keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Toteutuva haave
Tarton yliopiston maantieteen professori August Tammekannin matkustettua perheineen loman viettoon kirjailijoille tarjoutui tilaisuus asua Alvar Aallon Tähtveren puistoon suunnittelemassa rakennuksessa. (Tartto. Kirjailijan kaupunki. Toim. Heini Ilomäki)

Tässä postauksessa elokuulta 2011 esittelin kirjan Tartto. Kirjailijan kaupunki ja lausuin samalla ääneen haaveen, että olisi joskus hauska päästä Tartoon kirjoittamaan joksikin ajaksi. Haave oli syntynyt jo aiemmin, kun olin viettämässä mieheni kanssa pitkää viikonloppua Tartossa ja ihastuin kaupungin tunnelmaan.

Nyt tämä haave on toteutumassa. Ensi maanantaista alkaen vietän viikon tuossa sydämen vieneessä yliopistokaupungissa. Majapaikkani on lainauksessa mainittu Alvar Aallon suunnittelema huvila, joka tunnetaan nimellä Villa Tammekann.  Turun Yliopistosäätiö osti huvilan August Tammekannin lapsilta vuonna 1998. Säätiön toimesta neuvostoaikana pahoin kärsinyt huvila entisöitiin vastaamaan mahdollisimman tarkkaan Aallon alkuperäistä suunnitelmaa ja nyt se toimii majapaikkana yliopiston henkilökunnalle ja vaihtelevasti myös muille. Itselleni mahdollisuus viikon asumiseen tarjoutui Yliopistosäätiön myöntämän tutkijahuonestipendin myötä.

Mukavaa päästä viikoksi kirjoittamaan täysin vapaana kaikista arkisista askareista. Pitää vain tarkkaan miettiä, mihin sen viikon aikana haluan keskittyä, jotta tulee otetuksi mukaan kaikki tarpeellinen oheismateriaali.

Kirjoittamisen lisäksi aion fiilistellä ja tutustua kaupunkiin antaumuksella. Ei myöskään kannata unohtaa ihania virolaisia kahviloita ja niiden herkkuja. Otan kameran mukaan ja yritän taltioida kaupungista ja sen tunnelmasta jotain tänne Toisen tähden alle.

Alun lainauksen kirjailijoilla viitataan Elina Vaaraan ja Tatu Vaaskiveen, jotka oleskelivat Tartossa kesällä 1937. Vaaskivi kirjoitti ystävälleen Esko Aaltoselle:

Mikä hauskinta, tutustuin aivan  a propos täkäläisen yliopiston maantieteen professoriin ja hänen suomalaissyntyiseen, ylen puuhakkaaseen vaimoonsa, hra ja rouva Tammekanniin. Parin tunnin keskustelusta tuloksena oli se, että sain heinäkuun aikaiseksi asunnokseni heidän suuren ja komean kaupunkikotinsa. Se jää - tai on jo jäänyt - typötyhjäksi, sillä perhe itse matkusti Pohjois-Eestiin. Vaeltelen avarissa funkishuoneissa, kuuntelen jälkeen jäänyttä radiota, nautin ylipäänsä kaikkia ns. nykyajan mukavuuksia Tartossa harvinaisesta hygieenisestä WC:stä aina suomalaiseen saunaan asti. Puutarhassa kasvavat ruusut ja erä mandshurialainen puulaji [...] Tässä huolellisesti aidatussa valtakunnassa ei vaivaa edes kaupungin pöly. Rakennus sijaitsee jonkinlaisessa huvilayhdyskunnassa Tarton liepeillä, ja sen valkea, itämaita muistuttava tasakattoinen siluetti tervehtii viihtyisänä tilapäistä isäntäänsä: minua. Koko komeus on suomalaisen Alvar Aallon käsialaa. (TKK, s. 74-75)

P.S. Kuva on marraskuiselta Tallinnan matkaltani.

9 kommenttia:

 1. Oi, ihanaa. Toivotan tuotteliasta ja nautinnollista viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Sattuipa sinulle ihanasti, kun toiveesi toteutuu. Joku oli sen pistänyt korvansa taakse:) Toiveilla on tapana toteutua, sanoisi Parasystäväni isosisko. Olen iloinen puolestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna Vaara, kiitos! On mukavaa, että edes jotkin toiveet ja haaveet toteutuvat.

   Poista
 3. Ihanaa viikkoa sinulle! Ja kyllä vain taitaa olla niin, että toiveet toisinaan toteutuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiitos! Onneksi on niitä toteutuviakin toiveita.

   Poista
 4. Tämä on kyllä ihan mielettömän hieno juttu, olen niin onnellinen puolestasi. <3 Ja voi miten nautin tuosta Vaaskiven kirjeestä -- kuvittelin sen sinun kirjoittamaksesi, ja sinut sinne avariin funkishuoneisiin vaeltelemaan. :)

  Vietä hieno ja antoisa viikko, ja todellakin: ota paljon kuvia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari ja ihanaa, että olet nähnyt minut sielusi silmin Vaaskiven paikalla tepsuttelemassa avarissa funkishuoneissa :)

   Yritän saada kaupunkia kuviin mahdollisuuksien mukaan.

   Poista
 5. Onnittelut ja antoisaa viikkoa! Ympäristön vaihdos on luovan työn tekijälle tärkeää.

  VastaaPoista