perjantai 2. toukokuuta 2014

Pieniä anekdootteja minustaSain muutamalta bloggaajakollegalta kysymyksiä vastattavakseni ja ajattelin käyttää tämän vapun jälkeisen kylmän perjantaiaamun niiden miettimiseen.

Ensinnäkin Kirjakaapin kummitus -blogin Jonna pyysi minua ensin kertomaan 11 asiaa itsestäni.

1. Heräsin tänä aamuna siihen, että pääni oli täynnä räkää.
2. Flunssa siis jatkuu ja jatkuu.
3. Se harmittaa, sillä luultavasti joudun jättämään illan zumban väliin, koska henki ei kulje.
4. Se harmittaa myös siksi, että luultavasti myös huomisaamun lentopallo pitää jättää väliin.
5. Toisaalta, onneksi olen todella harvoin sairaana, joten ehkä tämän kestää.
6. Leijun edelleen Pariisin-matkan tunnelmissa, enkä ole vielä oikein henkisesti kotiutunut.
7. Uuden matkan suunnittelu lievittää kuitenkin vieroitusoireita.
8. Suunnitteilla on matkoja ainakin Keski-Eurooppaan, Istanbuliin ja New Yorkiin.
9. Lukuhommat vähän tökkii. Pariisissa aloittamani Gregoire Polet'n kirja Väreilevä kaupunki jäi ikävä kyllä kesken. Se ei alun lupaavuudesta huolimatta ollut minun kirjani.
10. Tänään ajattelin aloittaa loppukesän seminaariesitelmän valmistelemisen lukemalla aiheeseen liittyvää matskua. Jos kerrankin olisi ajoissa liikkeellä eikä jättäisi asioita viime tippaan.
11. Lisäksi pitäisi lukea loppuun kirja, jonka olen luvannut arvostella Historialliseen aikakauskirjaan.Sitten Jonnan laatimat kysymykset minulle:

1. Päivän paras hetki? Ehdottomasti aamu, silloin kaikki on vielä mahdollista.
2. Mikä sinusta piti tulla isona? Ensimmäinen "kunnon" haave oli liikunnanopettaja, sillä liikunta oli lempiaineeni koulussa.
3. Millaisista asioista innostut? Antoisista matkoista, ihanista ihmisistä, hyvästä ruuasta, kuplivasta samppanjasta, koskettavista kirjoista.
4. Mistä et pidä? Mönkivistä ötököistä, aggressiivista ihmisistä, naamaa vasten viskovasta rännästä, sotkuisesta kodista.
5. Jos sinulla olisi aikaa ja rahaa rajattomasti, mihin matkustaisit? Olen pitkään haaveillut hitaasta matkasta ympäri Eurooppaa. Toteuttaisin tämän haaveen.
6. Ketä ihailet? Ihmisiä, jotka tekevät hyvää.
7. Mitä osaat erityisen hyvin? Lasteni mielestä leivon maailman parasta pullaa ja maistuu se itsellenikin.
8. Mistä haaveilet? Siitä, että saisi mahdollisimman kauan viettää mahdollisimman hyvää elämää.
9. Mitä olisit, jos olisit kasvi/ tuoksu/ rakennus/ kuuluisuus/ säätila? Ehkä olisin vanhan kerrostaloasunnon ikkunalla aurinkoisena alkukesän aamuna tuoksuva basilika.
10. Elämäsi tähtihetki? Lasteni syntymät
11. Mikä on kaunista? Ehkä kaikkein kauneinta on rauhallista unta nukkuva lapsi.Myös P.S. Rakastan kirjoja -blogin Sara heitti minulle kinkkisiä kysymyksiä:

1. Kuka kirjallinen henkilö voisi olla sielunkumppanisi? Oi, oi, tämä on niin vaikea. Monet Carol Shieldsin luomat naishahmot ovat tuntuneet tutuilta, lähimpänä ehkä Pikkuseikkojen Judith Gill. Myös Kjell Westön Missä kuljimme kerran -teoksen Ivar Grandellissa koin jonkinlaista hengenheimolaisuutta.

2. Mikä vuosikymmen tai vuosisata on kirjallisessa mielessä sinulle kaikkein läheisin? Läheisin on 1900-luvun alku aina toisen maailman sodan alkuun asti. Ehkä siksi, että omassa tutkimuksessani tämä aika on keskeisin ja haluan lukea myös muiden näkemyksiä ko. ajanjaksosta.

