sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kirjamessuista, instagramista ja lukukokemuksen lässähtämisestä


Ensi viikon lopulla ne taas starttaavat, nimittäin kirjamessut. Ohjelmaa riittää laidasta laitaan neljälle päivälle. Kirjamessujen teemamaahan on tänä vuonna Venäjä ja se näkyy messujen ohjelmistossa erilaisina teemakeskusteluina ja kirjailijavieraina. Oma ehdoton tämänhetkinen venäläissuosikkini on Ljudmila Ulitskaja, jota pääsee messuilla kuulemaan jo avuspäivänä torstaina. Itse tuskin ehdin töiden takia kello 15.30 Aleksis Kivi -lavalla alkavaan haastattelutilaisuuteen, jossa Jukka Petäjän ja Ulitskajan aiheena on muun muassa romaani Vihreän teltan alla ja Venäjän sananvapaustilanne. Ulitskaja esiintyy vielä toisen kerran samana päivänä kello 17.00 Katri Vala -lavalla ja siihen tilaisuuteen toivon ehtiväni. Haastattelijana toimii Touko Siltala ja aiheena on Ulitskajan uusin suomennettu teos Tyttölapsia, jota en vielä harmikseni ole lukenut. Messuiltahan se on sitten hyvä hankkia alati kasvavaan lukupinoon. Muuten yritän kyllä pitää hankinnat hyvin maltillisina ja mietin tarkkaan mitä omaan hyllyyni hankin. Tyttölapsia sinne kuuluu ehdottomasti muiden suomennettujen Ulitskajan teosten seuraan.
Pääasiallisin messupäiväni on lauantai, jolloin ajattelin viettää messuilla aamusta iltaan. Aamu on kiva aloittaa Bonnier Booksin kirjabloggareille tarjoamalla brunssilla ja suunnata siitä vatsa täynnä kohti kuhisevaa messuhallia. Listaan alle muutamia etukäteen mielenkiintoisilta vaikuttavia keskusteluja. Tiedän jo nyt, että kaikkia en pysty, ehdi enkä jaksa kuunnella, mutta mahdollisimman paljon kuitenkin.

 
Klo 11.00-12.00 Kullervo
Parnasson suuri kirjallisuuskeskustelu, jossa keskustelijoina mukana ovat kustannusjohtaja Anna Baijars, kirjailija Kari Hotakainen ja kriitikko Anna Tomi. Keskustelun vetää Karo Hämäläinen.

Klo 12-13 Aleksis Kivi
Kirjat ja kirjallisuus. Keskustelijoina presidentti Sauli Niinistö ja kirjailija Jörn Donner.

(Kilpaileva ehdotus Wine Cornerissa: Erkki Vettenniemi: Solzenitsyn - elämä ja eetos)

12.30-13.00 Takauma
Venäläinen runous. Marja-Leena Mikkola kertoo haastattelijalleen Paula Havasteelle suhteestaan venäläiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin.

13.00-13.30 Aleksis Kivi
12 tuolia: Uusia dialogeja venäläisestä kirjallisuudesta. Sirpa Kähkönen keskustelee professori Pekka Pesosen kanssa venäläisestä kirjallisuudesta ja kertoo omista suosikeistaan. 

14.00-15.00 Aino 
Kirjailijan ja kirjallisuuden asema Venäjällä.
Keskustelemassa Viktor Jerofejev, Boris Akunin, Jevgeni Vodolazkin ja Jelena Tsizova. Keskustelua vetävät Tomi Huttunen ja Anton Nikkilä.

Klo 15.00-15.30 Sibelius
Joni Strandberg haastattelee Helena Ruuskaa tämän kirjoittamasta Eeva Joenpellon elämäkerrasta.

Klo 16.00-16.30 Katri Vala

Ella Kanninen ja Anna Kortelainen keskustelevat Kortelaisen teoksesta Huonon matkailijan päiväkirja.

17.00-17.30
Kirjailijat Riikka Pulkkinen ja Sofi Oksanen keskustelevat aiheesta: Pitääkö kirjailijan olla yhteiskunnallinen vaikuttaja. Keskustelua vetää Imagen päätoimittaja Heikki Valkama.

Tällainen kattaus siis lauantaina. Katsotaan meneekö messuilija hapoille kesken kaiken vai jaksaako kaikkensa antaneena maaliin saakka. 

Tähän väliin iso KIITOS bloggari-passista messujärjestäjälle.

 
Sitten muihin asioihin. Kuten varmasti huomaatte, että postaukseni kuvat eivät liity millään tavalla kirjamessuihin. Siirryin elokuussa nykyaikaan ja hankin itselleni älypuhelimen ja jäin kerrasta koukkuun. Iphone on kasvanut käteeni kiinni ja etenkin kameratoiminto on kovassa käytössä. Postauksen kuvat ovat tämän päivän satoa meiltä kotoa ja kävelylenkiltä lähimaisemissa. Liityin myös instagramiin, jossa näitä kuviani pääasiassa julkaisen. Minut löytää sieltä nimellä jaanator. Saa liittyä seuraamaan. 


Vielä sananen edellisessä postauksessa hehkuttamastani Sarah Watersin uutuudesta Parempaa väkeä. Olin kirjan alkupuolella aivan Watersin kerronnan koukussa, mutta yhtäkkiä tajusin, mitä kirjassa tulee tapahtumaan ja kun sitten etiäiseni osui oikeaa menetin mielenkiintoni täysin. Kirjasta on edelleen lukematta viimeinen kolmannes, koska ei vaan nappaa. Kai se pitää kuitenkin lukea loppuun. Ehkä Waters pystyy yllättämään minut vielä. 


Toivottavasti tapaan mahdollismman monta ihanaa kirjaihmistä messuilla!

9 kommenttia:

 1. Kuule meillä on niin monta samaa täppää tuossa messuohjelmassa, että varmaan törmätään jossain kohtaa, kivaa!

  VastaaPoista
 2. Kyllä Jaana, iPhone on koukuttava. Olen käyttänyt koko aikuisikäni Applen läppäreitä ja nyt olen pari vuotta nauttinut myös sekä puhelimesta että ennen kaikkea iPadistäni. Niillä voi tehdä vaikka mitä luovaa :).
  Antoisia kirjamessupäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei vielä padia ole, mutta ehkä mä vielä senkin hankin, jotta voin koukuttua enemmän :)

   Kiitos, aivan varmasti on taas antoisaa.

   Poista
 3. Tähtään tuohon samaan Ulitskaja-tilaisuuteen torstaina. Yritän bongata sut siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, se olisi kiva. Pääsen töistä puoli viideltä, joten olen juuri viiden pintaan messukeskuksessa.

   Poista
 4. Mulla on ollut nyt 10 kk tuollainen nykyhärveli. iPhone kuulemma, en itse tiennyt edes miksi sitä sanotaan enkä ole vielä kertaakaan avannut sitä nettiosuutta. No okei olen lukenut sähköpostia ja näyttänyt junassa lippua ja instagramiakin käytän, mutta ne on "erillisiä" paikkoja. Ehkä kuitenkin lopulta on myönnettävä että onhan tuo kivempi kalikka kuin se entinen nappulavehje, jolla pystyi vain soittamaan ja tekstiviestin lähettää.
  Koukuttumista odotellessa.

  Huonon matkailijan päiväkirja alkoi kovasti kiinnostaa -en ollut siitä kuullutkaan. Huomaan olevani nykyään aika pihalla uutuuskirjoista kun kaupungissani ei ole enää ainuttakaan kunnollista kirjakauppaa- ennen oli Akateeminen jossa haahuilin aina bussia odotellessa ja samalla pysyin kärryillä, välillä jotain tarttui aina mukaankin. Nyt tilanne on siltä osin surkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki eivät välttämättä koukutu, mutta itse kyllä huomaan sellaista tapahtuneen. Itse asiassa arvasinkin sen, että niin tapahtuu, ja siksi lykkäsin vehkeen ostoa mahdollisimman pitkään. Mutta kun koko muu suku ja ystäväpiiri alkoi viestiä whatsappin välityksellä oli pakko liittyä mukaan. Ja oli kivaa löytää muun muassa sinut instagramista :)
   Huonon matkailijan päiväkirjassa Kortelainen käy läpi isoisänsä kirjallista tuotantoa ja tämän matkoja.
   Eikö teillä siellä enää ole Akateemista? Lopetettiinko se kun Stockmann myi kirjakauppatoimintansa Bonniers Booksille?

   Poista
  2. On Stokkalla edelleen kirjapuoli, mutta remontin yhteydessä se muutettiin katutasosta kolmanteen kerrokseen! Kuka sinne nyt ehtii koko tavaratalon läpi kapuamaan, ei ainakaan bussia odotellessa enää. Ja samalla koko tarjonta muuttui tosi ankeaksi, sellaiseksi peruskirjat-tyyppiseksi. Taidekirjaosastokin on nyt niin naurettavan suppea että itkettää.

   Poista