Sivut

torstai 27. heinäkuuta 2017

Lisää kirjallisia kesäaakkosia: Q-W ja kuvia Fiskarsista


Aakkossarja jatkuu. Edelliset postausket täällä ja täällä. Täällä aakkosten loppupäässä on vähän haasteellisempia kirjaimia, mutta eiköhän niihin jotain keksitä.


Q - Quite a lot

Kaikki kirjahullut tietävät, miten kirjoja vaan kerääntyy kerääntymistään ja vihdoin ollaan tilanteessa, että mikään säilytystila ei enää riitä. Itse olen taas kerran siinä vaiheessa (vaikka olen yrittänyt hillitä kirjojen ostoa), että pitää miettiä kirjojen laittoa kiertoon tai uuden hyllyn hankintaa. Olen sillä tavalla pedantti, että haluan kirjojeni majailevan säällisesti hyllyssä eikä epämääräisinä kasoina siellä täällä. Luultavasti päädyn karsintaan, sillä juuri tällä hetkellä meille ei mahdu uutta hyllyä mihinkään. Muutaman vuoden sisällä tilanne saattaa muuttua, kun lapset muuttavat kotoa ja saan toivottavasti omistaa yhden huoneen pelkille kirjoille ja lukemiselle eli saan vihdoin toteuttaa kauan toivomani kirjaston.


R - Runot

Olen aina ollut huono lukemaan runoja ja olen usein toivonut parannusta asiaan. Mitään parannusta ei tietenkään synny, jollen aktiivisesti ota runokirjoja käteen ja ala lukemaan. Elvi Sinervon elämäkertaa kirjoittaessa jouduin tai sain lukea runoja paljonkin ja silloin tuntui, että ehkä minussa sittenkin piilee myös runonlukija ja voisin laajentaa harrastustani myös uusiin tuttavuuksiin. Ikävä kyllä näin ei ole tapahtunut, vaikka seurasin jonkin verran jopa blogistaniassa käynnissä ollutta runohaastetta (muistaakseni Ompun lanseeraama) toiveena uusien tuttavuuksien löytyminen. Proosa ja elämäkerrat ovat taas kerran jyränneet runouden.


S - Sataa, sataa ropisee

Tämän kesän kestopuheenaihe on eittämättä ollut vallitsevat sääolosuhteet. Pohjoisessa Euroopassa on ollut koleaa ja sateista ja Etelä-Euroopassa puolestaan ennätyslämmintä ja kuivaa. Juuri uutisista kuulin, että Roomassa joudutaan kenties säännöstelemään vettä, jos ei säässä tapahdu muutosta. Suihkulähteet ovat jo kaikki pysäytetty, joten esimerkiksi Fontana di Trevillä turistit joutuvat vain kuvittelemaan, miltä se näyttäisi toimiessaan. Olen itsekin manannut monesti Suomen kesän oikukkuutta, mutta jos olisi pakko valita jatkuvat neljääkymppiä hätyyttelevät helteet vai Suomen kesän vaihtelevat olosuhteet, valitsisin ilman muuta kotoisen kesän. Kaikesta huolimatta. En kestä kuumuutta kovin hyvin ja voisin kuvitella, että helteisissä olosuhteissa valittaisin paljon enemmän kuin sateen rummuttaessa kattoa kolmatta päivää peräkkäin. Silloin voi edes lukea, helteellä en jaksaisi.


T - Tallinna

Ensi maanantaina reissataan tyttären kanssa Tallinnaan päiväristeilylle ja minulla on toiveena, että ehdittäisiin pistäytymään virolaisen kirjailijan A.H. Tammsaaren kotimuseossa Kadriorgin alueella. Luin keväällä Juhani Salokanteleen elämäkerran Nuoren Viron omatunto. Kansalliskirjailija A.H. Tammsaare. Tammsaare on virolaisille vähän kuin Väinö Linna suomalaisille ja hänen viisiosainen romaanisarjansa Totuus ja oikeus valottaa Viron historiaa samaan tapaan kuin Linnan Pohjantähti -trilogia. Jos museo-vierailu ei tällä kertaa onnistu, niin onhan minulla siinä hyvä syy matkustaa uudelleen Tallinnaan mahdollisimman pian.

