tiistai 30. joulukuuta 2014

New York, New YorkNyt on vajaat kaksi päivää toivuttu aikaerosta ja hyppäyksestä ihmisiä vilisevältä Manhattanilta Porvoon rauhaan. Aikamoinen loikka tosiaan. Vaikka suurkaupungissa on välillä mukava käydä, niin kyllä mielettömät ihmismassat myös ahdistavat, joten olin ihan tyytyväinen kotiinpaluustakin. Saatiin nauttia jopa yhdestä kauniin kirkkaasta pakkaspäivästä, nyt jo tosin lotisee vettä.


Meitä oli matkalla viisi henkilöä, kaksi teiniä, aikuinen Lontoossa asuva tyttäreni sekä minä ja mieheni. Siinä oli aikamoista taiteilua, että saatiin kaikkien toiveet mätsäämään edes jotenkin ja jokainen pääsi kokemaan edes jotain siitä, mitä oli etukäteen kovasti odottanut. Yhteentörmäyksiäkin tuli, mutta niitä ei kai voi välttää.New Yorkin sää näytti meille monet kasvot. Kaksi ensimmäistä päivää oli harmaata ja melko koleaa, mutta ei juuri satanut. Keskiviikkona, joka oli myös jouluaatto, tuli sen sijaan vettä taivaan täydeltä. Viimeiset päivät puolestaan olivat aurinkoisia ja paikoin jopa keväisen lämpimiä. Tutustuimme kaupunkiin kiertoajelubussin, Staten Island Ferryn, metron ja jalkojemme avulla. Päivittäisiä kävelykilometrejä tuli ihan kiitettävästi ja välillä pohkeet huusivat hallelujaata. Kiertoajelu oli hyvä tapa tutustua Manhattaniin ja saada siitä jonkinlainen käsitys. Puhun Manhattanista, sillä siellä me suurimmaksi osaksi päivämme vietimme lukuunottamatta paria pientä pyrähdystä Brooklynin puolelle. Hotellimme oli Midtownin ja Downtownin rajoilla, 29:llä kadulla. Sijainti oli näkemykseni mukaan erinomainen, lähellä muun muassa Empire State Buildingia ja Times Squarea, joka tosin oli melkoinen helvetin kita ihmismassoineen. En todellakaan haluaisi siellä olla uutta vuotta vastaanottamassa.


Ensimmäisinä päivinä siis tutustuimme kaupunkiin kiertoajelubussin katolta. Välillä hyppäsimme kyydistä ja piipahdimme China Townissa ja Little Italyssa. Jouluaaton vesisateessa teimme sitä, mitä muutkin, eli juoksimme kaupasta toiseen sadetta pidellen. Joulupäivänä kävimme katsomassa maisemia Top of the Rockin huipulta ja tutustuimme Bryant Parkin joulutoriin. Perjantaina lähdimme ilmaiselle lautta-ajelulle Staten Islandille, katsastimme Ground Zeron ja mietimme ihmisen pahuutta sekä kävimme Brooklynissä, josta kävelimme auringonlaskun aikaan Brooklyn Bridgeä pitkin Manhattanin puolelle. Lauantaina oltiin East Villagessa ja iltapäivällä piknikillä Keskuspuistossa. Sunnuntaina ehdittiin vielä käydä New York Public Libraryssä ennen lentokentällä lähtöä. Itse pidin eniten East Villagen boheemista tunnelmasta, myös Brooklyn Heights oli mahtava.

Kaiken kaikkiaan New York teki vaikutuksen, jota on vaikea pukea sanoiksi. Kaupunki on niin täynnä sykettä ja elämää, että sitä on jotenkin vaikea käsittää kun viettää päivät pääosin omassa rauhassaan unisessa suomalaisessa pikkukaupungissa. Kuten jo sanoin, jatkuvassa ihmisvilinässä ja ruuhkissa oleminen ja eläminen vaatii kuitenkin tietynlaista asennetta, enkä todellakaan ole varma olisiko minusta siihen. Lapset sen sijaan olivat valmiita vaikka heti muuttamaan Isoon Omenaan. Miettivät jo mihin sinne asettuisivat. No sitä odotellessa!
Koimme paljon, mutta paljon jäi vielä kokemattakin ja siksi sitä jossain takaraivossa jo kummittelee ajatus, että jos vielä joskus uudelleen.

23 kommenttia:

 1. Oi! New yorkiin kovasti halajan, ja jonkinlaista suunnitelmaa tulevaisuuteen onkin jo tehty. Sitä odotellessa nautin näistä matkakertomuksista. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, ole hyvä! Toivottavasti unelmasi joskus toteutuu :)

   Poista
 2. Olipa kiva lukea tämä! New Yorkissa minäkin haluan jonakin päivänä käydä, mutta tuskin ihan lähivuosina, joten kiva lukea ja katsella toisten matkakokemuksia. Jouluaatto NY:ssa shoppailen on kyllä aika eksoottinen tapaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, jouluaaton shoppailukokemus kieltämättä oli aikamoinen, eikä välttämättä hyvässä. Ehkä sinäkin jonain päivänä pääset kokemaan jotain vastaavaa :)

   Poista
 3. Vau, New York ei ole oikein kiinnostanut minua, mutta näiden kuvien jälkeen alkoi kiinnostaa! Tosin ihmismassat ovat minulle usein vähän liikaa, joten en tiedä miten kokisin ne tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marile, minäkin olin pitkään sitä mieltä, että New York ei kiinnosta. Viime keväänä se kuitenkin alkoi kummasti kutkuttaa ja niinpä päätimme tehdä reissun, eikä kyllä yhtään kaduta. Ihmismassoista ja ajoittaisesta ärtymisestä huolimatta hieno kokemus.

   Poista
 4. Kiinnostavaa lukea, ja ihanasti sanottu, että yhteentörmäyksiäkin tuli - kuuluu matkustelun luonteeseen!

  New York on paikka, jossa pitäisi ehdottomasti kerran elämässä päästä käymään. Kiitos kuvista ja jutusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari a, todellakin kuuluu ajoittainen ärripurreilu matkustamisen luonteeseen.

   Ole hyvä, ja toivottavasti joskus pääset itse paikan päälle.

   Poista
 5. Oijoi, tuonne kun pääsisi... Haaveissa on. Kivoja kuvia, kiitos kun jaoit ne kanssamme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Suketus ja ehkä ne haaveet jonain päivänä toteutuvat.

   Poista
 6. Kiitos New Yorkin tunnelmapalasta. Myös minä olen sinne viime vuosina haikaillut. Nuorena en, mutta monet näkemäni, siellä kuvatut hyvät leffat ovat innostuksen herättäneet. Some day maybe...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena/Donna mobile, ole hyvä! Minäkään en haikaillut Nykiin nuorena, vaan ihan vasta viime vuosina, ja konkreettisesti viime keväänä, heräsi ajatus matkasta. Varmasti myös pääosin kirjallisuuden ja elokuvien myötä. Nyt oikein odotan, että pääsen lukemaan jotain New Yorkiin sijoittuvaa kirjaa, kun paikat on ainakin jossain määrin tuttuja ja hahmottaa kaupungin paljon paremmin.

   Poista
 7. Ihana joulureissu on teidän perheellänne ollut. Kiitos, että päästit sinne mukaan. :) Minäkin haaveilen New Yorkin matkasta. Jonakin päivänä vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mia, ole hyvä! Reissu oli mukava myös siinä mielessä, että saatiin olla perheenä yhdessä pitempään. Myös Lontoossa asuva tyttäreni, jota kuitenkin harvemmin näkee.

   Toivotan haaveillesi menestystä :)

   Poista
 8. Kerrassaan upeita kuvia. Tulevatko nämä kamerasta tällaisina vai tarvitseeko värejä säätää?

  Etelä-Manhattanin kivierämaa tekee joka kerta vaikutuksen. Se on massiivinen, täynnä kaikenlaista yksityiskohtaa. Olen vähän kateellinen: Olin kokematon kuvaaja, kun kävin New Yorkissa. Räpsin monta mustavalkorullaa, mutta aukko jäi käsivaralta tarpeettoman isoksi, ja valtaosa kuvista on utuista huttua. Opin kuitenkin jotain valottamisesta ja filmistä, mutta olisin mielummin oppinut sen jossain muualla (paitsi Venetsiassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juha Makkonen, kiitos. Joihinkin kuviin olen jonkin verran lisännyt kontrastia ja värejä, mutta pääosin kuvat ovat kamerasta. Kuvaajana toimi pääosin mieheni, jotan hänelle kuuluu kiitos kuvien tasokkuudesta.

   Ensikertalaisen NY sai suuren ihmetyksen valtaan ja uskon, että se ei häviä, vaikka paikassa vierailisi useamminkin.

   Poista
 9. Tosi hienoja kuvia! Varsinkin siltakuvat on upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ketjukolaaja. Kunnia kuvista kuuluu, kuten edellä mainitsin, miehelleni ja välitän hänelle kiitokset.

   Poista
 10. Upeita kuvia reissusta ja kiva muutenkin kuulla matkastanne. En ole koskaan haaveillut New Yorkista (ellei 8 vuotiasta minua lasketa, mutta silloin olisin muuttanut minne tahansa sieltä pellon reunasta...), mutta nyt ihan viime vuosina on herännyt ajatus, että jos sittenkin.

  Ihanaa vuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, kiitos. Kuten olen tuossa jo aiemmin maininnut, unelma Nykistä heräsi minullakin vasta äskettäin. Kaupunki on jotenkin niin tarinanhehkuinen kirjojen ja elokuvien jäljiltä, että se oli päästävä todistamaan myös omin silmin.

   Hyvää uuden vuoden jatkoa myös sinulle.

   Poista
 11. Mukava katsella upeita kuviasi ja tunnistaa paikkoja. Viikko on lyhyt aika, joten ei mikään ihme, että takaraivossa kummittelee ajatus uudesta matkasta. Sama täällä, kolme vuotta on aikaa, kun olimme siellä viikon vähän ennen joulua. Mamma Mia -musikaalissa olimme, samoin gospel-messussa Harlemissa. Kiertoajelulla olimme myös.

  Oikein hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos! Sinulla on siis vähän vastaavia kokemuksia Nykistä joulukaupunkina kuin meillä. Meillä jäi nyt musikaalit väliin, mutta jos sinne vielä joskus menen, niin silloin haluan ehdottomasti nähdä jonkun musikaalin. Pitää vain ostaa liput etukäteen.

   Hyvää vuoden jatkoa myös sinulle.

   Poista
 12. Aivan ihanat kuvat, aah! <3 Nyt kyllä iski New York-kuume, edellisestä reissusta tuleekin syksyllä jo pari vuotta. En minäkään muuten NY:ssa asuisi, mutta ihanaa siellä on käydä. :) Ja oih, New York Public Librarya rakastan!

  Teillä on kyllä ollut ikimuistoinen joulu ja matka, ja kuulostaa niin mainiolta, että olette olleet siellä tuolla lailla oman perheen kesken. Ihana matkapostaus, kiitos tästä. <3

  VastaaPoista