torstai 21. elokuuta 2014

Esitelmiä ja kakkujaKesän helteet ovat ohi ja tämä väitöskirjanvääntäjä on pääsemässä taas pikkuhiljaa tutkimuksen imuun useiden kuukausien tauon jälkeen. Parin viimeisen viikon ajan olen vääntänyt esitelmää Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran kesäseminaariin, joka pidetään Tampereella 25-26-8 Tampereella Työväen museo Werstaalla. Olen kerran aiemmin ollut vastaavassa seminaarissa ja mieleeni jäi mukavan rento ja keskusteleva tunnelma. Toivottavasti samanlainen saadaan aikaan tänäkin vuonna. Tämän vuoden teemana on Työläisperhe ennen ja nyt ja ohjelman perusteella aihetta käsitellään monesta eri näkökulmasta. Mielenkiintoista!

Omassa paperissani selvittelen kirjailija Elvi Sinervon kaunokirjallisessa tuotannossaan luomaa kuvaa työläisperheestä. Sinervo itse syntyi työläisperheeseen, mutta opintojen, kirjailijan statuksen ja avioliitton myötä hän nousi luokkahierarkiassa ja edusti lähinnä keskiluokkaista sivistyneistöä. Teostensa kautta hän palaa työläismiljööseen ja esikoisteoksessaan Palavankylän seppä reflektoi oman perheensä historiaa 1930-luvun lopun perspektiivistä käsin. Sinervon näytelmissä perhe on keskeinen ideologisten ja poliittisten kamppailujen paikka. Tässä näkyy myös heijastusta Sinervon oman perheen tapahtumista, sillä hänen perheessään sisarukset olivat enemmän tai vähemmän eri mieltä poliittisista kysymyksistä ja aika ajoin ristiriidat kärjistyivät välirikon partaalle. Näistä ei nyt tässä sen enempää. Jos aihe kiinnostaa, siitä voi (toivottavasti) lukea lisää noin vuoden päästä, kun seminaarin esitelmien pohjalta syntynyt antologia julkaistaan.

Esitelmän kirjoittamisen lisäksi olen yrittänyt vääntää apurahahakemusta. Ihan tutkijaurani alkutaipaleella hain muutaman kerran apurahoja eri säätiöiltä, mutta ei tärpännyt. Tästä turhautuneena ajattelin, että pitäkää tunkkinne ja pidin väitöskirjaani lähinnä expat-rouvan pikkupuuhailuna ja ajanvietteenä. Nyt kun olen saanut uuden innostuksen tähän hommaan, niin ajattelin, että väännän yhden kunnon hakemuksen (ainakin yritän) ja haen sitten sillä jokaisesta mahdollisesta paikasta. Ei ainakaan kukaan voi tulla sanomaan, etten edes yrittänyt.

Ennen kuin pääsen Tampereelle akateemiseen seuraan saan vääntää kasaan yhdet juhlat täällä kotona. Onneksi äitini tuli tänään apuun ja hän on jo ehtinyt paistaa kolme kakkupohjaa ja tehdä kilon verran lihapullia. Kiitos kaunis siitä! Tarkoitus on saada aikaan reilun 30 hengen Prometheus-juhlat tyttärelleni. Kovin koitos lienee lauantai-aamupäivällä ennen vieraiden saapumista, sillä läheskään kaikkia tarjottavia ei voi tehdä kovin paljon aikaisemmin.

Olen jo mielikuvissani ennättänyt myös lauantai-iltaan siihen hetkeen, kun vieraat ovat lähteneet ja suurin kaaos on selätetty. Silloin heitän aivot narikkaan ja nostan jalat pöydälle ja nautin pari lasia (ainakin) viiniä, mielellään hyvää rieslingiä. Ellei sitten nukkumatti korjaa aiemmin parempaan talteen.

Vielä muutama sana luetuista. Tämä kuukausi tuntuu jäävän kaunokirjallisesti melko heppoiseksi, sillä lukemistona on ollut ekoelämään ja vaateasioihin keskittyviä kirjoja. Palaan näihin lyhyesti kuukausikoosteessa. Lisäksi olen lukenut yhden mammuttielämäkerran, jonka kohteena on Matti Kuusi. Tästä yritän saada oman postauksensa jossain vaiheessa. Tällä hetkellä luvussa on F.E.Sillanpään ajankohtaan sopiva Elokuu.

Seuraavaan kertaan! Ihanaa elokuun jatkoa!

22 kommenttia:

 1. Esitelmäaiheesi kuulostaa kiinnostavalta. Antoisia seminaaripäiviä siis! Ja mukavia juhlia, toivottavasti sää suosii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Sää on vaihtelevan epävakaa, joten oli pakko sisälle tehdä lisää istumapaikkoja.

   Poista
 2. Viettäkää hyvät Prometheus-juhlat! Yritin et:n opena toimiessani kovasti mainostaa Prometheus-leirejä. Olin joskus mukana kehittelemässä sisältöjäkin.

