sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Messuiltua
Kaksi päivää ankaraa messuamista takana. Perjantaina kirjamessuilla vierähti kahdeksisen tuntia, eilen lauantaina hyydyin vähän nopeammin. Mukavaa oli tavat tuttuja kirjabloggaajia (erityispeukku Boknäsin messuosastolla olleesta bloginurkkauksesta), kuunnella kirjailijoiden ja vähän muidenkin haastatteluja ja vain haahuilla ja nauttia tunnelmasta ja kirjojen maailmasta. Seuraavassa kuvina muutamia kiinnostavia hetkiä messuilta:


Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Susanna Koski keskustelivat kirjastaan Punavihreä, sinivalkoinen. Jos minulta kysytään, niin Li Andesson vei keskustelussa voiton kotiin 6-0 hyvin perustelluilla ja pohdituilla näkemyksillään.Anna Kortelainen haastatteli tuttuun asiantuntevaan tyyliinsä Luvattu maa - Suur-Suomen unelma ja unohdus -kirjan toimittajia ja kirjoittajia Sari Närettä ja Jenni Kirvestä. Kiinnostava keskustelu kirjsta, joka minulta vielä on lukematta, mutta johon tulen ehdottomasti lähiaikoina tarttumaan.Perjantaina Kirjailija Sirpa Kähkönen kertoi kirjastaan Graniittimies  muun muassa Akateemisen kirjakaupan osastolla. Olin lauantaina kuuntelemassa Kähköstä uudelleen, kun hän oli emerituspiispa Voitto Huotarin haastateltavana. Vähän kyllä pyörittelin silmiäni piispan melko yksipuolisille näkemyksille kirjasta. Toisaalta sitäkin innokkaamin nyökyttelin, kun kuuntelin Kähkösen oivaltavia ja hyvin perusteltuja vastauksia. Kirjoittamisen lisäksi Kähkösellä on taito kertoa syvällisesti.Riemastuttava Ritva Oksanen esittelemässä Outin Poppin hänestä kirjoittamaa kirjaa Näyttelijätär. Oksasella on uskomaton lavakarsima ja hän tempaa katsojan ja kuuntelijan mukaan välittömästi.
Jos osaa Ritva Oksanen olla riemastuttava, niin sitä on myös toinen "Oksaska", runoilija Aulikki Oksanen, joka oli Kirjakahvilassa kertomassa runokokoelmastaan Helise taivas! Valitut runot 1964-2014. Mukana olivat myös Zarkus Poussa, jonka säestyksellä Oksanen lausui muutaman runonsa ja Vuokko Hovatta lauloi kaksi Oksasen runoon sävellettyä laulua, joista toinen oli kokoelman nimikkoruno Helise taivas. Itse olen tutustunut Oksasen lyriikkaan juuri laulujen kautta, mutta nyt tekisi mieli hankkia myös tämä kirja luettavaaksi.Uusinta kirjaansa Revontuulten tie esittelemässä ollut Jari Tervo hauskuutti kuuntelijoita ja haastattelijaansa Anna-Riikka Carlsonia.

Lauantaina kaivoin kameraani laukusta vähän laiskasti, mutta Tervon ja Kähkösen lisäksi olin muun muassa kuuntelemassa kun entiset ministerit Ville Niinistö ja Paavo Arhinmäki keskustelivat Jukka Petäjän johdolla suhteestaan kirjallisuuteen ja lukemiseen ja mainitsivat muutamia lempikirjailijoitaan. Molemmat kertoivat olevansa kovia lukijoita ja painottivat sitä, miten tärkeää vastapainoa lukeminen on poliitikon työlle ja miten lukeminen avaa erilaisia maailmoja, joihin omaa työtään voi suhteuttaa. Erityisesti minua  ilahdutti, että Arhinmäki kertoi lukevansa suomalaista, vanhempaankin, työläiskirjallisuutta. Myös Arhinmäen suhde Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiaan tuntui olevan yhtä intohimoinen kuin tämän blogin pitäjänkin.

Loppuun kuva kirjabloggaajien nurkkauksesta, jossa pistytyi muun muassa esikoiskirjailija Elias Koskimies tapaamassa päivystäviä ja muuten vain paikalle sattuneita blogisteja.Kiitos Kirjamessuille bloggaripassista, joka mahdollisti pääsyn messuille. Ensi vuotta, joka on mitä sopivammin nimetty Kirjan vuodeksi, ja uusia messuja jo odotellen!

12 kommenttia:

 1. Kivoja kuvia ja sinun näköisesi raportti. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit! Kun nyt näitä messurapoja on lukenut, huomaa, että kaikilla on ollut vähän omanlaisensa messut, mutta kuitenkin myös samanlaiset.

   Poista
 2. Kiitos mukavasta messukertomuksesta. Jutusta välittyy intohimosi ja viihtymisesi. Näyttää, että ruuhkassa - jonka kuvittelen siellä vallitsevan - sait ja löysit haluamasi. Eli messuamisesi onnistui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna Vaara, kiitos sanoistasi. Ruuhkaa oli jonkin verran, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Onhan se mukavaa, että kirjaihmisiä on noin paljon :)

   Poista
 3. Hyviä kuvia tosiaan, ja monipuolinen ohjelma sinulla messuilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja! Ja kiitos myös lauantai-illan seurasta, oli mukavaa.

   Poista
 4. Peesaan, hyvä että joku osaa kuvata! Meikäläisen messuraportti taitaa jäädä lähinnä sanojen varaan. :D Oli kiva nähdä, vaikkakin pikaisesti.

  Heh, huomaan että ajatuksemme piispan ja Kähkösen kohtaamisesta olivat varsin samanlaiset... Graniittimies lähti messuilta mukaan, mutta saattaa olla että säästän sen joululomalle. Tuntuu, että se on kirja, jonka haluan lukea kaikessa rauhassa ja kerralla. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, kiitos! Mua niin harmitti, että kadotin sut loppupäiväksi. Olin tulossa käymään vielä blogicornerilla, kun tiesin sun olevan vielä siellä, mutta sitten tapasin yllättäen anoppini ja kävimme kahvilla. Sillä aikaa olit ehtinyt livahtaa.

   Suosittelen antamaan tilaa Graniittimiehelle, sen se ansaitsee. Itse aion palata kirjan pariin vielä uudelleen, kun pitää tehdä siitä arvostelu toisaalle.

   Poista
 5. Kiinnostavasti olet kuunnellut kaikkea muuta kuin mitä itse kuuntelin. Kiinnostavaa luettavaa siis messuraporttisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari a, kiitos. Kävin lukemassa sinun messuraposi ja kovasti se oli sinun oloisesi. Hauskasti ylipäätään ihmistten messuraportoinnit näyttivät kunkin yksilölliset kiinnostuksen kohteet.

   Poista
 6. Kiva ja tosiaan aivan sinun näköisesi messuraportti. :) Tuo Anderssonin ja Kosken keskustelu olisi kiinnostanut minuakin mutta ei sopinut aikatauluihin.

  Kähkösen haastattelusta jo puhuimmekin ja samoilla linjoilla olimme. Mutta Kähkönen oli kyllä fiksu ja valovoimainen vaikka haastattelija jättikin toivomisen varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, kiitos!

   Ei ilmeisesti oltu ainoita, joita piispan haastattelu ihmetytti. Olen kuullut vastaavia kommentteja muualtakin. Onneksi Kähkönen tosiaan osasi vastata ja perustella näkökulmiaan ja teemojaan niin loistavasti, että haastattelijan typerähköt (minun mielipiteeni) näkemykset vesittyivät.

   Poista