keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Priorisointia


Helteistä heinäkuuta itse kullekin. Istun kirjoittamassa tätä keittiössämme, joka tällä hetkellä on viilein tietämäni paikka. Ulkona ei jaksa millään olla koko aikaa, asteita on mittarissa on jo päälle kolmenkymmenen. Mutta en silti valita. On ihanaa, kun lämpö hellii vanhoja luita ja näihin hetkiin on suloista talvella palata.


Postauksen otsikko "priorisointia" ei kuitenkaan tarkoita helteestä höpöttämistä vaan ihan muita asioita. Lähinnä koskien tämän blogin tulevaisuutta. En ole lopettamassa blogia, josta hieman runsaan kolmen aktiivivuoden aikana on kasvanut tärkeä henkireikä ja ikkuna maailmaan. Jonkin verran täällä kuitenkin hiljenee ja blogin sisältö myös vähän muuttuu. Syy tähän on se, että olen päättänyt elokuusta alkaen palata täysipäiväisesti väitöskirjani, jonka viime syksynä laitoin hyllylle, pariin. Ja kun sanon täysipäiväisesti se tarkoittaa sitä, että yritän keskittää suurimman osan kirjoitusvoimastani väikkärin sivujen täyttämiseen ja sen eteen päin viemiseen.

Mitä tuo sisällön muutos sitten tarkoittaa? Ensinnäkin sitä, että kirja-arviot vähenevät huomattavasti. Keskityn tulevaisuudessa bloggaamaan pääasiassa niistä kirjoista, joiden analysoinnin ja ylöskirjaamisen katson edistävän myös väikkärin valmistumista. Todennäköisimmin tämä tarkoittaa elämäkertojen ja erilaisten historiaan ja historiantutkimukseen liittyvien kirjojen esittelyä. Fiktio jää siis syrjään. Jos joku fiktiivinen teos kuitenkin jostain syystä haluaa kirjoituttaa itsensä blogiin, niin sitten postaus ilmestyy. Mutta siis pääosin faktapohjaisella kirjallisuudella edetään. Saatan myös välillä avautua blogissa väitöskirjani kiemuroista tai ainakin mutkista sen  (mahdollisen) valmistumisen varrella. Katsotaan miltä alkaa tuntua kun tositoimiin päästään.

En ole aiemmin harrastanut kuukausikoosteiden tekoa, mutta nyt päätin sellaisia ryhtyä laatimaan. Niihin kerään aina kuukauden aikana luetut kirjat pienen arvion kera. Lähinnä kai itselleni muison syövereihin tallennettaviksi. Ensimmäinen kooste ilmestyy heinäkuun lopulla. Tulossa on myös piakkoin arvio Agneta Rahikaisen teoksesta Edith. Runoilijan elämä ja myytti, jonka jo jonkin aikaa sitten sain loppuun.


Yksi tärkeä asia itselleni blogissani ovat olleet kuvat. Olen vasta bloggaamisen myötä innostunut valokuvista muiston osina ja eräänlaisina oman todellisuuden ja myös unelmien heijastumina ja on ollut hauskaa, kun on ollut jokin paikka johon kuvia voi tallentaa. Kuvia täältä siis edelleen tulee löytymään, ainakin matkapostausten muodossa. Tämän vuoden puolella onkin vielä muutama oikein mielenkiintoinen matka, kun syyskuun lopulla lennähdämme pitkäksi viikonlopuksi Istanbuliin ja joulun vietämme New Yorkissa.

Ennen kuin New Yorkiin asti päästään, on kuitenkin vielä paljon tehtävää ja pitkä syksy edessä. Siihen pitää kerätä voimia näinä ihmeen ihanina keskikesän päivinä. Nyt palaankin pihalle lepolasseeni rötköttämään ja lukemaan.

Palataan!

