen kanssa, miten Canth teoksissaan kommentoi yhteiskuntaa ja erityisesti naisen asemaa siinä. Niiden kirjoittajana hänet esitettiin ikään kuin esikuvallisena hahmona.

   En ole lukenut yhtään Canthista kertovaa elämäkerrallista teosta, joten tuo Maijalan kirja kiinnostaa siksikin kovin.

   Poista
 2. Jaana, minä taas luin tänään Minna Canthin yli sadan vuoden takaisen artikkelin Naiskysymyksestä ja postasin siitä myös äsken otteita blogiini. Ajankohtainen kyllä! Haluaisin myös lukea jossain vaiheessa Maijalan elämäkerran Canthista. Antoisaa teatterireissua, minen nyt pääse mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, hauskasti Canthin päivä poiki erilaisia ja mielenkiintoisia juttuja.

   Kiitos ja harmi kun et pääse teatteriin. Olisi ollut kiva nähdä.

   Poista
 3. Olipas hieno löytö tämä artikkelisi! Canth todellakin ansaitsee kaiken kunnioituksen. Maijalan elämäkerta houkuttaa kovasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina näin oli! Olin etsimässä jotain ihan muuta, mutta kun törmäsin tuohon artikkelliin oli se pakko tallentaa päivän kunniaksi :)

   Poista