tiistai 31. maaliskuuta 2015

David Nicholls - VaramiesDavid Nicholls: Varamies ( The Understudy, suom. Sauli Santikko) Otava 2014. 367 s.

Varamiehen myötä olen nyt saanut luetuksi koko David Nichollsin suomennetun tuotannon. Matka alkoi teoksesta Sinä päivänä ja jatkui teosten Yhtä matkaa ja Kaikki peliin (en ole blogannut) kautta Varamieheen. Kun nyt mietin näitä kaikkia näin jälkeenpäin, niin paras oli ehkä Sinä päivänä, mutta muutkaan eivät ole olleet huonoja. Nicholls kirjoittaa sujuvaa dialogia, hänen henkilönsä ovat hyvin rakennettuja, erityisesti miespäähenkilöt, jotka ovat usein vähän reppanoita, mutta lopulta kuitenkin "miehiä paikallaan" ja tarinoiden juonessa on sopivasti kierroksia (ehkä joskus vähän liikaakin). Plussaa hän saa myös huumorista ja kevyestä otteesta, joka ei kuitenkaan ole höttöä.

Elämän koki parhaiten ja voimakkaammin silloin, kun se muistutti elokuvaa, kun siinä oli nopeita leikkauksia, hidastuksia, nokkelia lähtösutkautuksia ja hitaita himmennyksiä mustaan. (V. s. 160)

Stephen McQueenille elämä on elokuvaa. Hän on altistanut itsensä lapsesta saakka elokuvien maailmalle ja siksi on vain luonnollista, että hänestäkin tuli näyttelijä. Ura ei vain ota tulta alleen ja hän joutuu jatkuvasti tyytymään elokuva-alan hanttihommiin. Toistaiseksi rahakkaimman roolinsa hän on tehnyt tuttuja lasten lauluja laulavavana Osku Oravana, josta on tullut suosittu etenkin Itä-Euroopassa ja jolle kaavaillaan jopa jatko-osaa. Stephen  ei kuitenkaan Oskusta juuri innostu, vaan hän unelmoi suurista rooleista joko näyttämöllä tai elokuvissa. Hän uskoo, että hänessä on potentiaalia, hänen on vain päästävä näyttämään se.

Pääsy suuren tähden Josh Harperin varamieheksi Oscar Wildestä kertovaan teatteriproduktioon Lontoossa pitää Stephenin unelman elossa. Jos Harper jostain syystä joutuisi jäämään näytöksestä pois, pääsisi Stephen näyttämölle ja voisi näyttää kykynsä suurelle yleisölle ja toivottavasti myös paikalla oleville agenteille. Harper kuitenkin tuntuu olevan voimissaan, eikä Stephenin kaipaamaa tilaisuutta näytä tulevan. Produktion aikana hän tutustuu Harperiin ja erityisesti tämän vaimoon Noraan, joka herättää Stephenissä yhä suuremman halun päästä Harperiksi Harperin paikalle. Miten meidän Stephenille lopulta käy? Siitäpä saatte ottaa itse selvää.

Nichollsille elokuva-, TV- ja teatterimaailma ovat tuttuja omakohtaisesti, sillä hän on paitsi kirjailija niin myös näyttelijä ja käsikirjoittaja (hän oli mukana käsikirjoittajana iki-ihanassa Rimakauhua ja rakkautta -sarjassa). Hän siis tietää mitä kulissien takana tapahtuu ja tämän maailman hän osaa levittää lukijan eteen ryyditettynä mielenkiintoisilla yksityiskohdilla ja pienellä ironisella otteella. Lukija joutuu myös pohdiskelemaan, onko kaikista unelmista pidettävä kaksin käsin kiinni vai olisko elämällä jotain muuta tarjota, jos sille antaisi mahdollisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti