sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Joulukuun luetut ja valittuja tunnelmia vuodelta 2014

Tallinna, maaliskuu 2014
Aloitan postauksen sanomalla muutaman sanan joulukuussa luetuista kirjoista. Luin vain neljä kirjaa kokonaan, joista postasin Hannu Mäkelän ja Marja-Liisa Vartion kirjoista. Lisäksi luin:

Juha Itkonen: Ajo. Otava 2014. 283 s. Kirjastolaina

Olen lukenut Itkosta hänen esikoisestaan Myöhempien aikojen pyhiä saakka. Esikoinen teki aikoinaan vaikutuksen, mutta sen jälkeen lukemani Anna minun rakastaa enemmän, Kohti ja Hetken hohtava valo eivät enää samalla tavalla sävähdyttäneet.

Ajo on näistä viimeisistä romaaneista mielestäni paras. Romaanin keskiössä on kaksi eri sukupolveen kuuluvaa naista, 1960-luvun kotiäiti Heljä ja hänen tyttärenpoikansa vaimo Aino, jotka molemmat yrittävät selvitä raskaista kokemuksista omilla keinoillaan. Toinen pakenee konkreettisesti, toinen hukuttautuu uskontoon. Erityisesti Heljän tarinassa on käsinkosketeltavaa surua, mutta lopulta myös selviytymistä. Ainon tarina jää ehkä vähän pinnalliseksi ja ajoittain myös epäuskottavaksi. En tiedä onko syy siinä, että Heljän tarinan taustalla on tapahtumia, jotka Itkonen on poiminut oman sukunsa historiasta ja jotka hän on onnistuneesti pukenut fiktion kaapuun. Itse, (oma)elämäkerrallisen kerronnan suurena ystävänä, haluan näin uskoa.

Kirjasta enemmän esimerkiksi Kirjakaapin kummitus -blogissa.

David Nicholls: Yhtä matkaa ( Us, suom. Inka Parpola) Otava 2014. 445 s. Kirjastolaina

Bongasin kirjan P.S. Rakastan kirjoja -blogista, jossa Sara ylistää kirjan soveltuvuutta matkakirjaksi. Sieltä voit lukea myös Saran hyvän kuvauksen kirjasta ja löydät linkkejä muihin arvioihin.

Satuin saamaan kirjan kirjastosta juuri ennen Nykin matkaamme, joten otin sen ilman muuta matkalukemiseksi. Pitkä lentomatka määränpäähän menikin mukavasti kirjan siivittämänä ja aika ajoin hihittelin mieleeni nouseville yhtäläisyyksille viime kesänä mieheni ja 17-vuotiaan poikamme kanssa tekemäämme Eurooppa-turneeseen. Luin myös valittuja otteita miehelleni keski-ikäisten, viisikymppiä ylittäneiden ihmisten, parisuhteesta, jotka osuivat ja upposivat.

Nichollsin kepeään kerrontaan olin ihastunut jo Sinä päivänä -romaanin yhteydessä. Ihan yhtä innostunut en tästä uusimmasta kuitenkaan loppujen lopuksi ollut. Kirjan alkupuoli, juuri tuo mitä lentokoneessa ehdin lukemaan, oli mielestäni parempi kuin kirjan loppupuolen välin vähän epäuskottavat ja karnevalistisetkin käänteet. Lisäksi kirjan päähenkilö Douglas, joka yrittää pelastaa sekä avioliittonsa että poikansa alkoi muodostua yhä ärsyttävämmäksi mitä pidemmälle kirja eteni. Näistä moitteista huolimatta Yhtä matkaa jäi lukukokemuksena reippaasti plussan puolelle ja voin suositella kirjaa kaikille vanhemmille, jotka suunnittelevat pitkää matkaa teini-ikäisen pojan kanssa Euroopan kulttuurikohteisiin.

