torstai 5. kesäkuuta 2014

Vuosi kuvina - kesäkuu ja vähän Eeva KilvestäKesäkuu on täällä ja luonto suorastaan tuntuu räjähtävän vihreydessään. Enää ei merta näy, kuten vielä toukokuun kuvassa. Lippu on salossa puolustusvoimain lippujuhlan kunniaksi, mutta samalla se juhlistaa myös kesää ja sen kauneutta.

Naisen päiväkirjassa (WSOY, 1978, kuudes painos 2000) Eeva Kilpi pukee sanoiksi sen, miten autuaalta kesäinen lämmin päivä, jollainen tästäkin päivästä näyttää tulevan, voi tuntua:

Kylläpä aurinko paistaa. Kävin loikomaan pihakivelle. Katselin taivasta. Jokin yksi lintu lauloi taidokkaasti, syvästi, monipolvisesti. Sitten söin: hyvää ravitsevaa nokkoskeittoa ja metvurstivoileivän + olutta. Kivellä alkupalaksi raparperinvarren. Siitä se nälkä tulikin. Ja nyt luen jälkiruuaksi Turgenjevia suklaakeksin ja vaniljarinkelin kera. (NP, s. 123)

------------

On säteilevän kaunis kesäpäivä. Päivä jollaisena olisi valmis jatkamaan olemassaoloaan loputtomiin mitään muuta pyytämättä. On kuin kaikki yhteys, ihmissielujen ja luonnon toteutuisi tällaisena päivänä. Kuin kaikki olisi häiritsemättä lähellä, paha poistettu ja elämä helppoa. (NP, s. 154)

Eeva Kilven pariin minut vei tällä kertaa tämä hurmaava kirjailijan haastattelu. Kilven tuotannosta erityisesti juuri Naisen päiväkirja on itselleni rakas, jonka pariin palaan aina uudelleen ja uudelleen.

14 kommenttia:

 1. Minuunkin Naisen päiväkirja teki syvän vaikutuksen, vaikka olenkin lukenut sen vain kerran. En ole lukenut Eeva Kilven tuotannosta kuin pari opusta, mutta ihailuni kirjailijaan on syvää. Hyvä, että muistutit Naisen päiväkirjasta, se sopisi kesälukemiseksi erinomaisen hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kirsimaria, mulle naisen päiväkirja on opus, jonka olen lukenut pariin kertaan kokonaan ja aina silloin tällöin otan sen hyllystä ja lueskelen kohtia sieltä täältä. Voisikin taas kesän kunniaksi lukea sen kokonaan, Eeva Kilpi on niin ihanan viisas nainen, että hänen ajatuksensa kestävät useamman lukukerran.

   Poista
 2. Naisen päiväkirja on tuttu ja Eeva Kilven runotkin jaksavat riemastuttaa. Kiitos hienoista sitaateista, tuli niin kesäinen olo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, minäkin pidän Kilven runoista, vaikka en mikään runoihminen olekaan. Niissä on samaa viisautta ja hienoja huomioita pienistä arkisista asioista kuin Naisen päiväkirjassa.

   Poista
 3. Oi Eeva Kilpi! Aina kesällä tulee palattua Kilven säkeisiin ja lauseisiin joissa tiivistyy niin täydellisesti tämä ihanuus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu-Elina, minustakin eeva Kilpi sopii erinomaisesti kesään. Hänen pienet huomionsa luonnosta ja pienistä nautinnoista jaksavat riemastuttaa ja tajuamaan omaakin ympäristöään vähän herkemmin vaistoin.

   Poista
 4. Luonnossa on kuukaudessa tapahtunut kohinalla valtava muutos. Onneksi kylmät säät pysäyttivät muutoksen hetkeksi, meidän ihailtavaksi. Jotain iloa kylmistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna Vaara on todella tullut kesä rytinällä. Äsken kävelyllä Porvoon vanhassa kaupungissa huomasin, että juhannusruusutkin jo kukkivat, rinnan syreenien kanssa.

   Poista
 5. Oi noita kuvia! Ja Eeva Kilpeä aion lukea tänä kesänä - vihdoinkin.

  Täälläkin juhannusruusut aloittelevat jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, suosittelen todella Eeva Kilpeä, esimerkiksi juuri "Naisen päiväkirjaa", joka sopii loistavasti kesään.

   Olin ihan hämmästynyt, kun eilen huomasin juhannusruusujen olevan täydessä kukassa.

   Poista
 6. Varsinkin nyt kesällä olen niin laiska vierailemaan blogeissa, mutta mikä onni, että tulin katsomaan, mitä mielenkiintoista sinulla on tarjottavana tällä kertaa. Kilven haastattelu olisi mennyt minulta ohi, kiitos linkistä! Nuo sitaatit ovat niin tyypillistä Eeva Kilpeä ja niin sopivia juuri tähänkin kauniiseen kesäpäivään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Clarissa, taitaa olla aika yleistä tuo laiskuus näin kesäaikaan.

   Olipa kiva, että löysit haastattelun, linkistäni oli siis hyötyä ainakin jollekin.

   Poista
 7. Ihanan kesäinen postaus. Eeva Kilpi on kyllä viisas, ja kirjoittaa hienosti. Aivan liian vähän olen häntä lukenut. Runoja jonkin verran ja ainakin yhden romaanin oon kyllä lukenut. Pitää yrittää korjata asiantila, koska pidän kyllä hänen teksteistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikkakummun Anna, kiitos! Kesä on ihana, kuten myös Eeva Kilpi. Toivottavasti löydät häneltä jotain hyvää luettavaa.

   Poista