U - Ulkona lukeminen

Kesän yksi suuri iloja on ulkona lukeminen (tänä kesänä tosin vähäisessä määrin). On ihanaa napata kirja kassiin, hypätä pyöränselkään ja hurauttaa johonkin kivaa paikkaan lukemaan. Voi myös ottaa kirjan mukaan ja suunnistaa mukavalle terassille ja ottaa vaikkapa kirjan aveciksi lasillinen raikasta roseviiniä. Omalla terassillakin voi lukea sohvalla pötkötellen ja välillä voi hipsutella pakastimelle jäätelövarkaisiin.


V - Valomerkki

Heräsin vasta muutama päivä sitten siihen, että Anna-Leena Härköseltä on ilmestynyt uusi kirja nimeltään Valomerkki. Kirjakaupassa punnitsin sen ja Anni Kytömäen uuden romaanin Kivitaskun välillä ja valitsin Kytömäen uutuuden. Valomerkkiä päätin metsästää kirjastosta. Niin oli päättänyt moni muukin, sillä jonossa on yli 1200 ihmistä. En ole aiemmin moisessa varausjonossa ollut. Mitenkähän kauan kestää, että saan kirjan luettavakseni?

W - tWitter

Pienen mukailun avulla löydettiin W:llekin sopiva siältö. Olen tänä kesänä innostunut twitteristä ja käyn päivittäin seuraamassa erinäisiä twitteridebatteja ja välillä tviittailen itsekin. Suosikkit tviittajani ovat Tommi Kinnunen ja Kaarina Hazard, molemmat hauskoja verbaalikkoja.Kuvat ovat tällä kertaa Fiskarsista, jonne teimme pienen päiväretken viime lauantaina. Kuten kuvista näkee, on poutapäiviäkin ollut. 

6 kommenttia:

 1. Kiva katsella näitä kuvia. Olin mieheni kanssa nimittäin samassa paikassa päivä sinun jälkeesi. Idyllinen jokiranta ja kivat putiikit. Kahvittelimme Kirjakahvilassa.
  Minullakin olisi kirjoissa järjestämistä. En ole saanut niitä koskaan aakkojärjestukseen, mutta samalta kirjailijalta on nyt sentään kaikki teokset peräkkäin, olkoot kovakantisia tai pieniä taskukirja tai eri kielillä. Siinäkin meni aikaa kun kävelin huoneesta toiseen ja siirtelin kirjoja, joista englanninkileiset olivat olleet työhuoneessa ja suomenkieliset olkkarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskars on kyllä ihana putiikkeineen ja kahviloineen.
   Minulla kirjat on aakkosjärjestyksessä. Esteetikkona olen joskus miettinyt, että olisi kiva järjestään värien mukaan, mutta tiedän, että en silloin löytäisi haluamaani kirjaa. Ainakaan tarpeeksi nopeasti.

   Poista
 2. Kiva bloggaus ja Fiskarsissa olen halunnut jo pitkään vierailla. Kirjakasoja vain kertyy, kertyy, kertyy... tänä kesänä olen lukenut omia lukemattomia kirjoja, mutta sitten kävin kirjaostoksilla... Kirjat pitää olla aakkosjärjestyksessä, mutta nyt eletään miehen järjestämässä aakkosjärjestyksessä, kun hän siivosi viimeksi hyllyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai Laakso! Suosittelen lämpimästi Fiskarsissa pistäytymistä.
   Aakkosjärjestys pitää olla, vaikka olen kyllä haaveillut värijärjestyksestäkin. Haluan kuitenkin löytää kirjat tarvittaessa nopeastikin ja silloin aakkosjärjestys on paras.

   Poista
 3. Fiskars on aina niin ihana. Toivon, että ehdin sinne jossain vaiheessa tätä vuotta.

  Ja kiva on ollut seurata aakkosiasi. Tommi Kinnunen on tosiaan mainio tviittaaja.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, toivottavasti pääset Fiskarsiin!

   Aakkospostauksia on ollut kiva tehdä, on pääsyt samalla vähän kertaamaan kesän puuhia ja luettuja kirjoja.

   Poista