3. Kerro jokin kirjoihin liittyvä muisto lapsuudestasi? Lapsuuteni ei ollut kovin kirjallinen ja lukeminen tuli elämääni vahvemmin vasta myöhemmin. Muistan kuitenkin ensimmäisen kirjastokäyntini kaverini kanssa. Oli suuri ihme, että oli olemassa paikka, josta kirjoja sai ilmaiseksi mukaansa. Ensimmäinen kirja, jonka lainasin taisi olla Simo Puupposen Koko kaupungin Vinski, samannimisen elokuvan innoittamana.

4. Mikä on erikoisin paikka, jossa olet lukenut? Kirjat kulkevat kaikkialla mukana, mutta ehkä en kovin erikoisissa paikoissa ole käynyt, kun ei tule mieleeni mitään ihmeellistä.

5. Mihin haluaisit mennä lomalle? Kerro myös jokin rakas matkamuisto. Minulle mieluisimpia lomakohteita ovat kaupungit, joissa voi incognitona kuljeskella vailla päämäärää, hypätä kahvilaan kun siltä tuntuu, aistia kaupungin henkeä, katsella sen ihmisiä. Tuolla aiemmin jo luettelinkin seuraavia matkakohteita, mutta niiden lisäksi tällä hetkellä polttelisi eityisesti Lissabon (ja sinä Sari olet siihen osasyyllinen). Muisto?Matkoilla ollessa on joskus hauska herätä aikaisin ja lähteä katselemaan paikallista aamuhyörinää. Muistan erään sunnuntaiaamun Stutgartissa. Kävelin ensin pienen puistolenkin alkukesän kirkkaassa aamuauringossa. Sen jälkeen löysin aurinkoisen terassin kaupungin keskeltä. Croisantti, cafe latte ja tuorepuristettu appelsiinimehu eivät koskaan ole maistuneet paremmilta kuin siinä aamuauringon loistossa kirkonkelloja kuunnellessa ja paikallisia ihmisiä katsellessa.

6. Kenestä kertovan elämäkerran haluaisit lukea ja miksi? Kuten tiedät, olen elämäkertojen suurkuluttaja. Hyvän elämäkerran kautta historiasta saa täysin erilaisen otteen kuin pelkästään yleisesityksiä lukemalla. Nyt on kesken Tuula Karjalaisen elämäkerta Tove Janssonista ja odottelen kirjastosta Minna Maijalan teosta Minna Canthista. On myös paljon mielenkiintoisia henkilöitä, joista ei ole kunnollista elämäkertaa kirjoitettu, yksi tällainen on esimerkiksi Hertta Kuusinen.

7. Mikä kirja minun pitäisi sinun mielestäsi ehdottomasti lukea? Mitä puolestasi itse luit viimeksi? Luin viimeksi Jhumpa Lahirin Kaiman ja sitä suosittelen sinullekin.Kiitos molemmille kysymyksistä!

Kuvituksena on Pariisin kuviamme, liittyyhän moni kysymyksistä ja vastauksista matkailuun.

12 kommenttia:

 1. Kiva lukea vastauksiasi ja katsoa kuvia Pariisistasi.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisia ja kauniita asioita jaoit itsestäsi. :)
  Matkapöllyyn ja pökerrykseen auttaa vain ja ainoastaan uuden matkan suunnittelu... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla!

   Aina pitää olla joku matka suunnitteilla :)

   Poista
 3. Mukavat kysymykset ja vastaukset, Jaana! Matkakuume iskee näitä lukiessa ja kuvia katsellessa...

  VastaaPoista
 4. Muistan myos tuon Stuttgart-hetken kun liityin seuraan myohemmin! Nam se croisantti <3

  VastaaPoista
 5. Onpa ihania kuvia ja vastauksia. Suloista toukokuuta sinulle!

  VastaaPoista
 6. Matkustelussa nälkä kasvaa syödessä ja myös matkustelun taito kasvaa matkustaessa. Minäkin olen sanonut miehelle, että menkäämme nyt, kun jaksaa, turistina oleminen kun on myös välillä aika rasittavaa.
  Hienoja Priisin kuvia sinulla, Jaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan matkustelussa ne rasittavatkin puolensa, mutta niitä harvemmin muistaa kun pääsee kotiin (onneksi!)

   Kiitos, kiitos!

   Poista