sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Casa Rocca Piccola - maltalaisen aatelisperheen koti


Vietimme joulun aikaan Maltalla, Vallettassa, viikon ja silloin vierailimme tässä viehättävässä "palazzossa" nimeltään Casa Rocca Piccola. Kyseessä on Valletan sydämessä oleva aatelisperheen koti, josta osa on avattu yleisölle, osa on edelleen suvun yksityiskäytössä.Palatsi on rakennettu 1500-luvulla ja talo ja sen sisustus kertoo kiehtovasti menneistä vuosisadoista ja talossa asuneista ihmisistä. Siellä kierretään oppaan kanssa, joka pienten tarinoiden avulla kertoo talon historiasta ja sen asukkaista ja valottaa samalla Maltan poliittista- ja kulttuurihistoriaaa. Maalaukset, patsaat, huonekalut, koriste-esineet ja kirjat kertovat paitsi asukkaiden mieltymyksistä niin myös aatelisten elämäntyylistä eri vuosisadoilla.

Olin enemmän kuin ihastunut kaikesta siitä, mitä näin ja kuulin. Kodissa riitti silmänruokaa kaltaiselleni sisustuksesta kiinnostuneelle esteetikolle lattiasta kattoon. Oli myös hauskaa tutkailla asukkaiden kirjahyllyjä ja yrittää bongailla tuttuja kirjoja.
Seinältä löytyy myös englantilaisen runoilijan Samuel Taylor Coleridgen muotokuva (yllä keskellä). Coleridge oleskeli Maltalla joitakin vuosia 1800-luvun alussa ja hän oli usein nähty vieras Casa Rocca Piccolassa.


Solzhnenitsyn, Nabokov, Byatt, Heminway... Tuttuja kirjailijoita.


Joulun aika näkyi kuusen ja monien koristeiden muodossa.

Opastettu kierros päättyi maan alle. Pieneltä, kauniilta sisäpihalta laskeuduttiin kapeita portaita ja käytäviä pitkin pommisuojiin, jotka oli rakennettu toisen maailmansodan alla. Niihin talon asukkaat ja osa kaupunkilaisista kiirehtivät suojaan, kun Vallettaa sodan aikana pommitettiin, välillä melko rajustikin.

Pakko myöntää, että itselle tuli noissa ahtaissa oloissa vähän klaustrofobinen tunne ja oli ilo päästä niistä takaisin aurinkoiselle sisäpihalle appelsiinipuun alle.


Jos olette Vallettassa ja teillä on aikaa, niin suosittelen ehdottomasti tutustumista Casa Rocca Piccolaan. Minut se ainakin vakuutti.

(Kuvat ovat onnettomia kännykkäräpsyjä, harmittaa, kun en ottanut kameraa mukaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti