torstai 9. lokakuuta 2014

Helsingin kirjamessujen ennakkotunnelmia ja pääsylippuarvontaHelsingin kirjamessut starttaavat 23.10 ja ja jatkuvat sunnuntaihin 26.10 saakka. Tällöin messukeskus vilisee kirjailijoita, lukijoita, kustantajien edustajia, antikvariaattien pitäjiä ja muita kirjojen rakastajia.

Itse olin viime vuonna ensi kertaa messuilla oikein pitemmän kaavan mukaan ja nautin kovasti tunnelmasta. Ohjelma oli niin monipuolista, että mielenkiintoista nähtävää ja kuunneltavaa olisi löytynyt lähes hetkeen kuin hetkeen. Puhumattakaan siitä, että erityisesti antikvariaattien kirjapöytiä oli hauska kaivella yllätyksellisten löytöjen toivossa.

Samaa voi sanoa tämän vuoden ohjelmatarjonnasta. Tämän vuoden teemamaana on Italia ja sen kirjallisuus. Tällä hetkellä olen messuilla ainakin perjantain 24.10 ja ajattelinkin tehdä sitä varten itselleni tärppilistan ja nostaa esiin muutamia minua kiinnostavia esityksiä. Kaikkia en todennäköisesti jaksa tai ehdi toteuttaa, mutta voin sitten paikan päällä valita mihin kulloinkin menen.

Sen jo tiedän, että perjantaina kello 16-17 päivystän muutaman muun kirjabloggaajan kanssa Boknäsin osastolla (6g85). Sieltä on löydettävissä bloggaajia messujen jokaisena päivänä usean tunnin ajan. Tervetuloa siis sinne juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia meidän bloggaajien kanssa.

Seuraavat messulehdestä bongatut esitykset kiinnostavat perjantaina 24.10:

Aleksis Kivi -lava 

12.00 Historian professori Matti Klinge kertoo uusimmasta muistelmateoksestaan Uppsalasta Pariisiin - tiedettä ja politiikkaa. Luin viime vuonna Klingen muistelmien ensimmäisen osan Kadonnutta aikaa löytämässä. Silloin tuumin, että en ehkä toista osaa lue, mutta nyt se on kuitenkin kummasti alkanut kiinnostaa. 

13.30 Legendaarinen oman tiensä kulkija Jörn Donner kertoo, kuinka hänestä tuli kirjailija.

18.30 Oman tiensä kulkija on myös Ville Haapasalo, jonka uusin, yhdessä Kauko Röyhkän ja Juha Metson kanssa kokoonpantu kirja Et muuten tätäkään usko - Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä valottaa Villen uskomattomia vaiheita Venäjällä. Todennäköisesti luvassa on villemäisen värikästä replikoinita ja esiintymistä.

Mika Waltari -lava

15.30 Hannu Mäkelän muistelmien kolmas osa Muistan - oppivuodet on ilmestynyt. En ole aiempia osia lukenut, mutta tämä kiinnostaisi. Pidän myös Mäkelästä esiintyjänä, häntä on mukava kuunnella. 

16.00 Heti Mäkelän perään on haastattelussa toinen suosikkini Tuula-Liina Varis, jonka uusin teos Naisen paras ystävä on yksi tämän syksyn must-kirjoista. Olen lukenut lähes koko Variksen tuotannon, enkä ole kertaakaan pettynyt. Varista haastattelee piispa Irja Askola ja tämä tuo varmaan keskusteluun oman ulottuvuutensa. (Ikävä kyllä, tällöin olen juuri päivystysvuorossa, mutta tiedoksi teille muille)

Kirjakahvila

11.30 Luvassa on varmasti kiihkeää keskustelua, kun ääneen pääsevät puolueidensa nuoret toivot Vasemmistoliiton Li Andersson ja Kokoomuksen Susanna Koski. Naiset kävivät arvokeskustelua kirjeitse ja kirjeet koottiin kirjaksi Punavihreä, sinivalkoinen.

15.00 Iki-ihana Aulikki Oksanen täyttää tänä vuonna 70-vuotta ja juhlan kunniaksi ilmestyy kokoelmateos Helise taivas. Valitut runot 1964-2014. Oksasta haastattelee Touko Siltala ja mukana on myös Vuokko Hovatta, joka laulaa Oksasen teksteihin sävellettyjä lauluja.