43 kommenttia:

 1. Väikkärinteolle iso peukku! Tsemppiä rutistukseen.

  Tietokirjoista ja elämäkerroista ei totisesti blogata liikaa, joten siinäkin mielessä suuntasi vaikuttaa hyvältä. Itse tykkään lukea tietoa, ja kirjoittaa siitä myös. Usein se on jopa helpompaa kuin proosasta kirjoittaminen, koska varsinaisia juonipaljastuksia ei tarvitse pelätä. ;)

  Oooh, New York! Meilläkin on suunnitteilla joku matka jouluksi, mutta emme ole vielä päättäneet, minne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suketus!

   Minustakin tietokirjoista kirjoittaminen on usein helpompaa kuin fiktiosta. Toki paljon riippuu myös kirjasta. Jos kirja on jotenkin mitäänsanomaton, voi olla vaikea keksiä mitään sanottavaa.

   Tuo New York on vähän niin kuin mun synttärilahja :)

   Poista
 2. Jaana, välillä pitää itsekin päivittää, mikä on mielekkäintä. Varmaan teet kuitenkin edelleen jonkin verran, jos kuukausikoostekin ilmestyy. Itse olen vain vuosikoostaja ja yhtenä vuonna annoin puolivuotiskatsaukset.

  Olin itse parhaassa vauhdissani kun bloggaisn neljättä ja viidettä vuotta, nyt tuntuu välillä, että voisihan sitä kokeilla ihan täyspäiväisesti live-elämääkin. Nyt menossa oleva lomani on pieni testi itselleni, sillä välillä tulee mieleen, että bloggaamisesta on tullut niin iso osa elämää. Liianko iso? Aika näyttää.

  Minusta elämäkerrat ja tietokirjat ovat kiinnostavia. Rahikaisen kirja on aivan erityisen antoisa.

  Voi kaksi matkaa jo tänä vuonna! Minä en uskalla vielä saada matkakuumetta sillä vasta ensi toukokuussa ajamme taas alpeille...: 30-vuotishääpäivä ja olemme reissussa kolme viikkoa. Mukavaa suven jatkoa ja intoa väikkärin tekoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, en missään tapauksessa häviä kokonaan, postaukset vaan vähän vähenee ja muuttaa luonnettaan. En ole aiemmin pitänyt kuukausikoosteita miellekkäinä, kun olen kuitenkin jokaisesta lukemastani kirjoittanut jo kokonaisen postauksen. Nyt tilanne on uusi ja erilainen, joten kuukausipostaukset voivat toimiakin ihan hyvin.

   Minustakin Rahikaisen kirja oli erittäin antoisa, jopa niin, että sen runsaudensarvesta on vaikea saada kokoon postausta järkevässä mitassa. Pitää nyt kuitenkin yrittää.

   Mä täytän tänä vuonna pyöreitä ja siksi New York :)

   Poista
 3. Onnea ja intoa väitöskirjan kanssa!

  Blogissa täytyy mennä sillä tahdilla kuin itselle parhaalta tuntuu. Itsekin olen mietiskellyt nyt kesällä, että haluaisin blogata hieman hauskemmin ja ehkä palaan siihen, mitä kirjoittelin kolmisen vuotta sitten. Enimmäkseen kirjoista, tietenkin, mutta lisää valokuvia ja tunnelmia.

  Joulu New Yorkissa kuulostaa niin hyvältä! Minä haaveilen pienestä joulunalusmatkasta jonnekin, mutta aikataulutus ja etenkin raha näyttävät, mikä on mahdollista ja mikä ei. :)

  Ihania hellepäiviä, Jaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja!

   Hauskemmin bloggaaminen kuulostaa, noh, hauskalta tietenkin. Itsekin ajattelin, että voin välillä heittää jonkinlaisen "mitä kuuluu" -postauksen kuvien kanssa.

   New York on jälkikäteinen synttärilahja, jonka jaan koko perheen kanssa. En ole aiemmin Jenkeissä ollutkaan.

   Poista
 4. Onnea väikkärintekoon! Minä tietenkin tervehdin ilolla historiantutkimukseen liittyviä kirjoja, joten pieni suunnanmuutos tai tapauksessasi ohjaus ei haittaa ollenkaan :) Istanbul ja New York, oi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amma! Tiedän, että täällä meitä on muitakin, jotka tykkäämme historiaan liittyvistä tietokirjoista, joten siksikin niistä on ihan mukava kirjoitella.

   Istanbul on itselleni tuttu 25 vuoden takaiselta inter raililta, mutta Nyki tulee olemaan ihan uusi tuttavuus. Innokkaana odotan molempia.

   Poista
 5. Voimia ja jaksamista isoon työhön. Kiva on päästä välillä lukemaan, miten väikkäri etenee, jos innostut uurastuksestasi kirjoittamaan.
  New York, New York - kuulostaa upealta! Sinne haluaisin joskus päästä. En tosin pahastuisi Istanbulistakaan. :) Antoisia matkoja teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, kiitos. Katsotaan, nyt pääsenkö raportoimisen makuun.

   Niin hassulta, kuin se kuulostaakin, en itse ollut koskaan mitenkään erityisesti unelmoinut pääseväni Nykiin. Ajattelin kuitenkin, että jotain uutta pitää keksiä, sillä kerranhan vain sitä ihminen puoli vuosisataa saa täyteen.

   Poista
 6. Kovasti inspiraatiota väikkärin kirjoittamiseen, hienoa että palaat täysillä sorvin ääreen. Minulla on vähän samantapainen tilanne, sillä aoin tehdä seuraavan vuoden kuluessa (vihdoin!) gradun – ja tiedostan, että eihän siitä mitään tule, jos luen koko ajan uutuuksia ym. ja postaan niistä. Mutta vaikealta tuntuu laittaa blogi ja ennenkaikkea jatkuva vapaa lukeminen tauolle / säästöliekille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria, inspiraatiota sitä tarvitaankin.

   Samanlaista toivottelen sulle gradun suhteen. Mehän voidaan sitten tsempata toisiamme, jotta saadaan opinnäytetyöt valmiiksi.

   Suosittelen säästöliekkiä, jotta aina välillä kuullaan, mitä sinne Siniseen linnaan kuuluu :)

   Poista
 7. Paljon jaksamista, inspiraatiota ja motivaatiota väikkärisi kanssa! Tutkimuksen tekeminen vie paljon aikaa ja energiaa, ja on viisautta keskittyä siihen niin paljon kuin vain mahdollista. Mutta toki välillä on hyvä lukea muitakin kuin työhön liittyviä kirjoja ja kirjoittaa muutakin kuin väikkäriä.

  Nautinnollista keskikesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mustikkakummulle! Aikaa ja energiaa tosiaan tarvitaan ja siksi päädyin tähän ratkaisuun blogin suhteen. Varmasti tulen lukemaan myös muuta kuin väikkärimatskua, mutta en postaa niistä enää blogiin, vaan säästän kirjoittamispaukut väikkäriä varten.

   Poista
 8. Jaana, sinulla on kiinnostava ajanjakso edessä. Onnea matkaan!
  On hienoa päästä kurkkaamaan tutkimustyösi etenemiseen. Kiitos jo etukäteen niistä postauksista.

  VastaaPoista
 9. Hyvä, ettet lopeta ihanaa blogiasi! Tsemppiä väikkärin tekoon! Se on vaativa työ, mutta hienoa, että siitä pääsee osalliseksi blogisi lukijana. Jännittävää suorastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Voi tosiaan olla, että blogi saa aika ajoin toimittaa myös eräänlaisen työpäiväkirjan julkista muotoa. Katsotaan!

   Poista
 10. Menestystä väitöskirjaan! Olen itse sen tyyppinen tutkija, että paneutumisrauhan täytyy olla aika totaalinen, että saat kunnon, itseäni tyydyttävää tekstiä aikaiseksi. En väitöskirjaa kirjoittaessani lainkaan ymmärtänyt miten toiset (varsinkin naiset :) ) väänsivät graduja ja väikkäreitä siinä sivussa, muiden töiden tai varsinkaan lasten saannin/hoidon ohessa. Toisaalla olen nyt myöhemmin paremmin oppinut myös sen, että kaikenlainen lukeminen ja myös kirjoittaminen ruokkii ja auttaa "kovemman" tekstin syntymisessä. Eli nykyään luen paljon myös "vapaasti" kaiken pakollisen rinnalla, koska en koe sen olevan pois tutkimukselta.
  Istanbul kuulostaa ihanalta -- itse en sinne tänä vuonna todennäköisesti ehdi kuin toistamiseen lentokentälle pyörähtämään. NYKissä olen ollut vain päiväseltään, suurin osa ajasta kului Metropolitan Museumissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämän krestomatia, kiitos! Minä olen melko hidas kirjoittajana ja blogipostaustenkin kirjoittamiseen meni usein joitakin tunteja päivästä. Nyt haluan säästää kaikki liikenevät kirjoittamisvoimat väikkäriä varten. Lukea tosin aion edelleen mahdollisimman monipuolisesti. (Luen muuten tällä hetkellä Vera Valan kirjaa "Kosto ikuisessa kaupungissa, ja sinä tulit mieleeni assyrilogian vuoksi)

   Minun edellisestä käynnistäni Istanbuliin on 26 vuotta ja Nyki on kokonaan korkkaamatta. Molemmilta reissuilta odotan paljon uutta ja mielenkiintoista.

   Poista
  2. Varaudu Jaana siihen, että Istanbul on muuttunut lähestulkoon tunnistamattomaksi. Olin ensimmäisen kerran siellä 1981, sitten 1990 ja 1990-luvun puolivälissä todella usein, palasin kunnolla taas 2006 ja kaupunki oli paisunut kuin pullataikina ja moni muukin asia oli eri tavalla. Kaupungin suuruus, ihmismassat ym. ovat hurjia!

   Poista
  3. Voin vain kuvitella mikä muutos kaupungissa on tapahtunut sitten vuoden 1988, jolloin siellä matkailin. Silloin kaupunki oli jotenkin ihan easy going, tai ainkin tuntui siltä nuoruuden huumassa. Katsotaan tosiaan, miten koen kaupungin nyt.

   Poista
 11. Tsemppiä uuteen elämänvaiheeseen! Blogiasi on ollut ilo lukea, joten olen todella iloinen, ettet jätä sitä aivan lepäämään. Muista itse kuitenkin levätä välillä!

  VastaaPoista
 12. Onnea ja kestäviä takapuolilihaksia väitöskirjan tekoon. Hienoa, että virtaa piisaa. Matkasuunnitelmat kuulostavat myös oikein ihanilta. Kummassakaan mainitsemasi paikassa en ole käynyt, mutta kummatkin on varovasti liikkuneet suunnitelmissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, kiitos. Luulen tosiaan, että noita sitkeitä istumalihaksia tosiaan tarvitaan, muun ohella :)

   Matkat tulevat sitten työn vastapainoksi, tosin molemmat reissut suunniteltu jo pitkään ennen kuin päätös opintielle vahvistui. Nyt ne saavat toimia myös pieninä motivaattoreina väikkäriä ajatellen.

   Poista
 13. Elämän ja blogin uudet tuulet kuulostavat kaikin puolin hyviltä ja mielenkiintoisilta. Onnea tulevaan urakkaan!

  Väitöskirjan työstämisen vaiheet kiinnostavat ehdottomasti, jos haluat/jaksat niistä blogissa kertoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisan, kiitos! Katsotaan, tuleeko blogista aikanaan myös jonkinlainen työpäiväkirja.

   Poista
 14. Hienoa Jaana, että palaat taas väikkärisi pariin ja on kiinnostavaa kuulla vaiheistasi tutkijan polulla! Omasta blogistani on ollut hyötyä, kun on kirjoittanut juttua tutkimukseeni liittyvistä kirjoista ja on voinut sitä kautta hyödyntää ja palauttaa mieleen. Joskus ajattelin että kirjoittaisin työn vaiheista tms. purkaisin mieltä, mutta en ole kuitenkaan kovin avautuvaa tyyppiä. Jospa sitten kommentoin täällä hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, en tiedä olenko minäkään avautuvaa tyyppiä, mutta ajattelin kuitenkin antaa mahdollisuuden tällaiselle reflektoinnille, jos siltä tuntuu. Olisi kiva, jos kommentoit (sikäli mikäli saan jotain aikaan).

