tiistai 3. tammikuuta 2017

Kirjojen Suomi ja kirjablogit
Tervehdys kaikille vuoden hiljaiselon jälkeen. Suomen 100-vuotissynttärit tuovat mukanaan niin paljon kaikkea kivaa kirjapöhinää, että päätin sen kunniaksi palata takaisin kirjablogini pariin.

Kirjablogit ovat mukana YLE:n juhlavuoden kunniaksi lanseeraamassa Kirjojen Suomi - hankkeessa. Ylen kirjallisuustoimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valinneet jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta yhden kirjan eli yhteensä 101 kirjaa. Lista kirjoista löytyy täältä. Kuinka monta kirjoista olet lukenut? Minä olen lukenut 28 (vain!). Pitääpä ottaa urakaksi lukea ainakin osa listan kirjoista. Mikä on vuoden 2017 kirja, selviää myöhemmin. Kirjojen valinnassa ei ole kyse pelkästään kirjallisen kaanonin uusinnasta, vaan valitsijat ovat ottaneet mukaan yllättäviäkin teoksia ja toisaalta toisia yhtä yllättäviä on jäänyt pois. Kirjan valinnoissa on mietitty teemaa, joka jollakin tavalla kuvaisi kyseistä vuotta tai ainakin aikakautta.

Puttosen ja Novakin johdolla kirjoja käsitellään sekä televisiossa (101 kirjaa) että radiossa (100 vuoden kirjat). Ohjelmissa on mukana juontajan kanssa keskustelemassa yksi tai kaksi vierasta. Liikkeelle lähdetään uusimmasta eli vuoden 2016 kirjasta, joka on Ilkka Remeksen Kiirastuli ja viimeisenä, ennen vuoden 2017 kirjaa, käsitellään Konrad Lehtimäen Ylös helvetistä. Ohjelmat löytyvät myös Yle Areenasta, ja siellä on jonyt katsottavissa 50 ensimmäistä TV-haastattelua (101 kirjaa) ja kuunneltavissa 50 ensimmäistä radio-ohjelmaa ( 100 vuoden kirjat). Itse kävin jo eilen kuuntelemassa pari radiokeskustelua.

Mukana on kaikkiaan 81 kirjablogia, jotka kirjoittavat oman tekstinsä viikon kirjasta ja linkittävät tekstinsä hankkeen sivuille. Käykää kurkkimassa ja lukemassa. Osa on lupautunut kirjoittamaan kahdesta kirjasta, mutta pääosin jokainen bloggaaja kirjoittaa yhdestä, hänelle arvotusta kirjasta. Itse pääsin onnekkaan sattuman kautta vaikuttamaan omaan kirjaani ja sain blogattavaksi vuoden 1948 kirjan, joka Elvi Sinervon novellikokoelma Vuorelle nousu. Onnekasta tämä on tietenkin sen vuoksi, että olen kirjoittamassa Elvi Sinervosta elämäkertaa, joka ilmestyy ensi syksynä Innon kustantamana, suurin piirtein samoihin aikoihin, jolloin Vuorelle nousu on esillä TV:ssä ja radiossa.

Hei, mukavaa olla täällä taas. Tästä tulee hyvä kirjavuosi!

10 kommenttia:

 1. Tervetuloa taas kehiin!❤ Mahtavaa kirjapöhinää kuvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Odotan innolla tulevaa pöhinää :)

   Poista
 2. Jaana, kiva, että toit kirjablogisi takaisin. Blogin nimikin on niin upea, ja miksi olla pois, kun kaikkea hauskaa ja yhteisöllistä tapahtuu!

  Elvi Sinervon elämäkerta, vau! Sille peukkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, tykkään myös blogini nimestä tosi paljon ja kiva olla takaisin.

   Kiitos peukuista!

   Poista
 3. Mukava, että olet elvyttänyt blogisi!

  Minäkin olen elellyt hiljaiseloa blogin kanssa yli puoli vuotta, mutta nyt on mielessä palata vähän uusin ajatuksin linjoille.

  Oon iloinen puolestasi, kun olet noin pitkällä kirjasi kanssa. Mielenkiinnolla Sinervon elämäkertaa odottelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, jos sinäkin palaat kehiin. Tämä tuntuu ainakin nyt alkuun oikein mukavalta.

   Työntäyteinen kevät ja kesä on kirjan kanssa edessä, mutta toivottavasti syksyn tullen saadaan lämpimäisiä :)

   Poista
 4. Tervetuloa takaisin! Ja lukurikasta vuotta 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, kiitos paljon. Mukava olla täällä taas :)

   Poista
 5. Minä olen lukenut tuosta listasta vain 22 kirjaa. Mutta tämä hieno kampanja epäilemättä kannustaa tarttumaan muutamaan lisää :) Ehkäpä innostun kirjoittamaan tästä omaankin blogiin joku päivä. Tervetuloa takaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsi-Maria, kiitos! Mukavaa olla täällä taas :)

   Poista