Pariisi, huhtikuu 2014


VALITUT  KIRJALLISET PALAT VUODELTA 2014

Lukuvuotena vuosi 2014 oli itselleni melko tyypillinen sekä laadullisesti että määrällisesti. Luin laskujeni mukaan 56 kirjaa, joka on seitsemän kirjaa vähemmän kuin viime vuonna. Kaunokirjallisuutta ja tietokirjallisuutta luin nimikkeellisesti lähes yhtä paljon. Nostan esiin muutamia näkökulmia lukemaani:

Vuoden kirjailijalöydöt: Jhumpa Lahiri, jolta luin kolme kirjaa ja ChimamandaNgozi Adichie kaksine kirjoineen.

Vuoden ekoilijat: Olen tämän vuoden aikana herännyt ehkä entistä tietoisemmin miettimään omaa kuluttamistani sekä taloudellisesta että ekologisesta näkökulmasta ja luin myös tähän liittyvää kirjallisuutta: Laura Honkasalon Nuukaillen. Eli kuinka pelastan kukkaroni ja maailman, Colin Beavanin Ekovuosi Manhattanilla ja Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi. 

Vuoden pettymys: Tähän sopii ehkä parhaiten Donna Tarttin Tikli. Luin varmasti huonompiakin kirjoja, mutta niiden kohdalla ennakko-odotukset eivät olleet kummoisiakaan. Toisin oli Tiklin kohdalla. Kirja ei lunastanut millään tasolla niitä odotuksia, joita siihen oli ladannut.

Vuoden paras omaelämäkerta: Tämän kategorian voittoon nostan Anita Konkan Unennäkijän muistelmat, jolta sain paljon enemmän kuin osasin odottaa.

Vuoden paras elämäkerta: Luin vuoden aikana yhden lähes luokattoman huonon elämäkerran, joitakin keskivertoja sekä pari aivan loistavaa lajinsa edustajaa. Parhaaksi nousee Minna Maijalan kaimastaan Minna Canthista kirjoittama Herkkä, hellä ja hehkuvainen. 

Vuoden historiateos: Ville Laamasen loistava väitöskirja Olavi Paavolaisesta Suuri levottomuus. Siinä yhdistyy hienosti akateeminen ote kiinnostavaan aiheeseen.

Vuoden esikoisteos: Luin Anni Kytömäen paksun esikoisteoksen Kultarinnan lähes yhteen menoon. Aivan mielettömän hieno kirja.

Vuoden odotetuin: Tämän kategorian ehdoton valtias on Sirpa Kähkösen Graniittimies. Hieno teos, joka lunasti suuret odotukset.

Vuoden paras kotimainen romaani: Tämä jääköön salaisuudeksi tulevaa Blogistanian Finlandia-kisaa silmälläpitäen.

Täältä löytyy linkit edellä mainitsemiini kirjoihin. Kaikista ei ole kovin pitkää arviota, sillä aikaa (eikä aina intoakaan) bloggaamiseen ei ole ollut samoin kuin aikaisempina vuosina. Kirjoitin asiasta heinäkuussa otsakkeella Priorisointia ja sen viitoittamilla linjoilla olen blogiani loppuvuoden päivitellyt.

Lukemiseen liittyen on vielä sanottava, että "löysin" tänä vuonna kirjaston uudelleen ja yhä suurempi osuus lukemistani kirjoista oli kirjaston lainoja. Tämä tarkoitti samalla myös kirjojen ostelun hiipumista entiseen verrattuna. Samaa linjaa aion jatkaa kuluvanakin vuonna.

Salzburg, heinakuu 2014

Istanbul, syyskuu 2014Vuosi 2014 oli ennätysmäisen vilkas MATKAILUVUOSI ja se näkyi myös blogin puolella useina matkapostauksina. Tässä postauksessa olen käyttänyt kuvituksena näiltä matkoilta otettuja kuvia. Maaliskuussa kävimme Tallinnassa, huhtikuussa Pariisissa, kesä- heinäkuussa oli vuorossa Eurooppa-turnee, josta kirjoitin useampia postauksia (linkin kautta pääsee koontipostaukseen), syyskuussa pistäydyimme Istanbulissa, marraskuussa käväisin toistamiseen Tallinnassa ja vuoden lopulla kohokohtana oli New Yorkin-matka. Kaikista reissuista jäi positiivinen fiilis, enkä halua niitä sen kummemmin arvottaa keskenään.

Tallinna, marraskuu 2014

New York, joulukuu 2014

Vuosi 2014 on näin siirretty historiaan ja bloggaajan katse tähyää jo kuluvaan vuoteen. Suuria mullistuksia ei blogissa varmaan tapahdu. Yritän kuitenkin jostain kaivaa vähän lisää innostusta, jotta päivitystahti ei entisestään harvene.TOIVOTAN KAIKILLE OIKEIN IHANAA JA INNOITTAVAA VUOTTA 2015!

17 kommenttia:

 1. Kiva postaus, ja ensimmäinen Tallinna-kuva on upea! Vuoden aikana sinulla on ollut mukavia matkakohteita. Lukemiseksi pongasin Graniittimiehen ja Kultarinnan. Minna Ganthkin kiinnostaa. Mielikuvissani ajattelen, että pidän kirjoista joita suosittelet....En tiedä miksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna Vaara, kiitos!

   Matkakohteet ovat olleet kyllä upeita ja tunnen itseni etuoikeutetuksi, että olen vuoden aikana saanut nähdä ja kokea niin paljon uutta ja kiehtovaa.

   Kiva, jos löysit luettavaa ja hauska kuulla, että suositukseni ainakin mielikuvissa vaikuttavat hyviltä.

   Poista
 2. Onpa mukava postaus kirjavuodesta. Ihanaa, että löysit Lahirin teokset! Ja valokuvakuvat matkoilta on aina kivaa kateltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari a, kiitos! Lahiri todella teki vaikutuksen ja oli kiva nähdä hänet keväällä livenä Bonnierilla.

   Poista
 3. Nyökkäilin Itkos-mietteitäsi, minulle on nimittäin käynyt miehen tuotannon kanssa aivan samoin. Myöhempien aikojen pyhiä oli niin valtavan hyvä, että sittemmin olen vähän pettynyt ja luovuttanut. Ajo kuulostaisi nyt taas ihan luettavalta kuvailusi perusteella.

  Hieno reissuvuosi sinulla on ollutkin. Ja hyviä kirjoja. Kultarinta oli minullekin elämys, Graniittimiestä jo punnitsin kädessäni kirjastossa (jotka minäkin olen löytänyt uudestaan bloggaamisen myötä). Sen aika on varmasti pian.

  Hyvää uutta vuotta sinullekin, Jaana! Toivottavasti bloggausintoa riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, lueskelin muiden bloggauksia Itkosen Ajosta ja tuntui herättävän monenlaisia näkemyksiä.

   Reissuvuosi oli mahtava, tämä kuluva vuosi ei ehkä ihan samanveroiseksi nouse, lähinnä budjettisyistä. Kiva kuitenkin joskus revitellä :)

   Mielenkiinnolla odotan mitä Graniittimiehestä aikanasi tuumit.

   Poista
 4. Kiitos tosi kivasta katsauksesta viime vuoteen. Poimin kirjoista muistilistalleni Anita Konkan, jonka kirjan olin jo aiemmin pannut merkille, mutta sitten unohtanut. Minä olen kirjaston suurkuluttaja ja muistan kyllä joka kerta iloita siitä, että meillä on Suomessa niin hieno kirjastolaitos.

  Ja olin kokonaan missannut Istanbulin-matkasi. Kävinpä siis katsomassa nekin kuvat samalla kertaa...oivoi, ihana ihana Istanbul, tuli ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, ole hyvä!

   Minusta on tullut oikein innostunut ja aktiivinen kirjastonkäyttäjä. Varailen jo tottuneesti uutuuskirjat sieltä, enkä enää rynni kirjakauppaan ostamaan niitä.

   Konkan kirja on hieno, suosittelen. Senkin lainasin kirjastosta, mutta sitä mielisin myös omaan hyllyyn.

   Poista
 5. Kiinnostava katsaus, kiitos! Kirjojen ohella huomio kiinnittyy väkisin upeaan matkailuvuoteesi ja hienoihin kuviin.
  Hyvää tätä vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 6. Monipuolinen lista sekä kirjojen että matkojen suhteen. Hienoja kokemuksia!

  Lienen onnekas, kun kirjasto on samalla kadulla. Yleensä minulla on monta kirjaa varauksessa. Joskus saan kaikki varatut lähes samaan aikaan ja osa jää lukematta. marja-Liisa Vartion Hänen olivat linnut olen lukenut hyvin kauan sitten, kirjan sisällöstä en muista yhtään mitään. Graniittimiehen hain tänään luettavaksi, Kultarinta on varauksessa.

  Hyvää alkanutta vuotta, mielenkiintoisia kirjoja ja matkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiitos!

   Minulle tuli tänään tuollainen varattujen suma, kolme kirjaa yhtä aikaa. Voi olla, että osa jää lukematta.

   Toivottavasti pidät sekä Graniittimiehestä että Kultarinnasta.

   Poista
 7. Sinulla oli monipuolinen ja rikas viime vuosi. Ihania matkoja, joita tällainen krooninen matkakuumeilija miltei huokailee. :)

  Kultarinta on upea, ja niin on Graniittimieskin. Sain sen joululahjaksi.

  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, oli tosiaan ihana matkavuosi. Tämä kuluva vuosi on sillä rintamalla varmasti hiljaisempaa, mutta jotain suunnitelmia silti jo on, muun muassa Lontoossa pitäisi käydä lasta moikkaamassa.

   Oikein ihanaa alkanutta vuotta myös sinulle. Toiovttavasti saat käden pian kondikseen.

   Poista
 8. Itselleni kävi Juha Itkosen kanssa myös niin, että kiinnostus hiipui uusimpien romaanien myötä. Näin ollen on ihana kuulla, että hän on mielestäsi nyt onnistunut. Täytyy pitää Ajo mielessä. Kiitos myös muista vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ninnu, ai sinullekin? Itse tosiaan pidin tästä viimeisestä enemmän kuin monesta aiemmasta. Toivottavasti sinäkin, jos sen päätät lukea.

   Poista
 9. Olen lukenut tämän postauksesi parikin kertaa, mutta nyt vasta tulen kommentoimaan (inhoan kännykällä kommentointia, mutta nyt olen läppärillä).

  Teillä on ollut huikea reissuvuosi, vau! Mahtavia nuo kuvat. Minulla on ollut jo jonkin aikaa kaipuu Tallinnaan ja Riikaan (rakastan kummankin vanhaakaupunkia, niiden tunnelmaa ja kahviloita), ja on ihanaa nähdä kuvia erityisesti Tallinnasta. <3

  Olet lukenut tosi hyviä kirjoja. Kultarinta on minulla kesken aina vain, sillä se on niin täydellinen, että haluaisin lähteä sen kanssa johonkin retriittiin tai erämaahan, vain lukea ja lukea ja unohtaa koko muun maailman. :) Aloitin siis kirjan heti sen ilmestyttyä, ja olen säästellyt sen lukemista "täydelliseen hetkeen", jolloin minulla on aikaa, olen virkeimmilläni ja voin keskittyä vain siihen. Huoh. :D Graniittimies on kyllä myös aivan upea, yritän blogata siitä huomenna. Luin sen jouluna, ja olen vieläkin siitä aika fiiliksissä. Ja Minna Canth -elämäkerran haluaisin myös lukea pian. Itkosen Ajo minulla on lainassa, ja saa nähdä miten minun käy, sillä en ole lukenut Itkosta vielä koskaan. Odotan mielenkiinnolla.

  Ihana postaus tämä! <3 Onnellista ja ihanaa kivasti jo käynnissä olevaa tätä vuotta! <3

  VastaaPoista