keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Kirjalliset kesäaakkoset


Kirjallisten kesäaakkosteni tarkoitus on kertoa lyhyesti, mitä kirjallista kesääni kuuluu, esimerkiksi mitä olen lukenut, mitä kenties olen lukemassa tai mitä suunnittelen lukevani. Ehkä jotain muutakin, ihan sen mukaan mitä mieleen sattuu juolahtamaan.

Tänään käsittelyssä aakkoset A-H.A - Aino Kallas

Aino Kallaksen päiväkirjat olivat pitkään kesieni suosikkilukemistoa, joihin palasin kesä toisen jälkeen. Nyt en ole niitä moneen vuoteen enää lukenut, mutta luin keväällä Silja Vuorikurun erittäin pätevän elämäkerran Aino Kallas. Maailma sydämessä, jota voin suositella kaikille Kallaksesta, hänen tuotannostaan ja elämänvaiheistaan kiinnostuneille.


B - Simone de Beauvoir

Löysin viime syksynä kirjamessuilta Simone de Beauvoirin omaelämäkerrallisen sarjan, jonka olen lukenut joskus hamassa nuoruudessa ja jonka vasta nyt sain haalittua omaan hyllyyni. Tarkoitus olisi lukea kaikki sarjan kirjat uudelleen ja ensimmäistä osaa, Perhetytön muistelmat, olen jo aloitellut, mutta aina on joku "kiirellisempi" tapaus kiilannut edelle, joten kovin pitkälle en vielä ole päässyt.


C - Chris Cleave

Löysin kirja-alesta Chris Cleaven kirjan Sodassa ja rakkaudessa, joka takakansitekstin perusteella vaikuttaa mielenkiintoiselta ja muistelen, että kirjablogeissakin sitä on kehuttu. Ensimmäinen Cleaveni kaiken kaikkiaan.


D - Daniel Stein

Samasta alesta kuin edellisen, löysin myös Ljudmila Ulitskajan uusimman suomennetun kirjan Daniel Stein. Se oli myös saatava omaan hyllyyn, jossa ennestään majailevat jo kaikki aikaisemmin suomennetut Ulitskajan teokset. Ulitskaja on yksi ehdottomia lemppareitani nykykirjailijoista ja alun perusteella Daniel Stein kuuluu samaan hienoon sarjaan kuin Medeia ja hänen lapsensa sekä Vihreän teltan alla.


E - Elvi Sinervo

Elvi ei jätä minua rauhaan kesälläkään, vaikka elämäkertani Yhä katselen pilviä. Elvi Sinervon elämä onkin jo painossa. Huomaan yhä usein miettiväni Elviä ja hänen elämäänsä ja hänen runokirjansa ovat pinossa pöydälläni ja luen niistä runon silloin, toisen tällöin sen mukaan mikä juuri sillä hetkellä on syystä tai toisesta mielessä.


F - Frederic Chopin

Taannoisella Mallorcan matkallamme kävimme pienessä Valldemossan kylässä, jossa kirjailija George Sand ja säveltäjä Frederic Chopin asuivat yhden talvikauden paikallisessa luostarissa töitä tehden ja toisiaan rakastaen. Heidän tarinansa alkoi kovasti kiinnostaa minua ja kotiin tultuani lainasin kirjastosta muutamia asiaa valaisevia kirjoja. Kunhan saan niistä ainakin jonkin luettua, teen teille postauksen Valldemossasta.


G - George Sand

Edelliseen liittyen alkoi minua kiinnostaa myös ranskalaisen kirjailijan George Sandin, joka oikealta nimeltään oli Aurore Dupin (1804-1876), tuotanto. Kirjastosta otin luettavakseni romaanin Taitelijattaren tarina. Katsotaan, saanko sen luettua. Sand oli omana aikanaan poikkeuksellinen nainen, joka elätti itsensä kirjailijana ja hämmensi kanssaihmisiään rakkauselämällään.


H - Jenni Haukio

Sain keväällä anopiltani lahjaksi Jenni Haukion kokoaman runoantologian, jota olen myös lueskellut hiljakseen, vähän tunnelmien mukaan runoja etsien. Iloinen olen siitä, että Elvi Sinervoltakin on kokoelmaan valittu yksi runo nimeltään "Elokuu 1945", joka vie ajatukset toisen maailmansodan lopputapahtumiin Japanissa ja niiden jälkeen koittaneeseen rauhaan. Ote runosta, sen alusta:

Katso poikani,
elokuun taivaan tummuessa syttyvät tähdet
onnellisen maan ylle.

Kun olet vanha eikä minua enää ole,
muista tätä ihmeellistä iltaa.
Muista metsän hiljaisuus majamme ympärillä,
yölinnun huuto
ja sirkkojen unettava sirinä.

Innostukseni aakkosiin lähti Ja kaikkea muuta -blogin kesäaakkosista, mutta muunsin vähän ideaa. Kiitos Minna innoituksesta.

Kuvat ovat taannoiselta Palman matkaltamme :)


10 kommenttia:

 1. Kiva, kun nappasit aakkoset ja mielenkiintoiset nuo olivatkin. Sand on minustakin kiinnostava hahmo, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi konkreettisesti hankkia hänen kirjojaan luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, miten minun käy Taitelijattaren tarinan kanssa, aika paksu opus :)

   Poista
 2. Oi, pitäisi taas lukea Kallaksen päiväkirjoja! Olen hankkinut ne kaikki, mutta vasta yhden osan (jokä käsitteli Eino Leinoa) lukenut. George Sand kiinnostaa ja olisi kiinnostavaa kuulla lisää, jos luet hänen tuotantoaan. Mahtavaa, että kirjasi on painossa! Sitä odotellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, mietin myös, pitäisikö taas upota Kallaksen maailmaan päiväkirjojen muodossa.
   Ehkä bloggaan sandin kirjasta, JOS saan luettua sen :)

   Poista
 3. Aino Kallas oli joskus graduni aiheena ja hänen päiväkirjansa ovat hyllyssäni luettuna ja rakastettuna. Uusintaluku ei tekisi pahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiinnostavaa tuo gradusi Kallaksesta. Mikä oli näkökulmasi? Liittyikö jotenkin päiväkirjoihin?

   Luettuna ja rakastettuna ovat minunkin hyllyssäni.

   Poista
 4. Ihania kuvia ja mukava uppoutua kirjamaailmaasi.

  VastaaPoista