   Poista
 15. Minäkin odotan innolla ja mielenkiinnolla niitä elämäkertoja, historiaan ja historiantutkimukseen liittyviä kirjoja, joista tulet syksyn aikana blogiin kirjoittamaan. Juuri sinun blogistasi olen aina saanut eniten ja parhaita vinkkejä niiden suhteen. Ja matkakuvia odotan tietenkin myös. Istanbuliin haluaisin itsekin, ja New York nyt vain on omalla tavallaan niin iki-ihana. :)

  Kovasti tsemppiä, intoa ja voimia väitöskirjan tekoon! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara/ p.s., kiva jos olet täältä vinkkejä saanut, niin minäkin sinulta ja monesti :

   Matkakuvia täällä ainakin tullaan näkemään lähes 100 prosentin varmuudella.

   Kiitos toivotuksista, kaikki tsemppi on tervetullutta.

   Poista
 16. Onnea ja menestystä väitöskirjan tekoon!
  Hyvä että et luovu blogista, vaikka aikaa ei entiseen malliin olekaan. Muiden tavoin minäkin odotan innolla mielenkiintoisia tietokirja- ja elämäkertapostauksia.

  Edithistäkin on mielenkiintoista kuulla. Itse luin sen loppuun toissapäivänä. Tykkäsin, vaikka lukeminen olikin ajoittain vähän raskasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija!

   Rahikaisen kirja on niin täynnä painavaa asiaa, että itsekin koin sen lukemisen aika ajoin melko raskaana, mutta myös erittäin mielenkiintoiselta. Yritän saada postauksen kirjasta aikaan jossain vaiheessa.

   Poista
 17. Antoisaa taivalta väitöskirjasi parissa! Mukavaa, jos silti jaksat kirjoitella aika ajoin myös tänne - mielenkiinnolla odottelen minäkin kaikkia tulevia kirjoituksiasi!

  Edith-elämäkerta tuli juuri loppuunluetuksi täälläkin - kiinnostava ja ajatuksia herättelevä lukukokemus, joka nyt odottelee jäsentymistään sanoiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja/ Kirjojen kamari, kiitos paljon toivotuksista.

   Huomasin juuri, että olet saanut kirjoitettua Edith-elämäkerrasta. Lähdenkin lukemaan postaustasi saman tien. Minulla kirjoitus vielä antaa odotuttaa itseään, on ollut niin paljon kaikkea kesäpuuhaa, että en ole ehtinyt asiaan paneutua.

   Poista
 18. Hyvää väikkärintekoaikaa! Olen iloinen, että palaat aiheesi pariin - tutkimuksellasi on jo odottamassa innokkaita lukijoita. :) Itse olen välillä aika raskaastikin avautunut väitöskirjan tekemisen ylä- ja alamäistä, joten olisi kiinnostavaa lukea niistä myös sinun blogistasi. Tutkijuus on kuitenkin sen verran henkilökohtainen juttu, että ymmärrän hyvin jos et siitä halua alkaa avautua. Tapaamisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kirsimaria, kiitos. Onpa mukava kuulla, että tekeleelle löytyy ainakin yksi innokas lukija :)

   Olen mielenkiinnolla lukenut sinun väikkärisi vaiheita ja kirjoituksesti ovat tarjonneet usein vertaistukea ja inspiraatiota. Katsotaan, miten itse pystyn tutkimusmatkan kiemuroista avautumaan.

   Elokuussa varmaan tapaamme Tampereella?

   Poista
  2. Jep, Tampereella tavataan!

   Poista
 19. Hauska kuulla, että olet palaamassa väitöksesi pariin! Täällä on myös yksi innokas lukija. :) Mielenkiinnolla odotan myös tutkimusmatkan kuvauksia blogissa!

  Terv. Reetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Reetta, että olet linjoilla. Katsotaan miten dokumentointi onnistuu.

   Poista