  Hyviä seminaaripäiviä, kuulostaa kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta!

   Meillä on kaikki kolme käyneet Prometheus-leirin ja ovat kovasti paljon tykänneet. Tämänvuotinen suunnitteli jopa lähtemistä appariksi ensi vuonna.

   Poista
 3. Onnea juhliin ja väikkäriin. Sinervo on tuntematon suuruus, mutta työläiskuvaukset kiinnostavat, varsinkin ennen toista maailmansotaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Ei muuta kuin kirjastoon Sinervoa lainaamaan :)

   Poista
 4. Esitelmäsi onkin ihan pian. Onnea siihen, kuulostaa tosi kiinnostavalta! Ajattelen aina lämmöllä Työväen historian ja perinteentutkimuksen seuraa, koska aikoinaan ensimmäinen artikkelini julkaistiin yhdessä heidän kirjassaan. :)

  Ihania juhlia huomiselle! Herkkuja, iloa ja myös onnenkyyneleitä. Niin ne kasvavat. <3 Olen illalla rieslingisi ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, niin se on :) Aika hauskaa, myös minun ensimmäinen artikkelini on julkaistu THPTS:n Väki Voimakas-sarjassa :)

   Kiitos! Herkkuja täällä valmistuu kuumeisesti, toivottavasti ehtii itsekin jotain suuhunsa laittaa kaiken tohinan keskellä :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen esitelmä! Antoisaa seminaaria, ihania juhlia ja onnea myös apurahojen hakemiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjojen kamarin Katja! Onnea tuossa apurahaprosessissa varmaan tarvitaakin.

   Poista
 6. Onnea sekä esitelmälle että apurahahakuihin! Ja Protu-juhliin! Säätiöiden kanssa ei koskaan kannata luovuttaa liian aikaisin eikä "tärppäämättömyys" useinkaan johdu hakemuksen tai aiheen huonoudesta vaan ihan muista seikoista, kuten siitä, kuka itse asiassa tekee ehdotukset apurahoista. Usein niitä, samoin kuin esim. Akatemian hakuja kutsutaankin arpajaisiksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämän krestomatia, kiitos! Nyt en aio luovuttaa, vaan laitan hakemukset menemään kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Harmillista vaan, että mulla on aina ollut huono tuuri arpajaisissa, vaan josko se nyt kääntyisi :)

   Poista
  2. Aika tärkeässä asemassa ovat myös suositukset, jos sellaisia kysytään.

   Poista
  3. Suosittelijoita kysytään ja onneksi sellaiset myös löytyvät.

   Poista
 7. Voimia apurahahakuun, hienoa, että päätit hakea, sillä yrittänyttä ei laiteta! Onnea myös juhliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, kiitos! Näinhän se on, yrittää pitää.

   Poista
 8. Mukavia juhlia äidille, mummille ja nuorellesi! Ihanaa on vieraiden kanssa ja ihanaa juhlien jälkeen vetää rennoksi vain omien kanssa ja muistella juhlien kohokohtia ja ehkä mokiakin - tai miksi niitä kukin nimittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna Vaara, kiitos. Sitä vaan aina unohtaa miten paljon hommaa liittyy siihen, kun järjestää juhlia noinkin isolle porukalle. Mutta juhlat itsessään ovat niin kivoja, että siksi sitä kai tekee.

   Poista
 9. Pidän sulle kovasti peukkuja apurahojen suhteen. Joskus tuntuu, ettei mistään tule mitään, mutta kyllä lopulta tärppää. Kannattaa olla kärsivällinen ja lähetellä hakemuksia ennakkoluulottomasti eri säätiöhin.

  Seminaariin aihe on kyllä erittäin kiinnostava, mutta olen nykyisin niin huono lähtemään seminaareihin. Jokin oma päänsisäinen juttuhan se on, sillä olenhan edelleen tutkija, vaikken tällä hetkellä varsinaisesti teekään ns. tutkimusta. Työläisperheisiin liittyvät asiat kiinnostavat edelleen. Niin syvälle minuun jäi se ihkaensimmäinen tutkimusaihe (lapsuus tehdasyhteisössä).

  Mut oikein onnistuneita juhlia ynnä antoisaa seminaaria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikkakummun Anna, kärsivällisyyttä tuossa hakemushommassa tosiaan tarvitaan ja sitä mulla ei oikein ole, mutta pitää yrittää kehittyä siinäkin puolessa.

   Tuo sinun eka tutkimusaiheesi kuulostaa mielenkiintoiselta. Onko siitä julkaistu jotakin?

   Juhlat olivat onnistuneet ja toivottavasti on seminaarikin.

   Poista
 10. Minullakin on taas edessä apurahahakemusten vääntämistä, mutta huono karma minulla niissä on ollut, mutta pakko vaan yrittää. Tsemppiä ja antoisaa seminaaria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kohtalontoveri :) Tsemppiä myös sinulle!

   Poista