Eino Leino -lava

13.00 Anna Kortelaisen haastateltavina ovat Luvattu maa - Suur-Suomen unelma ja unohdus -kirjan toimittajat ja kirjoittajat  Sari Näre ja Jenni Kirves. Kirjassa uuden sotahistorian tutkijat käsittelevät eri näkökulmista jatkosodan aikaista Suur-Suomi-ideologiaa ja -politiikkaa. Kirja kiinnostaa kovasti, mutta en ole vielä onnistunut saamaan sitä käsiini. 

Katri Vala -lava

13.30 Agneta Rahikaisen elämäkertateos Edith Södergranista Edith. Runoilijan elämä ja myytti oli yksi tämän vuoden lukuelämyksistä ja olisi mielenkiintoista päästä kuuntelemaan, mitä Rahikainen kertoo kirjastaan.

Aino -lava

10.00 Ydin-lehden järjestämä keskustelutilaisuus globaaleista muuttoliikkeistä, sodan ja väkivallan vaikutuksista ja niiden aiheuttamasta pakolaisuudesta. Arja Alho haastattelee Hassan Blasimia ja Sirpa Kähköstä. 

14.00 Ensi vuosi on nimetty Kirjan vuodeksi ja sen lähtölaukauksena keskustellaan Laila Hirvisaaren, Sofi Oksasen, Jörn Donnerin ja Harri Kalhan toimesta kirja-alan tulevaisuudesta. Keskustelun puheenjohtajana toimii Tero Liukkonen.

Ja nyt sitten siihen otsikossa luvattuun pääsylippuarvontaan. Sain kirjamessuilta arvottavaksi kaksi pääsylippua lukijoideni keskuudessa. Jos siis olet kiinnostunut saamaan lipun itsellesi ja ystävällesi, niin hihkaise asiasta kommenttilootassa  16.10 mennessä. Olisi samalla kiva kuulla, mitä itse odotat messuilta eniten.

Messuilemisiin!

16 kommenttia:

 1. Hei, osallistun arvontaan. Odotan messuilta mukavaa tunnelmaa ja kivoja kirja ostoskia. Terveisin,
  Susanne Z

  VastaaPoista
 2. Osallistun arvontaan -- en ole vielä perehtynyt ohjelmaan, mutta Matti Klinge kiinnostaa myös :). Ja antikvaariset osastot aina, viime vuonna löysinkin mukavasti kaikkea mielenkiintoista...

  VastaaPoista
 3. Osallistun arvontaan. Odotan kirjailijoiden haastatteluja ja uusien kirjojen shoppailua.

  VastaaPoista
 4. Osallistun arvontaan. Eniten odotan antikvariaattien tarjontaa. virtanen.sara (at) gmail.com

  VastaaPoista
 5. Tuo Aulikki Oksasen haastattelu olisi niin ihana! Mutten pääse siihen. En osallistu arvontaan, kun olen hakenut jälki-ilmottautumisena passia mutta oli pakko kommentoida :)!

  VastaaPoista
 6. Onnetar oleppa mulle suosiollinen - pelkästään tuo lista jo hikoiluttaa. Eihän tää enää häviä. koojii

  VastaaPoista
 7. osallistun arvontaan, olisin juuri sopivasti Pasilassa perjantaina :)

  VastaaPoista
 8. Lipuille olisi tarvetta! Eniten odotan hyviä messutarjouksia.
  marvu954(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 9. Osallistun arvontaan! En ole ennen käynyt kirjamessuilla, joten olisi kiva päästä tutustumaan. Ainakin kahlaisin läpi divariosastot, ja toivoisin hyviä messutarjouksia.

  T. Minna (minna.rautiainen(at)luukku.com)

  VastaaPoista
 10. Mukana!
  Messuilta odotan ehkä kovimmin mielenkiintoisia kirjailijahaastatteluita.
  mussaka(at)luukku.com

  VastaaPoista
 11. Osallistun.
  Kiinnostaa nähdä etenkin tuo Ville Haapasalon haastattelu!
  wonderwhy@netti.fi

  VastaaPoista
 12. Odotan kirjamessuilta eniten hyviä messutarjouksia ja mielenkiintoisia esiintyjiä. Ja ystävän kanssa kiertelyä.
  anneli.lindblad@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Mukaan arvontaan,
  pussikarhu(at)luukku.com

  VastaaPoista
 14. Mukana arvonnassa, kirjailijoiden haastattelut kiinnostavat etenkin.
  wafer(at)suomi24.fi

  VastaaPoista