keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

VarsovaMatka Vilnasta Varsovaan konkretisoi sen, miten vahvasti uskonnollinen, ennen kaikkea roomalaiskatolinen maa Puola on. Reitin varrella oli vähän väliä ristejä pyhimyskuvilla tai ilman ja jokaisessa pienessäkin kylässä kirkko hallitsi vahvasti yleiskuvaa. Tien viereltä löytyi myös tarpeettoman usein muistomerkkejä paikalla sattuneista onnettomuuksista. Ne osaltaan auttoivat pitämään omat nopeudet sallituissa rajoissa, vaikka paikalliset välillä kaahailivatkin huolettomasti ohi.

Toinen seikka, joka matkallamme Puolasta ja puolalaisista konkretisoi oli maan ja sen kansalaisten kohtalo toisessa maailmansodassa. Kävimme Varsovan kansannousun museossa toteamassa, miten puolalaiset nousivat elokuussa 1944 kapinaan saksalaismiehittäjiä vastaan ja miten heidät brutaalisti kukistettiin ja samalla tuhottiin Varsova lähes totaalisesti maan tasalle. 

Vuokraamme asunto sijaitsi alueella, jossa saksalaismiehityksen aikana sijaitsi Varsovan ghetto. Nyt samaa aluetta leimasivat pilvenpiirtäjät ja tietenkin Kulttuuri- ja tiedepalatsi, joka erehdyttävästi muistuttaa Moskovasta tuttuja Stalinin hampaita. Tuli jotenkin kotoinen olo.

Puolessatoista vuorokaudessa ehtii Varsovan tapaisesta miljoonkaupungista raapaista vain pienen pientä pintaosaa. Esimerkiksi vanhan kaupungin, Stare miaston, kävelimme vain nopeasti läpi, kun ensimmäisenä iltana etsimme ruokapaikkaa. Jäi sellainen fiilis, että Puolan pääkaupunki ansaitsee toisenkin, ekä vähän pidemmän visiitin.

16 kommenttia:

 1. Tuttuja maisemia! Me viivyimme Varsovassa viikon, sekään ei tuntunut olevan tarpeeksi. Kerrassaan kiehtova kaupunki, voisin lähteä takaisin vaikka heti!

  Ensimmäinen asuntomme oli Nowy Światin poikkikadulla, sitten kävimme parin päivän reissulla pohjoisessa. Kakkoskotimme oli vanhassa kaupungissa, sen näkemistä odotin, mutta minua Stare miasto ei hurmannutkaan. (Odotin myös torin varren puolalaiseen julistetaiteeseen erikoistunutta kauppaa mutta paikan päällä kävi ilmi, että hoitavat myynnin netitse, tilalla oli lattiasta kattoon matkamuistoja.) Kiintoisia ovat ennakkomielikuvat miljöistä, niiden korvautuminen koetulla, joka sekään ei ole totuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tällä matkallamme, joka nyt jo on päättynyt, tuli todistettua juurta jaksaen tuo viimeinen lauseesi. Ennakkomielikuvat eivät aina kohdanneet koetun kanssa, mutta harvemmin matkan varrella kuitenkaan suuria pettymyksiä tuli. Oli vain mielenkiintoista nähdä, miten oma koettu ja muualta luettu ja omaksuttu sekoittuivat mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi omassa päässä. On tässä matkassamme pitkäksi aikaa sulattelemista.

   Poista
 2. Varsova on yllättävän hieno kaupunki! Olen siellä viettänyt pari päivää ja haluan ehdottomasti joskus vielä takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu-Elina, olin positiivisesti yllättynyt Varsovan monipuolisuudesta. Historiaa vaalittiin, mutta pyrittiin myös koko ajan vastaamaan nykyelämän vaatimuksiin eikä jämähdetty vain siihen vanhaan.. Tästä todistivat muun muassa pilvenpiirtäjät, joita mekin ihailimme ikkunoistamme.

   Poista
 3. Seikkailet siellä kaupungeissa, jotka ovat minulla vielä käymättä. Matkakuume nousee...

  VastaaPoista
 4. Varsovassa haluaisin ehdottomasti päästä käymään. Ja aika monessa muussakin paikassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, suosittelen Varsovaa, kuten myös niitä monia muita paikkoja :) Matkailu on kivaa!

   Poista
 5. Olen käynyt kerran Varsovassa. Tutun näköisiä kuvia. Minulle jäi parhaiten mieleen julistemuseo, joka oli hieman keskustan ulkopuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, tuo julistemuseo on nyt noussut esiin muissakin yhteyksissä. Täytyy muistaa se, jos vielä joskus Varsovaan päätyy.

   Poista
 6. Puola ei ehkä lähtökohtaisesti ole matkalistallani ykkösenä (jos olisi, siellä olisi jo käyty), mutta to do -listalla ehdottomasti. Useista muuallakin luetuista kommenteista päätellen ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Kiva kuulla, että piditte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina/Narulelu maailmalla, minua Puola oli jo pitkään kiinnostanut, erityisesti kylläkin Krakova, mutta nyt tuli todistettua että Varsovakin on erinomainen matkakohdde. Historiallisesti rikas ja sopivasti vanhaa ja uutta sekoittava.

   Poista
 7. Voi että, Varsova on kyllä matkahaavelistalla, toivottavasti pääsen itse joskus katselemaan näitä maisemia. :)

  VastaaPoista
 8. Varsova olisi varmasti kiehtova ja tutustumisen arvoinen paikka. Upeita, upeita kuvia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, kuvat ovat pääosin mieheni ottamia.

   Poista