torstai 20. heinäkuuta 2017

Kirjalliset kesäaakkoset jatkuu

Viime viikolla julkaisin ensimmäisen osan kirjallisista kesäaakkosista ja nyt on toisen osan vuoron. Tällä kertaa käsittelyssä ovat kirjaimet I-P. 

I - Ilosaarirock

Varsinaiset aktiiviset festarivuodet ovat minulla jo kaukana takanapäin, mutta tänä kesänä halusin tunkea nuorempieni joukkoon, sillä suuresti fanittamani Ultra Bra teki kolme comeback-keikkaa, yhden Seinäjoella Provinssissa, toisen Ruisrockissa ja kolmannen Joensuussa Ilosaarirockissa. Joensuu valikoitui meidän kohteeksemme, sillä siellä pääsimme sukulaismajoitukseen ja saimme heistä festarikavereita. Keskitimme voimamme sunnuntaille, jolloin UB esiintyi illan pääesiintyjänä. Päivän aikana kävimme kuuntelemassa muun muassa J. Karjalaista, Vesalaa ja brittiläistä soulmiestä Rag' n' Bone Mania, joka sivumennen sanoen oli loistava. Loistava oli myös UB ja oli mahtavaa laulaa tuhansien muiden fanien kanssa bändin biisejä, jotka monet osaan edelleen ulkoa. Ilta huipentui upeaan ilotulitukseen. 

Joensuusta
J - Jane Austen

Tästä Helsingin Sanomien jutusta sain 18.7. lukea, että Jane Austenin kuolemasta tuli samana päivänä kuluneeksi 200 vuotta. Juhlan kunniaksi Englannin keskuspankki lanseeraa syyskuussa uuden 10 punnan setelin, johon tulee Austenin kuva ja teksti Ylpeydestä ja ennakkoluulosta: "Totta totisesti ei ole suurempaa nautintoa kuin lukeminen". Minun on tunnustettava, että olen lukenut melko huonosti Austenia, tutumpia ovat erilaiset filmatisoinnit hänen teoksistaan. Ehkä pitäisi ottaa opiksi tuosta seteliin tulevasta sitaatista ja tarttua Austenin romaaneihin, joita kyllä hyllystäni löytyy. Ehkä jo tänä kesänä.

K- Katja Kallio

Sain juuri kirjastosta luettavaksi Katja Kallion uusimman romaanin. Aloittelen sitä mielenkiinnolla, vaikka hänen edellinen kirjansa Säkenöivät hetket ei kovin kovaa kolahtanutkaan. Uusi kirja, uusi mahdollisuus.

Tampereella Pyhäjärven rannoilla.
L - Leino Eino

Sain äitienpäivälahjaksi Panu Rajalan kirjoittaman elämäkerran Virvatuuli - Eino Leinon elämä. Opus on paksu ja perusteellinen, vaikka jonkinlainen kiire sen sivuilta kyllä paistaa. Leinon elämä oli niin moniaalle kurottuva ja hänen tuotantonsa niin laaja, että sen läpikäymiseen ja sulattelemiseen olisi ilmeisesti tarvittu enemmän aikaa, mitä Rajalalla oli käytettävissään. Vähän myös ihmetyttää, miksi taas kerran Leinon elämää pöyhitään. Ilmeisesti Suomen juhlavuodella on oma merkityksensä tässä. Rajalakin myöntää aikaisempien Leino-tulkintojen korkean pinon, mutta uskoo, että "Leinossa riittää käänneltävää" ja että hän itse pystyy tuomaan jotain uutta vallitsevaan kuvaan, sekä tuotannon tarkasteluun että elämänvaiheiden kuvaamiseen. Aiemmin muun muassa Hannu Mäkelän Leino-tulkintoja lukeneena en suuria ahaa-elämyksiä saanut, mutta voihan olla, että uusi elämäkerta innostaa nuorempaa väkeä, jolle Leino ja hänen tuotantonsa on tuntemattomampaa, tutustumaan Leinon mittavaan elämäntyöhön.

Raumalla kiersimme Äyhönjärven lenkin.
M - Mila Teräs 

Mila Teräksen romaani Helene Schjerfbeckin elämästä on kaunis pitkittäisleikkaus intohimoisesti maalaamiseen suhtautuneesta taiteilijattaresta. Pidin kovasti kirjan tunnelmasta ja Teräksen tavasta kuvata Schjerfbeckiä taiteentekemisen läpi. Romaani yllätti minut kaiken kaikkiaan positiivisesti, sillä kuten Leino, myös Schjerfbeck on melko koko lailla kaluttu läpi, mutta Teräs onnistuu puhaltamaan hengen kohteeseensa. Pieni lainaus kirjasta:

"Kun lukee, se on melkein kuin tapaisi ihmisiä ja saisi seurata heidän vaiheitaan. Eläytyessään toisten elämään voi hetken tuntea onnea. Romaanihenkilöiden seurassa voi pohtia elämää ja taidetta.

Hyvä kirjallisuus, niin kuin kaikki hyvä taide, saa uskomaan perimmäiseen kauneuteen. Sanat, värit lipuvat ohi kevyesti, mutta äkkiä tuntee kaiken painon ja merkityksen"

Äyhönjärven auringonlaskua
N - Niskavuori

Viime perjantaina olimme Tampereella Pyynikin kesäteatterissa katsomassa Hella Wuolijoen näytelmän Niskavuoren nuori emäntä, jonka ohjaaja Miika Muranen on muokannut musikaaliksi. Perinteinen hämäläinen talonpoikaistarina soveltui loistavasti Pyynikin harjumaisemiin ja musikaali toi siihen uutta tuoreutta. Viihdyimme erinomaisesti ja sääkin suosi. 

Pyynikin kulisseissa innokas näyttelijäkokelas.

Malviinan mökki Pyynikillä

O - Oulunkylän kirjasto

Yksi sadekesän hyvistä puolista on se, että ehtii lukemaan enemmän ja välillä voi poiketa kirjastoon haahuilemaan hyllyjen väliin ja lukemaan naisten hömppälehtiä. Oulunkylän kirjasto on mukavan viihtyisä ja vähän jopa olohuonemainen sohvaryhmineen. Ehdottomasti Helsingin kirjastojen aatelia.

Äyhönjärveltä
 P - Perilliset

Ei kesää ilman koukuttavaa TV-sarjaa. Tämän kesän sarjani on tanskalainen Perilliset, jonka kolmas kausi parhaillaan pyörii Ylen Teema & Fem -kanavalla. Sarja kertoo Gronnegaardin sisarusten Emilin, Gron, Signen ja Thomasin elämänvalinnoista, kriiseistä, ja keskinäisistä välienselvittelyistä. Kolmannen kauden pakan sekoittajana toimii nuorten radikaali taiteilijaryhmä, johon Thomasin tytär Hannah on sekaantunut. 

Edelleen Äyhönjärveltä


Tässä tämän kertaiset aakkoset. Kuvat ovat reissuiltamme Tampereelle, Joensuuhun ja Raumalle. Kuten huomaatte, oli vesielementti kovaa valuuttaa kuvauskohteena. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti