perjantai 30. kesäkuuta 2017

Muutamia vinkkejä Palmaan menijöille

Plaza Mayor, Palman sydän


Kun keväällä mietimme, mitä haluaisimme lomalta, tuli listasta aika pitkä: auringonpaistetta, lämpöä, merta, kaupunkikulttuuria, historiallisia tai muuten mielenkiintoisia käyntikohteita, hyvää ruokaa ja shoppailumahdollisuuksia. Pelkkä rantaloma ei houkutellut, toisaalta kaupunkilomakin tuntui liialta suorittamiselta pitkän ja uuvuttavan kevään jälkeen. Jossain vaiheessa mieleen tuli Palma, jossa olimme joskus lasten kanssa käyneet päivän reissulla lomaillessamme toisella puolella saarta. Silloin olimme ajatelleet, että olisipa kiva tulla joskus uudelleen ajan kanssa. Tämä nousi lomatuumailujen aikana mieleen ja yhtäkkiä huomasimme, että olimme varanneet loman Palmasta.

Mitä Palmassa sitten kannattaa tehdä, missä käydä ja mitä syödä?

Palmassa kannattaa ehdottomasti kuljeskella pitkin vanhan kaupungin kujia, rauhassa historiaa sisäänsä imien. Elämääkin näiltä kaduilta löytyy, sillä Plaza Mayorin ympäriltä sijaitsevat suositut ostoskadut kansainvälisine liikkeineen. Suosittelen myös tutustumista Santa Catalinan kaupunginosaan, joka toi meille mieleen Helsingin itäisen kantakaupungin kauppahalleineen, pienine tredikkäine ravintoloineen ja kahviloineen sekä värikkäine taloineen, eräänlainen Palman hipsterikaupunginosa siis. Santa Catalinassa kannattaa katsastaa ainakin eläväinen kauppahalli, käydä juomassa aamukahvit kirjallisessa, ainakin nimensä puolesta, La Madeleine de Proust -kahvilassa sekä ihailla näköalaa ja siemailla Palman parasta mojitoa Sky bar Cuban kattoterassilla.

Palman vanhassa kaungissa kannatta vieraille tietenkin Palman hulppeassa katedraalissa, joka tunnetaan La Seun nimellä. Katedraalin rakennustyöt veivät lähes 300 vuotta ja valmiiksi se saatiin 1600-luvun alussa. Erityisesti ihailin rakennuksen mielettömän kauniita värillisiä ikkunaruutuja, joiden läpi valo heijastui todella kauniisti tehden kirkosta lähes satumaisen. Kannattaa etukäteen tsekata aukioloajat, sillä kirkko toimii edelleen myös jumalanpalvelusten pitopaikkana ja messujen aikaan kirkkoon ei turisteilla ole asiaa.

Toinen mielenkiintoinen pistäytymispaikka on vanhan arabialaisen kylpylän rauniot, Banys Arabs, hiljaisella sivukujalla, kaupungin hälyltä suojassa. Kylpylä on ainut jäljelle jäänyt muisto saarta noin tuhat vuotta sitten vallottaneista muslimeista. Parasta kylpylässä on sen rehevä puutarha, jossa on kukkaistutuksia ja hedelmäpuita varjoa tuomassa. Puutarhaan on aseteltu muutamia pöytiä ja tuoleja, joille kävelystä väsynyt matkailija saattoi istahtaa leputtamaan jalkojaan.


Käymisen arvoinen kohde on myös Bellverin linna korkealla kukkulalla noin kolme kilometriä Palman keskustasta. Paikalle pääsee monin eri tavoin, esimerkiksi paikallisbussilla tai hop-on-hop-off-bussilla. Me olimme niin reippaita, että kävelimme linnalle. Matka taittui Santa Catalinan kautta Palman rantakadulle, josta noustiin pikkukatuja pitkin ylöspäin ja viimein kiivettiin vielä noin 500 porrasta (juu, laskin ne) itse linnalle. Linna sinällään on melko simppeli sisutukseltaan, mutta näköalat sieltä ovat uskomattomat, joten käynti kannattaa.Muutama vinkki ruokailuun. Välimerellä kun ollaan, niin ruokavaliossa ovat meren hedelmät hyvin edustettuina. Kannattaa käydä ainakin venesatamassa oleva Pesquerossa, jonka kala- ja äyriäisruuat olivat huippuja. Illallisen aikaan sai syömisen lomassa seurata, kun kalastusalukset tekivät lähtöä hakemaa lisää tuoretta syötävää. Toinen mainio kohde, jossa kävimme kahteen otteeseen on vanhassa kaupungissa sijaitseva trendikäs Ombu, jonka jaettaviksi tarkoitetut tapas-annokset olivat innotatiivisia ja veivät kielen mennessään. Ainakin illalliselle ei kannata koittaa ilman pöytävarausta. Sitten on vielä mainittava Burger LAB, jonka mare burger oli kerrassaan maistuva. Pakko oli tännekin palata uudelleen. Kirjanrakastajan, varsinkin jos osaa espanjaa, kannattaa pistäytyä myös La Biblioteca de Babel -kirjakaupassa, jonka yhteydessä on myös pieni kahvila ja viinbaari.


Puistokatu, jolta löytyy Burger LABin terassi ja jonka päässä sijaitsee Ombu
Tässä nyt muutamia vinkkejä Palmaan menijöille. Meille Palma tarjosi sekä hengen että ruumiin ravintoa monipuolisella tavalla, juuri sitä, mitä olimme lähteet etsimään.

2 kommenttia:

 1. Palmassa ois kylla ihana kayda uudelleen! Mutta ma en tieda olisinko jaksanut kavella noi portaat ylos - varsinkin jos oli tosi kuuma! :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aika lämmin, vaikka lähdettiin liikkeelle jo aamulla. Puolivälissä meinasi tulla uskonpuute, mutta sitten kun päästiin ylös oli ihan voittajafiilis :)
   Uskon, että tykkäisit Palmasta. Sinnehän voi Lontoosta tehdä varmaan ihan viikonloppureissuja.

   Poista