tiistai 30. syyskuuta 2014

Sähäkkä syyskuu ja vuosi kuvina


Vuosi kuvina haasteessaa ollaan nyt viimeisessä kuvassa. Täytyy myöntää, että loppua kohti haaste vähän menetti viehätystään ja kuvaamisen muistaminen, tai ainakin kuvien siirtäminen blogiin, on ollut vaikeaa. En nyt yhdistä kaikkia vuoden aikana otettuja kuvia samaan postaukseen kuten alunperin ajattelin, mutta linkkejä pitkin voi vuodenkiertoa seurata. Elokuussa oli tällaista.


Nyt kulunut syyskuu on ilmojensa puolesta ollut mitä kaunein. On ollut lämpimiä päiviä, jolloin aurinko on hellinnyt melkein kesäiseen tapaan. Kaikesta kesäisyydestä huolimatta syksy kuitenkin on tulossa ja sen huomaa muuttuneesta valosta, sänkipelloista, pikkuhiljaa värittyvistä puista ja alas putoavista lehdistä.Syyskuu on ollut myös hyvin tapahtumarikas ja vähän kiireinenkin. Tapahtumista ovat pitäneet huolen kuun alussa juhlitut synttärini, Istanbulin-reissu ja hautajaiset, joiden tiimoilta vietettiin pari päivää Raumalla. Lisäksi kaikenlaiset  ylimääräiset pienet menot ovat rikkoneet päivärytmiäni. Näiden ohella on pitänyt rustata apuraha-anomusta Koneen säätiölle ja tarkistaa artikkelin oikovedoksia. Artikkelini tulee Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemaan teokseen Historiallinen elämä. Biografia ja historiantutkimus, jonka ilmestymistä odotan innolla. Kirjassa biografista tutkimusta avataan usesta eri suunnasta tapaustutkimusten avulla. Suomalaisten tutkijoiden lisäksi kirjoittajina on tutkijoita myös muista Pohjoismaista.


Lukenutkin olen paljon, mutta pääasiassa tutkimuskirjallisuutta. Vapaa-ajan lukeminen on jäänyt säälittävän vähälle. Onneksi sentään kuun alussa sain luettua yhden kirjavuoteni odotetuimmista teoksista eli Sirpa Kähkösen Graniittimiehen, joka oli juuri niin upea kuin etukäteen kuvittelinkin. Lisäksi luin Istanbuliin lähdön alla Antti Tuurin Bosbor Expressin, josta kirjoitin muutaman sanan Istanbul-postauksessani. Reissulla aloittamani Pamukin Istanbul on edelleen vaiheessa ja etenee aika nihkeästi. Luen sitä aina iltaisin ennen nukahtamista ja kovin montaa sivua en kerralla pääse eteenpäin. Viime viikolla lukaisin hyllyyn unohtuneen Anna-Leena Härkösen Takana puhumisen taidon, joka oli tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän teos. Minuun Härkösen huumori iskee kyllä ihan kybällä ja tirskahtelin hänen juttukokoelmalleen ja välillä nyökyttelin, että näinhän asia tosiaankin on. Kirjan aiheet liikkuvat ihmisten välisten kanssakäymisen erilaisissa kiemuroissa ja tyyli on suorasukaisen liioitteleva ja yleistävä. Mutta tämän tyyppiseen kokoelmaan valittu tyyli sopii. Kuten Härkönen toteaa: Nyt ehkä yleistin. Elätän sillä itseni. ja vähän myöhemmin: Nyt liioittelin. Elätän silläkin itseni. (TPT, s. 77)

Toivon tosiaan, että lokakuusta tulee parempi lukukuukausi. Ainakin kirjamessukuukausi siitä tulee. Messuja on niin Turussa kuin Helsingissäkin ja ainakin Helsingissä aion olla läsnä. Siitä kuitenkin myöhemmin lisää. Nyt kutsuvat päivän työt.

6 kommenttia:

 1. Onpa hienoa, että olet saanut artikkelisi mukaan julkaisuun! Onnea sen johdosta ja mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna ja mukavaa syksyä myös sinulle.

   Poista
 2. Onnittelut artikkelista! Ja on sinulla tosiaankin ollut melkoinen syyskuu, aika hyvä kuitenkin. Tai tosi hyvä!

  Minulle kävi huonosti Vuosi kuvina -haasteen kanssa. Aloitin innoissani, mutta sitten väsähdin ja unohdin, vaikka niitä samoja reittejä kuljen. Toisaalta kuljen niissä maisemissa yleensä juosten ja juoksulenkillä on hankala raahata kameraa mukana... Seliseli. Ehkä tempaisen vielä lokakuussa yhden kuvasarjan verran.

  Toivottavasti näemme Helsingin kirjamessuilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja!

   En siis ole ainoa, joka on mennyt hapoille Vuosi kuvina -haasteen kanssa :)

   Samaa toivon minäkin, Ainakin perjantain ajattelin messuilla lähes aamusta iltaan.

   Poista
 3. Voi hienoa Jaana, olet saanut artikkelisi tuohon Historiallinen elämä -julkaisuun! Onnea! Näin sen SKS:n esitteessä joskus kesällä ja lisäsin heti lukulistalleni, mielenkiintoista lukea sieltä nyt sinunkin kirjoituksesi :) En ole aiheen asiantuntija niin kuin sinä, mutta kiinnostunut kumminkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kokoelmasta tulee tosiaan mielenkiintoinen ja odotan kovasti sen ilmestymistä, että pääsisin perehtymään muiden teksteihin. Kirja perustuu syksyllä 2011 (muistakseni) Oulussa pidettyyn elämäkertaseminaariin ja suurin osa kirjoittajista oli seminaarissa pitämässä puheenvuoron. Kirjaa on siis työstetty melkein kolme vuotta ja nyt se pian ilmestyy.

   Poista